Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat fórum

Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)

478. Fáradt* (válaszként erre: 476. - Menyó)
2010. febr. 12. 18:27

Sya Menyó!

Ne rettegj!én is rettegve ültettem át az első orchimat,mert úgy láttam a gyökerei szenvednek.7 virág volt rajta,és úgy ültettem át,hogy a földet előre megmikróztam.Egyszerű kivis dobozba ültettem,ami átlátszó,és nem kör,hanem téglalap alakú.Mára már kilátszanak az óriási kinyújtozott gyökerek,és gyönyörű bimbós...2 virágszárat hozott cserébe!!Nem annyira kényesek,mint azt gondoltam.

477. 'szti (válaszként erre: 476. - Menyó)
2010. febr. 12. 18:17
hiperbe nem nagyon járok, de előfordulhat, mert az osanban orchidea is van, akkor tán közeg is. lepkének való közeget kérj (vagy keress), lehetőleg ne compo gyártmányút, mert abban túl sok a tőzeg és nem engedi át eléggé a vizet (nem baj, ha csak olyan van, akkor ki kell szedni belőle, a többi növény szereti). az a jó, ha legalább 70%-ban vörösfenyő kéregből áll.
476. Menyó (válaszként erre: 472. - 'szti)
2010. febr. 12. 12:46

Köszönöm, majd akkor próbálkozom.

Kicsit félek az átültetéstől, na de mit veszthetek? :)

Ezt a nekik való közeget csak virágboltban lehet kapni vagy esetleg hiperben is van?

475. 'szti (válaszként erre: 474. - Monica17)
2010. febr. 11. 09:31
ügyes vagy, csak így tovább :-)
2010. febr. 10. 19:54
Nekem is sikerült egy félrohadt orchideát megmentenem!Képzeljétek,úgy el volt rohadva a gyökér,hogy egy szem sem volt,az összes kirohadt és le kellett vágnom!Átültettem,és olyan mélyre,hogy ki ne döljön!Ablakba tettem!Nem öntöztem kb.1,5 hétig!Már 1hét után látszódtak a légzői és kb már akkor 5db volt!1 levele volt már csak!Féltettem nagyon,mert a páromtól kaptam és ez volt a legelső orchim,nagyon drágán vettem és csodaszép!Pont egy éve és azóta nem láttam a virágát,mert szegényem még csak levelet nevel,de azt már 4.et!Imádom ezeket a virágokat,olyan tiszta....és különleges
473. 'szti (válaszként erre: 472. - 'szti)
2010. febr. 10. 10:47
ja, még valami. tápot egy hónapig nem adnék.
472. 'szti (válaszként erre: 471. - Menyó)
2010. febr. 10. 10:45

azonnal átültetném. óvatosan kirázogatva a gyökerek közül a régi közeget, az elszárad gyökereket levagdalnám és friss közeget a cserép aljára, bele a növény, gyökerek közé töltögetni még, rázogatva. egy hétig esetleg kettőig csak spriccelném a tövénél, nem locsolnám és párás környezetben tartanám. most van egy olyan szerencsétlen, aminek összvissz 2 egészséges gyökere van és szintén két kis levele. talán megmarad, azért sajnos nem mind éli túl.

nemrég olvastam, hogy ezeknek az aliggyökereseknek az a jó, ha eleinte csak felülről kapnak soksok párát, mert a szárazabb közeg serkenti a gyökérképzést. szerintem nagyon jól használható könyvecske, érdemes előjegyeztetni antikváriumban: Tátrai Zsuzsa Orchideák kézikönyv az orchideák gondozásához.

471. Menyó
2010. febr. 10. 10:05

'szti! Már többször olvastam, hogy kidobott orchideákba lehelsz életet áruld már el hogyan csinálod. A mamám túlöntözte szegény virágot és azt hiszem a kirohadás határán van, ha csak máris ki nem rohadt. Elhoztam tőle hátha rendbe tudom tenni, de nem igazán tudom hogyan fogjak hozzá.

Először is hagytam kissé száradni, majd pár nap után némi tápos vizet öntöttem alá. Ezt mind el is szívta. Most csak figyelgetem, de semmi változás. Jó, tudom nem 1-2 nap alatt válthatom meg, ha sikerül egyáltalán.

Szóval Te hogyan csinálnád/csináltad volna?

470. 'szti (válaszként erre: 469. - Monica17)
2010. febr. 10. 09:26
nem ismerem ezt a rudat, ha orchideának való, akkor oké, de ha nem, akkor a rusnya kártevők kimúlása után célszerű kibányászni a közegből és jól át is mosni a közeget, mert az orchideák nem szeretik a sok tápanyagot (kb. negyedolyan töménység kell nekik, mint a többi gaznak), a feldúsuló tápsók is okozhatnak gyökérpusztulást
2010. febr. 9. 20:17
Sziasztok! Vettem Celaflort!Talán jó lesz! Már beledugtam tegnap a földbe!Köszi mégegyszer!!!!
2010. febr. 3. 06:25

CELAFLOR....CAREO rovarölő táprúd.hatóanyaga:acetamiprid 4% NPK:10-6-7%

Nálunk a Gazdaboltban lehetett kapni,azaz kiköveteltem és hozattak.Láttam már a Tescoban is,a kerti dolgok között.Nincs rajta magyar!!

467. monica17 (válaszként erre: 466. - Fáradt*)
2010. febr. 2. 20:19
Mi a pontos neve???Nekem is van egy ilyen tetves,ragacsos nedvű orchideám!Nem tudom kiírtani róla és már egy másikra is átmenT! Légyszíves írd meg!köszike
466. Fáradt* (válaszként erre: 458. - Bnedora)
2010. febr. 2. 18:26
Ma jutott eszembe,hogy a ciklámen színű orchideám tövéhez dugtam egy rovarölő rudacskát,mert volt rajta vmi ragacsos nedv.Jó drága,de a flamingómat meg akarta már enni vmi,és muszáj volt vennem.Ajánlom...megéri!Az öntöző vízzel szívódik fel,és a növényt zabáló tetűféléknek annyi!
465. c3c6bfe2df (válaszként erre: 464. - Monica17)
2010. jan. 31. 15:42
Én akkor öntözöm, ha már látom a gyökerükön, hogy igénylik. Tápoldattal akkor, ha eszembe jut.
2010. jan. 31. 13:58

Sziasztok!

Én is ezt tapasztaltam,hogy nem olyan a virágzása,mint amikor vettem!Kisebb,vagy nem olyan színű!És nálam is előfordult,hogy pár milisen megállt a növekedés!

Így télen milyen gyakran öntözitek az orchideákat???Én 2hetente tápoldattal!Úgy nézem,hogy némelyik szereti,de sajnos 3an szinte semmire nem mennek!Olyan mintha rohadt lenne a gyökérzete,a levelei egészségesnek tűnnek!Akkor őket vajon ennél ritkábban öntözzem??Van olyan virágom is,amelyik egyáltalán nem pihen,csak úgy ontja a virágokat!Ő pedig egy olcsó tescoban vásárolt miniorchidea!

Várom válaszotokat...

Várom válaszotokat!

463. 'szti (válaszként erre: 462. - C3c6bfe2df)
2010. jan. 30. 10:04
nálam most a déli ablakban is kevés a fény, a 'Maria Teresa' elkezdett virágszárat növeszteni és abbahagyta 4 milisen :-(
462. c3c6bfe2df (válaszként erre: 459. - Fáradt*)
2010. jan. 30. 09:45
Esővizet kapott és tápot is. Nincs elég fény a szobámban, valószínűleg az lehet a baj... Viszont nem tudom máshova rakni, mert a család túllocsolná, hiába szólnék.
461. bnedora (válaszként erre: 460. - Menyó)
2010. jan. 29. 23:21
Igen, mert az esővíz, csak meg van fagyva.
460. Menyó (válaszként erre: 459. - Fáradt*)
2010. jan. 29. 23:07
Ha gyűjtök havat és szobahőmérsékleten felolvasztom az jó?
459. Fáradt* (válaszként erre: 456. - C3c6bfe2df)
2010. jan. 29. 22:07

Tápoldat,esővíz!(esetleg szerves trágya,vízben oldott birka trágya pl?..de akkor nem kell táp!!)

Ezeket azért merem kiírni,mert ki van probálva.Átültettem minden orchideámat,és csak szerves trágyát kaptak,és haragos zöldek.Persze langyos esővízbe merítgetem őket minden szombaton.

458. bnedora (válaszként erre: 452. - Fáradt*)
2010. jan. 29. 21:29

Én is nagyon féltem tőle, de ha nem lenne ez a tetű, akkor nagyon szépek lennének. Azért vannak nagyon különlegesek, melyeket nem tudnánk tartani a lakásban. Ezek így vannak kitenyésztve.

A virág nálam is kisebb, és a színe is halványabb, mint amikor megvettem.

457. Menyó
2010. jan. 29. 21:19

Köszönöm lányok! Erre nem gondoltam.

Az egyik elég pici szárat hozott és sok kisebb virágot, pedig kap tápit is. A másik meg iszonyatosan nagyot növesztett. Na, mindegy! Annak örülök, hogy egyáltalán újra hajtanak és virágoznak! :))

Ja és a sok virágos hajtás között kedvet kapott a karácsonyi kaktuszom is és az is virágzik. :)

456. c3c6bfe2df (válaszként erre: 455. - Fáradt*)
2010. jan. 29. 19:52
Mire gondolsz?
455. Fáradt* (válaszként erre: 454. - C3c6bfe2df)
2010. jan. 29. 19:50
Tuning???
454. c3c6bfe2df (válaszként erre: 453. - 'szti)
2010. jan. 29. 19:22
Igen, ez így van. Nekem nem a színnel van a gond (most két fehérem nyílik), hanem azzal, hogy a virágok jóval kisebbek! Olyan, mintha mini lenne...
453. 'szti (válaszként erre: 451. - Menyó)
2010. jan. 29. 16:36
igen, ilyesmit én is tapasztaltam. azokat a növényeket, amiket veszünk, többnyire növényházban sok-sok mesterséges fényen tartják, így aztán otthon még a full természetes fényen sem lesz mindig olyan a színe, pláne most télen, amikor hetekig ki se látszik a nap a felhőkből
452. Fáradt* (válaszként erre: 451. - Menyó)
2010. jan. 29. 15:28

Sya Menyó!

azt gondolom,hogy kevés a fény a virágjainknak,hiszen tél van,...nem is akármilyen tél!Nem kapnak elég fényt,..az én ciklámen színűm is fakóbb,mint szeptemberben volt!Még az csoda,hogy nyílnak!Azt mondják,1 virágzás után legalább fél évet kellene pihenni egy orchideának,és ezek nem pihennek.Nehéz eltalálni az öntözést is,hogy se túl,se kevésbé ne érje a víz.Az a jó,hogy nem is olyan kényesek,mint azt hittük!!!

451. Menyó
2010. jan. 29. 11:48

Sziasztok!

Áruljátok már el légyszi, hogy a második virágzásakor miért nem olyan színűek a szirmok, mint az első alkalommal?? Ennek az orchideának a színére világosan emlékszem - ő volt az első, másrészt le is fotóztam - és most mégsem olyan. Sárgás volt pici lilás erekkel, most meg fehér lilás erekkel. Nem értem.

A másik virágom aminek sajnos nem emlékszem a színére, de biztos nem ilyen volt, mert két egyformát nem vettem. Szóval ez nyit most olyan virágokat, mint amilyen a másiknak volt először. Ötlet??

450. Renata 26 (válaszként erre: 438. - Varga.nora)
2010. jan. 29. 11:41
Kb december kozepe ota!
449. bnedora
2010. jan. 29. 11:13

Sziasztok!

Sajnos, valóban nehéz kiírtani a gyapjastetveket. Hiába fújom denszesszel, mindig megjelennek. Már két bimbó el is száradt rajta, pedig ismét virágozna.

Kellemes időtöltést és gyönyörködést e csodás virágok mellett.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook