Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
'szti!Azt szertném kérdezni hogy az orhiedea jó helyen lesz olyan ablakban amelyet elég gyakran nyitok ki bukóra? Konyha ablak és elég nagy a pára ezért amig fözök ki szokott lenni nyitva egy egy kicsit.
hű, az tényleg sok, asszem 70 körül ideális a növénynek
Tudod mennyi százalékban? Mikor bekapcsoljuk, 85-ről indul, aztán le tudjuk tornázni olyan 57-re, ha egész nap megy.
Ez komoly:)
akkor a tieidnek túl sok a pára :-)))
(á, nem lakásban annyi tuti nincs, hogy orchinak sok legyen)
Hát, lányok, nekem aztán nem kell párásítanom, mégsem volt eddig jó semmi az orchideáimnak:)
Nekünk olyan párás a lakásunk, hogy folyik a falakból a víz. Idén be kellett ruháznunk egy páramentesítő berendezésbe, napi 2-3-szor öntjük ki a megtelt tartályt:)
valami párásítás mindenképpen kéne szerintem, mert a központi fűtés nagyon szárítja a levegőt. nálam vizes agyaggolyókon állnak a cserepek és spriccelek is naponta
Nem szoktam, csak a heti 1X-i esővizes átfolyatás. Kellene szerinted? Milyen gyakran?
Isteniek a virágaid, most néztem, és várom a többit is a naplódban:)
úgy döntöttem, én is csinálok egy virágos naplót a fogyis mellé, Jó ötletet adtál:)
párásítani szoktál? vagy spriccelni a növény tövét?
Itt a gyökerekről a kép:
[link]
Elég egészségesnek látszanak, csak a legfelső rétege száraz, ami érintkezik a levegővel.
Szerintetek mi a bibi hát akkor?
A legcsunyább orhim(lila csíkos)bizonyítani akar!
Tőröl is hozott virágszárat és,virágszárról is,ráadásul kettőt!Csak 30 bimbókezdemény látszik!Ma le is pottyant 1 bimbócska....itt is él a szabály:.hulljon a férgese!Csupa versengés van a párkányomon..olyan jókat nevetek rajtuk!Ki hoz több virágot?
nem tudom, hogy árt-e a zöldülés, de én nem hagynám. kiveszed a növényt, kisúrolod a cserepet (vegyszer nélkül) és ugyanabba visszaülteted, esetleg a közeget cseréld ki. sajnos a lepkék szeretnek féloldalasra nőni mindig a fény felé és állítólag rossz neki, ha forgatják. nagyon borulékony növénynél célszerű átültetéskor a cserép aljára mosott kavicsot tenni nehezéknek. én csak végső esetben ültetek nagyobb cserépbe, ha már teljesen kinőtte, inkább csak a kéregkeveréket cserélem. az átlátszó cserépnek 2 oka van: 1. mivel átlátszik tud fotoszintetizálni a lepke gyökere, 2. látod, hogy párás-e, zöldül-e, nincs-e túlöntözve. lehet fehérbe is tenni, ha tudod már mennyire öntözd, de kell rá plusz lukakat fúrni.
ilyen növekedési zavart nálam még egy se produkált, szóval passz. valami sokkolta a növényt, de hogy mi? a fény kulcsfontosságú a virágzásban, nem került más helyre, mint addig?
Némelyik orchideám cserepe belűl megzöldült! A nap és a víz hatására!Úgy gondolom,hogy ez árthat és akadályozza a gyökerek fényhez jutását! Átültessem?
Most egy-két orchim megállt a szár tovább növésében.Vajon miért? Fele akkora mint alapban és neveli szegényem a 3 szem bimbóját! Olyan furcsa,hogy csak ekkora!
Legutoljára kaptam egy nagy lepkét,olyannyira,hogy félredől,mert tele van gyökérrel és a levelek is elhúzzák! Nem értem,hogy akitől származik miért nem ültette át! Én átültessem szerintetek? Mindenképp csak elvirágzás után! Ahogy megfogom a cserepet érzem a vastag légzőket dudorodni!Ráadásul közepes méretű cserépben van,nem csoda ha dől! Nekem csak nagyobb cserepem tejfehérben van,az gond lehet?
Várom segítő válaszotokat
ugyan én úgy gondoltam, hogy kiveszed a kaspóból és úgy fotózod le az átlátszó cserepet, de sebaj. így annyi látszik, hogy az öreg gyökereg elég vacak állapotban vannak, de hoz újat. én naponta megspriccelném a tövénél, mert közel van a radiátorhoz, tuti száraz a levegő. gyönyörű a virág, vigyázz rá :-)
Nem kell. Ugyan. Megnézed az orchidea tápoldat arányait (nitrogén, foszfor, kálium stb.) és a hozzá leghasonlóbbat veszed. Ennyi. Máris megspóroltál sok sok pénzt. Ha csak nem hivatásos termesztő vagy, veheted az ilyeneket is. :) Ez minden növénynél így van amúgy.
Köszi, de sajnos nem nagyon van rá keret, hogy több ezerért tápot vegyek:)
Már néztem többször a boltokban.
szerintem a fényhiány az oka mindennek.
nem tudnál csinálni egy közeli képet a gyökérzetről? a levél ráncosodása két esetben fordul elő: túlöntözés vagy kevés víz. sajnos lehet, hogy a boltban állt vízben. ha csak a legalsó levél sárgul és hullik le, az normális öregedés, de itt többről van szó sajnos.
Én ez esetben tápanyaghiányra tippelnék. A virágzás minden növény számára rengeteg energiát igényel, így gondolom "vegetál". De a nagyok megmondják hamarosan gondjainkat, remélem.
Sziasztok!
Én is nézegetem a fórumot, már írni is akartam.
Nálam az a gond az orcdideákkal, hogy miután megvettem, leszárad az összes bimbó, elsárgul és lepotyog. Kb 15-ből 2 nyílik ki. De én nem tudtam eddig ablakba tenni, mert nem volt párkányom. 2 hete kaptam egyet, akkor még nem volt párkány. Jött a szokásos bimbó hullajtás. Aztán uram csinált nekem párkányt, 1 hete ott van, és gyönyörűen elindultak a le nem potyogott bimbók. Úgyhogy tényleg ablakban kell lennie. Én nem értek a fekvésekhez, de ahol most van, oda délelőtt süt a nap.
Ja, és még egy dolog. Attól függetlenül, hogy a bimbók lepotyogtak és nem virágzik, minden orchideám gyönyörű, hozza a leveleit sorra, csak éppen virág nincs rajta, ami a lényeg lenne. Ez mitől lehet, hogy új leveleket hoz, virágot nem?
Sziasztok! Baj van az orchideánkkal. 3 hete van nálunk és a két alsó leve ráncosodott és tegnap lehullott. Most a következő levél sárgul. A nagyobb levelei még épek. A bimbókat ledobta, de a kinyílt virágai még szépek. DK-i fekvésú ablakban volt, tegnap átraktam D-i fekvésűre. CSAK egyszer raktam át, nem mozgattam állandóan (konyhából a hálószobába). Raktunk alá a radiátorra vizes rongyot, hogy párásabb legyen. Ahogy olvastam a fórumon, esővízzel öntöztem. Kivettem az átlátszó kaspóból, majd átfolyattam rajta valamennyi vizet, hagytam lecsorogni és visszaraktam a helyére, tehát vízben se állt. A léggyökerek nem feketék, de mintha vízkő? rakódott volna le, pedig esővíz... Szóval a fórum olvasása után ennyit tudtam tenni, de mintha nem jönne össze. Várom a csodát és a tanácsaitokat. :) Bízom bennetek. :) Köszönöm
Másodjára nyílik a fehér orshideám.Legakább 10 virág lesz rajta,és a színe olyan mint volt,és gyönyörű nagy virágokat hozott.Nagyon boldog érzés!
Megnéztem a honlapot ott is van sok szépség.Az a baj a mi kis városunkban igaz van sok virágbolt de mindegyik csak egy fajtát árul...Talán esetleg Debrecenben ha sikerülne találni valami olyan helyet az jó lenne.Hát ha majd lesz időm rá körbe nézek Debóba.
nem, én csak Halásztelken voltam az Orchideaház kertészetben Gyáninál
te jártál már az ő kertészetében?
Tudom hogy lesz.A honlapján írja hogy előzetes egyeztetés alapján tudunk találkozni.Mert ha mi megyünk Pestre azt meg kell szervezni,meg akkor családi látogatást is meg kell ejteni..Meg csak vasárnap tudunk menni mert vállalkozás van és azt csak úgy nem lehet bezárni.meg nekem elég sok minden kell tőle és nem hiszem hogy lenne humora még oda azt is cipelni.majd egyeztetünk apámékkal is hogy mikor lenne nekik jó menni Pestre, és majd akkor felhívom.
márc. 19-21-ig lesz az Orchidea kiállítás a Papp László Sportarénában (asszem a Gardenexpoval együtt), biztos kinn lesz kiállítóként is. Érdemes felvenni vele előtte a kapcsolatot, esetleg meg lehet kérni, hogy milyen növényeket hozzon és ott át tudnád vanni.
Örülök hogy segíthettem legalább.Az ő honlapja volt az első amivel orchidea ügyben találkoztam, és nem győzök csodálkozni a szebbnél szebb növényeiben..az aukciós oldalt is néztem, az a baj hogy ritkán járunk Pesten és nem tudok érte menni.230 km meg futárszolgálattal sok lenne a virágnak.jó lenne eljutni hozzá mert vannak másfajta növényei is amik érdekelnek.
További ajánlott fórumok: