Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Pajzsmirigyműtét előtt állok; volt valakinek ilyen problémája mostanában? fórum

Pajzsmirigyműtét előtt állok; volt valakinek ilyen problémája mostanában? (tudásbázis)

15645. eandi78 (válaszként erre: 15643. - Hnora)
2012. máj. 4. 23:25
Azt hiszem valahogy úgy van, hogy 5 évig évente. 2010 nyarán voltam utoljára, akkor azt mondta orvos, hogy legközelebb 1 év múlva kell. Leginkább lustaságból nem mentem:( Tűtől nem is félek pedig:) Inkább a gyógyszereket is injekcióban kérném:))))
15644. hnora
2012. máj. 4. 22:05
Lányok, ha valakit érdekel, tettem fel egy képet a naplómba, ma készült, azon látszik a nyakam is, illetve a hegem, meg az, mennyire meg van még duzzadva körülötte. Egyébként ma először éreztem, hogy a masszőr az ujjaival a gégémnél matat, eddig az ödémák elnyomták a masszírozást... De csak a bal oldalon éreztem, ahol a lebeny is kisebb volt, meg a hangszállal sincs gond...
15643. hnora (válaszként erre: 15640. - Eandi78)
2012. máj. 4. 22:03
Elvileg megvan, hogy hány évente kell nézetni a műtét után, talán évente, vagy 2 évente... Mindenesetre ártani nem árt, a háziorvos is le tudja venni a vért, és másnapra megvan.
15642. hnora (válaszként erre: 15638. - Dormir6)
2012. máj. 4. 22:02
Igen, én eddig nem nagyon ehettem jódot, de most a doki kifejezetten ajánlotta. És bíznom kell benne, hiszen ő az orvosom...
15641. a0c1361e44 (válaszként erre: 15640. - Eandi78)
2012. máj. 4. 21:12

Szia:)

Mindenképp nézesd meg!

Ugyan én szedek gyógyszert, de ha nem szednék is nézetném fél évente.

Én pont ma voltam.

15640. eandi78
2012. máj. 4. 20:56
Van köztetek valaki, aki alulműködő volt és nem hízott illetve semmi tünete nem volt műtét után és mégis magas volt a tsh? Már lassan 2 éve nem nézettem tsh-t, mivel alulműködős tünetem nincs. Nem tudom kell vérvétel vagy sem.
15639. dormir6
2012. máj. 4. 19:06
Ja, és még annyi, hogy nekem is elől volt egy puklim a műtét után, rendesen kicsúcsosodott, és ez hat hétig simán tartotta magát. Massziroztam, nekem jól esett.
15638. dormir6
2012. máj. 4. 19:04

Sziasztok! Nekem február elején volt a műtét, de bizony még néha érzem azt, hogy befeszül a nyakam, jól esik lehajtani, ha nyelek. Ha sokat dumálok, mesélek a gyereknek, akkor elfárad a torkom.Sőt, az állam alatti rész még mindig picit bizsergősebb, kevésbé érzékeny mint műtét előtt. Alapjában véve tökéletesen elégedett vagyok, a mindennapokban teljesen el is felejtem, hogy volt műtétem.

A jóddal kapcsolatban annyit tudok, hogy a Hashimotos betegeknek nem ajánlják, de másoknak szüksége van rá. Mégis azt gondolom, ebben csakis az orvosunkra hallgathatunk, mert ő látja át a mi esetünket. Nem annyira egyszerű betegség ez, jóval komplikáltabb ez annál, hogy alul-vagy túlműködő valaki.Nekem kell ennem jódot, nem plusz pótlásként, de nem lettem eltiltva a jódozott sótól, vitaminoktól, de "csak" hideggöböm volt, normofunkcióval, és bal lebeny teljesen bent maradt.

15637. a0c1361e44 (válaszként erre: 15636. - Hnora)
2012. máj. 4. 10:07

Azaz nem csak a jód miatt, hanem az autoimmunitásunk miatt a szervezetünk nem veszi észre, hogy elég hormont termel csak azt, hogy valami megtámadta a rendszert, így szép nagy pm-et növesztünk, ami göbös is. És nem elég, hogy a szép nagy pm-ünk sok hormont termel, de általában a göbök is igyekeznek ezt teljesíteni. Ezért vannak a 100 körüli FT4 értékek és a mérhetetlen TSH.

A lényeg, hogy én le vagyok tiltva a jódról.

15636. hnora (válaszként erre: 15635. - A0c1361e44)
2012. máj. 4. 08:34
Komolyan? Na ezt nem tudtam :) Azt hittem csak a jódhiány okozhat göböket, de ezek szerint nem...
15635. a0c1361e44 (válaszként erre: 15633. - Hnora)
2012. máj. 4. 07:33

Igen, olyat hallottam már, hogy a hasimotós pm-je göbösödik, de azt hiszem te vagy az első, akit műtöttek is.

Nekünk meg pont a jód miatt alakulnak ki a göbök:)

15634. hnora (válaszként erre: 15631. - Szornyike)
2012. máj. 4. 00:02
Igen, ott én is voltam, nagyon sokan vannak, az tény. De a doki profinak tűnik.
15633. hnora (válaszként erre: 15630. - A0c1361e44)
2012. máj. 4. 00:01

Hát én az vagyok :) De nem a hashimoto miatt műtöttek, hanem a göbök miatt, amik viszont jódhiány miatt alakultak ki.

Node tényleg nem tanácsolgatok semmit, mert mindannyiunk betegsége más, és mindenki úgy jár a legjobban, ha az orvosában bízik...

15632. szornyike (válaszként erre: 15629. - A0c1361e44)
2012. máj. 3. 20:12
Igen, én is Basedow-os voltam, így a jód nálam is tiltólistán van.
15631. szornyike (válaszként erre: 15626. - Hnora)
2012. máj. 3. 20:08

Igen, a Jáhn PM ambulanciájára járok. Én elégedett vagyok velük, a Főorvos Asszony is profi szerintem, csak iszonyú sokan vannak.

A vérvétel is ott zajlik, mielőtt a főorvos asszonyhoz megyek időpontra, azt megelőzően 1 héttel elmegyek oda egy vérvételre, s így minden adat ott van a gépben a dokinak.

15630. a0c1361e44 (válaszként erre: 15621. - Szornyike)
2012. máj. 3. 07:19

Azt gondolom, hogy nem számít kit miért műtöttek. Az eljárás ugyanaz. A különbség annyi, hogy a hasimotos lehet alulműködött már a műtét előtt is.

Mindenkit azért műtenek, mert göbös volt a pm-je, illetve nagy.

Én még nem is nagyon találkoztam hasimotos műtöttel. Nekik elsorvad a pm-jük egy idő után.

15629. a0c1361e44 (válaszként erre: 15619. - Hnora)
2012. máj. 3. 07:16

A jód nem biztos, hogy jó ötlet. Autoimmunoknak nem szabad jódot fogyasztani.

Nekem sem. Basedowom volt, tehát autoimmun vagyok. A jódról le vagyok tiltva.

Igen, fura ez az egész. Én 0,57 es TSH val jöttem ki a kórházból és 4 hét múlva már 83 volt és híztam. Bár lehet, hogy a hízás a szteroidtól volt vagy a mozgás hiányától.

15628. a0c1361e44 (válaszként erre: 15618. - Hnora)
2012. máj. 3. 07:13

Azt nem tudom, hogy valóban a bizsergés volt e kezdet, én arra fogom. A bizsergést fent az áll alatt éreztem.

Gondolatban nekem is a régi a hangom:), de sajnos a valóság más. Persze már jó a hangom, csak kicsit rekedtebb, mint volt, ereje sosem volt hatalmas, ugyanis én sosem tudtam kiabálni és nagyon hangosan beszélni. Ez most is így van. Ha hangosabban akarok beszélni, akkor tuti, hogy fulladozás lesz a vége. Ha stresszelem magam, akkor egyre rekedtebb és a végén meg sem tudok szólalni.

A gyakorlatoknak pont ez a lényege, hogy rákoncentrálunk a levegő vételre:) Azt tanuljuk meg közben, hogy mekkora levegőt kell venni ahhoz, hogy azt a szót ki tudjuk mondani.

15627. a0c1361e44 (válaszként erre: 15616. - Szornyike)
2012. máj. 3. 07:08

Jaja, már emlékszem:) Olyan sokan vagyunk, hogy már nem tudom követni kinek, mi baja van és, hogy kell gyógyszert szednie.

Elvileg azért várnak ilyen sokat műtét után, mert van akinek a bent hagyott kis pm. ellátja a feladatát, valamint a túlműködőknél akkorra ürül ki a felesleges hormon.

Reméljük, hogy nem fogsz hízni.

15626. hnora (válaszként erre: 15624. - Szornyike)
2012. máj. 2. 23:45
Nem tudom pontosan hogy van ez az alulműködéssel, de azért nem csak olyanok vannak, akiket rögtön gyógyszereztek, sokak nem kapnak, csak 4-6 hét múlva, épp úgy, mint te. A dokinál van vérvétel? Mikor van eredménye? A Jahn PM ambulanciájára jársz?
15625. hnora (válaszként erre: 15623. - Szornyike)
2012. máj. 2. 23:43

Hát ha van rajta var, akkor kicsit óvatosabban csináld. Ez is fura, mert nekem ugye más módszerrel csinálták, nem varrtak, hanem kapcsoztak, és már akkor is csak pár helyen volt var, amikor levettem a kötést. Magáról a vágásról egy nap alatt leesett, a csövek helyén még fent volt pár napig, de azután az is eltűnt - de akkor már masszíroztam naponta többször is.

Az elején számíts rá, hogy érzékenyebb lesz, nekem kellemetlen volt a masszázs, de aztán ahogy tünedeznek a belső hegek, egyre jobb lesz.

15624. szornyike (válaszként erre: 15622. - Hnora)
2012. máj. 2. 23:13
Ez jó hír, mert egy kicsit berezeltem, amikor mondta a nővér, hogy hagyjam el, hogy most mi lesz. Remélem nem durvul be és nem csap át alulműködésbe még legalább 4 hétig, akkor van időpontom a dokinőhöz.
15623. szornyike (válaszként erre: 15620. - Hnora)
2012. máj. 2. 23:10
Értem.... Ne várjam meg, amíg leesik a seb? Már nem kell sok hozzá.. Tegnap volt 2. hete a műtétnek.
15622. hnora (válaszként erre: 15621. - Szornyike)
2012. máj. 2. 23:09
Egyébként lehet, és az is lehet, hogy neked épp a túlműködés miatt nem kell gyógyszert szedned. De az 50 mikrogramm egyébként tök kevés, kevesebb, mint a minimum, szóval bajt biztosan nem csináltál vele...
15621. szornyike (válaszként erre: 15619. - Hnora)
2012. máj. 2. 23:06

Persze, mindenképpen bevallom, hogy szedtem a hormont.

Igen én is csak kapkodom a fejem, hogy most melyik doki mond jót? De kizárásos alapon valóban az enyémre támaszkodom, bízom benne, hogy tudja mit beszél.

Egyébként nem lehet esetleg abban különbség, hogy kinek miért vették ki a pajzsmirigyét? Lehet, hogy az tartozik más elbírálás alá? Ha jól emlékszem Neked Hashimoto miatt, nekem pedig Basedow, és szerintem van még itt néhány más eset is, aminek műtét lett a vége. Persze csak találgatom az okokat.

15620. hnora
2012. máj. 2. 22:48

Én nem takarom a nyakam semmivel, amikor hideg volt sálat vettem, amikor meleg lett, letettem. Az sem érdekel, hogy más látja a heget, legalább elég csak rámutatnom, amikor csodálkoznak a hangomon :D Egyébként könnyen beszélek, mert elég szép a hegem, a csövek helye nem is látszik...

Szornyike, azt akartam mondani, hogy a pinponglabda nagyságú izét kellene elmasszírozni szépen. Elvileg most már nyugodtan masszírozhatod, finoman, kifelé (fülek felé) vezetve a benne lévő cuccokat. Hidd el, sokat segít.

15619. hnora (válaszként erre: 15617. - Szornyike)
2012. máj. 2. 22:44

Ez fura. Mintha nem is ugyanazon szervünket vették volna ki... nekem a szöges ellentétét mondta a dokim. De teljesen megértelek, ha a sajátodra hallgatsz, elvégre azért ő műtött, mert benne bízol.

Ha viszont nem szeded a thyroxint, akkor viszont mindenképp serkentsd legalább valami jódot is tartalmazó multivitaminnal a maradék mirigyet. Ha viszont idáig szedted, akkor azt valld be a vérvételnél, nehogy bezavarja őket az eredmény kiértékelésénél.

15618. hnora (válaszként erre: 15614. - A0c1361e44)
2012. máj. 2. 22:41

A bizsergés az, hogy mozog? De jó :) Nekem minden gyakorlás után bizsereg kicsit. Bár a hangom szempontjából a masszázs a hatásosabb, fogalmam sincs miért...

A gyakorlatokban nekem az a nehéz, hogy sokszor nem veszek, vagy nem elég nagy levegőt veszek, mert automatikusan úgy gondolom, hogy menni fog :D Valószínű ez is az énkép része, és gondolom lassan változik. Én még mindig úgy gondolok magamra, mint akinek normális a hangja, és képes egész nap, bármilyen tevékenység közben énekelni. A meseolvasás egyébként nehezen megy, illetve naaaagy levegőkkel...

15617. szornyike
2012. máj. 2. 21:55
A sebész szerint - az a magyarázata annak, hogy nem szabad műtét után kb. 6 hétig hormont szedni, hogy meg tudják rendesen nézni, hogyan reagál a szervezet arra, hogy kivették a pajzsmirigy majd 100%-át. Van, akinek állítólag egy ideig gyógyszer nélkül is viszi a dolgokat a bent maradt kis rész, persze később átcsap alulműködésbe.
15616. szornyike (válaszként erre: 15614. - A0c1361e44)
2012. máj. 2. 21:52

Értem, tehát számolás! Köszi!!! :)))

A gyógyszerezés is fura nálam. Én már műtét előtt is szedtem 50 mikrogramm hormont a Metothyrin mellé, hogy egyensúly maradjon, amíg lesz a műtét. Az endokrin. doki állított be így. A műtét után - mivel olvastalak Benneteket, ill. a konzilium.hu-t - önhatalmúlag elkezdtem megint szedni az 50 mikrogrammos L-thyroxint. Majd a varratszedéskor a doki rákérdezett és közölte, hogy hagyjam abba és hívjam fel az endokrin dokit. Na fel is hívtam és ott a nővérek szintén azt mondták, hogy hagyjam abba, amíg nem kerülök az endokrin. doktornőhöz. Mondom az még 5 hét nem fogok elhízni, stb.? Erre közölték, hogy ennyi idő alatt nem. Hát fura, mert közben meg másnál olvasom, hogy mielőbb el kell kezdeni a hormont. A fene tud ezen kiigazodni, most mindenesetre abbahagyom holnaptól.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook