Pajzsmirigyműtét előtt állok; volt valakinek ilyen problémája mostanában? (tudásbázis)
Persze, hogy jobb lett volna, akkor most nem lenne 2 puklim, ami inkább pattanásnak tűnik, mint másnak.
Sosem derült ki, hogy miért, de a műtét napjának az éjjelén sokszor vérzett azt hiszem a cső helye. De nem ám kispályásan, hanem úgy, hogy vértócsában feküdtem. Mind a 3 alkalommal a mellettem fekvő beteg vette észre, hogy furán veszem a levegőt. Én csak arra emlékszem, hogy a doki a hasamon ül és kötöz:) Amíg bent voltam, nem is kötözött nővérke, csak doki.
Nem nagyon, csak fürdésnél kicsit tovább mostam a nyakamat és persze a krémet próbáltam belemasszírozni, de semmi tudományos:)
Levegő: én számoltam. 3 ütemre beszívtam a levegőt, 3 ütemre kifújtam, ha hosszabb monológot akartam, akkor nagy levegő és amíg elég volt addig mondtam. Sajnos nem volt sokáig elég. A foniáterrel megbeszéltem ezeket és azt mondta, hogy igen a levegőt így kell szabályozni. Ha nem mondtam volna, akkor ő mondta volna.
A gyakorlatok lényege is ez tulajdonképpen. Először hörgős hang, ezzel a levegőt szabályozzuk, mert ugye a hörgéshez nagy levegő kell. Majd a szavak, a K betű mérgesen. Először csak 1 szótagos szavak, majd két szótagosak, majd 1 szó magában, majd 2 szó egymás után, majd 3 szó egymás után. A végén pedig a vers, ami váltakozó hosszóságú szavak és sorok. Ez trenírozza a levegő beosztást. És persze az ultrahang. A 3. kezelésen éreztem, hogy bizsereg a bal oldalon a nyakam, és a vizsgálaton ki is derült, hogy megmozdult. Sajnos a másik oldalra többet kellett várni, az már csak akkor mozdult meg, amikor már nem jártam naponta foniáterhez.
Tehát, levegő vételnél számolj. Én futásnál is így szoktam a levegő vételemet szabályossá tenni. Vicces, de még mostanában is rajta kapom időnként magam, hogy számolom:), pedig már több mint 3 éve volt ez az egész.
Gyógyszert szedsz már, ugye? Eleget? Nekem az is sokat segített.
Mint már írta, még ma sem tudok egyszerre menni és enni, vagy menni és beszélni. Azaz a menni+beszélni már alakul, de ha pl. menés közben telefonálok, akkor tuti megkérdezik, hogy futok e?
Lehajlásnál nagy levegő, párában szintén számolás, ami nekem bejött.
Én sokszor düh rohamot kaptam, mert nem értették mit akarok, de rossz volt. A férjem sokszor kinevetett, mert sosem tudta, hogy kérdezek e vagy kijelentek valamit és sosem vették azt sem észre, hogy nekem lenne most mondani valóm, de nem tudom elmondani.
Számolás!
Ezen a csöves dolog nekem is fura volt, ahogy láttam pár képet. Nekem is a vágásban volt benne, oda volt belevarrva, vagy hogy.
Nem tudom, hogy ez mitől függ, hogy kinek hogy csinálják, de szerintem így jobb, mert nincs még külön máshol is heg miatta.
Te masszíroztad?
Van valami ötleted a fulladás, légszomj technikai "kezelésére"? Sajnos azt hiszem abban a cipőben járok, mint Te. Talán a hangom több a suttogásnál, de kifullad, de a többi az passzol, ami a levegő-hiánnyal kapcsolatos.. :(
Az én dokim is kb. ennyi idős. Azt mondta csinálhatok mindent. Masszírozhatom ha akarom, de nem kell, kenegethetem, ha akarom, de nem kell.
Nekem külön voltak a csövek és ha tudtam volna akkor beszélni, akkor megkérdezem, hogy miért. Persze annak is örültem, hogy ott vágott, ahol kértem. Kinéztem a nyakamon egy helyet, ahol talán lesz majd ránc, így kértem ott vágjon. Ott vágta el a nyakamat, de ráncom még mindig, bár a vágásomra sokan azt hiszik, hogy ránc.
És tényleg, a cső helye volt a legrondább, sőt az még mindig 2 pattanásnak látszik. Szerencsére nem kellett semmit tenni vele. Voltam bőrgyógyásznál és azt mondta, ha fél éven belül nem lesz látványos a gyógyulás, akkor beinjekciózza. Nem tudom ez mit jelent, de nem kellett megtenni:)
Szia!
Én az utcán hordok. Egyrészt állítólag a friss hegnek nem tesz jót a napsütés, meg legyen egy kicsit védve a "külvilág" emberétől, porától. Otthon teljesen szabadon van.
Szia!
Én kérném szépen a gyakorlatokat, addig is csinálnám, amíg eljutok a foniáterhez, mert az még legalább 2 hét. Akkor kell majd orr- fül- gégészhez mennem vizsgálatra.
Előre is nagyon köszönöm!
Én is arra gondoltam, hogy ha nem árt, akkor elkezdem. Csak van egy bökkenő. Lehet, hogy hülyén tudom megfogalmazni, de igyekszem. Szóval ahogy megy a sebhely átszelve a nyakamat kb. a sebhely közepén van egy pingponglabda nagyságú púp. De úgy, hogy a fele kifele a másik elvileg befele van. Ezért is a félrenyelések is talán. Ez lenne az ödéma? Ezt a doki is látta, mert amikor kivette a varratot mondta, hogy tapogassam meg nyugodtan. Erre én megkérdeztem a dudorra, hogy mi ez valami csont? Tudom, hogy ciki voltam, de hirtelen ez jött ki. Szóval ezt a "gömböt" is lehetne masszírozni? Ugye a sebész azt mondta, hogy majd lassan felszívódik.
Az is érdekes egyébként, hogy pl. nekem nem külön voltak a kanülök "bedugva" mint itt több képen is láttam, hogy két lyuk - helyenként egy - van a műtéti heg alatt, hanem nekem a sebhely középső részébe volt bedugva a kanül. Lehet, hogy ez valami újhullámos doki? 38 éves - kiderítettem.:)
Egyébként komoly ember meg minden...
Ez tök érdekes, mert az én dokim kifejezetten kiemelte, milyen fontos a masszázs. Akármikor beszélünk, két dolgot kérdez meg, hogy a thyroxint szedem-e, és hogy masszázst csinálom e. Azt mondja nemcsak az ödémáim miatt (bár a masszázs után mindig jobb a hangom, sőt...), hanem hogy le ne tapadjanak ott a szövetek, amik épp most rendeződnek. Szerintem ha azt mondta a tied, hogy nem ártasz vele, akkor nyugodtan kezdd el masszírozni, biztos ami biztos alapon...
Az angoltanár meg... Botrányos. Én tuti keresnék másikat a helyedben, nem kicsit durva, amit csinál. De tényleg. Tanárokkal vagyok körbevéve, nemcsak anyu, néhány barátom, de a húgom és én is adtunk már órákat, és ilyenről még sose hallottam. Nem akarok eltérni a témától, de a barátom, akit említettem, szintén ebből él, mellesleg az ELTE mellett a Sorbonne doktora, tehát lenne mire odalenni magától, de nála a legbrutálisabb szabály az volt, hogy ha valaki 3-nál többször lemondja egymás után, akkor fenntartja a jogot, hogy az időpontjára mást tegyen be. És ezt is csak az újaknál merte bevezetni... Jó, mondjuk neki mindig is volt elég diákja...
Elég "érdekes" ez a tanár. Nekem is vannak magántanítványaim, igaz én nem ebből élek, de sokáig munkanélküli voltam,de akkor sem akadtam ki rajta, ha valaki nem tudott jönni, bárkinek közbejöhet valami, meg ha nincs szerződés, se semmi, akkor meg alapján kötelez? Nem egy iskola ez!
Örülök, hogy javulgat a hangotok. :)
Daby: remélem, minden rendben lesz a munkában is. Mennyi idő telt el a műtéted óta?
Tesóm úgy emlékszem, 3 hetet volt otthon, aztán ment vissza dolgozni. Szerencsére neki sem volt semmi baj a hangjával.
Én meg ma felülmúltam magam; körbebicajoztuk a férjemmel meg a szüleimmel a Tisza-tavat. Kicsit féltem tőle,hogy fogom bírni, mert amúgy nem szoktam ilyen túrákat csinálni, csak a városban biciklizek, meg kb. 2 hete vettem elő a bicajt ősz óta. De minden ok volt, csak az amúgy is fájós csuklómat éreztem közben és rendesen elfáradtam, kíváncsi leszek a holnapra, mennyire lesz izomláz. :)
Ja, meg még eszembe jutott, amit írisz írt, hogy hogy ment régen ez a műtét. Tényleg helyi érzéstelenítéssel? Ez durva, nem is hittem volna. Na pl. az ilyen egészésügyi dolgok miatt nem szívesen élnék abban a korban.
Köszönöm szépen meg is nézem!
A sebész erre is azt mondta, amikor megkérdeztem, hogy kenjem/kenhetem-e körömvirág krémmel azt mondta, hogy szerinte nem árt, de nem is számít. A masszázsra pedig azt mondta, hogy nem kell csinálni semmit magától rendeződni fog.
Azt vettem észre, hogy itt is igaz a régi frázis, hogy suszter maradjon a kaptafájánál. Időnként tapasztaltam, hogy az egyik doki bírálja a másikat, esetemben a sebész az endokrinológust. Pedig szerencsére ezt már tudom és tapasztalom is a saját bőrömön, mindegyik a maga területén vérprofi, de jobb, ha csak ott mozog berken belül. Persze nem akarok általánosítani.
Én még nem is járok foniáterhez, ma két hete volt a műtét és tegnap mondta a sebész ezt a pihentetést varratszedéskor.
Nagyon megköszönném a gyakorlatokat!
Képzeld el, hogy például, ha közeledik egy karácsonyi, húsvéti egyéb több napos nagy ünnep, akkor előre letanítja "előre pótlás" címén. Vagy volt olyan is, hogy meghalt az Édesanyja, ezért Ő egy hónapig nem tanított. Amikor már összeszedte a lelkierejét, újra indult az okítás, de azt is letanította.
Egyszerűen erőltette, hogy mikor érek rá és akkor plusz időpontot erőltetett rám nyilván plusz pénzért.
Őszintén amikor ezt legelőször megcsinálta velem, mert volt, hogy éppen 1 órát lemondtam - tényleg mindig időben, mert erre nagyon ügyelek - akkor mondta, hogy ezt be kell pótolni, stb. Én meg nem is értettem, gondoltam, hogy mit akar ez pótolni, lemondtam és kész, tovább tanulunk és járok hozzá, mit izél már ezen. Még mondtam is, hogy nem kell ezt pótolni, hát jövök én a követkekző szokásos órámra, erre úgy nézett rám, mint aki a Marsról jött és közölte, hogy igen, de ő ebből él.. Namármost szerződésünk sincs.... Ezt azóta sem értem/értettem, csak tudomásul vettem. Ezek szerint mégis én érzem jól, hogy nála valami hibádzik?
Igen-igen, nekem is a gyakorlatokat mondták, meg azt, hogy ne pihentessem. Más kérdés, hogy én nem is tudom :D
Ha jól emlékszem szornyike még nem jár foniáterhez, de biztos el fog menni...
Nekem egyébként a nyirokmasszázs sokat segít, szornyike nézz utána, hogy van-e a környékeden. Ugye a Jahnba tartozol? Csak mert nekem a Csepeli kórházban csinálják, ami a Jahn tagkórháza... Valamelyik nap a csaj be"fáslizta" a nyakam, tehát egy ilyen ragasztószerű szalagot tett rá, hogy állandósítsa a nyirokmasszázs eredményét - mit mondjak, szuper volt a hangom abban a két napban, pedig masszírozni ugye nem tudtam, és a hanggyakorlatokból is keveset csináltam. Más kérdés, hogy amikor leszedtem, felszedte pár helyen a bőrt (a hegtől messzebb, nekem elég vékony, érzékeny a bőröm). Szóval szerintem keress masszőrt is mindenképp, én az én emberem itt találtam: [link]
Itt tudsz erről az ödématerápiáról is olvasni, érdekes nagyon, és tényleg jó - használják a hagyományos gyógyászatban, de nem reklámozzák...
Mennyi primitív ember van...
Persze mi csak nyafogunk szerintük. Ilyenkor úgy kívánnék neki is egy ilyen műtétet. Na mindegy...
Kipróbálhatná, hogy milyen csak sétálni úgy, hogy közben nem kap levegőt a megszokott módon.
Én még köhögni és tüsszenteni sem tudtam, mert nem tudtam mit kell bent csinálni ahhoz, hogy tüsszentsek. És a mai napig elfogy a levegőm, valamit ha stresszelem magam, akkor hangom sincs.
Én a műtét után 1 hónappal új munkahelyen kezdtem (a műtét előtt 1 nappal vettek fel), megbeszéltük, hogy a műtét után 1 héttel felhívom a cégvezetőt, de ugye én azon a napon mehettem haza, nem tudtam beszélni, így próbáltam húzni az időt, de ő felhívott és aggódva kérdezte, hogy meggyógyulok e? "Mondtam" neki, hogy bízok benne...
Nekem azt mondták, hogy nem szabad pihentetni! És azért, mert akkor a hangszalagok nincsenek edzésbe, tehát renyhék maradnak.
Akkor te nagyon ritkán jársz foniáterhez, ami szerintem nem túl jó...
Bárkinek elküldöm szívesen a gyakorlatokat, hogy tudjon gyakorolni.
Valóban...
Nem is olyan régen, úgy 50 éve kb. helyi érzéstelenítésben csinálták ezt a műtétet. A beteget leültette a doki, érzéstelenítés és kikapta a pm-jét. Azt gondolták, hogy a pm-nek nincs nagy szerepe, kis műtét stb. A beteg utókezelést sem kapott és senki nem foglalkozott vele, hogy a beteg hamarosan meghalt, hiszen beteg volt.
Most már valamit sejtenek. Rájöttek, hogy a pm. egy elég fontos szervünk és sok mindenért felelős. Azt is tudják, hogy utókezelés(gyógyszer nélkül) rövid időn belül maghal a beteg. Szerencse, hogy erre rájöttek.
Igen, a K betűs szavak:) Én azt mondom, hogy nekem ez a gyakorlás segített.
Képzeld nálam pont az ellenkezője van.
Az angoltanárom szinte meg van sértődve, hogy még mindig nem megyek órára, mert szerinte ez egy olyan kis semmi műtét, és lényegében szerinte már a műtét után 1 órával is mehettem volna órára. Ezeket nem mondta így ki, de egyrészt ismerem, már évek óta járok hozzá, másrészt a viselkedése, gesztusai ezt mutatják.
Hozzá kell tenni, hogy magántanár, nem volt még pajzsmirigy problémája és nincs semmi empatikus készsége.
Egyenlőre örülök, ha levegőt kapok, de Ő úgy éli meg, hogy direkt kiszúrok vele és utólag akarja pótoltatni az órákat. Nem is értem, hogy miért, hiszen előre mondtam, hogy műtétem lesz. Ő arra hivatkozik, hogy igen, de pótolni kell, mert ő ebből él. Nem is értem... furák az emberek...
Nekem ugyanezt mondták, ne aggódj, tényleg hétről hétre jobb! Mondjuk én most allergiás vagyok, tele takonnyal, szóval van némi visszaesés, de tényleg folyamatosan javul.
És ha gondolod, próbálj meg valami olyan multivitamint szedni, amiben van minimum 100 mikrogramm jód, jót fog tenni a maradék pajzsmirigyednek :)
A K- betűs szavak mozgatják meg a hangszálakat, és jó erősen kell mondani őket. De ha már a régi a hangod, szerintem felesleges :)
A szurkálás nekem is van, bár elég ritkán, az az idegek játéka, amik esetleg sérültek a vágásnál. Elmúlik az is :)
Atyaég, már vissza is térsz a munkához? Na, majd számolj be, hogy megy...
Én egyébként attól őrülök meg, hogy mindenki sajnál, hogy jajj, de borzalmas lehetett, milyen nagy a vágás - vigasztalásként elmondják, hogy azért milyen szép, meg jajj, milyen a hangod, még mindig ilyen, ez tényleg rendbe fog jönni, és mennyi idő, bezzeg az én időmben felébresztettek a műtét közben (persze, nyitott nyakkal, haha), na ilyenkor ölni tudnék. Nincs semmi bajom, volt egy kis egészségügyi problémám, amit szerencsére megoldottunk, most van egy kis átmeneti hangzavar, de a legjobbat azzal teszi mindenki, ha észre sem veszi, úgy viselkedik velem, mintha mi sem történt volna. És, be kell valljam, elég kevesen vannak, akik így tesznek.
További ajánlott fórumok:
- Milyen filmet láttál ma / mostanában?
- Ciklus előtt/alatt 2-3 kg vízvisszatartás... Mit lehet tenni? Valakinek van hasonló problémája?
- Segitsetek! mostanában többször zsibbad a kezem és a lábam, főleg este elalvás előtt, tud valaki valamilyen gyógymódot...
- A fiam 6 éves és mostanában gyakran mondja, hogy szédül. "mintha pörgetne valaki" - ezt mondja. Főleg elalvás előtt csukott szemmel.
- Teljes pajzsmirigy eltávolítás hatása a műtét előtti magas vérnyomásra
- Volt valakinek mostanában pajzsmirigy műtéte?