Pajzsmirigyműtét előtt állok; volt valakinek ilyen problémája mostanában? (tudásbázis)
Szia:)
Mindenképp nézesd meg!
Ugyan én szedek gyógyszert, de ha nem szednék is nézetném fél évente.
Én pont ma voltam.
Sziasztok! Nekem február elején volt a műtét, de bizony még néha érzem azt, hogy befeszül a nyakam, jól esik lehajtani, ha nyelek. Ha sokat dumálok, mesélek a gyereknek, akkor elfárad a torkom.Sőt, az állam alatti rész még mindig picit bizsergősebb, kevésbé érzékeny mint műtét előtt. Alapjában véve tökéletesen elégedett vagyok, a mindennapokban teljesen el is felejtem, hogy volt műtétem.
A jóddal kapcsolatban annyit tudok, hogy a Hashimotos betegeknek nem ajánlják, de másoknak szüksége van rá. Mégis azt gondolom, ebben csakis az orvosunkra hallgathatunk, mert ő látja át a mi esetünket. Nem annyira egyszerű betegség ez, jóval komplikáltabb ez annál, hogy alul-vagy túlműködő valaki.Nekem kell ennem jódot, nem plusz pótlásként, de nem lettem eltiltva a jódozott sótól, vitaminoktól, de "csak" hideggöböm volt, normofunkcióval, és bal lebeny teljesen bent maradt.
Azaz nem csak a jód miatt, hanem az autoimmunitásunk miatt a szervezetünk nem veszi észre, hogy elég hormont termel csak azt, hogy valami megtámadta a rendszert, így szép nagy pm-et növesztünk, ami göbös is. És nem elég, hogy a szép nagy pm-ünk sok hormont termel, de általában a göbök is igyekeznek ezt teljesíteni. Ezért vannak a 100 körüli FT4 értékek és a mérhetetlen TSH.
A lényeg, hogy én le vagyok tiltva a jódról.
Igen, olyat hallottam már, hogy a hasimotós pm-je göbösödik, de azt hiszem te vagy az első, akit műtöttek is.
Nekünk meg pont a jód miatt alakulnak ki a göbök:)
Hát én az vagyok :) De nem a hashimoto miatt műtöttek, hanem a göbök miatt, amik viszont jódhiány miatt alakultak ki.
Node tényleg nem tanácsolgatok semmit, mert mindannyiunk betegsége más, és mindenki úgy jár a legjobban, ha az orvosában bízik...
Igen, a Jáhn PM ambulanciájára járok. Én elégedett vagyok velük, a Főorvos Asszony is profi szerintem, csak iszonyú sokan vannak.
A vérvétel is ott zajlik, mielőtt a főorvos asszonyhoz megyek időpontra, azt megelőzően 1 héttel elmegyek oda egy vérvételre, s így minden adat ott van a gépben a dokinak.
Azt gondolom, hogy nem számít kit miért műtöttek. Az eljárás ugyanaz. A különbség annyi, hogy a hasimotos lehet alulműködött már a műtét előtt is.
Mindenkit azért műtenek, mert göbös volt a pm-je, illetve nagy.
Én még nem is nagyon találkoztam hasimotos műtöttel. Nekik elsorvad a pm-jük egy idő után.
A jód nem biztos, hogy jó ötlet. Autoimmunoknak nem szabad jódot fogyasztani.
Nekem sem. Basedowom volt, tehát autoimmun vagyok. A jódról le vagyok tiltva.
Igen, fura ez az egész. Én 0,57 es TSH val jöttem ki a kórházból és 4 hét múlva már 83 volt és híztam. Bár lehet, hogy a hízás a szteroidtól volt vagy a mozgás hiányától.
Azt nem tudom, hogy valóban a bizsergés volt e kezdet, én arra fogom. A bizsergést fent az áll alatt éreztem.
Gondolatban nekem is a régi a hangom:), de sajnos a valóság más. Persze már jó a hangom, csak kicsit rekedtebb, mint volt, ereje sosem volt hatalmas, ugyanis én sosem tudtam kiabálni és nagyon hangosan beszélni. Ez most is így van. Ha hangosabban akarok beszélni, akkor tuti, hogy fulladozás lesz a vége. Ha stresszelem magam, akkor egyre rekedtebb és a végén meg sem tudok szólalni.
A gyakorlatoknak pont ez a lényege, hogy rákoncentrálunk a levegő vételre:) Azt tanuljuk meg közben, hogy mekkora levegőt kell venni ahhoz, hogy azt a szót ki tudjuk mondani.
Jaja, már emlékszem:) Olyan sokan vagyunk, hogy már nem tudom követni kinek, mi baja van és, hogy kell gyógyszert szednie.
Elvileg azért várnak ilyen sokat műtét után, mert van akinek a bent hagyott kis pm. ellátja a feladatát, valamint a túlműködőknél akkorra ürül ki a felesleges hormon.
Reméljük, hogy nem fogsz hízni.
Hát ha van rajta var, akkor kicsit óvatosabban csináld. Ez is fura, mert nekem ugye más módszerrel csinálták, nem varrtak, hanem kapcsoztak, és már akkor is csak pár helyen volt var, amikor levettem a kötést. Magáról a vágásról egy nap alatt leesett, a csövek helyén még fent volt pár napig, de azután az is eltűnt - de akkor már masszíroztam naponta többször is.
Az elején számíts rá, hogy érzékenyebb lesz, nekem kellemetlen volt a masszázs, de aztán ahogy tünedeznek a belső hegek, egyre jobb lesz.
Persze, mindenképpen bevallom, hogy szedtem a hormont.
Igen én is csak kapkodom a fejem, hogy most melyik doki mond jót? De kizárásos alapon valóban az enyémre támaszkodom, bízom benne, hogy tudja mit beszél.
Egyébként nem lehet esetleg abban különbség, hogy kinek miért vették ki a pajzsmirigyét? Lehet, hogy az tartozik más elbírálás alá? Ha jól emlékszem Neked Hashimoto miatt, nekem pedig Basedow, és szerintem van még itt néhány más eset is, aminek műtét lett a vége. Persze csak találgatom az okokat.
Én nem takarom a nyakam semmivel, amikor hideg volt sálat vettem, amikor meleg lett, letettem. Az sem érdekel, hogy más látja a heget, legalább elég csak rámutatnom, amikor csodálkoznak a hangomon :D Egyébként könnyen beszélek, mert elég szép a hegem, a csövek helye nem is látszik...
Szornyike, azt akartam mondani, hogy a pinponglabda nagyságú izét kellene elmasszírozni szépen. Elvileg most már nyugodtan masszírozhatod, finoman, kifelé (fülek felé) vezetve a benne lévő cuccokat. Hidd el, sokat segít.
Ez fura. Mintha nem is ugyanazon szervünket vették volna ki... nekem a szöges ellentétét mondta a dokim. De teljesen megértelek, ha a sajátodra hallgatsz, elvégre azért ő műtött, mert benne bízol.
Ha viszont nem szeded a thyroxint, akkor viszont mindenképp serkentsd legalább valami jódot is tartalmazó multivitaminnal a maradék mirigyet. Ha viszont idáig szedted, akkor azt valld be a vérvételnél, nehogy bezavarja őket az eredmény kiértékelésénél.
A bizsergés az, hogy mozog? De jó :) Nekem minden gyakorlás után bizsereg kicsit. Bár a hangom szempontjából a masszázs a hatásosabb, fogalmam sincs miért...
A gyakorlatokban nekem az a nehéz, hogy sokszor nem veszek, vagy nem elég nagy levegőt veszek, mert automatikusan úgy gondolom, hogy menni fog :D Valószínű ez is az énkép része, és gondolom lassan változik. Én még mindig úgy gondolok magamra, mint akinek normális a hangja, és képes egész nap, bármilyen tevékenység közben énekelni. A meseolvasás egyébként nehezen megy, illetve naaaagy levegőkkel...
Értem, tehát számolás! Köszi!!! :)))
A gyógyszerezés is fura nálam. Én már műtét előtt is szedtem 50 mikrogramm hormont a Metothyrin mellé, hogy egyensúly maradjon, amíg lesz a műtét. Az endokrin. doki állított be így. A műtét után - mivel olvastalak Benneteket, ill. a konzilium.hu-t - önhatalmúlag elkezdtem megint szedni az 50 mikrogrammos L-thyroxint. Majd a varratszedéskor a doki rákérdezett és közölte, hogy hagyjam abba és hívjam fel az endokrin dokit. Na fel is hívtam és ott a nővérek szintén azt mondták, hogy hagyjam abba, amíg nem kerülök az endokrin. doktornőhöz. Mondom az még 5 hét nem fogok elhízni, stb.? Erre közölték, hogy ennyi idő alatt nem. Hát fura, mert közben meg másnál olvasom, hogy mielőbb el kell kezdeni a hormont. A fene tud ezen kiigazodni, most mindenesetre abbahagyom holnaptól.
További ajánlott fórumok:
- Milyen filmet láttál ma / mostanában?
- Ciklus előtt/alatt 2-3 kg vízvisszatartás... Mit lehet tenni? Valakinek van hasonló problémája?
- Segitsetek! mostanában többször zsibbad a kezem és a lábam, főleg este elalvás előtt, tud valaki valamilyen gyógymódot...
- A fiam 6 éves és mostanában gyakran mondja, hogy szédül. "mintha pörgetne valaki" - ezt mondja. Főleg elalvás előtt csukott szemmel.
- Teljes pajzsmirigy eltávolítás hatása a műtét előtti magas vérnyomásra
- Volt valakinek mostanában pajzsmirigy műtéte?