Meghalt egy csecsemő otthonszülés közben (beszélgetés)
Hihi. 2003-ban volt ilyen eset, de akkor is élve született a 2. baba. Sérülten, de nem halottan.
Csak úgy röpködnek a számok, adatok, információk.... Féligazságok...
Hát azzal viszont nem tudok egyetérteni. Bár tudom, hogy e-miatt lesznek akiknek úgymond korlátozzák a jogaikat, és ez sem jó.
Szerintem ebben a kérdésben nagyon nehezen fognak dűlőre jutni.
Szerintem a Geréb Ági azért szüleszt otthon, mert így legalább van a munkájára kereslet, és sok pénzt kaszál vele, míg egy kórházban csak egy huszadrangú, utolsó utáni orvos lehetne, akinél max. ingyen szülnének azok, akiknek nincs más választása .Így viszont ő jut eszébe mindazoknak, aki nagyon félnek a kórháztól , és mivel a médiában is mindig őt mutogatják,azt hiszik sokan kapásból, hogy ő is a legjobb.
Persze kórházban is történhetnek borzasztó dolgok,de ha az otthonszülés legnagyobb szakértőjének beállított Geréb ekkora balfék, akkor milyen lehet a többi?
Dodica szerintem csak magának meg a Jóistennek köszönheti, hogy nem lett nagyobb baj a szüléseinél.
Na jó, akkor két találkozás alapján sem lehet megítélni egy orvost. :-)
Nem sok orvossal volt dolgom eddig szerencsére, bár nőgyógyászból éppenséggel "elfogyasztottam" már hármat-négyet. Néhány találkozás után persze meg tudtam ítélni, mennyire szimpatikus emberként, de attól, hogy "jófejnek" tartom, még bevásárolhatok vele, és aki bunkón viselkedett, még lehet nagyszerű szakember. És mert én nem értettem szót vele, azért nem mondanám rögtön, hogy adja vissza a diplomáját, mert ha velem nem bánt megfelelően, akkor bizonyára mással is ezt teszi, és akkor rossz orvos...
Szerintem egy átlagember nem tudja megítélni, ki való orvosnak (azaz ki eléggé felkészült, eléggé körültekintő, és folytathatnám). És talán nem is lenne jó, ha könnyen meg tudnánk ítélni egymást, szerintem akkor egy halom orvos, jogász, tanár meg satöbbi maradna munka nélkül. :-)
DODICA!
Ebben igazad van, nyilván senki sem akar rosszat a gyerekének. Nem akar rosszat, csak éppen nem biztos, hogy mindennel tisztában van. Pl. azzal, hogy történhet olyan komplikáció amin a kórházban tudnak segíteni otthon viszont nem. Ha ezt belekalkulálja az ember, már mindjárt nem biztos, hogy otthon szülne.
Persze kivételek mindenhol vannak.
Vagy épp megerősítik.
De tudod, mit? Hagyjuk már meg minden nőnek a választás jogát!!! Senki se akar rosszat a gyerekének! Nem gondolkodunk egyformán, ilyen egyszerű.
MA néztem a TV-t amiben a szakmai kollégium vezetője nyilatkozott, hogy szabályozni fogják, de ők nem támogatják az otthonszülést.
Azt nyilatkozta, hogy Gerébnek életmentő beavatkozást kellet volna csinálnia, (gátmetszés), és ezt nem tette. Vajon miért?
Azt is mondta az ipse, hogy kb, másfél hónapja egy ikres szülése is volt, amiből csak az egyik gyerek került ki élve.
Nem egy találkozásról beszéltem, ne forgasd ki a szavamat!
Amúgy zseni vagyok. :P :)))
Jajj nekem...:)))
- Én még soha nem hallottam Ágitól, hogy valakit is rá akart volna beszélni az otthonszülésre, ellenben azt már többször, hogy aki nem tudja felvállalni az otthonszülés kockázatait, s biztonságosabbnak érzi a kórházat, az oda menjen szülni!
- Az adott esetről senki nem tud semmi konkrétumot közölünk, így nem is érdemes kérdéseket feltenni.
- Uh-t ő is kér.
- Honnan veszed, hogy 80% kórházban fejeződik be???? Szó sincs róla! 10% az adat, s ez egyezik a nyugati statisztikákkal is.
Egy másik doki meg ma reggel 20-at mondott az RTL-en.
Szerintem felesleges ilyesmibe kapaszkodni...
Igen, ezt csak így lehet, megfelelő keretek közé szorítani, de megadni a lehetőséget a kórházon kívüli szülésekre. Bár itt én megint hangsúlyozom, hogy nem otthon, hanem szülőotthonokban, ahol van lehetőség beavatkozásra ha kell, és csak akkor!!!!
Így megmaradna a háborítatlan szülés élménye és a baba meg a mama is maximális - a jelenlegi orvostudomány állásának megfelelő - biztonságban lenne.
Azt az esetet már gondolom nem hallgattad, amiről egy nővér számolt be. Kisbaba kórházban meghalt, mert a válla beakadt...
Nem lehet csak így vakon állítani, hogy ez vagy az lett volna, ha a kórházban történik ugyanez. Sokakat meg lehet menteni, másokat meg nem. Valahol ez az élet rendje, még akkor is ha fájdalmas és nehéz elfogadni.
Tegnap du. óta visszaolvastam és szomorúan tapasztaltam, hogy a vélemény különbözőség miatt micsoda sértegetések vannak néha. Bár lehet, hogy én vagyok túl vizuális típus, de egy páran fröcsögnek az indulattól.
Szerintem ezt a kérdést nem lehet ilyen indulatokkal megoldani.
Én sem értek egyet az otthonszüléssel, de azért nem használtam volna olyan jelzőket amiket itt páran megtettek.
Áh, akár be is lehetne rekeszteni. Van aki azt hiszi, hogy mert véleménye van, az az egyedüli és üdvözítő és mindenki másnak azt kell követni, különben hülye.
Pedig egyszerűen csak tudomásul kellene venni alapvető tényeket. Szerencsére a doki sokkal értelmesebben és objektívebben nyilatkozott erről a témáról, még akkor is, ha ő maga nem vállalna otthonszülést levezetni az általa felvázolt okokból.
Azt viszont mindenképpen támogatja, hogy ennek az egésznek adjanak egy szakmailag (is) elfogadható keretet. Azért is tartanak a hétvégén vagy a jövő héten egy szimpóziumot, ahol külföldi előadók is résztvesznek, elmondják tapasztalataikat (többek között holland otthonszülést vezető orvosok).