Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Pajzsmirigyműtét előtt állok; volt valakinek ilyen problémája mostanában? fórum

Pajzsmirigyműtét előtt állok; volt valakinek ilyen problémája mostanában? (tudásbázis)

15705. hnora
2012. máj. 17. 22:28
Még valami eszembe jutott: a legjobban engem az zavar, hogy sajnálnak meg szörnyülködnek, meg azt mondják, hogy nem is olyan ronda a nyakam. Könyörgöm, 2 hónapja elvágták, milyen legyen? Majd egy év múlva nem fog látszani. A hangomra meg boldog boldogtalan rákérdez, persze sajnálkozva. A legjobban azt szeretem, ha valaki úgy tesz, mintha mi sem történt volna. Sajnos ilyenből kevés van.
15704. hnora
2012. máj. 17. 12:32
Érdekes, engem úgy amúgy egyáltalán nem visel meg, nem volt borzasztó élmény sem a műtét, és utána nagyon hamar regenerálódtam. Ez volt az első olyan eset, hogy nem akartam hazamenekülni a kórházból, hanem még maradtam volna :) Pár nappal azután, hogy hazaengedtek, önként és dalolva mentem vissza, hogy elhozzam a mobiltöltőm (otthagytam persze :D), meg átkössék a heget. Engem egyedül a hangom zavar, de az nagyon...
15703. szornyike (válaszként erre: 15702. - A0c1361e44)
2012. máj. 17. 07:24
Én ezeket tökéketesen megértem, mert alapból érzékenyebb beállítottságú vagyok, amin sokan meglepődnek, mert amúgy határozott csaj vagyok. De engem is megvisel lelkileg... Tegnap, amikor vissza kellett mennem - közel a "tett" helyszínére, hát igencsak szorongtam. Szerintem is idő kell, míg ezt az ember feldolgozza. De van olyan is, akinek ez pikk-pakk megy. Én sem ez a kategória vagyok, de van ilyen is.
15702. a0c1361e44 (válaszként erre: 15700. - Szornyike)
2012. máj. 17. 06:55

Abban az időben itt a többiekkel sokat beszéltünk arról, hogy vajon a lelkünk rendbe jön e? Mert ez elég nagy trauma a hang problémák nélkül is.

Én mostanában kezdek lelkileg rendeződni. Már vissza tudok nyugodtan gondolni erre az egészre, már enyhült az a kellemetlen érzés, de időnként...

15701. a0c1361e44 (válaszként erre: 15697. - Eznincs)
2012. máj. 17. 06:52

Szerintem is a legtöbb esetben rendbe jön magától, de nekem pl. kellett a segítség. És lehet, hogy nem a hangomnak, hanem inkább a lelkemnek.

Amikor engem műtöttek senkinek nem volt gond a hangjával és az állapotom miatt (amire biztos rátett a lelkem sérülése) azt gondoltam, hogy végleges. Én is nagyon fecsegős valaki vagyok, valamint nem vagyok nagyhangú sem (sosem tudtam hangosan beszélni), így mindig a hangom tónusából derült ki, hogy mérges vagyok, ironizálok, stb., de a "nem beszélős" időszakomban azt sem tudták eldönteni, hogy kérdezek e. Fúúú, már annyiszor leírtam, hogy mennyire dühös voltam, mert korlátozott mindenben ez az állapot és a levegő hiány miatt féltettem az agyamat is. Attól tartottam, hogy az oxigén hiány miatt elbutulok. Persze a dokim ezen jókat nevetgélt, de én akkor azt képzeltem, hogy észre sem veszem és egyre hülyébb leszek. És az agyammal dolgozok, így nem engedhettem meg magamnak, hogy leépüljek egy kicsit sem. Amikor elmentem a gégészhez, aki az SZTK-ban is rendel, teljesen ki volt akadva, hogy a zárójelentésemre azt írták, hogy panaszmentesen engedtek az otthonomba, közben meg levegőt sem kapok. Ezek miatt nekem a foniáter nagy segítség volt. Lehet nélküle is rendeződött volna a hangom és a légzésem, de nem mertem megkockáztatni, hogy ne tegyek valamit.

És igen, egyik napról a másikra egész normális hangom lett, bár én azt mondom, hogy a kezelés és a sok gyakorlás segített:) A műtét után kb. 3 hónappal húsvétkor vettem észre, hogy megszólaltam a közel rendes hangomon:), de nem is hittem el, hanem el kezdtem próbálgatni és ment:) És innentől ment mindig, bár ha stresszes vagyok, akkor megint jön a légszomj, egyre rekedtebb leszek, majd meg sem tudok szólalni percekig.

15700. szornyike (válaszként erre: 15698. - A0c1361e44)
2012. máj. 17. 06:39

Már nagyon kiváncsian várom, hogy milyen a Klára, majd beszámolok róla..

Nem csodálom, hogy nem volt kedved nevetgélni akkortájt. Szerintem nincs Veled gond. Legalábbis az írásaid alapján nem gondolnám. Mindenki más és a saját előző élményei alapján reagál a világra is. Nincs ebben semmi meglepő. Nem robotok vagyunk, hogy mindenre egyformán reagáljunk, úgyhogy ne ostorozd magad!

15699. szornyike (válaszként erre: 15697. - Eznincs)
2012. máj. 17. 06:35

Ez nagyon édes lehetett, amikor mindketten megijedtetek a hangodtól! Ezt nem ironizálva mondom, hanem vizuális vagyok és tetszik. :)

Jó hír, hogy visszajött a hangod, főleg, hogy csak úgy magától!

A kálcium probléma megoldódott már?

Köszi a bíztatást!

15698. a0c1361e44 (válaszként erre: 15693. - Szornyike)
2012. máj. 17. 06:05

Elhiszem ám, hogy te is nehezen viseled! Az írásaidon nem jött át nekem. Megint elkönyveltem magamba, hogy velem van a gond:)

Mi is ilyen nevetgélősek vagyunk, de akkor 1-2 hétig nem nagyon volt kedvem hozzá, de ahogy el kezdtem Foniátriára járni, napról-napra jobb lett a kedvem:)

15697. eznincs
2012. máj. 16. 23:14
Azokhoz szólok akiknek még nem jött helyre a hangjuk. Nekem kb.3,4 hónappal a műtét után jött helyre, tényleg egyik pillanatról a másikra. Rászóltam a kislányomra és mindketten megijedtünk, mert volt végre hangom!!!! Előtte annyira nem viseltem rosszul, sőt nem is fogalakoztam vele...volt nagyobb bajom is (kalcium) leginkább az eleve zajos helyeken volt rossz pl. plázába, metrón stb. Kitartás én semmit nem csináltam azért, hogy javuljon mégis megoldódott!!!!
15696. eandi78 (válaszként erre: 15694. - Hnora)
2012. máj. 16. 22:48
Nekem énekhangom soha nem volt:( Ehhez jön a 0 hallás és ritmusérzék. Beszédben lehetnék jó, ahhoz jó hangom van, de hangsúlyozni sem tudok túl szépen.
15695. szornyike (válaszként erre: 15694. - Hnora)
2012. máj. 16. 21:58
Igen, ezt tökéletesen megértem, ismerem ezt az érzést....
15694. hnora
2012. máj. 16. 21:23

Én is nagyon rosszul viselem. De ez nem abban nyilvánul meg, hogy szomorú vagyok, vagy ilyenek, hanem egyszerűen flusztrált, ideges. Konkrétan sírni csak az elején sírtam, egyszer tehetetlenségemben, egyszer meg akkor, amikor a Ringatón (éneklős foglalkozás anyukáknak és babáknak) Janka és az én kedvenc dalunkat játszották, amitől eleve libabőrös leszek, így meg...

A legnagyobb gondom az, hogy csomó mindent nem mesélek el a környezetemnek, mivel nehezebb azért a beszéd, megerőltetőbb, figyelni kell a légzésre... Régebben be sem állt a szám, jártamban -keltemben folyamatosan szívtam magamba az információkat, amiket persze kimazsolázva elmesélgettem a férjemnek, anyámnak, barátaimnak. Na most ez nincs, a legfontosabbakra szorítkozom, persze másnál ez a normális mennyiség, de nálam...

És ez feszít, idegesít, flusztrál, néha ok nélkül robbanok. És aggódom egyfolytában annak ellenére, hogy érezhetően javul a hangom. Hogy nem jön vissza, hogy nem tudok majd énekelni, hogy nem olyan lesz mint rég... Kiskoromtól fogva zenéltem, egész tűrhető énekhangom volt nekem is, a hallásom kifejezetten jó, és mivel sokat énekeltem, hiányzik az éneklés. Helyette elkezdtem újra zenélni, az némileg kárpótol. De azért irigylem azokat, akik erőlködés nélkül tudnak énekelni :(

15693. szornyike (válaszként erre: 15690. - A0c1361e44)
2012. máj. 16. 20:52

Háááát.... a párom szerintem tudna mesélni :D

Így itt írásban próbálom elpoénkodni, de én kínomban is mindig vigyorgok, úgyhogy nem vagyok mérvadó.

15692. szornyike (válaszként erre: 15688. - A0c1361e44)
2012. máj. 16. 20:49
Engem nem a gégészeten műtöttek, hanem az I. sz. Sebészeten. A sebészemmel én is nagyon elégedett vagyok, onnan irányítottak át a gégészetre, mert a műtét utáni pánikroham után 1 napot voltam intenzíven légzési problémákkal és akkor áthívtak egy gégészt és ahhoz kellett most kontrollra menni. Pasas volt, de nem akarom leírni a nevét, hátha csak én voltam túl érzékeny és sokakon meg segített már. Adok neki még egy esélyt, hogy hátha mással jó...
15691. eandi78 (válaszként erre: 15685. - A0c1361e44)
2012. máj. 16. 20:49
Nem irigyellek titeket. Mennyi gondot tud okozni. Már az is olyan rossz érzés mikor egy megfázás miatt 1-2 napig nincs hangom. Aki még előtte áll annak kitartás!
15690. a0c1361e44 (válaszként erre: 15687. - Szornyike)
2012. máj. 16. 20:46

Értem:)

Amikor a műtét után hazajöttem és azóta is én állandóan nyafogok emiatt, ezért ti hozzám képest jobban viselitek:) Szerintem.

Ha énekelni tudtam volna a műtét előtt, akkor tuti még jobban kiakadok, így is ki vagyok, mert azóta senki nem dicsérgeti a beszédhangomat:(

15689. szornyike (válaszként erre: 15684. - Hnora)
2012. máj. 16. 20:45

Helló!

Ez szuper! :D

Akkor még van remény....

Érdekes, hogy reggel nekem is szinte teljesen normális a hangom, de napközben is változik, hol szinte suttogós, hol már-már normális, hol meg hörgős, gurgulázós, de nem mint egy boldog gyereknevetés, hanem valahogy máshogy.

Már megpróbáltam egyszer énekelni is, és szerintem és a párom szerint is sikerült, csak a magas hangokat nem tudtam kiénekelni....

Köszönöm a bíztatást! Remélem mindketten hamarosan csak rossz emlékként gondolunk erre az egészre...

15688. a0c1361e44 (válaszként erre: 15686. - Szornyike)
2012. máj. 16. 20:44

Nekem is ott van a gégészem. És ott műtötték múlt évben az orrsövényemet:) Velem nagyon kedves volt a gégészem.

Dr. Szőnyi Magdolna az én dokim.

És van még ott egy nagyon kedves gégész Székely Ágnes.

A többieket nem ismerem, bár az egyik az orr műtétemnél szintén nagyon kedves volt és alapos. Én elégedett voltam mindenkivel ott.

15687. szornyike (válaszként erre: 15685. - A0c1361e44)
2012. máj. 16. 20:40

Én sem viselem jól, pláne, hogy szép énekhangom volt és terveztem beiratkozni egy kórusba. (csak hobbi szinten)

A levegővétel, a beszéd és a pára, na meg a hajolás és a lépcső nekem is probléma mind.

Csak próbálom magam vigasztalni...

15686. szornyike (válaszként erre: 15683. - A0c1361e44)
2012. máj. 16. 20:38
A SOTE-n volt a műtét, a gégészet és most a foniáter is.
15685. a0c1361e44 (válaszként erre: 15682. - Szornyike)
2012. máj. 16. 20:31

Nekem minden le volt bénulva. Lehet azért viseltem nehezebben nálad.

Nekem tudod a levegő vétel, a beszéd, a pára, a hajolgatás és minden probléma volt.

Külön nem tudom, hogy volt e tünete.

15684. hnora (válaszként erre: 15681. - Szornyike)
2012. máj. 16. 20:31

Helló!

Örülök, hogy jelentkeztél, és hidd el, minden rendben lesz a hangoddal! 3-6 hónapot mondanak, de a foniáterem szerint 1 évig van lehetőség a változásra. Bár neki több olyan paciense is volt, akinek 1 év után indult be a hangszalagja...

Csináltam interjút egy színésznővel nemrég, persze azonnal kiszúrta a szuper hangom (telefonban nagyon hallani, élőben kevésbé), és rögtön elmesélte, hogy neki hangszalag ciszta miatt egy évig nem volt hangja, annyira se tudott beszélni, mint én, és ma meg teljes értékű újra, gyönyörűen cseng a hangja. Azt mondta az elején ne számítsak semmire, és épp emiatt ne is aggódjak, majd csak 1 év után, de addigra meg már el is felejthetem az egészet...

Egyébként nekem lassan jön vissza a hangom, fokozatosan van egyre több. Normálishoz hasonló csak reggelenként, mondjuk én használom is rendesen...

15683. a0c1361e44 (válaszként erre: 15681. - Szornyike)
2012. máj. 16. 20:29

Azt nem tudja meg mondani, de fog felsorolni példákat ha rákérdezel.

Nem akarom a sebészedet bántani, de én mindig mondtam, hogy ilyen problémával nem szabad kímélni a hangot, hanem erőltetni kell azaz késztetni arra a hangszalagot, hogy dolgozzon.

Majd Klára is el fogja mondani.

A kezeléseken végig csináltuk a gyakorlatokat és otthon is végig kellett csinálnom 2x.

Hol voltán gégésznél?

15682. szornyike (válaszként erre: 15678. - A0c1361e44)
2012. máj. 16. 20:19
A gégémről nem mondott semmit a doki. Az miben nyilvánul meg, ha le van bénulva?
15681. szornyike (válaszként erre: 15678. - A0c1361e44)
2012. máj. 16. 20:17

Szia!

Nagyon köszönöm, akkor most duplán megnyugodtam, mert Panni is azt írta, hogy jó.

Igen, a gyakorlatokat elküldted, de eddig nem mertem csinálni, mert a sebész azt mondta, hogy kíméljem a hangom, úgyhogy nem mertem...

Klárához jövő szerdán megyek, addig kibírom, utána pedig nekiugrom a gyakorlatoknak.

A gégész tök bunkó volt velem, de mindegy.... Legalább a foniáter normális.

Megmondja a Klára, hogy van-e esély a hangszalag beindulására, vagy nem bocsájtkozik ilyesmibe?

15680. a0c1361e44 (válaszként erre: 15677. - Panni58)
2012. máj. 16. 20:10
Tényleg nem várt semmit.
15679. a0c1361e44 (válaszként erre: 15676. - Szornyike)
2012. máj. 16. 20:09

Én meg csokit adtam neki a végén, mert én is nagyon hálás voltam neki:)

És felhívtam amikor tudtam újra beszélni, hogy tudja sikeres volt a segítsége.

15678. a0c1361e44 (válaszként erre: 15673. - Szornyike)
2012. máj. 16. 20:07

Szia!

Sajnálom! De ha már az egyik renyhén mozog, akkor az jó jel!

Gégéd? Nekem az is le volt bénulva.

Klára szuper! Én hozzá jártam:) Nagyon kedves, türelmes és mindig biztat. Én már attól jobban éreztem maga, hogy foglalkozott velem. Mindig érdekelte a hogylétem, tanácsokat adott.

Bármi ami eszedbe jut mond el neki, mert jó ötletei vannak!

Nehéz légzés, pára, stb.

Nekem ő mondott el mindent és ha valamit kitaláltam pl. a levegő vétel számolást, akkor mindig mondta, hogy jó ötlet e vagy sem.

Valószínű, hogy azokat a gyakorlatokat fogja végeztetni veled, amit elküldtem. Elküldtem? És biztos lesz ultrahangos kezelésed is és vizsgálat is.

Jó kezekbe kerültél:)))

15677. Panni58 (válaszként erre: 15676. - Szornyike)
2012. máj. 16. 18:49
Én a végén adtam neki egy csokor virágot, meg egy csomag finom kávét. Mert tényleg hálás voltam neki. De soha nem éreztem, hogy várna bármit is.
15676. szornyike (válaszként erre: 15675. - Panni58)
2012. máj. 16. 17:15

Szia!

Nagyon köszönöm az információt!

Elnézést, hogy ilyet is kérdezek, de Te adtál Neki valamit a kezelés végén, vagy a kezelés sorozat végén? Pénz, csoki?

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook