Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
az enyémnek is sárgult száradt pár levele-levágtam.
és hidegebb helyen volt-és kevesebbet nedvesítettem
már azt hittem dobhatom ki-erre látom kettő hajtást hozott-virágozni fog!én meg ki akartam dobni:)
Raktam fel a levélkiszáradásról képet a naplómba, és a virágaimról is. 'szti! A 3. számú vajon milyen fajta lehet? Most kaptam. A gondozása hasonló mint a lepké-é?
Akkor a csúnya sárgás leveleket se vágjam le? Pedig pont ezen gondolkodtam..
Hű, nem semmi a képes napló :)
Köszönöm a választ, néztem, igen az enyém inkább gyökérre gyúr(t volna).
Próbálkozom egy kis táppal és várjuk a jó időt, hátha elindul.
Ja és még annyi is van, amit elfelejtettem írni, hogy egyik levele elkezdett beszáradni, de épp csak a vége, de a száradás sem megy tovább, nem tudom, ezt le szabad vágni, vagy ha leszárad az egész levél akkor szedjem le, vagy szabad-e bántani?
Ja és az átültetéshez a vörösfenyő kérget veszed? Lehet kapni virágboltban, vagy hogy működik ez? (bocsánat a tudatlanságomért)
csak azt, ami elviragzott, mert az ultetes stressz. ha nem szomjasak es ugyanugy tartod oket, mint eddig, akkor sajna lovesem sincs miert hervad. esetleg huzatot kapott?
amit nem mondtam: en nem feltetlenul ultetem nagyobb cserepbe oket, inkabb csak kicserelem a kozeget.
Sziasztok!
Van 12 orchideám, több fajta is. Sok virágzik is közülük, és van olyan is amelyik kb 2 évenem hoz virágszárat, de a levelei vszont gyönyörű husosak. Ezzel még van reményem hogy majd valamikor hoz virágszárat. Visznt van most 2 lepkém, amelyikek hozzák a virágszárat, van amelyiken már bimbó is van, de a levekei mintha kezdenének elszáradni, lekonyulnak:( Nem tudom mi lehet a bajuk- nem állnak a vízbe, permetezve vannak kb 2 naponta, 2 hetente tápot is kapnak. Mi lehet a bajuk?? Tud valaki valami tippet?
Kedves 'szti!
A segítségedet kérném.
Bő egy éve kaptam az orchideámat és akkor gyönyörű volt, két száron 6-8 bimbóval, virággal.
Aztán szép lassan elnyílt és elszáradt mindkét szára is, ezeket levágtam.
Közben azt hittem új szárat hoz, mert van egy kis dudor a növényen, de mióta megjelent, nem hajt. Nem tudom, hogy ez most gyökér akart-e lenni, vagy szár, de valamiért nem növeszti tovább.
Aztán a levelei egész szép lédúsak, de az utóbbi időben mintha azok sem nőnének, nem tudom mi lehet baj...
Vagy csak 'telel' a virágom?
Jópár hete kapott tápot is, de semmi változás nem történt.
Nagyon hálás lennék valami ötletért, hogy mit tegyek vele, lehet, hogy nem kapott elég intenzív tápadagot?
ja, a növekvő virágszárra. 2 dolog lehet: 1. épp nagyon fényszegény időszakban kezdte növeszteni és abbahagyta, 2. a fő virágszárat tartja elsődlegesnek a növény, azt virágoztatja majd ki először és ha jókedvében van majd folytatja a másikat. :-)
amúgy nekem van egy olyanom, ami tavaly ilyenkor kezdett virágszárat növeszteni, kb. 4 milisen abbahagyta és azóta is úgy van. kicsit hisztis népség :-)
És úgy veszem észre hogy a közepük mindig rohad belűl/tehát túlöntözöm/ és oldalt jönnek az új légzők és ezért nem tud fejlődni a virág!De valamelyik viszont kiszárad,pedig ugyanúgy öntözöm mindegyiket!
Van egy ékszerorchideám is,ő sem képes virágszárat hozni,csak levelet és sajátmagát neveli!Aminek örülök,csak várom a virágokat!
Sziasztok!Ma két orchideám át kellett ültetnem!Kiszáradt teljesen a gyökere!Már nem tudom eldönteni,hogy mennyiszer öntözzem!Most télen 2hetente egyszer!Ti hányszor?
Az egyik orchideám gyökérzetét teljesen le kellett vágnom megint!A másikét nem kellett bántanom,de úgy láttam hogy teljesen elszíneződött!Már jó ideje nem virágzott!A gyökerek is és a levél is szürkés színű lett,viszont él!Mert a végei zöldek,nem tudom hogy miért ilyen színű!Van még egy olyan orchideám,amelyiket nem értek:2virágszára volt mikor vettem!Az egyiken már virágzás után jött is az alvórügyből egy hajtás,viszont megállt a növekedésben,ahogy levágtam az elvirágzott részt!De a másik szár helyett hozott egy teljesen új szárat!Most úgy néz ki,hogy van egy új virágszár rajta és a másik régin egy 0,5mm-re kibújó hajtás!A hajtás már kb.4hónapja növekszik!Mit csináljak?
Némelyik virágommal eltalálom a bánásmódot,de van olyan orchideám,amelyik semmit nem csinál!Pl.a tesco-s mindegyik szuper!Folyamatosan virágzik,talán 2-3 hetet volt virág nélkül!
Igazad van a compo márkájú orchi földdel,semmit nem ér!Tavasszal ültethetem át újra,amiket azzal ültettem!
Valaki írja le részletesen,hogy hogy öntöz!!!!Azzal nagy dilemmába vagyok,szerintem ott szúrom el a dolgokat,meg talán túl hideg helyre tettem néhányat!Amik a szoba ablakban vannak,azok mind nagyon hálásak és folyamatos fejlődést mutatnak!
Várom a tanácsokat!Tápoldatozzással kapcsolatban is érdeklődöm!
Köszi
Mekkora ötlet, köszönöm!!! :) Soha nem jutott volna eszembe. Azon agyaltam, hogy vajon mibe ültessem át őket, de így már megoldódott.
Ja és még egy kérdés. Mit értesz a megmikrózás alatt? Előmelegíted neki a közeget és úgy ülteted bele?