Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
Sziasztok!
Van 1 kis gondom az(Phalaenopsis) orhideammal. Par honappal ezelott leviragzott es azt tanacsoltak,hogy vagjam le az elszaradt szarat,en le is vagtam es azota nem jott meg uj szar rajta,a gyokerei epek szepen zoldelnek ...a levelei a nagyobbak is szinten szepek de van 1 amin vilagosabb zold foltok vannak. Kerlek segitsetek,hogy mit tegyek,szuleimtol kaptam es nem szeretnem ha tonkremenne!!! Elore is koszonom a segitsegeteket!!
Én nagyon haragszom a kaspóra!Minden virágom alól kidobtam,mert én vallom,hogy az alsó öntözésnek nincs párja!A kaspóba nem lehet belelátni,és vagy túl öntözi az ember,vagy kiszárítja a virágjait.Én nagyítóval kémlelem a virágjaim baját!6 cserép orchideám van,a fehérek kb 100 napig virágoznak-és már jön is a következő virágszár.Gondolkodás nélkül átültetem őket,ha látom,hogy nyomorog a tő!A virágföldet a mikróban szoktam felforrósítani,mert abban minden van,..Eddig sikerült az orchideáim gondozása!
kidobtad?????????????? jajj, csak át kellett volna ültetni, ilyeneket szoktam kihalászni a kukából :-)
ilyenkor télen jobb kaspó nélkül tartani a spéci átlátszó cserépben, mert 1. jobban szellőzik, 2. több fényt kap a gyökérzet, és a phalaenopsisnak a gyökere is képes fotoszintetizálni. tény, hogy nem olyan szép látvány.
Igen kaspóban tartottam, de tegnap ki kellett dobnom :( teljesen be volt possadva az egész gyökere és olyan büdös volt!!!! Mintha rohadt lett volna.....
Egyébként miben kell tartani őket ha nem kaspóban?
Most van 3 orchideám mind kaspóban. Kettő már lassan 1 éve nem virágzik, de a levelei gyönyörűek, már tápot is vettem. Egyet meg most vettem tele van virággal és bimbóval gyönyörű. Nem rég lettem szenvedélyes orchideás :)
A belső ablakpárkányon vannak és alatta radiátor :( azt hallottam nem túl jó a radiátor nekik, de kicsi a lakás nem tudom hová tenni..... Tanácsok? Előre is köszi!
kaspóban tartod? nálam olyankor szaporodnak fel, ha kevesebb fényt és több párát kap a gyökérzet
Szerintem tudom mire gondolsz. Ilyen a gyökere. Zöld és apró fehér pöttyök vannak rajta. Azzal nincs semmi baj, én is megijedtem mikor először észrevettem, de tudtommal ez csak azt jelzi, hogy egészséges.:)
Nem tudom, ilyen fehér a gyökerénél.... olyan mintha apró pöttyök lennének de sűrűn!!!!! Mit csináljak vele???
Sziasztok, az egyik orchideám gyökerénél fehéres színű valamik vannak..... :( Mi lehet az? Mit kell vele csinálni? Eddig ilyet nem láttam.....
türelem. általában minimum 6 hónap eltelik 2 virágzás közt, de van itt a fórumon olyan is, aki 2 évet várt
Mióta nincs rajta kb virág?
Phalaenopsis-rol van szo!
Sziasztok! Tavaly oktoberben kaptam 1 gyonyoru orhideat vegig viragzott is es jol erezte magat mert gyonyoru volt,rengeteg virag volt rajta. De sajnos elviragzott es elszaradt a szara is,ugyhogy azt tanacoltak vagjam le es ujra fog hatani, noni,a levelei szep zoldek es nem latom jelet annak,hogy barmi baja is lenne ,bar maganak a szarnak meg nyomat sem latom...! Ami nagyon elszomorit mert nagyon szep volt teli lila viagokkal! Ha valaki tud tanacsot adni,hogy mit tegyek,vagy csak varjak!? Elore megkoszonnem!
Sziasztok, lenne egy kérdésem. Egypár éve már tartok orchideákat, az egyik helyen ahol tartom őket, elkapta vmiféle kártevő, tripsz, vagy atka, káliszappannal kezeltem őket, egyenlőre visszaszorította őket, de nem lehet tudni nagyon szívósak, azonban, egyik orchideám levelei el kezdtek sárgulni, folyamatosan lassan, megsárgulnak megbarnulnak, leszáradnak, lehullanak. Nem tudom mi lehet az oka, tegnap átültettem azokat melyeknek már pici volt a cserepük. Kaptak vasrudat(orchideáknak valót), hátha az okozza a sárgulást, egypár szárat és levelet levágtam... hátha terjed... lehet ez gomba vagy vírus? vagy káliszappantól? esetleg helyváltoztatás?(karácsonyfa miatt) Nem tudom h milyen fajáról van szó, mert nem volt feltüntetve, de az biztos h nem lepke.
Igen, még várni kell. Úgy tudom, legalább 10 cm-esnek kell lenni a gyökereknek. Növeszt virágszárat?
Két gyökere van! Az egyik függőlegesen (kb.8cm)a másik vízszintesen (kb.5cm) nő! Akkor ezzel még várni kell?
Azóta egy alsó levele elsárgult már, de a szárán lévő levelek szépen hajtanak!
Ez egy sarj. Ha több gyökere lesz (legalább 3-4) akkor a virágszár egy kis részével együtt el lehet ültetni.
Ez engem is érdekelne, ugyanis nálunk is ilyen helyen nő most új levél :-)
Sziasztok! Van egy orchideám aminek ott nőtt levele ahol szerintem nem kellett volna. Itt egy kép róla:
[link] Gondolom el kellene ültetni, csak nem tudom hogyan! Akinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban kérem segítsen!
gyapjastetűtől nem könnyű megszabadulni, ha újra találsz rajta, akkor javaslom a VAPE levéltetű elleni habspray-t, nekem bevált. gyereknövény leválasztást majd csak akkor, ha legalább 5 kifejlett gyökérrel rendelkezik, addig hagyd hadd nőjön az anyján
Szerintem virágzás alatt NEM szabad átültetni egyik virágot sem. Én nem ajánlanám...
Rákerestem, azt hiszem, hogy gyapjastetűről van szó.
Sziasztok!
Én még nem olvastam vissza egészen a fórumot, így lehet, hogy írtatok már erről. Most vettem észre, hogy az orchideám levelei között fehér bolyhos atkák vannak, befújtam denaturáltszesszel. Úgy néz ki, hogy elpusztultak, remélem a növény nem fog.
A másik, hogy a virágszáron egy új levélkezdemény van. Ezzel kapcsolatban tud valaki felvilágosítást adni, hogy mikor kell levenni vagy egyáltalán mit kell vele csinálni.
Uhh de jó! Köszi, most megnyugtattál! Csak az alsókat hullajtotta.
Normális, ha az alsó leveleit (csak azt) dobálja. Ha a többit is elkezdi, akkor van csak gond.
No képzeljétek, az én orchideám fél éve lehullajtott, azóta hozott új leveleket és várnám, hogy kihajtson... Megláttam, hogy két alsó levele mindtha száradna el (de nem sárgulnak, csak mintha a víz tünne el belőlük meg fakó színűek). Megfogtam az egyiket és a kezembe is maradt, meg aztán a másik is.
Szerintetek ez jelent valamit? Remélem nem haldoklik:( Amúgy heti egyszer adok neki vizet, spec. tápszert kap 2 hetente és nem érte direkt napfény, de világosban van a tetőtéri lakásban.
Köszönöm a választ.
Mostmár igyekszem nem locsolni őket.
Ha rosszabb lesz a helyzet akkor biztosan átültetem.
Én nem ültetném át, amíg virágzik, csak ha nagyon ocsmány a közeg. olyan helyre tedd, ahol kap sok fényt, ilyen télidőben a direkt napfény sem árt neki. Próbáld átszárítani a közeget pl. lógasd a fűtőtest vagy konvektor fölé (de azért ne főzd meg) és a max. heti 1 locsolás elég.
A levéltelen szegény elég valószínű, hogy kínjában virágzik már, esélytelennek tűnik a túlélésre, de vannak csodák :-))
Ha penészes a föld, akkor szerintem mindenképpen ültesd át. A sok öntözéstől és/vagy magas páratartalomtól lehet. Nem tud kiszáradni a közeg... Ami a levéltelent illeti nem tudom mit csinálj vele. Elvileg aminek nincs levele már nem él (vagy nem sokáig), de a Tiéd virágzik, szóval nem tudom...
További ajánlott fórumok: