Meghalt egy csecsemő otthonszülés közben (beszélgetés)
A világon semmi köze hozzá.
Csak a média mosott össze dolgokat.
Horváth Ágnesnek volt pár hónapja egy szerencsétlen kijelentese sajtókonferencián, azt értették félre rendesen, majd végül, kombinálva, elkezdték ezzel vádolni az otthonszülőket.
Röhejes, ahogy a média működik...
Mit nem fogadnék el?
Ha hibázott, s ez majd bebizonyosodik, akkor azt el fogom fogadni. Te képes leszel majd elfogadni, ha az bizonyosodik be, hogy nem hibázott, s a baba kórházban is meghalt volna???
Nem mentegetőzik. Már az egész híradás előtt teljesen őszintén beszámolt nyíltan a történtekről.
Meg lennék babonázva?? :))) Egyre finomabban sértegetsz... ;)
Ám legyen, vállalom. Ha te is átélted volna kétszer azt, amit én, akkor te is meg lennél babonázva. Képzeld magad a helyembe, de ne a saját fejeddel!!
Tudom, csodának élted meg a kórházi szülésedet, örülök, ha jó emlékeid vannak. Meg vagy babonázva??? ;)
Még annyit szeretnék hozzátenni,hogy igen,a kórházba mennék,de az otthonszülés híve vagyok.Remélem,egyszer megteremtődnek a feltételek,hogy ha ilyen tragédia történik, ne lehessen kétség afelől,hogy mindent megtettek.
Addig is DODIKA,minden tiszteletem a tiéd:)
Napokig kisértem figyelemmel ez a vitát.Nem mertem közbeavatkozni,nem csak azért ,mert szóhoz sem jutottam volna,hanem mert egyszerűen nem tudtam állástfoglalni ez ügyben(talán még ilyen nem is fordult elő velem...)Szóval igen nehéz téma és bonyolult.
Egy csecsemő ,vagy gyerek halála,iszonyú indulatokat tud kiváltani,főleg ha nem lett volna muszály meghalnia(ez sem bizos,nem lehet már megtudni mi lett volna ha...lehet ,hogy ott is..)
De ha csak egy pillanatra is elvonatkoztat az ember a tragédiától,akkor bizony mindkettőnek van létjogosúltsága.Viszont mindkét részről hiányosságok vannak ,szerintem.A kórházak egyrészt futószalag módjára működnek,hidegen ,érzéketlenül,kivéve az anya és a természet kezéből bárminemű irányítást.
Hiába van fogadott orvos,akkor is.
"na jöjjön,maga ,ma szülni fog!
-Dehát dokikám,még se magzatvíz ,se fájások!
-Ugyan már ,túllépte a határidőt két nappal,holnaptól meg nyaralni megyek!Úgyhogy nosza!Hol az az injekció!
Kissé morbidnak tűnik,de szerintem sokaknak ismerős a helyzet.(nálam 4 kor focimeccse volt,épp hogy odaért:D)
Hát ennyire elveszítettük a bizalmunkat a természettel szemben?Nem bízunk a testünkben,sem a gyermekünkben,hogyha tudta hogyan fejlődjön ,akkor azt nem fogja tudni,mikor kell kijönni???Vagy magunkban nem bízunk,hogy megtudjuk csinálni azt,ami az elsődleges feladatunk,orvosok,férfiak nélkül?
3 szülésem volt,mind három kórházban.
Az elsőnél arra emlékszem,hogy rettentően fájt és a 20 .óra után,már kicsit hangosabban sírtam,nem kiabáltam nem jajveszékeltem ,csak sírtam.Erre egy arra járó doki azt mondta:-"A fájdalom elviselése inteligencia kérdése!"Én meg megpróbáltam csendesebben sírni,porig alázva egy férfi által,aki a büdös életben nem fogja megtudni,milyen érzés.
Ez maradt meg,se jó érzés se boldogság,se semmi.
Dettózhatom a többi kettőt,nekem a szülések ideje,maga volt a rettegés,és csak próbáltam túlélni,mert megélni,átélni,egy kórházban nem lehet.(átlagos kórházban),pedig próbáltam...
Az otthonszülés ezt mind megadja,a biztonság érzetet,azt ,hogy tisztelnek ls szeretnek,mert anya leszek,mert ember vagyok,nem csak egy nő a sok közül,mert nem szidnak le ha felemelem a hangom,mert csak magammal törődhetek,hisz ez az ÉN napom!
Sorolhatnám még,de felesleges,elmondtatok már mindent.
Donteni nagyon nehéz.
Valahogy össze kellene gyúrni a kettőt,abból lehetne egy egész.A kórház biztonságát,az otthonszülés meghittségével.
Amíg ez nem adatik meg ,addig nehezen mondom ki,még mindig a kórházat választanám......persze,nem teljes 100% -os meggyőződéssel....?
Dr. Kőhalmi Ferenc: Sajnos ma meghalt egy újszülött. Ha kórházban született volna nem halt volna meg, ebben biztos vagyok. Geréb Ágnes állításával ellentétben a kórházban 2, ismétlem kettő(!!) perc alatt kifejtették az elakadt vállat. Tudom, mert ott voltam, ő viszont nem. De akkor már nem volt esélye. Ennek az újszülöttnek most éppen aludnia kellene az első szoptatások után az édesanyja karjaiban. Ehelyett halott. HALOTT!! És ez nem statisztikai adat ("az első a magyarországi otthonszülések történetében"), hanem tragédia. És kimondom nyíltan, mulasztás történt. Még ha ezt sosem fogja elismerni az aki mulasztott. Őszintén sajnálom a szülőket, de tudniuk kell nekik is: ha az újszülöttjük kórházban születik, nem halt volna meg!!
Szép estét mindenkinek!
Dr. Kőhalmi Ferenc
Szerintem ha a Bíróság elítéli Geréb Ágnest Te azt sem fogadod majd el, ha a Te gyereked halt volna meg akkor megmagyráznád magadnak, hogy valamiért így kellet történnie. Geréb Ágnes is ezt teszi, ő semmiért nem felelős,többször átgondolta mit csinált, de nem tudja mi történt: " Végiggondoltuk mindannyian újra és újra, hogy mit kellett volna máshogyan tenni, hol volt a hiba. Nem tudjuk. Nem értjük."
Csak magyarázkodik, mentegetőzik, hárítja a felelősséget: "A 17 éves klinikai gyakorlatom alatt is többször előfordult hasonló, amikor a szülészek heroikus küzdelme kellett a baba világra segítéséhez. Ezek közül a gyerekek közül többen maradandó oxigénhiányos károsodást szenvedtek, és olyan is volt, aki belehalt. Külföldön otthonszülés során is előfordult már ilyen."
Ez a beszámoló is arról szól, hogy mentse a bőrét, szerintem naygon lelkiismeretlen viselkedést tanusít.
Te pedig teljesen meg vagy babonázva.
Tervezetten szültél otthon? Ha jól emlékszem, nem. Ez sok mindent megmagyaráz.
Mit lássak be? Azt, amit a felhördült tömeg kíván? Nekem ettől több kell. A vizsgálat folytatódik, lesz eredménye. Én megvárom, de még akkor se biztos, hogy ítélkezek. ;)
De makacs vagy! :DD
Benyomásszerzésnek tényleg jobb látni-hallani, mint olvasni. De a média hatalmát sose becsüld alá!
A vágásokat nagyon finoman, észrevehetetlenül képesek megcsinálni...
Az a műsor nem élő adás.
Csak felhívom a figyelmeteket arra, az anyag összevagdosásával is lehet ám manipulálni! :))) Egy-két szót innen-onnan kiemelnek, bejátszák, s máris más az értelme, mint a szövegkörnyezetben.
Nekem csakis az élő műsorok szoktak hitelesek lenni, ott nincs mellébeszélés, azt látod, ami tényleg aktuálisan történik.
'Mindenki maga döntse el mit akar.'
Ha ezt mindenki így gondolná, nem lenne vita. :))