Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Pajzsmirigyműtét előtt állok; volt valakinek ilyen problémája mostanában? fórum

Pajzsmirigyműtét előtt állok; volt valakinek ilyen problémája mostanában? (tudásbázis)

15585. szornyike
2012. ápr. 30. 19:56

Igen, nekem van szurkálós érzés a nyakamban,meg olyan is, mintha csípkedné valaki :D - elég kellemetlen.

Ma voltam varrat szedésen, ami szintén elég kellemetlen volt. (ügyeletes volt a doki így nem kellett várni munkanapra).

Sajnos nekem vannak hang- illetve légzési gondjaim, de azt mondta a doktor, hogy nagy volt a pajzsmirigy, meg ödémás ott bent, szóval regenerálódni fog, de türelem.

Remélem, hogy igaza lesz!!!

Nekem nem kell szedni a hangomra semmit, csak kímélni kell, nem szabad erőltetni. Kálciumot szedek, meg 1000 mg-os C vitamint.

2 hét múlva kell mennem gégészetre, hogy megnézzék. Ott lehet, hogy kapok további "feladatokat".

15584. Daby (válaszként erre: 15579. - Szornyike)
2012. ápr. 30. 19:45

Jól vagyok köszi :)

Héten megyek dolgozni, igaz majd meglátjuk,hogy mennyit bírok :)

Néha olyan furi szurkálós érzésem van a nyakamban, és nagyon kellemetlen tud lenni.

Nektek nem szokott ilyen előfordulni?

Sokan irtátok a hangproblémát, én is erre számítottam,de nekem a kis rekedtségen kivűl nem volt bajom.

Kell rá valamit szedni? Vagy csak gyakorolni kell a szavakat, mondatokat?

15583. Daby (válaszként erre: 15578. - Hnora)
2012. ápr. 30. 19:41

Szia!

Csak helyre rázodik a hangod :)

Jó,h itt a jó idő, lehet menni mászkálni.

Jól vagyok köszönöm, szépen gyógyul a hegem..Mindennap 3x masszírozom körömvirágkrémmel.

Inkább a jobb oldali vágásnál keményebb, az a hosszabb rész.

15582. hnora (válaszként erre: 15581. - Szornyike)
2012. ápr. 29. 21:58

Én 75-tel kezdtem, és annyit kell most is szednem, mivel határértéken belül volt a TSH-m. Mellé még szedtem multivitamint, amiről kiderült, hogy 150 mikrogrammnyi jódot tartalmaz, és nekem mostantól ajánlott a doki egy 100-as tablettát naponta, hogy csúcsra járassuk a maradék pár gramm pajzsmirigyem. Lehet, hogy emiatt is lettek jók az eredményeim.

Egyébként nekem 4 héttel a műtét után volt vérvételem, a következő meg 3 hónap múlva lesz. Állítólag fél év, mire beáll a "rendszer" :)

Légzési nehézségeim nekem nem nagyon voltak, max annyi, hogy ha sokat beszéltem, hamar elfogyott a levegőm. Most az énekléssel van így, folyamatosan óriási levegőket kell vennem :D

15581. szornyike
2012. ápr. 29. 15:07

Igen, szeden 50 mikrogrammot. Ezt a műtét előtt is szedtem a Metothyrinnel. Tudom, hogy fura, de ezt mondta a pajzsmirigyes doktornő és igaza volt, mert a műtét előtti napokban csináltattam egy privát vérvételt és tökéletes eredményeim voltak. A műtét után a Metothyrint elhagytam, de az L-thyroxint szedem tovább, hiszen az maga a hormon. Az a baj, hogy 6 hétnél - mostmár csak 4 - előbb nem fogadnak a pajzsmirigy ambulancián, mert azt mondják, hogy a műtét után el kell telnie ennyi időnek, hogy a pajzsmirigy beálljon. Te mennyi l-thyroxint szedsz?

A levegővétellel Neked is volt problémád?

15580. hnora (válaszként erre: 15579. - Szornyike)
2012. ápr. 29. 14:56
Ó, én az első két hétben aludtam is minden délután, utána álltam vissza a régi rendre. Gyógyszert szedsz? Mármint thyroxint?
15579. szornyike (válaszként erre: 15577. - Daby)
2012. ápr. 28. 23:52

Én még nem vagyok 100-as.:D

Ma elmentünk a Tesco-ba a párommal (kocsival 5 perc) egy kicsit bolyongtunk és totál kivagyok ettől a kirándulástól.

Először is szédelgtem időnként, és nehézlégzésem volt. Egy idő után persze beáll, ha nem figyelek. Mármint a légzésem. Valahogy nem az igazi. A hangom - ha sokáig nem beszélek - egy rövid időre mintha a régi lenne, majd utána elgyengül. Néha általam kontrollálatlan hangok is jönnek a torkomból. Fura.....Hétfőn szedik ki a varratot, 1-én lesz 2. hete a műtétnek. Normális lehet ez az állapot így?

Te hogy vagy Daby?

15578. hnora
2012. ápr. 28. 21:33

Én szuperül, köszönöm kérdésed, sokat mászkálunk mostanság Jankával, élvezem, hogy megint hordozhatok, fizikailag most már tényleg a régi vagyok. Hangügyileg nem annyira, néha borzalmasan gyenge még mindig, néha meg már egész tűrhető, énekelni is tudok vele (persze nem úgy, mint rég). Sajnos az állandó programozás közepette nehéz tisztességesen megcsinálni a hang-gyakorlaokat, pedig kaptam egy csomót, és tényleg sokat számítanak.

Te hogy vagy? Masszázs hogy megy? Mekkora a kemény rész a hegeden?

15577. Daby
2012. ápr. 28. 20:55

Sziasztok!

Hogy vagytok? :)

15576. szornyike (válaszként erre: 15574. - A0c1361e44)
2012. ápr. 26. 20:59

Nagyon ijesztően hangzik, de ugyanakkor nagyon bíztató is, hogy felépültél. Az tuti, hogy nekem például sok erőt ad....-:))

Végül is még csak jövő kedden lesz két hete, hogy műtöttek....

Szép estét Mindenkinek!!!!

15575. dtimes (válaszként erre: 15572. - Szornyike)
2012. ápr. 26. 18:40
Köszönöm! :)
15574. a0c1361e44 (válaszként erre: 15570. - Szornyike)
2012. ápr. 26. 18:34

Tényleg, olyan jó megfeledkezni ezekről:)

Gége bénulásom is volt.

Én azt gondolom, hogy nekem az UH kezelés és a gyakorlatok sokat segítettek. Bár a levegő vétellel néha vannak gondjaim, de ez semmi.

A hormon szedése is sokat segített. Van itt egy lány, akinek sajnos rosszabb volt a műtét utáni hangszalag problémája, őt megműtötték, mert az egyik ha jól emlékszem sosem mozdult meg:(

15573. a0c1361e44 (válaszként erre: 15567. - Hnora)
2012. ápr. 26. 18:27

Két oldali hangszalag bénulás. Igen, 0.5%, de ez benne van a tájékoztatóba és ugye aláírjuk.

Azt gondolom, hogy nem tudják mitől bénul le a hangszál, csak azt tudják, hogy nem mozognak...

15572. szornyike (válaszként erre: 15569. - Dtimes)
2012. ápr. 26. 18:13

Valóban ijesztő lehet olvasni a negatívabb tapasztalatokat. Én azonban úgy voltam/vagyok vele, hogy szeretem tudni, hogy mire számíthatok, mert a bizonytalanság még jobban zavar. Ugyanakkor van, aki azt mondja, hogy Ő nem olvasgat semmit, mert az befolyásolja. Szerintem mindkét álláspont érthető.

Igazad van, a jó idő mindenkinek jót tesz - Neked is mielőbbi gyógyulást kívánok!

15571. szornyike
2012. ápr. 26. 18:07
Ez a türelem úgy látszik nekem nagy mumus, mert egymás után kétszer is írtam. :D
15570. szornyike (válaszként erre: 15568. - Hnora)
2012. ápr. 26. 18:05

Húú ez tök jól le van vezetve. Akkor már értem!Addig van remény, amíg nincs átvágva az ideg!

Annyit olvasgattam már így a neten erről, hogy a végén már teljesen belefeszültem. Van aki eleve gégebénulást, meg ilyeneket ír és hát az nagyon ijesztő. Úgy látom, hogy sok a fogalomzavar, ami a laikusokat, mint például én is, igen megijesztheti és összezavarhatja.

A műtét valóban probléma-mentesen lezajlott, csak ami utána volt, az bezavart némileg a dolgok folyásába.

Hnora! Fel a fejjel, így most már tuti látszik, hogy meggyógyulunk csak némi türelem kell hozzá! :))

Akkor úgy nézem, hogy türelem és rendbe fogunk jönni!

15569. dtimes
2012. ápr. 26. 14:26

Nahát, ez durva, amiket leírtatok. Bízom benne, hogy megoldódik a problémátok, a sok hanggyakorlat meghozza a kívánt hatást!

Még szerencse, hogy nem műtét előtt olvastam ezeket; igaz, akkor nem is mertem semmi sem olvasni erről, nehogy beképzeljek mindenfélté, hogy mi fordulhat elő, éppen elég volt, amit a doki elmondott az ilyen dolgokról.

Itt a jó idő, remélem, ez is hozzájárul a minél hamarabbi gyógyulásotokhoz. Ha szép idő van, az embernek már attól is jobb lehet a kedve, közérzete.

Én most meg éppen egy náthából kúrálom magam; ez is pont most jött, mikor már itt a meleg. Egész télen semmi bajom nem volt. De szerencsére már kifelé megyek belőle. :)

15568. hnora (válaszként erre: 15566. - Szornyike)
2012. ápr. 26. 09:45

Hű, ezt eddig nem is mondtad, azt hittem minden problémamentes, csak a hangod vacakol kicsit...

Nem lehet jó ez a pánikroham :(

A hangoddal kapcsolatban annyit, hogy menj el foniáterhez mindenképp. Nem tudom, hogy a SOTÉ-s milyen, akihez én járok, az egy vizsgálattal kezdte, és részletesen elmagyarázta a gyógyulási esélyeket. Komolyan, kicsit el is sírtam magam, amikor azt mondta, már valamennyire most mozog a hangszálam, és 99 százalékos a valószínűsége a teljes regenerációnak.

Egyébként meg tényleg sokat segít. Nekem minden egyes alkalom után egy lépcsőt "javul" a hangom. Bár itthon is lehetne ennyire intenzíven csinálni :(

Amit még a dokim mondott a hanggal kapcsolatban: van ugye ez a fő ideg, ami ellátja a hangszálakat. Ez kb. kötőfonal méretű, és rá van tekeredve a pm-re. Ha az egészet kiveszik, akkor muszáj hozzányúlni, és kipreparálni, és sajnos ez az ideg annyira érzékeny, hogy elég csak megbolygatni kicsit, és máris rosszul reagálhat, nem beszélve az ödémákról - ez azonban nem jelenti azt, hogy nem regenerálódik idővel... Nekem azt mondta a doki, hogy mire a hegem teljesen beleolvad a nyakamba (van még egy olyan húrszerű kemény rész pont a heg alatt, meg felette az ödémás nagyon puha), addigra a hangom is rendeződik.

Más: amit rólam mondott, hogy a szövettan ugye a hashimotot igazolta, és hogy nagyon jók a hormoneredményeim, 75 mikrogrammal 4,5-ös a tsh-m. Most jódot kell szednem, hogy a maradék (kb. 3 g) pajzsmirigyem csúcsra járassuk, és 3 hónap múlva vérvétel. Ezt a tsh-t nyilván fogjuk még lejjebb is vinni, de az ő elve, hogy szép lassan, aprólékosan építsük fel az új hormonháztartást. Ahogy fogalmazott, egy jól működő rendszerből kivettük az agyat, és most a rendszer megzavarodott - idő kell neki, hogy helyreálljon az egyensúly... Hát nagyjából ennyi. Ja, meg amikor megvizsgált, kicsit rámasszírozott a hegre, hát mit mondjak, tutijól csinálta, sem én, sem a nyirokmasszázsos csaj nem csináljuk ilyen jól :D Csak tudnám, mi a titka...

15567. hnora (válaszként erre: 15564. - A0c1361e44)
2012. ápr. 26. 09:30
De akkor ha rendbejött nagyrészt, akkor nem is sérült az ideg? "Csak" lebénult? Mit mondtak erre a dokik? Azt jól sejtem, hogy statisztikailag tényleg nagyon kicsi az esély a te esetedre... ?
15566. szornyike (válaszként erre: 15564. - A0c1361e44)
2012. ápr. 26. 06:30

Atyaég! Te szegény! Jól megszenvedted!

Az az igazság, hogy nekem a műtét után lett egy pánikrohamom, ami miatt bekerültem az intenzívre 1 napig. Persze én előre jeleztem, hogy pánikbeteg vagyok.... Állítólag rendsen lezajlott minden, fel is ébredtem rendesen, de a műtétet követően nem tudtak leszedni a műtőasztalról, mert úgy kapaszkodtam, hogy a betegszállítóval vérre menő harcot vívtam.

Légzési problémáim adódtak. A légzésem fuldokló volt és kaptam én is oxigént, de "csak" olyan maszkot, nem az orromba csövet. Szerencsére amint lassanként lenyugodtam, meg kaptam szteroidot és calciumot is, rendeződött a légzésem. Odahívtak az intenzívre egy gégészt rögvest, aki elsőre megállapította, hogy ödéma nem látható, a hangszalagok kissé megvastagodtak és 3-4 mm-es hangrés van. Másnap kiengedtek az intenzívról, de következő nap át kellett ballagjak a gégészeti ambullanciára (SOTE-n voltam). A "betegszállító" -aki konkrétam roham-léptekben átkísért a másik épületbe - árkon-bokron vágtatott lépcsőn fel. Ez egy kicsit megviselt, de mire átértünk némi lihegés után már kaptam levegőt. Szóval ott egy második vizsgálatkor már azt mondták, hogy a jobb hangszalag renyhébb, a bal hangszalag mozgása nehezen megíélhető, felmerül az n. recurrens paresis lehetősége. Ha jól tudom ez bénulást jelent. És az is benne van a zárójelentésemben, hogy phoniátriai kezelés javasolt.

Ugyanakkor tudok beszélni, bár nem a szokott hangerővel, van tónusa a hangomnak, levegőt kapok hajolásnál, bár a párát én sem bírom, de azt eddig sem nagyon bírtam, és a levegőm hamarabb elfogy beszéd közben, mint kéne, de nem kapkodom folyamatosan.Jáááááááááááááj de be vagyok parázva.....

Nagyon köszönöm a válaszotokat Írisz és Nora!

15565. szornyike (válaszként erre: 15563. - Hnora)
2012. ápr. 26. 06:14
Rendben, köszi - nagyon várom!
15564. a0c1361e44
2012. ápr. 26. 05:39

Szörnyike, ha lebénul a hangszalag, akkor vannak légzési gondok is. Én is tudtam beszélni, de csak nagyon halkan, szinte csak suttogva és ráadásul nem kaptam levegőt.

Kitudtam mondani, hogy IBI, bár amikor kimondtam nem annak hangzott:) Ezen nevetgéltek a dokik és ápolók.

Tehát ha a hangszalag bénult, akkor nem az a legnagyobb gondja az embernek, hogy viccesen suttog, hanem az, hogy nem kap hozzá levegőt, valamint amit már írtam: párás levegőben fuldoklás, hajolgatásnál szintén és az elfogyó levegő "beszéd" közben. A műtét után 1 hétig én oxigént kaptam. De lehet csak azért, mert nagyon aggódtam. Mindig kérdeztem, hogy az agyammal nem lesz e gond az oxigén hiány miatt, mert én azzal dolgozok? Ezen persze jól szórakoztak, de azt nem vették észre, hogy ez nekem mekkora probléma. A kézfejem és a lábfejem 1 hétig szürke volt az oxigén hiány miatt. Volt, hogy arra keltem fel, hogy a dokim ül az ágyamon és a kezemet fogja és nézegeti, valamit a műtét utáni reggelen vittek gégészhez, aki megállapította a mindkét hangszál bénulását és gégemetszést javasolt. Csak azért nem csinálták meg, mert a sebészem azt mondta, hogy inkább ad szteroidot aztán majd meglátjuk.

Ne aggódj, ha a levegő megy, nem nyelsz félre minden pillanatban, akkor nem lehet lebénulva!

A kórházban nagyon unhattak, mert mindenkitől azt próbáltam megtudni, hogy mikor fogok tudni újra beszélni. Csak azt tudták mondani, hogy nem tudják. Aztán, amikor kijöttem a kórházból, elmentem az SZTK-s gégészhez, aki nagyon ki volt akadva a kórházra, mert a zárójelentésemre azt írták, hogy panaszmentesen az otthonomba távoztam. Ő rögtön küldött a foniáterhez és minden nap megvizsgált, hogy alakulok. Elvileg a foniátriai kezelés 4 napján renyhén, de beindult a bal hangszalagom, akkor már bizonyos gyakorlatoknál hasonlított a hangom a régihez, bár az ereje közel nem volt olyan. Hónapok teltek el így, majd beindult a másik oldal is és egy kis idő után egyik napról a másikra rendes hangon beszéltem, de a levegő vételem sokáig rossz volt még.

Na, nem izgulni! Rendbe jön az !

15563. hnora (válaszként erre: 15562. - Szornyike)
2012. ápr. 26. 01:49
Ha én is jó vagyok, megnyugtatlak, tuti nem bénult a hangszalagod, és nem azért, mert ezeket ki tudod mondani, hanem mert egyáltalán van hangod :) Egyébként ma voltam kontrollon, mesélt erről a dokim, de most nagyon késő van, majd holnap leírom :)
15562. szornyike
2012. ápr. 25. 13:24

Szia Kék Írisz!

Lehet azt mondani, hogy ha ki tudom mondani, hogy IBI, meg a k-betűs szavakat, akkor nem bénult le a hangszalagom?

Tudom, hogy nem vagy orvos, meg megyek is kontrollra, csak most éppen be vagyok gyulladva.

15561. Daby (válaszként erre: 15560. - Hnora)
2012. ápr. 24. 14:29
Nagyon köszi :)
15560. hnora (válaszként erre: 15559. - Daby)
2012. ápr. 23. 15:07

Szia!

Én a következőképp csinálom: jó adag körömvirágkrémet/homeopátiás krémet eloszlatok rajta, majd pár vállkörzés (nyirokáramlást segíti), és

1. a heg két oldalán körkörösen masszírozom, egyik kezemmel felette, másikkal alatta. Nyugodtan lehet ellentétes irányban körözni, úgy, hogy széthúzod a heget, már nem tehetsz kárt benne. Így haladok végig, én középről kifele szoktam, és amit felmasszírozok, azt eltologatom a heg két oldala felé, bízva abban, hogy majd levezetődik :D Először egyik oldal, ha végeztem, akkor két ujjal még rásegítek az "ürülésre" hosszanti irányban. Ez kb. 5 perc

2. Magán a hegen van a kezem, az egyik kézzel lefogom (kb egy ujjal), a másikkal hosszanti irányban húzom kb 1 centit, így haladok végig rajta. Következő fázisként egyik ujjal lefogom, másikkal körkörösen, szintén rajta a hegen. Harmadjára egyik szintén lefog, másikat melléteszem, és fel-le húzogatom. Nekem eléggé kemény a heg, igyekszem ezt elmasszírozni, és szintén a szélei felé tolni. Ez szintén kb 5 perc

3. két kezem két ujját a heg fölé, illetve alá helyezem, és felfele, illetve lefele húzom, tehát kvázi széthúzom a heget a masszírozós mozdulattal. Ezt is kb 5 percig csinálom.

A végén megtapogatom, és ahol maradt még kemény rész, megpróbálom vagy eloszlatni, vagy legalább fellazítani.

Hát nagyjából ennyi, a masszázs felét a dokim tanította be, a másik felét a nyirokmasszázst csináló nő. Szeretem csinálni, jól esik, és utána sokkal jobb a hangom. Remélem tudtam segíteni :)

15559. Daby
2012. ápr. 23. 12:12

Sziasztok!

Masszírozással kapcsoltaban, írna nekem valaki? :)

Vagy arról,hogy hol találom meg ?

Köszi

15558. Polly37
2012. ápr. 23. 11:34

Most találtam erre az oldalra, és hátha tudok valakinek segíteni. Januárban műtöttek, kivették a jobb oldali lebenyt egy 3-5 cm göbbel együtt. Április 27-én műtenek megint, kiveszik a másik oldalt is, mert a göb rosszindulatú volt. A hangom nekem is elment rögtön a műtét után, de egy fül-orr-gégész javaslatára hang gyakorlatokat csináltam, kb 2 hét alatt a hangom tökéletes lett, ugyanolyan mint régen volt. Napról napra érezhető volt a változás.

A következőket kell gyakorolni (én mindig a kocsiba "mekegtem és makogtam", a szomszéd nehogy azt higgye, hogy kecskét vettünk): aaaaa, áááááá,eeeeeeee, ééééééééé, stb. (az összes magánhangzóval) ezeket megtoldva egy "m" betűvel meeeeee, méééééééé, maaaaaaaaa stb. Naponta kb. 4-5 alkalommal pár percig, és hangosan. Lehet többször is. Remélem másnak is segít. Most már csak abban bízok, hogy a következő műtét után nem megy el megint a hangom.

15557. hnora (válaszként erre: 15556. - Szornyike)
2012. ápr. 23. 08:26

Semmit :D Illetve azt amit te, csak pluszban nagyon sokat sétáltam :)

Úgy volt, hogy Janka anyuéknál aludt, a férjem meg szabadságon volt, tehát a társaság megvolt, a munka nem :D Reggel felkeltünk, megreggeliztünk, és mentünk Jankához. Aztán egész nap vele voltam, anyám főzött, megebédeltünk, délután meg császkáltunk gyerekestül, vagy a Kopaszi-gátra, vagy csak játszótérre, de 2-3 óra mindig megvolt a levegőn. Este a férjem és a húgom megfürdették, én lefektettem anyáméknál, és jöttünk haza. Hát nagyjából ennyit. Nekem a tévézés és az olvasás is jól esett, mert nem sok részem volt belőle az elmúlt másfél évben :D

15556. szornyike (válaszként erre: 15555. - Hnora)
2012. ápr. 23. 08:03
Lehet, hogy hülye kérdés, de az első egy-két hetet - műtétet követően - mivel töltötted? Valahogy nem tudok elmélyedni sem az olvasásban, sem a TV-nézésben. Aludni szoktam, de hát nem egész nap..... Nagy dolgokra még nincs energiám....

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook