Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat fórum

Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)

2010. márc. 30. 14:33
Ne haragudjatok, hogy ilyen sok kérdésem van.
2010. márc. 30. 14:33

sziasztok,

jól megijesztettetek ezzel a mézes izével. Mondom én is végigpásztázom a kis lepkéimet. Csak az egyik virágán láttam ilyen kis cseppeket, de ahogy nézem tovább majd szívütést kaptam az egyik levelén alul tiszta ragacs. Gyorsan puha szalvétával letöröltem nehogy a többi is ilyen legyen mert nagoyn közel vannak egymáshoz. A többin nem láttam viszont ennek amelyiknek a levele ragacsos a földjén találtam egy csomó kis izét. Megpróbáltam lefényképezni de nem nagyon látszik. Felraktam a bemoldalra. Ez tetű lenne?

Illetve még csak pete?

Az megoldás ha átültetem és a virágot totál csutkára lemosom a mostani földtől mielőtt az újba beültetem?

656. 'szti
2010. márc. 30. 14:10
a mezharmat kivalasztas bizonyos fajoknal teljesen termeszetes es a viragzas/fejlodes velejaroja. en a dendro nobilen, cattleyan es az encyclian figyeltem meg. allitolag a lepkeken akkor jelenik meg, ha tul alacsony az ejszakai homerseklet. tenyleg erdemes figyelni, a kartevok is termelik, gyakran a ragacsbol veszem eszre a leveltetut.
655. Kátya99 (válaszként erre: 651. - Kriszta 1224)
2010. márc. 30. 13:53

Szia!

Nekem is van egy Miltóniám ami virágzáskor mézszerű cseppeket "produkál". Sokat kutattam a dolog után és kiderült ez természetes dolog. Viszont ha a levelek válnak ragacsossá és láthatóan a növény nem érzi jól magát, kókad stb. minden gondozás ellenére, az egy gombás fertőzésnek tudható be.

2010. márc. 30. 12:38
Édes is én megkóstoltam
653. Kriszta 1224 (válaszként erre: 652. - Geridina)
2010. márc. 30. 12:37

Hali. Akkor te sem tudod, hogy mi ez?

Tudom bután hangzik de nekem olyan mintha örömében tenné.

652. geridina (válaszként erre: 651. - Kriszta 1224)
2010. márc. 30. 12:30
Ilyen nekem is van a virágokon. Kicsit olyan, mint a viaszvirágon a mézcsepp a közepén. Én is egyszer odanyúltam, és ragacsos volt, mint a méz.
2010. márc. 30. 11:36

Hali mindenkinek!

Mint itt mindenki én is imádom az orchideákat. Szép kis gyűjteményünk van a férjemmel különböző fajokból. Viszont valamit nem tudunk. A virágzó orchideákon pici bubik vannak amelyek édes mézszerű folyadékot tartalmaznak. Csak azon a virágon van ami éppen virágzik. Ha a virágzás elmúlik, a bubik is eltűnnek. Mi lehet? Nem hinném,hogy betegség, ugyanis gyönyörűen fejlődnek egyszerre több száron virágoznak. Ha valaki találkozott már ezzel vagy tudja, hogy mi ez írjon. Köszönöm

650. Welker Melinda (válaszként erre: 649. - 'szti)
2010. márc. 30. 10:13

Szia,

köszönöm a segítséget, így név alapján rá is kerestem a neten és megtaláltam az enyémet, úgyhogy tuti az. Felírom ezt a nevet mert amilyen hülye vagyok elfelejtem. A költözéssel megnyugtattál mert én már ilyenkor is szeretek nyitott ablaknál aludni, de most meg nem merem kinyitni. Láttam az Ikeában egy tök jó kis asztalt azt megveszem és azon fognak nyaralni.

649. 'szti (válaszként erre: 648. - Welker Melinda)
2010. márc. 29. 15:28

üdv a klubban :-)

valamilyen dendrobium a kérdéses növényed, virág nélkül nem tenném le a nagyesküt, de szerintem dendrobium phalaenopsis. ugyanolyan körülményeket szeret, mint a lepke, nekem is van 3, hálásak szintén. nyugodtan átrakhatod a virágokat nyaralóhelyre, én is költöztetem őket ide-oda. azért figyeld, úgyis jelzik, ha valami nem tetszik nekik.

2010. márc. 29. 13:46

Sziasztok,

szeretnék csatlakozni hozzátok és mindjárt kérdésekkel kezdeném. Van 6 db lepkeorchideám és egy "valamilyen". A képeket felteszem a bemoldalamra.

A lepkék nagyon szépek, imádják az ablakos életüket, viszont az a problémám hogy két pici szobánk van ez egyik a miénk a férjemmel a másik a gyerekeké. A gyerekekhez nem tudom rakni mert déli fekvésű ezért vannak nálunk, de mondom imádják. Csakhogy lassan jön a jó idő amikor éjjel-nappal nyitva lesz az ablak. Ezért szeretném kérdezni, hogy át lehet-e rakni őket nyárra egy másik helyre? (csak mert olvastam hogy nem szeretik a helyváltoztatást) Aztán ősszel meg vissza raknám őket az ablakba. A másik orchidea fajtámat tegnap vettem egy áruházban le volt értékelve, de azt nem tudom hogy milyen segítenétek ebben is?

Nagyon-nagyon köszönöm a segítségeteket előre is.

2010. márc. 26. 14:57

Sziasztok!

Látom sokan találkoztok a klasszikus orchide problémával a bimbó- és levélszáradással. Én jelenleg 8 db orchidea boldog tulajdonosa vagyok, és férfiasan bevallom 4 db-ot sikerült elrakni lábalól :( Én úgy vettem észre, hogy a nagyáruházakban nem bánnak megfelelően az orchideákkal. Több esetben találkoztam már olyan példányokkal aminek szállítás közben sérült a levele és a kreatív dolgozók ezt egy ollóva próbálták "kiigazítani".De volt, hogy a szemem láttára kurtították meg a léggyökereket, mert ugye akkor többet lehet egy adott helyre bepréselni. Szegény növény természetes fényt nem kap, és gyakran a klíma se kedvez nekik. Na ha egy ilyen környezetből hazaviszed a jó meleg, világos ablakba akkor orchidea legyen a talpán ami nem sínyli meg. Nekem is volt már olyan ami túlélte és azóta is szépen virágzik, és volt ami sajnos jobb létre szenderült. Nekem nagyon bevált a levélspray, és a 1,5-2 hetente történő "öntözés". Kihűlt forralt vízbe merítés.2 hetente tápozom. 2 naponta szintén forralt vízzel lespriccelem a leveleket. Tetőtéri lakásba lakom, tehát fénnyel is elég jól állok. Nekem ez így bevállt.

2010. márc. 25. 07:12

Sziasztok!

Hát tényleg jól érzik magukat már több mint 1 hónapja borultak virágba a növényeim és még egy virágot se dobtak le azóta.

645. geridina (válaszként erre: 644. - 'szti)
2010. márc. 24. 18:56

Akkor jól gondoltam, köszi.

Csak az a helyzet, hogy ezek már 1 hónaposak, és rögtön ablakba kerültek a boltból. Amit akartak, már lepotyogtattak, egy-két bimbót, aztán szépen elvoltak. És most egyszeriben az összes,mint valami sugallat hatására, összepöndörödött. Olyan, mint amikor már elfárad a virág a hónapok óta tartó kitartásban, és végleg beadná a kulcsot:)

644. 'szti (válaszként erre: 643. - Geridina)
2010. márc. 24. 18:53
pontosan így van, ahogy mondod. nem szeretik a változást, azért potyogtatnak bimbót üzletből hazakerülve, stb. nálam a virág szélét szabályosan megpörkölte a konvektorból sugárzó hő, mégse esett le, mert ilyen körülmények közt nyílt ki.
643. geridina (válaszként erre: 639. - 'szti)
2010. márc. 24. 18:44

Igen,szerintem is, csak azt nemértem, hogy a sógornőmnél még melegebb van, és a radiátor fölött, és van amelyik 5 éve folyamatosan virágzik.

Azon gondolkodtam, lehet, hogy az lesz, hogy ha megszokják ott, és újra virágoznak,nem lesz gond.

Ugyanígy vagyok a hibiszkuszaimmal is.Nyáron kirakom őket a kertbe, leég az összes levele és lepotyog az erős naptól, aztán mikor újak jönnek, azok már "napbiztosak"

642. 'szti (válaszként erre: 641. - Aa6eff0068)
2010. márc. 23. 15:34
nem muszáj átültetni, szeret nyomorogni a gyökere :-)
641. aa6eff0068 (válaszként erre: 640. - 'szti)
2010. márc. 23. 14:02
Rendben nagyon szépen köszönöm!!Gondolom igényli a teret a győkerének és igy tavasszal ültethetem is át!Csak nem fogok elrontani semmit sem!Olyan szép kis növényke!:)
640. 'szti (válaszként erre: 637. - Aa6eff0068)
2010. márc. 23. 11:55
leginkább arra figyelj, hogy ne öntözd túl és fényen legyen, de ne déli tűző napon
639. 'szti (válaszként erre: 638. - Geridina)
2010. márc. 23. 11:55
kissé megsütötted őket
2010. márc. 23. 08:06

Lányok, nagy baj van, bár tudom, mi lehet a gond.

Az összes orchideám virága összepöndörödött és már szerintem ma estére leesnek. A bimbók úgyszintén. Ablakban vannak, radiátor fölött, és három napja, mióta bejött a jóidő, kazánnal fűtött az uram. AMi ugye folyamatos meleget adott, nem úgy mint a gáz, hogy meleg, lehűl, meleg, lehűl.

Szerintetek?

2010. márc. 23. 07:02

Sziasztok!

Én Nőnapra kaptam orchideát!!Átlátszó műanyag edénykében van!Azt hallottam hogy szereti a gyökere is a fényt így jó neki ez az állapot!De nem értek hozzá sose volt ilyen virágom de gyönyörű!!Fehér és a közepe pedig kicsikét lilás, rózsaszínes!!A párom megjegyezte hogy a közepe olyan mint egy galamb és a külső szirmok pedig a szárnyai ahogy repül!!:)A lényeg hogy nagyon szép!Gyors tanácsot kérnék hogy mire kell még vigyázni amit a net nem ír le??

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

636. 66cec28b76 (válaszként erre: 632. - Black-Gold)
2010. márc. 22. 16:19
Nagyon ügyes vagy .És a virágod is biztos szereti a helyet.
635. Menyó (válaszként erre: 624. - 'szti)
2010. márc. 22. 11:11

Mutattak néhány szép virágot, de igázból nem beszéltek semmiről. :(

Viszont láttam a spektrumon is egy rövid filmet Tárlatvezetés Tommal a címe a sorozatnak és a 4. részben a szépségről van szó, a végén az orchideákról is beszélnek. Ja és egyet át is ültetnek. :)

634. 'szti (válaszként erre: 633. - Black-Gold)
2010. márc. 22. 09:36
én mindent a fényre fogok :-))
2010. márc. 22. 08:15
A növényeim egyre érdekesebb virágokat hoznak. Az a növényem ami tavaly hófehér virágot hozott, az idén már a virág belső része lila lett, kivül fehér. Ez miért lehet szerintetek?
632. Black-Gold (válaszként erre: 622. - 66cec28b76)
2010. márc. 22. 08:14

Sziasztok!

A picit ugy ültettem el, hogy az elvirágzott szárat nem vágtam le és itt alakult ki egy ujabb kisnövény. Megvártam amig 3 életegészséges levele van és már látszik a gyökere utána levágta egy kis darab szárral együtt és beültettem.

631. esőcsepp (válaszként erre: 630. - 'szti)
2010. márc. 20. 02:30
Köszönöm a segítséget, megpróbálkozom a kertészetben, vagy a magboltban, itt tartanak permetszereket, hátha tudnak segíteni.
630. 'szti (válaszként erre: 628. - Esőcsepp)
2010. márc. 19. 13:01
van nálatok gazdabolt, vagy ilyesmi? ott segítenek, esetleg vidd el a levelet is. sajna a nyavalyákhoz nem értek.
629. geridina (válaszként erre: 628. - Esőcsepp)
2010. márc. 19. 11:36
Ezt sajnos nem tudom, még nem volt gombás semmim szerencsére

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook