Pajzsmirigyműtét előtt állok; volt valakinek ilyen problémája mostanában? (tudásbázis)
Lányok, akkor nem vagyok egyedül azzal, hogy hízás volt műtét után...Pedig azt hittem, hogy csak én vagyok ilyen béna:)
Én 11 kg-ot híztam a műtét utáni 1 hónapban. Szteroidot szedtem 2 hétig, illetve a nem mozgás is rásegített, a dohányzás elhagyása is és persze az önsajnálat. szinte pontosan 1 hónappal a műtét után kezdtem dolgozni, 74 kg-al, de ekkor még nem tudtam mozogni, mert alig kaptam levegőt. Még közel 2 hónap kellett, hogy bírjam valamennyire a mozgást. Év végére 66 kg-ra sikerült lefogynom. Azóta sajnos elég nagy kihívás megtartani a súlyomat. Oda kell nagyon figyelnem a kajára, illetve a rendszeres mozgást nem hagyhatom abba. Hetente 3x1 óra torna, illetve jó időben még legalább 2x10 km bicaj kell, hogy tartsam a 65 kg-ot. Télen, amikor nincs bicaj, fel szoktam kapkodi 2-3 kilót:(
250 mg letroxot szedek. A gyógyszert a műtét után 1 hónappal kezdtem szedni, innentől javult az erőnlétem és a hangom is.
Szia!
Hát én közel 20kg ig meg se álltam, az első 10, a műtét utáni első hónapban jött rám, ugy volt ahogy most neked is, minimális anyagcsere... volt h 10 napig semmi. Hashajtóval se. Úgy nyaraltam végig h szinte semmit meg nem kóstoltam a halon kívül mert tudtam h ugy is odabe marad, és zsírpárna lesz belőle.
Még mai napig elég nehéz elfogadnom ezt a képet, de ha már nem fogyok, legalább átalakítom, mert lehetek 97kgsan zsíros malacka is, meg fitt is, ugyhogy tornázom, heti 3, már egy ideje, az az emésztésnek is jó, meg a kedvemnek is.
Inzulin rezisztnciát is kimutattak nálam--vagy legalábbis ránézésre megkaptam a gyógyszert merckformint, de nem mindig szedem,mert bár csodákat vártam tőle, nem jött be.
A radiojódra nekem a súlyplusz miatt nem merték megvonni a tiroxint, ezért kaptam egy alfablablabla-injekciót--nem eléxem a nevére, így nem híztam csak minimálisan, míg nem szedtem, 4-5 napokat.
Nagyon nehezen élem meg a dagiságot, igaz sose voltam nádszál, de ez már sok. Egyáltalán nem érzem magam szépnek, csak fulladozok a súlyom alatt.
A műtét után én azért kaptam egy minimális hormont, de az nagyon kevés volt.
Mostmár azért stagnál ez ahízás dolog nálam, ha kicsit elengedem magam akkor se jön fel. De ilyen ritkán van, van h nem is nagyon vagyok éhes.
Szia!
Bár nem engem kérdeztél, de elmondom én is: a műtét után kb. 10-12 kilót híztam, igaz ezért tettem is: az átmeneti némaságom miatti mély depresszióban szinte semmi nem érdekelt, napi 1 doboz fagyi elfogyott, úgy sajnáltam magam...
Az elején, amíg tartott az erő és a lelkesedés egyáltalán nem híztam, mondjuk lightosan sportoltam is, stb...
Nagyjából fél év után lett normál tartományban a TSH-m, de pl. az első 2-es eredményt idén télen kaptam (eddig határérték körül volt). De a múlt nyáron-ősszel (1-1,5 évvel a műtét után) sikerült visszafogynom a felszedett kilókat.
Szia Szviola! Szorgalmasan használom a contactubex-et, bízom benne, hogy segíteni fog, meg kicsit türelmesebb is vagyok már. Írtad, hogy híztál. A műtét, vagy a radiojod kezelés után? A műtétem óta folyamatosan hízok, nem eszem többet, de alig van székletem. Nekem is a teljes pajzsmirigyet kivették és a hónap közepén kell mennem a szakorvoshoz gyógyszer beállításra. Arra gondolok, hogy majd a hormon gyógyszer mellett nem fogok hízni. Te hogy viselted? Mi a tapasztalatod?
Van-e valami javaslatod a normális bélműködés elősegítésére? Előre is köszi.
Szia!
Engem is bő két éve műtöttek, biztos emlékszem még rám, akkor sokat írtam ide. :)
Nekem műtét után 3 havonta, majd félévente, aztán évente kellett mennem. De uh nem volt, csak vérvétel mindig. A terhesség alatt meg havonta jártam. Most szülés utén 3 havonta megint.De gondolom, ez egyedi eset, a terhesség miatt van.
Szerintem kérdezz bá, biztos ami biztos.
Szia! Bocs, hogy csak most válaszolok, most olvastam.
Nem volt hangszál bénulásom, sem nekem , sem tesómnak, semmi "mellékhatása" nem lett a műtétnek. A nyelés kb. egy hétig elég rossz volt, kicsit mindig előre kellett hajtanom olyankor a fejem, de elmúlt, ahogy regenerálódtam.
Közérzetem meg minden kb. egy hét után már normális volt. Sportolásra nem emlékszem, hogy volt, szerintem 6 hét után lehet.
A szülésznőmnek is ilyen műtétje volt ( 4 hónapja szültem, a vajúdás alatt kibeszéltük, hogy neki eltávolították a fél pm-ét, és azt mondta, hogy egy hét múlva már dolgozott)
Nekem szerencsére azóta sincs gondom a műtét helyével,a heg szinte nem is látszik, de a garbót én sem bírom, ezt már mások is mondták. El is ajándékoztam mindet. :)
2 héttel a műtét után már dolgoztam. Persze nem 50 kg-os zsákokat kell pakolnom:)
Június 7-re rendben leszel, ha magamból indulok ki. Heg még látszani fog akkor, de azt lehet ügyesen takarni.
4 héttel műtét után kerékpároztam.
Szia! Bocsi, nem vettem eddig észre, hogy írtál. Nekem júniusban volt a második műtétem. Mindkét műtét után megduzzadt középen a nyakam, egy fél centire a vágás felett, kipirosodott, és nem érzékeltem ott semmit. Meleg kamillavízzel törölgettem reggel-este, de így is volt több mint egy hónap mire rendbe jött, és még utána is sokáig nem érzékeltem azon a területen. Ez lehet azért is, mert véletlenül megsértenek egy érzőideget, én legalábbis ezt olvastam.
A sebem jelenleg úgy néz ki, hogy körülbelül hamarabb észreveszik, mint hogy az arcomra nézzenek. Először szépen gyógyult, úgy láttam, aztán hirtelen pár hét múlva megvastagodott, és kipirosodott, és ráadásul jól kidudorodott, szóval nagyon nem volt egy szép látvány. Nagyon sokáig kendővel jártam. Először aloe vera krémmel kentem, de finoman szólva semmit nem ért, utána próbáltam többféle krémet. Körömvirágot, Tafedimet, Remescart... mindre azt mondták, hogy legyek kitartó velük, mert beletart pár hétbe mire javulást mutatnak... mindegyiket több mint egy hónapig használtam, nem értem semmit, sőt a körömvirágtól nekem csak csúnyább lett. Jelenleg Prosil stiftet használok rá, körülbelül két hónapja. Nem valami olcsó mulatság, de szerintem megéri rászánni, mert nekem jelentősen javított a helyzeten. A pirosságon is, és a kidülledésen is. Pedig nekem már azt mondták csak a plasztikai műtét segíthet. De az biztos, engem rá nem vesznek, hogy két műtét után önként feküdjek be megint a kés alá...
Hát figyeljetek, engem egy héttel érettségi előtt műtöttek... és muszáj voltam bemenni és egésznap ott ülni, igaz délután 4-re már azthittem összeesek. Műtét után 2-3 hétig nagyon fájt a nyakam hátul, mivel leszorították műtét közben. Arra folyamatosan fájdalomcsillapítót szedtem.
Én már szinte minden kérdésre tudok választ adni, mondjuk annyi volt a szerencsém, hogy a hangszalagom nem sérült maradandóan, de mindkét műtét után 1-2 napig nem bírtam beszélni, aztán fokozatosan jött vissza. Az első hétben olyan lehettem, mint egy rekedt varjú.
Igen, sajnos! És annál idegesítőbb nem sok van amikor azt gondolják, hogy direkt fogyasztottam magam ilyenre! Hiába magyarázom, hogy a túlműködés ezt (is) teszi az emberrel, nem mindenki érti meg.
A család már csak ilyen :-))
A 60 kg-ot én is szeretem, az egészséges súly ilyen magassághoz.
Voltam én is 54 kg. :) Most 60 vagyok. :) De még mindig soványoznak a családtagok.
Te jó ég... te viszont anorexiásnak tűnhetsz így! :(
Szia!
Az mindjárt itt van. Miért kell műteni?
Sziasztok!
Nekem 15-én lesz a műtétem....nem mondom, hogy nem aggódom.
Bocs, figyelmetlenül olvastam. :)
Remélem nem lesz szövődmény... sajnálom, ha nálad volt. :( Szörnyű lehetett.
Megkérdezhetem hány éves vagy?
További ajánlott fórumok:
- Milyen filmet láttál ma / mostanában?
- Ciklus előtt/alatt 2-3 kg vízvisszatartás... Mit lehet tenni? Valakinek van hasonló problémája?
- Segitsetek! mostanában többször zsibbad a kezem és a lábam, főleg este elalvás előtt, tud valaki valamilyen gyógymódot...
- A fiam 6 éves és mostanában gyakran mondja, hogy szédül. "mintha pörgetne valaki" - ezt mondja. Főleg elalvás előtt csukott szemmel.
- Teljes pajzsmirigy eltávolítás hatása a műtét előtti magas vérnyomásra
- Volt valakinek mostanában pajzsmirigy műtéte?