Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
most nézem hogy a honlap címet nem is írtam ki, most pótolom.Locsolni mindig reggel szoktam akkor van időm a virágaimmal foglalkozni.Most forraltam fel a spriccelőbe vizet hogy holnap tudjak is párásítani, meg a tápoldathoz is forraltam fel had legyen meg az is.Te milyen idöközönként táp-oldatozod??Úgy ahogy a flakonon van??A boltban ahogy bent voltam mondta az eladó holnap érkeznek új orchideái nézzek be, gondolkozok rajta lehet veszek még egyet ha megtetszik valamelyik.
Jó reggelt!!!
Először is ajánlanék egy honlapot ami nekem nagy kedvenc, és ha Pesten járok meg szeretném látogatni ezt az urat, és venni a csodaszép virágaiból.Igaz ti már lehet jártatok a honlapon....
Lenne még két kérdésem a gondozással kapcsolatban.
1.Locsolás: hogy érdemesebb a cserép szélén vagy az alatta lévő tálkába???
2.Párásítás:spricceljem a leveleket2-3 naponta vagy a tálkája alá tegyek egy nagyobb tálat amiben folyamatosan van víz és tud párologni???
Előre is köszi a választ!!!
altalaban azt irjak a konyvek, hogy az esti spriccelessel vigyazni kell, csak nagy melegben ajanljak, mert a levelkoznek meg kell szaradnia ejszakara. ez foleg olyan helyre vonatkozik, ahol ejjel huvosebb van. a phalaenopsis erzekeny a levelek kozt megallo vizre, konnyen berothad. mivel nalam meleg van ejjel is, ilyen meg sosem fordult elo.
ahogy en ontozok: hetente egyszer minden novenyt beleallitok egy-egy nagyobb talba kb. masfel ujjnyi forralt, lehutott, szurt vizbe, ebben vannak egy orat, majd mennek vissza a helyukre. ugy kethavonta ures talba allitom oket es felulrol locsolom meg, hogy atmosodjon a kozeg. egyebkent vizes agyaggranulatumos talcan allnak, vagy felakasztva lognak. nalam telen-nyaron nagyjabol egyforma a homerseklet, ugyanugy locsolom oket. naponta legalabb 1 x spriccelek, van olyan, amelyiknek csak a zoldjet, van aminek a kozegre, melyik mit szeret, nyaron tobbszor. viragra lehetoleg ne keruljon viz. hat ennyi :-)
Köszönöm.Akkor itt hibáztam el,de egyébként a növényekkel nincs baj,mert fejlődik a virágszár is,új levelek,új hajtások jönnek!Csak az idegesített,hogy miért rohadtak a belső gyökerek!A hely is jó nekik,mert akkor nem fejlődtek volna az új gyökerek!Ma még megöntöztem őket este,de legközelebb már reggel fogom!
Nem dobom a kukába,mert oldalt van neki 4-5 kisebb!Biztos hogy él a növény,mert új hajtása is van és zöld a gyökér végei!Csak úgy gondoltam,hogy gyökér nélkül ültettem bele,hogy nem olyan földbe nyúlóak!Szerintem lesz belőle valmi,csak pár év múlva!Egy nagy cserépnyi száraz gyökérzetet vágtam le ollóval,mert úgy összeállt a szárazságtól!köszi a segítséget!aranyos vagy.örülök,hogy végre megvan az egyetlen hiba,amit elkövettem!
Csak azt nem értem,hogy akkor miért írták azt,hogy este vagy reggel!Miért nem lehett írni,hogy reggel!Akkor biztos hogy nem követtem volna el ezt a bakit!
Először: este TILOS locsolni. Estére ha vizes marad kirohad a gyökér. Korán reggel a legjobb, de a lényeg, hogy estére mindig kiszáradjon. Én meríteni szoktam. Van aki erre esküszik, van aki nem ajánlja. Nekem ez vált be. Hetente szoktam nyáron, télen kéthetente.
A cymbidnek ha nincs gyökere, akkor gyakorlatilag már kuka...:( Gyökérből még lehet növény, de növényből ha nincs egy gyökere se már nem is lesz. Azért még drukkolok!:)
Végeztem!Képzeljétek,gyökér nélkül kellett elültetnem,mert az összes gyökere kiszáradt és olyan volt,mint a szalmabála!Még a cserép formája is meglátszott rajta!És most jelenleg gyökér nélkül ültettem be egy nagy átlátszó cserépbe,orchidea földbe és 5-6 levele van!19-ra tettem világos helyre!Hányszor öntözzem?Nem tudtam,hogy átlátszó cserépbe kell e ültetni!Én abba tettem,gondoltam ártani nem árthatok!
A phalaneopsis orchikról nem értem,hogy heti vagy kétheti rendszerességgel öntözöm és a középső gyökerei belül rothadtak,oldalt normális szép zöldek!Amikor veszem,olyan egészséges a gyökere!Párásítottam is egy időben,de akkor meg a felső gyökerei barnultak meg! Ti hogy csináljátok?Ponosan írja le nekem valaki hogy hogy öntöz,mert nekem ez örök probléma!Van 24orchim,ebből van 5 fajta,de a lepkékről nem értem az öntözés dolgot!Pedig már olvastam több helyen,de nem jó valami nálam!Köszönöm
Tényleg???És már jön a virág vagy a levelek???
A tiéd is olyan volt,hogy nagyon kiszáradt és óriás nagy volt eredeti állapotában?És most kb.5 levele van!A gyökere kinn és összeállva!Borzalmasnak mondhatom a kinézetét,valami kiszáradt kóró!Ráadásul az illető radiátor előtt tartotta és mégjobban tönkrement!Viszont hozott friss leveleket,de azok el is törnek!
Mennyi időközönként öntözöd?Forralt-hűtött vízzelezt is mint a többit??köszi
Köszönöm,aranyos vagy hogy utánanéztél!
Megpróbálom és remélem a legjobbakat!Nálam menni fog ez a nyáron ki télen be dolog!Remélem használ is neki!
Köszi
nekem nincs cimbim, mert közülük a legtöbbet nyáron szabadban, télen hűvösön kell tartani és sajna ilyen nálam nem megy, de ezt találtam róla:
"Cymbidium
Madagaszkártól Indián keresaztül Ausztráliáig megtalálható. Több mint 50 fajuk él, amely legtöbbször fán élő, de talajlakók is előfordulnak. Rövid tojásdad szárgumójukon sok hosszú, keskeny bőrnemű levél fejlődik. A levelek hónaljából törnek elő a fürtszerű virágzatok. Nyáron szabadban, télen pedig mérsékelt házban tartandók. Erősen tápanyag igényes növények. Tavasztól augusztusig nitrogénban gazdag, majd foszfor és kálium túlsúlyos ún. virágoztató tápot adagolunk. Október elejétől kb. 5-6 hétig szárazan, hidegen, és fényen tartjuk növényeinket, amig a virágszár meg nem jelenik."
forrás: orchideak.hu
Helloka!Amiket hétvégén átültettem orchikat már fejlődtek,mert rá két napra levelet és légzőket hoztak!Úgyhogy bátran ültesse át a virágjait mindenki,aki egy kissé bizonytalan!Úgy nézem kettő szárral is kedveskedik majd,repedt és dudoros egy részen!
Ma kaptam egy cymbidium orchideát!Sajnos kb.5 levele van és nagyon száraz!3éve nem virágzott!Kidobás várt volna rá,de én elkértem,hátha meg tudom menteni!Ért valaki a gondozásához? Írjatok néhány tippet légyszíves!Jól jártam,mert ezek a virágok 10000FT-ok.Most átültetem holnap és várom a csodát!Eléggé durva!Nem úgy néz ki mint egy drága csodaszép virág! Valakinek van ötlete?
Legyen szerencséd!
(Én meg kissebbet,mert elegem van a nagy számlákból,a kertből,meg mindenből!)
nem javasolják a vagdalást, de látod mégis vannak, akik megteszik. ha a vágási felületet fahéjjal beszórod, az fertőtlenít.
jó sokféléd van :-). a 3. képen levő az valami miltonia hibrid, olyanom nincs, ha jól tudom kicsit hűvösebbet szeret a lepkénél és nagyon sok párát. a 4. képeden meg olyan van, ami az én elsőm volt, amit megöltem: megsérült a bulbája (az a duci izé amiből kinő a levél) és kapott egy fertőzést.