Méheltávolítás - akinek elvégezték már ezt a műtétet, megosztaná velem a tapasztalatait? (tudásbázis)
Szia. Egyáltalán nem kell ragasztani, sőt csak ártasz vele, lassítod a sebgyógyulást.
A ciszta ügyben szerintem hívd fel a dokit, bár az olyan helyen van, hogy minden mozdulat érinti, meg amúgy is egy idegekkel túlzsúfolt az a rész, a duzzanat minden seb velejárója. Kitartás és kalap kaki!🌻
Hát gyerekek én itt vagyok ezen a Fórumon 3 éve. Minden nap olvasok és néha írok is. És azt figyelem meg, milyen ügyesen kommunikálunk kommunikáltok egymással. Az "Öregek" mindig bátorítják az újakat. És az újak is túlesnek a műtéten és utána Ők adják a tanácsokat .
És ez így megy hónapról hónapra, évről évre. Szuper!
Sziasztok!
Nekem is mióma miatti részleges méheltávolításom vol, hasi bikinivonalas vágással. Kedden volt 3 hete.
Nekem két szülésem volt, 2 természetes úton és 1 császáros. A dokim azzal bíztatott,hogy ez a műtét majd olyan lesz, mint a császár volt... hát ez nem annyira állja meg a helyét. Biztos vannak mázlisták, akiknek a hasi műtét meg se kottyan, de sajnos én nem tartozom közéjük😜 A császár után valóban nem volt semmi extra, de itt azért kivesznek ezt-azt, így a felépülés sem olyan pikk-pakk megy, hiába az akarat.
Nem megijeszteji akarlak Benneteket, Isten ments, csak arra akarok kilyukadni,hogy igenis komolyan kell venni a lábadozást- gyógyulást! A laparoszkópos műtétnél ha jól tudom 4 hetet mondanak, a hasinál 6-ot, ezt használjátok is majd ki a regenerálódásra! Műtét előtt meg voltam róla győződve, hogy na én majd biztos nem hagyom el magam és 4hét múlva vissza tudok állni a munkàba, de ez mint mondtam, nem az akaraton múlik... úgyhogy itthon leszek teljes 6hétig.
(Na meg mondjuk ki, nem vagyunk már 20évesek, a felépülés is másként megy, mint akkor😉)
A műtét pedig bizonyára a legjobb megoldás a problémáitokra☺️ Számomra a tudat, hogy nem fogok többé menstruálni, felszabadító😃
A műtéti nap nem lesz valami kellemes, viszont utána napról napra jobban lesztek, erősödtök, de a fokozatosság nagyon fontos!😊
Nekem meg semmi ilyen bajom nem volt. 4 hüvelyi szülésem volt, semmi problémával. 13 éves korom óta 26-28 napos ciklusok. Ami tartott 4-5napig. Tényleg nem panaszkodatok.
Nekem a 4 évvel ezelőtti baleset tette az "i"-re a pontot. Életveszélyes hasüregi sérülésem volt a többi más sz@rság mellett, minek következménye a méhszalagok teljes szakadása, nyúlása volt. A méhem gyakorlatilag kilógott a hüvelyből. Nem tudták visszarögzíteni a keresztcsonthoz, ahova lehetne, mert ott nekem egy 22 cm-es csavar van ami a csípőmben kezdődik.
Úgyhogy én nem emiatt lettem mütve.....
Szia Kata
Engem is 8-án műtenek Miskolcon a Szentpeteri kapui kórházban te melyikben leszel?
Szia!
Sokaknak megoldás a műtét!
Csak előre kell nézni 😉
Sziasztok!
Én uj vagyok itt ,kicsit olvasgattam és látom sokan vagyunk itt hasonlo problémaval.
Én mégcsak mutet elott állok,laporoszkopos méheltávolito mutetet javasoltak,3 miomám van az egyik deformálja bedomboritja a méhemet.Tobb éve szenvedek,de mostmár brutális fájdalmaim vannak ,hosszu a menstruáciom is,állandoan pisilni járok mint aki terhes.Na meg oriási alvadt vérdarabok jonnek belolem mikor megvan .Pénteken csináltak ultrahangot aholkiderult nem,egy van hanem 3 ,néztem egy nagyot mert én csak egyrol tudtam.
2 szamu noi klinikára járok ott van a dokim.ő nézte meg a leletet és mondta méheltávolitást javasol bele egyeznék e.Én természetesen igent mondtam,van 5 gyermekem .42 éves vagyok .Hétfőn megyek reggel megbeszélni a mutet részleteit.Ezért léptem be a csopiba itt többen vagytok akik már átestetek ilyen muteten és tanácsot tapasztalatot is tudtok adni .Mire számithatok .Röviden ennyi az én történetem.
Sziasztok!
Nem tudom valakinek volt-e bartholin ciszta műtétje?
Nekem most azt is megcsinálták a méheltávolítással együtt.
A méhműtét utóhatásaival elég jól elvagyok. Kicsit nyom, szúr, érzékeny, de hatázozottan javul. Viszont a ciszta helye 2 napja pokolian fáj, eddig is érzékeny volt. De nem így....
Nem tudok ülni, feküdni is csak szétrakott lábakkal. 4 felszívódó varrat van bent. Megnéztem, nincs pirosodva, nem váladékozik, de naggyon fáj, duzzadt. Nem tudom ez mennyire normális így 10 nap után?
Másik kérdés. Hasi sebem nagyon szép, ott is felszívódó varrat. Meddig ragasszam még?
Ismét sok okos infóhoz jutottam általad,nagyon köszönöm!
A glutént leginkább egy meglèvő bèlbetegsèg miatt mellőzném.Lehetséges,hogy onnan fúj a szél.
Kenyeret,édességet nem eszem.A bulgúr,köles,hajdina,kuszkusz mind a barátom.
Hála istennek elég jól vagyok így mozgás gyanánt a hosszabb sétát fogom beiktatni minden nap.
Minden jót Timi,köszönet a sok segítségért!
Sziasztok!
Nem egyesével válaszolok, mert látom hasonló gondokkal küzd mindenki.
Megyek sorba:
Nadrág kérdés, szerintem egyéne válogatja kinek, hogy alakul a has körfogata a műtét után. Nekem ez nem volt gond, mert kb 8-10 kiló minusszal inditottam műtét után. Ami nem is jött vissza. Nekem minden nagy volt. Érzékeny volt a has valóban, beszereztem 1-2 test nadrágot, és néhány tunikát, abba kihúztam tavaszig.
A belső varratok felszívódása több hónap!!! Addig szúr, fáj, nyilal, keményedik, érzéketlen...stb, ez tényleg belefér. kb 10 hónap után normalizálódott. A 6 hetes kontrollnál megvizsgálnak, és el is mondják, hogy rendbe van eddig minden (legalább is nálam így volt)
Pisilés: igen kicsit furi még egy darabig, éjszaka kb 2-3 hónapig keltem utána abba maradt, de nem lesz 100%-ban olyan mint a műtét előtt. Helyezkednek a belső szervek, ezért van a sok furi érzet. De egy fontos, hogy jelez a szervezet és arra figyelni kell.
Étkezés: a gluténmentes étkezéstől nem lesz kisebb a has. Csak akkor étkezzen bárki így ha gluténérzékeny. Többször írtam, hogy én életmódot váltottam. Napi 5 x keveset eszek. Leves minden mennyiségbe. Nem eszek semmi olyat amibe tartósító szer van (pl felvágott, készételek..stb). Rizs, krumpli, tészta helyett: bulgur, köles, kusz-kusz, lencse, édesburgonya, sült cékla, sütőtök a köret. A husokat sütőzacskóba készítem, mindent még az oldalast is 😂. Eszek fagyit ha megkívánom és házi sütit is de módjával. Kenyeret nem eszek, max egy héten összesen 4-6 db vizeszsemlét. Sajt, kefír, főtt tojás, zöldség kerül bele/mellé. Rengeteg zöldséget és idény gyümölcsöt eszek. Napi 2, 3 l folyadék.
Mozgás: NEM KELL ÁLLANDÓAN FEKÜDNI!!!!! Egy nappal a műtét után elindultam a folyosón és róttam a köröket. Az örzőből úgy engedett ki az orvosom, hogy az aznapi limit 100 hossz a folyosón. 🤣 1 óra pihi, felkelés 30-40 perc séta, váltakozott. Otthon a napi rendem úgy akakítottam, hogy délelőtt is és délután is volt 1-1 óra séta az erdőbe. És volt ebéd utáni déli alvás is. 😉. A fokozatosságot be kell tartani, ha csak 10 percet tudsz kint tötyögni akkor annyit...holnap 12, majd lesz több is. Nem lóverseny és nincs két egyforma ember, nincs sablon rá. 5-6 hetesen kezdtem el kocogni, orvosom engedte, kerékpározni és még mindig sétálni. Napi szinten mozogtam és mozgok a mai napig. Nem voltam sportoló, sőt még a busz után se futottam soha. 😂 Valamiért kívánta a szervezetem, de pihentem amikor éreztem a has keményedését. Kb 8 hetesen végig ugráltam egy koncertet is. Na akkor éreztem, hogy visszatértem 🙏.
Összegezve TÜRELEM CSAJOK!!!!! Lassan de biztosan haladjon mindenki a SAJÁT TEMPÓJÁBA.
Ha bármi kérdés van még, nyugodtan tegyétek fel vagyunk itt egy páran akik szívesen negosztjuk a tapasztalatunkat.
Mindenkinek: "az erő legyen veled" 😊!!!!!!!!!
Üdv: 💖Timi
Szia kais kajszi 72
sajnos nekünk ilyen mostoha takarító cég egy vödör van az cipeld az egész épületben törölje le azzal föl 66 irodát meg mindent
😊😊Rendesen meg vagyunk lőve akkor.Pokoli rosszúl állok naci ügyileg,6-ból 1 ami nagyjából jó.
Jövő héttől elkezdem a gluténmentes étkezést is hátha...
A hasam nekem is szokott fájdogálni,a petefészkekbe bele-bele szúr.Na és ami még nagyon érdekes ,az a pisilés.Éjjel többször is ki kell mennem s mikor már nagyon kell alig akar jönni.Mintha nyomódna a hólyag vagy a hugycső.
Szóval látom van itt mindenkinek minden.Sajnos sok minden belefér(ahogy a dokim szokta mondani😊).
Szép délutánt neked!!!!
Bubuc76 köszi, ez jó hír, hogy vas nélkül is összeszedhetjük magunkat.
Figyeljetek, tudom hülye kérdés, de honnan tudhatjuk, hogy a belső varratokkal is minden oké? Nem látok rémeket, Isten őrízz, de még sok idő van a min. 3 hónapig, konkrétan még 2. A hasam sokszor húzódik, fájdogál picit felkeléskor, vigyázok magamra, nem erőltetem túl, de túl sokat se lehet feküdni,mert akkor meg összenövések alakulhatnak ki, szóval picit tanácstalan vagyok, jogy hozzam ki a legjobbat a helyzetből.
Háziorvos ajánlotta majd az úszást,de nyilván a 6hetes kontroll előtt még nem megyek.
Mit tanácsoltok?
Szia Márti☺️,
Ez a kérdés már az fejemben is megszületett. Nekem lényegesen kisebb a hasam a műtét előttitől, mégsem jók rám a gatyák. Nekem még mindig sok érzékeny rész van, és a seb feletti pukli se tünt el, bár ahogy szünnek a kék-zöld foltok, azok is mintha kicsit kisebbek lennének. De a gatyába nem tudom belepasszírozni magam😕 semelyik részén nem nyomódhat,mert akkor fáj.
Nekem még 2 hetem van itthon a 6-ból, jó lenne azért melóba normálisan felöltözni, mert a macinaci furi lenne az irodában😜 Be kéne szereznem leggingseket, de ahhoz meg ugye segg alatti felsők kellenek, na ilyenjeim meg abszolút nincsenek. Jó kilátások😂
Szia Tim70!
Úgy látom te vagy közöttünk az egyik legtapasztaltabb és felkészültebb is...
Ma 4 hete volt a műtétem.
Mond mennyi ideig tarthat mèg a has térfogatának megnövekedett állapota?
Ezt nagyon nehezen viselem.Nem eszem sokat,édesség,szénhidrát szinte nulla.Jó ,persze kevesebbet tudok mozogni mint ezek előtt ,de szőrnyű,hogy semmi nem jó rám.Az orvosom szerint minden belefèr és elfogadható...semmit nem mond vagy magyaráz el.De mi okozza ezt a változást meddig tarthat még?Köszönöm ha gondolsz rám a válasszal😊
További ajánlott fórumok:
- Élet a méheltávolítás után
- Szerintetek érdemes őszintének lenni az ismerkedés időszakában? Megosztanátok a tapasztalataitokat?
- Akiknek a kisfiát műteni kellett, mert nem szállt le a heregolyója, megosztanák velem a tapasztalatait?
- Nem minősülök hátrányos helyzetűnek, csak mert 20 éve elvégeztem egy szakmunkásképzőt?
- Fogyás pajzsmirigy alulműködéssel, kinek sikerült már? Megosztanád tapasztalataidat?
- Milyen magzatvizsgálatokat ajánlott elvégeztetni 38 évesen belekalkulálva a vetélési kockázatot is?