Szerintetek mikor aratják a tarhonyát? (tudásbázis)
Paradicsommal együtt vetni a TARHONYÁT, nagyfokú támadás a Szulákok ellen, mert állítólag csak az érett paradicsomot kedvelik.:-)
Egyébként magról és palántáról egyszerre nem jó ómen termeszteni, mert nem "keverednek", az álmoskönyv szerint.:-)
Ilyen a piaci verseny, ha valamiben előnyöd van, azt nem vered nagydobra. legutóbb az éves tarhonyatermelési Szövetség Közgyűlésén volt az aranytarhonya termesztésről szó, maga Tarhonyás Fanni mondta elő a nagy nyilvánosság előtt, a saját tapasztalatait.
Ja aki nem jár a Közgyűlésre, az bizony egy picit hátrányba kerül az újdonságokat, illetve a legújabb kutatási eredmények ismeretének hiányában.
Gondolom, (mint máskor is) majd megjelenik az évkönyvbe valamikor jövőre.:-)
Mikor aratják?
Jövő hét elején,pénteken,szombaton:)
Oszlej! Ennyi év közös tarhonyatermesztés és fórumozás után csak most árulod el, hogy az aranytarhonyát nem csak aratni, hanem vetni is február 13-én kell? És képes voltál eddig elnézni, hogy mi nem előírás szerint csináljuk? Hát most nagyon csalódott vagyok...
Egyébként hol találtad a leírást? Én már többször is oda-vissza végigolvastam a Tarhonyatermesztők Kézikönyvét, de nem találtam meg benne ezt a részt. Lehet, hogy neked már egy új kiadás van meg?
Szóval úgy látom, hogy az ARANYTARHONYA termesztéssel kapcsolatosan tévedésben vagytok, mivel tücsköt-bogarat írtok a vetés és az aratás idejéről és körülményéről. Amit leírtok, az valami hamisítvány lehet és azt még az MNB is bünteti hivatalból.
Szóval aranytarhonya aratási és vetési ideje egyetlen napra esik, ez pedig az év február 13-n van. Fontos körülmény, hogy a tarhonyaföldön minima 1 méteres hó, vagy 0,5 méteres hólé legyen az aratás megkezdésekor. (Az külön jó, ha aznap szakad a hó, mert akkor a pótlásról nem kell gondoskodni).
Tehát komótosan, a Szulákok segítségével (persze Ők csak a jókedvet adják), lehetőleg délig arassuk le a termést. Közvetlenül ebéd után kivételesen szundikálás nélkül álljunk neki az aranytarhonya vetésének és legkésőbb éjfélkor fejezzük is be, mert 14-én már nem aranytarhonyát ad a tarhonyavetés. Tarhonyatárolóknál a tisztaságra és a páramenetes levegő biztosítását kell megoldani, nem jó a túl meleg és száraz levegő sem. A szakkönyvek aránylag pontos értékeket adnak, amelyek betartásával príma állapotban marad egész évben. Természetesen itt is vannak bizonyos tárolási, kezelési trükkök, de ezeket elsősorban a felhasználás (mi a termék amire felhasználjuk) függvénye határozza meg. Ahány Ház, annyi szokás.
A fagyi ilyenkor lényeges, hisz azzal melegíted elő a talajt. Természetesen télifagyi a használatos egész nap.:-)
A tarhonya az év bármely napján vethető és aratható, csak akkor az nem aranytarhonya és a piacon kisebb haszonnal értékesíthető.
jelenleg többet nem kotyogok ki, mert elveszíthetem a piacvezető lehetőségemet az aranytarhonya piacán. Meg kell várnotok, hogy egy szűkösebb aranytarhonya termést betakarító év legyen és akkor majd többet is elárulok.:-)
Csak a hideget?
Te most kirekesztő vagy a melegekkel??????
Hű, de rég írtunk! Hogy vagytok, tarhonyatermesztők?
Én most vetem az aranytarhonyának valót, mert az (bár tudom, hogy mindenki tudja) a hideget szereti. Legjobb lenne egy kis talajmenti fagyban vetni, de nincs türelmem addig várni. Jégakkuval pótoltam a hideget, aztán majd meglátjuk, sikerül-e. A szulákjaim meg most először nem nevetgéltek, mert a bolondjok vizes ujjal bökdösték meg a jégakkut és odafagytak. Óvatosan kiszabadítottam őket, egy darabig megszeppenve ültek és az ujjukat szorongatták, de aztán egy idő után megint találtak vidámkodnivalót :)
Kivel mi újság? Milyen termést arattatok a késői tarhonyáról? Idén ilyet nem vetettem. A cérnatészta ugyan kikelt, de nem volt sok belőle, el is használtuk már mindet a levesbe. Idén teljes kiőrlésűt akarok vetni, állítólag az egészségesebb, csak nem tudom, mennyivel kell másképp gondozni, mint a hagyományosat. Esetleg valakinek van tapasztalata?
Jájj, ez a téma, zseniális! :D
(amúgy mekkora a tarhonya lényeredéke? Mert akkor én borral próbálkoznék.)
Tényleg megnézted az elejét?
Bár egy-két héten belül is volt, aki vetni akart a kertjében, és bukfencet vetett :)
No, amikor azt írja, hogy:
a para-fáról leszedi a kész dugót,
a celo-fán terem a nylon zacskó
elég volt, kell még hülyeség más napokra is! :)))
:))))
Nagyon fááááj!
Ezt mesében olvastad?
Disznót nem termesztek többet, mert a múltkor is elvitte a fagy a palántákat. :/
Kényes dög fajta, maradok a tarhonyánál, meg a cérnánál.
Esetleg némi manóbokor, azok jól megvannak az angyalfa mellett.
További ajánlott fórumok:
- 160, -Ft=1 CHF Szerintetek lesz ebből valami? És mikor?
- Ettetek már rakott tarhonyát?
- Hogyan készíted a tarhonyát?
- Tudnátok abban segíteni, hogy hogyan kell tarhonyát csinálni? Olyat szeretnék amilyen az éttermekben van, sötét barna.
- Hogy készítsem a - Virslis tarhonyát -?
- Rakott tarhonyát szeretnék csinálni, bele tehetem a tegnapról maradt pörköltet?