Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Svédországi magyarok topicja! fórum

Svédországi magyarok topicja! (beszélgetés)

2187. zolakol (válaszként erre: 2186. - Muraja)
2012. jún. 19. 21:53

Tudod- mély levegő, pohár víz és szépen megnyugszol.

Kedves Vőd olyanokból él , mint én?Remélem nem éhezik.

2186. Muraja (válaszként erre: 2185. - Zolakol)
2012. jún. 19. 21:43

Szeretnem hallani a mekekgesed svedul , hisz en adom magam ki magyarnak ! en soha sem alitottam magamrol hogy en magyar vagyok .

Soha nem rohantam senkit sem le hasonlo ocsmanysagal mind te engem .

En nem bantottalak egy szoval sem te bekepzelt macho - tesztoszteron .

De tudod mitt ? latom hogy byggare vagy es - es az vöm az egyik legnagyob ceg tulajdonosa ki ide importal hasonlokat hozzad.

Ugy hogy a kategoriad ismerös .

2185. zolakol (válaszként erre: 2184. - Muraja)
2012. jún. 19. 21:37
Igazad van.De a kiejtésem tökéletes, magyarul!
2184. Muraja (válaszként erre: 2182. - Zolakol)
2012. jún. 19. 21:31
Ha mocskolodni akarsz akor valaszal mast ra .Szerintem te csak egy penz haracsolo betolakodo esmegötven ev mulva is rosz kiejtesel beszelö egyen leszel !
2183. Muraja (válaszként erre: 2182. - Zolakol)
2012. jún. 19. 21:30
Na latod ez magyar lasd magad , mire fel irogatsz ilyet m ,megmondom irigyseg ! az vagy es semi mas
2182. zolakol (válaszként erre: 2179. - Muraja)
2012. jún. 19. 21:21
Kedves Muraja! A mentalitásod alapján és a hozzászólásaid hangvételéből rájöttem, hogy Albániából menekülhettél 30-40 éve.Én megértelek.
2181. Addikababa (válaszként erre: 2166. - Háztartásbeli..)
2012. jún. 19. 21:13

Hmmm a piacos langos =)

Szoktam en is neha csinalni - parom reklamal, ha nincs nehanapjan fokhagymas-sajtos-tejfölös langos, de az akkor is csak otthon az igazi. Bar miatta nagyon muszaj fejlödnöm, az elsö magyar szavak között, amiket megtanult, ott volt a langos, mint nelkulözhetetlen alapszo =)

2180. Muraja (válaszként erre: 2175. - Muraja)
2012. jún. 19. 21:13

Pardon nem beket hanem bekat akartam irni .

Vannak webboldalak melyek teljes szitut vazoljak ki.Azokat kell olvasni.

2179. Muraja (válaszként erre: 2176. - Háztartásbeli..)
2012. jún. 19. 21:03

Hat en nem is tudnam ha akarnam is elfelejteni mivel egyszeru en nem vagyok magyar szuleteseu , nem laktam soha M.o. csak a nyelv es irodalom magaban erdekelt semi mas . Kesöbb be jött a kepbe a parom es igy aztan hasznalom a magyar nyelvet inkab azt ami meg maradt belöle . Arra jo lenne egy masik forumot nyitni hogyy valoban is hova kezd fejlödni pl. teso , ruci , naci ,gyumi es egek tudjak meg de egyszeruen en szerintem ez diszrespekt egy ilyen gyönyöru nyelv irany.

En magam egy hasonlo sz@r rendszerböl szarmazok mely okababol rakenyszeritettek arra hogy elhagyjam a szulöhazam . Azota is soha semi honvagyom nincs a gyerekeim vsak is vilag nyelveket beszelnek egyszeruen itt leltuk othonunkat , sved hatosakgok kerestek fel egy harmadik orszagba es segitö kezt nyujtottak. Teljesen hontalan utlevehez hasonlo papiral ujra normalis elelet kezdhettunk elni.

Pont ilyenek almodtuk az uj hazankat , hol nincs semi egyhazi lekötelezes , semi hittan ami a legfontossab itt a gyerekekt tisztelik , itt buntetik a gyermek bantalmazast itt egyszeruen szava van a gyereknek .

2178. Addikababa (válaszként erre: 2175. - Muraja)
2012. jún. 19. 21:00

Ez pedig nem szinten nem allja meg a helyet, a boltok tömve vannak edesseges pultokkal, es nemreg a statisztikakban is benne volt, hogy Svedorszag az egyik legnagyobb edesseg fogyaszto orszag.

Ez pedig annak is köszönhetö, hogy sokat mozognak, egeszsegesen taplalkoznak, sportolnak, igy könnyu szivvel megengedhetik maguknak a nassolast.

2177. Addikababa (válaszként erre: 2167. - Muraja)
2012. jún. 19. 20:57

En nem varom el, hogy a svedek a magyar konyhahoz igazodjanak, imadom a haleteleiket, itt ettem elöször lazacot, rakot, garnelarakot, nemegyszer renszarvasos fogast is - ertenek hozza, ezzel nem huzom le öket, egeszseges konyhajuk van.

Viszont a tonhalas langos egy kicsit ellentmondasos nekem, es nekem ne irjak ki, hogy eredeti magyar langos, amikor az soha az eletben nem latott halas feltetet. Ha kötekedni akarnek, azt mondanam, h ezzel meg a magyar konyhat forditjak ki es nem helytallo kepet tarnak a vasarlok ele.

2176. háztartásbeli.. (válaszként erre: 2167. - Muraja)
2012. jún. 19. 20:53
Muraja úgylátom te már az a "magyar" vagy aki elfelejti,hogy magyar!Szerintem itt nagyon sokan nem azért jöttek ide velem együtt,hogy Svéd szokásokat vegyünk fel. Én attól még akkor is az igazi magyar lángost szeretem és a tengeri herkentyű az akkor is tengeri herkentyű marad.De ha esetleg felkaptad az iszapot akkor egyél egy jó kis zsíros sojtos-tejfölös fokhagymás lángost.. :D
2175. Muraja (válaszként erre: 2173. - Zolakol)
2012. jún. 19. 20:45

Tevedes az svedorszagi gyerekek csak egyszer hetente esznek edeseget - szombaton. Kavet teljes cukkor es edesitö nelkul isszak - akkor hol van aza szerinted nagy edeseg fogyasztas ?

Nem tudom mitt olvasol ha PK - politiskt korektot akkor meg nagyobb beket is arathatsz .

2174. Muraja (válaszként erre: 2172. - Kiraroli)
2012. jún. 19. 20:40

Megnyugtatlak , megy a csilaguk lassan es bisztosan ,

Hejebe a okos es teljesen majdnem zsirmentesu thai konyha lett a nagyon popularis es okos valasztas .

Nem beszelve a rengeteg vega restikröl.

Ugyanugy az okos ember ki hasznosan taplalkozik messze kikeruli a nalatok ugybevezett Mekiket.

Teljesen nelkulözik vagy ha lehet minimalizaljak a testas es kenyeres eteleket.

2173. zolakol (válaszként erre: 2170. - Kiraroli)
2012. jún. 19. 20:34
A hagyományos és kedvenc svéd sütemények mind finomlisztből készülnek(snoddas, semla, pepperkakor, fahéjas csiga, svéd mézes kalács...), így szerintem nyugodtan belevághatsz. Egy próbát mindenképp megér, mert a svédek édességfogyasztásban is a világ élvonalában vannak.
2172. kiraroli
2012. jún. 19. 20:31
na de ha már itt tartunk! mi van azzal a sok pizzériával, hamburgeressel, hot dogossal ezek sem valami egészségesek mégis egymást érik ezek az üzletek!!!akkor most miről is beszélünk??? biztos hogy egészségesebben élnek és táplálkoznak de ha ezekre van igény akkor erre szerinted nem lenne? nem okoskodni akarok csak .... nem értem...
2171. Muraja (válaszként erre: 2169. - Kiraroli)
2012. jún. 19. 20:30
Nem tamodtalak egyaltalan ez egy faktum.
2170. kiraroli
2012. jún. 19. 20:25
őszinte véleményeket kérek...
2169. kiraroli
2012. jún. 19. 20:24
mindnből lehet kicsit csinálni és lehet igazodni az ízlésükhöz! én nem kritizálom őket sőt! nem véletlenül akarok kimenni oda! és nem is véletlenül kérdeztem rá! ne támadj rögtön!!!!teljeskiőrlésü liszből i csináltam már küröskalácsot és nagyon jó lett!!!
2168. Muraja
2012. jún. 19. 17:57

Apropo a langos , voltunk oda fele nyaralni es strandon ez a favorit eledel.

Az emberkek gurultak a zsiros langosokal a kezukben . Nem csoda hogy ugy elvannak hizva , itt is vannak köverek de ott az igazan csucs volt.

2167. Muraja
2012. jún. 19. 17:55

Nem ertem , csak nem azt varjatok el hogy a sved adaptalodjon a magyar izekhez - szokasokhoz ?

Csak nemvarjatok el hogy egy egesszseges konyha ( lasd az oliva olaj es mas hasznos kulminaros szokasok ) beleertve a örökös kenyer kritizalast ! Mert itt inkab a sötet barna kenyer jön be ami igenis egeszsegesebb .

Tengeriherkenyuk - miert kell igy nevezni svedeknek a kedvencuket ? Sved nem megy kritizalni vagy masokat nem beszelve sertödöten nyilatkozni masrol ?

Nem csoda hogy egyes bevandorlok soha sem illeszkednek be az uj tarsadalomba.

Kurtös kalacs nem hiszem hogy bejönne abban a nagysagban ahogy be jön oda haza , itt nincsenek megszokva ekkora adagokhoz.

Plusz nem feher lisztböl kelene keszulnie, itt marebben nagyon is elörre vannak .

2166. háztartásbeli.. (válaszként erre: 2165. - Addikababa)
2012. jún. 19. 16:31
Na igen a lángos dolog ez itt elég furcsa a párosítások (tengeri cuccok) meg hát az íze..hm nem olyan mint odahaza a piacon :(
2165. Addikababa (válaszként erre: 2164. - Kiraroli)
2012. jún. 19. 10:30

Szia!

En meg nem lattam errefele kurtöskalacsot (Helsingborg es környeken), sztem erdekesnek es finomnak talalnak :) A magyar kanelbulla-kent is lehetne reklamozni :D Na jo, csak vicceltem :)

Viszont az nem vicc, hogy az Originell Ungersk Langos-os bode jelen van minden nagyobb rendezvenyen (majus 1., fesztivalok), es hat felbuzog bennem a magyar ver, amikor a langosunkat kaviarral, tengeri herkenytukkel es rakkal latom hogy aruljak...

2164. kiraroli
2012. jún. 18. 14:30
a kint élőket érdezném! szeretnék (mármint gondolkodtam rajta..)gy kürtőskalácsost kint üzemeltetni! valahol... ystadban vagy kalmarban. szerintetek lenne rá kereslet? nem ismerem a svédek általános ízlését..mennyire bonyolult ott engedélyhez jutni?
2163. virag32 (válaszként erre: 2159. - 49032f5506)
2012. jún. 18. 11:48
Nekem is ilyen egyszerü volt, csak én ingyen megoldottam. :DD
2162. borka12
2012. jún. 18. 11:26

Sziasztok!

Szeretnék Göteborgba kiterjeszteni a vállalkozásom. Ki szeretnék küldeni valakit. Akkor ott kell fizetnem utána járulékot, kap Svéd személyi számot, stb. Tudja valaki mi a menete?

A válaszokat előre is köszönöm!!!

2012. jún. 18. 01:17
A Stockholmban levo Magyar kovetsegre gondoltam.Egy ugyintezo holgy segitett nekem.Kedves volt es meglepoen gyorsan reagalt minden emailemre.Az itteni "szolgaltatasokhoz" szokva amit itt kap egy atlag ember levoltam nyugozve milyen gyors volt es zokkenomentes az ugyintezes :)
2160. Addikababa (válaszként erre: 2159. - 49032f5506)
2012. jún. 17. 23:18

Ilyen szepen is el lehet intezni, a követseg segitsegevel hmmm. En tul sok támpontot nem kaptam a budapesti követsegen. Azt mondtak, intezzek mindent odakint, rajuk nincs szukseg. Na mindegy.

En meg nem vagtam el magam teljesen az orszagtol, de szepen lassan haladok eziranyba.

Mikor a föiskola veget ert, es nem volt munkam, kulön fizettem a tb-t (az APEH meg is buntetett, mivel par honappal kesöbb kezdtem meg a befizeteseket).

Itt Svedorszagban pedig erdekes volt, mert bar volt szemelyi szamom, orvosnal is voltam minimum ketszer, semmi gond nem volt, es csak kesöbb a suli vegett derult ki, hogy nem vagyok benne a Försäkringskassan rendszereben. A regisztralas is kb 5 honapba telt, mostanra jutottam el oda, h le akarom mondani (azaz befagyasztani) az otthoni tb-t.

2159. 49032f5506 (válaszként erre: 2151. - Virag32)
2012. jún. 17. 23:00

Tolem sem kertek semmilyen nyomtatvanyt.(Foleg Svedet nem). A TB automatikusan megszunt mivel nem fizettem, az APEH nal meg csaladtagom leadta az utolso munkahelyem kilepo papirjait es egy altalam irt levelet amiben kozoltem,hogy kulfoldon elek.Majd itt Svedben felvettem a Magyar nagykovetseggel a kapcsolatot es kuldtek 3 nyomtatvanyt, kitoltottem, vissza kuldtem a Magyar szemelyivel egyutt majd 460 SEK-be kellett fizetni a kovetseg szamlajara.(Ugyintezes)

Ezzel lezarultak a Magyar dolgaim.(no TB, no APEH,eddigi Magyar lakcimem ideiglenes lakcimme valt,lemondtam a szavazo jogomrol viszont nyilvantartasban hagytam magam).

2 het mulva kaptam egy lakcim kartyat postan.

Itt Svedben nem kertek tolem semmi extra papirt.Jarok orvoshoz,kapok gyogyszert szoval benne vagyok a rendszerben.

2158. virag32 (válaszként erre: 2157. - Addikababa)
2012. jún. 17. 16:33

Értem...Én is így voltam anno, párom miatt kaptam meg minden papírt.

Viszont én még három havi TB-t vissza is igényelhettem, mert decemberig fizettem a pénzt feleslegesen, holott már itt laktam. Én eddig azt hittem, ha hivatalosan is elhagyod az országot és nem otthon élsz, akkor nem kell fizetni a TB-t. Amúgy amiatt sem értem, miért nem fogadják el,hogy máshogy intézed a biztosításodat, mert itt ugye minden egyes orvosi ellátásért fizetni kell, és ha van personnummered, a kutya nem nézi, van-e Försäkringskassan-os biztosításod.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook