Svédországi magyarok topicja! (beszélgetés)
Tudod- mély levegő, pohár víz és szépen megnyugszol.
Kedves Vőd olyanokból él , mint én?Remélem nem éhezik.
Szeretnem hallani a mekekgesed svedul , hisz en adom magam ki magyarnak ! en soha sem alitottam magamrol hogy en magyar vagyok .
Soha nem rohantam senkit sem le hasonlo ocsmanysagal mind te engem .
En nem bantottalak egy szoval sem te bekepzelt macho - tesztoszteron .
De tudod mitt ? latom hogy byggare vagy es - es az vöm az egyik legnagyob ceg tulajdonosa ki ide importal hasonlokat hozzad.
Ugy hogy a kategoriad ismerös .
Hmmm a piacos langos =)
Szoktam en is neha csinalni - parom reklamal, ha nincs nehanapjan fokhagymas-sajtos-tejfölös langos, de az akkor is csak otthon az igazi. Bar miatta nagyon muszaj fejlödnöm, az elsö magyar szavak között, amiket megtanult, ott volt a langos, mint nelkulözhetetlen alapszo =)
Pardon nem beket hanem bekat akartam irni .
Vannak webboldalak melyek teljes szitut vazoljak ki.Azokat kell olvasni.
Hat en nem is tudnam ha akarnam is elfelejteni mivel egyszeru en nem vagyok magyar szuleteseu , nem laktam soha M.o. csak a nyelv es irodalom magaban erdekelt semi mas . Kesöbb be jött a kepbe a parom es igy aztan hasznalom a magyar nyelvet inkab azt ami meg maradt belöle . Arra jo lenne egy masik forumot nyitni hogyy valoban is hova kezd fejlödni pl. teso , ruci , naci ,gyumi es egek tudjak meg de egyszeruen en szerintem ez diszrespekt egy ilyen gyönyöru nyelv irany.
En magam egy hasonlo sz@r rendszerböl szarmazok mely okababol rakenyszeritettek arra hogy elhagyjam a szulöhazam . Azota is soha semi honvagyom nincs a gyerekeim vsak is vilag nyelveket beszelnek egyszeruen itt leltuk othonunkat , sved hatosakgok kerestek fel egy harmadik orszagba es segitö kezt nyujtottak. Teljesen hontalan utlevehez hasonlo papiral ujra normalis elelet kezdhettunk elni.
Pont ilyenek almodtuk az uj hazankat , hol nincs semi egyhazi lekötelezes , semi hittan ami a legfontossab itt a gyerekekt tisztelik , itt buntetik a gyermek bantalmazast itt egyszeruen szava van a gyereknek .
Ez pedig nem szinten nem allja meg a helyet, a boltok tömve vannak edesseges pultokkal, es nemreg a statisztikakban is benne volt, hogy Svedorszag az egyik legnagyobb edesseg fogyaszto orszag.
Ez pedig annak is köszönhetö, hogy sokat mozognak, egeszsegesen taplalkoznak, sportolnak, igy könnyu szivvel megengedhetik maguknak a nassolast.
En nem varom el, hogy a svedek a magyar konyhahoz igazodjanak, imadom a haleteleiket, itt ettem elöször lazacot, rakot, garnelarakot, nemegyszer renszarvasos fogast is - ertenek hozza, ezzel nem huzom le öket, egeszseges konyhajuk van.
Viszont a tonhalas langos egy kicsit ellentmondasos nekem, es nekem ne irjak ki, hogy eredeti magyar langos, amikor az soha az eletben nem latott halas feltetet. Ha kötekedni akarnek, azt mondanam, h ezzel meg a magyar konyhat forditjak ki es nem helytallo kepet tarnak a vasarlok ele.
Tevedes az svedorszagi gyerekek csak egyszer hetente esznek edeseget - szombaton. Kavet teljes cukkor es edesitö nelkul isszak - akkor hol van aza szerinted nagy edeseg fogyasztas ?
Nem tudom mitt olvasol ha PK - politiskt korektot akkor meg nagyobb beket is arathatsz .
Megnyugtatlak , megy a csilaguk lassan es bisztosan ,
Hejebe a okos es teljesen majdnem zsirmentesu thai konyha lett a nagyon popularis es okos valasztas .
Nem beszelve a rengeteg vega restikröl.
Ugyanugy az okos ember ki hasznosan taplalkozik messze kikeruli a nalatok ugybevezett Mekiket.
Teljesen nelkulözik vagy ha lehet minimalizaljak a testas es kenyeres eteleket.
Apropo a langos , voltunk oda fele nyaralni es strandon ez a favorit eledel.
Az emberkek gurultak a zsiros langosokal a kezukben . Nem csoda hogy ugy elvannak hizva , itt is vannak köverek de ott az igazan csucs volt.
Nem ertem , csak nem azt varjatok el hogy a sved adaptalodjon a magyar izekhez - szokasokhoz ?
Csak nemvarjatok el hogy egy egesszseges konyha ( lasd az oliva olaj es mas hasznos kulminaros szokasok ) beleertve a örökös kenyer kritizalast ! Mert itt inkab a sötet barna kenyer jön be ami igenis egeszsegesebb .
Tengeriherkenyuk - miert kell igy nevezni svedeknek a kedvencuket ? Sved nem megy kritizalni vagy masokat nem beszelve sertödöten nyilatkozni masrol ?
Nem csoda hogy egyes bevandorlok soha sem illeszkednek be az uj tarsadalomba.
Kurtös kalacs nem hiszem hogy bejönne abban a nagysagban ahogy be jön oda haza , itt nincsenek megszokva ekkora adagokhoz.
Plusz nem feher lisztböl kelene keszulnie, itt marebben nagyon is elörre vannak .
Szia!
En meg nem lattam errefele kurtöskalacsot (Helsingborg es környeken), sztem erdekesnek es finomnak talalnak :) A magyar kanelbulla-kent is lehetne reklamozni :D Na jo, csak vicceltem :)
Viszont az nem vicc, hogy az Originell Ungersk Langos-os bode jelen van minden nagyobb rendezvenyen (majus 1., fesztivalok), es hat felbuzog bennem a magyar ver, amikor a langosunkat kaviarral, tengeri herkenytukkel es rakkal latom hogy aruljak...
Sziasztok!
Szeretnék Göteborgba kiterjeszteni a vállalkozásom. Ki szeretnék küldeni valakit. Akkor ott kell fizetnem utána járulékot, kap Svéd személyi számot, stb. Tudja valaki mi a menete?
A válaszokat előre is köszönöm!!!
Ilyen szepen is el lehet intezni, a követseg segitsegevel hmmm. En tul sok támpontot nem kaptam a budapesti követsegen. Azt mondtak, intezzek mindent odakint, rajuk nincs szukseg. Na mindegy.
En meg nem vagtam el magam teljesen az orszagtol, de szepen lassan haladok eziranyba.
Mikor a föiskola veget ert, es nem volt munkam, kulön fizettem a tb-t (az APEH meg is buntetett, mivel par honappal kesöbb kezdtem meg a befizeteseket).
Itt Svedorszagban pedig erdekes volt, mert bar volt szemelyi szamom, orvosnal is voltam minimum ketszer, semmi gond nem volt, es csak kesöbb a suli vegett derult ki, hogy nem vagyok benne a Försäkringskassan rendszereben. A regisztralas is kb 5 honapba telt, mostanra jutottam el oda, h le akarom mondani (azaz befagyasztani) az otthoni tb-t.
Tolem sem kertek semmilyen nyomtatvanyt.(Foleg Svedet nem). A TB automatikusan megszunt mivel nem fizettem, az APEH nal meg csaladtagom leadta az utolso munkahelyem kilepo papirjait es egy altalam irt levelet amiben kozoltem,hogy kulfoldon elek.Majd itt Svedben felvettem a Magyar nagykovetseggel a kapcsolatot es kuldtek 3 nyomtatvanyt, kitoltottem, vissza kuldtem a Magyar szemelyivel egyutt majd 460 SEK-be kellett fizetni a kovetseg szamlajara.(Ugyintezes)
Ezzel lezarultak a Magyar dolgaim.(no TB, no APEH,eddigi Magyar lakcimem ideiglenes lakcimme valt,lemondtam a szavazo jogomrol viszont nyilvantartasban hagytam magam).
2 het mulva kaptam egy lakcim kartyat postan.
Itt Svedben nem kertek tolem semmi extra papirt.Jarok orvoshoz,kapok gyogyszert szoval benne vagyok a rendszerben.
Értem...Én is így voltam anno, párom miatt kaptam meg minden papírt.
Viszont én még három havi TB-t vissza is igényelhettem, mert decemberig fizettem a pénzt feleslegesen, holott már itt laktam. Én eddig azt hittem, ha hivatalosan is elhagyod az országot és nem otthon élsz, akkor nem kell fizetni a TB-t. Amúgy amiatt sem értem, miért nem fogadják el,hogy máshogy intézed a biztosításodat, mert itt ugye minden egyes orvosi ellátásért fizetni kell, és ha van personnummered, a kutya nem nézi, van-e Försäkringskassan-os biztosításod.