Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Meghalt egy csecsemő otthonszülés közben fórum

Meghalt egy csecsemő otthonszülés közben (beszélgetés)

1559. LoLiNa (válaszként erre: 1509. - DODICA)
2007. szept. 27. 11:08
talán van az embernek szája is, amivel el tudja mondani mit akar... pláne ha fogadott orvosa van.. ez a gond, hogy lapulnak a nők, ha kimondanák mit akarnak, nem igy történnének a dolgok.. ha pedig nem, keres más orvost.. de veszélyeztetni egy gyerek életét........
1558. 58f68708d1 (válaszként erre: 1509. - DODICA)
2007. szept. 27. 11:00
na ebben sincs igazad látod!?-és olyanokkal vagdalózol itt amihez tudásod az nincs csak TUDÁLÉKOSSÁGOD.-P
1557. 58f68708d1 (válaszként erre: 1506. - DODICA)
2007. szept. 27. 10:56
MÉGEGYSZER HÁTHA FELFOGOD A BETOMPULT AGYADDAL:-CSAK A VÉLEMÉNYEMET ÍRTAM LE AZ ESETRŐL ILL.ARRÓL A VAJÁKOSRÓL!!!!NEM GYŰLÖLÖM,DE EZ A VÉLEMÉNYEM!-FELFOGTAD????
1556. 58f68708d1 (válaszként erre: 1507. - DODICA)
2007. szept. 27. 10:53

te ostoba liba tee!

hát olvasd már vissza miket írkálsz???

ki beszélt itt arról h az apa kezébe nem kerülhet a gyerek??-de nehogy már azt próbáld itt megetetni másokkal h a nyakába is tehet egy pár perces babát!!!-az én gyerekem is az apja kezében volt miután megszületett amíg engem rendbe tettek,aztán jött vissza cicire-ahogy kibújt cicire rakhattam még el sem volt vágva a köldökzsinór...

ez is megoldható a khban!

1555. virgilius (válaszként erre: 1553. - Virgilius)
2007. szept. 27. 10:28
Persze itt jöhet a pszichológia, hogy talán épp az aggodalom indikálja magát a komplikációt. ;-) (Mert 4 kilós babát is meg lehet szülni elsőre, valóban. Mondjuk az enyém rossz tartásban is volt.)
1554. komolyka (válaszként erre: 1553. - Virgilius)
2007. szept. 27. 10:26
Egyetértünk, én is így éreznék.
1553. virgilius (válaszként erre: 1552. - Komolyka)
2007. szept. 27. 10:26
Kérdés, mire hallgatsz jobban, a megérzéseidre vagy a vágyaidra. mert azt gondolom, nagyon sok nő nagyon vágyik a háborítatlan szülésre. Én is. De nem tudtak volna meggyőzni róla, hogy kezelni tudják a komplikációkat, mert nagyobb volt bennem az aggodalom.
1552. komolyka (válaszként erre: 1550. - Virgilius)
2007. szept. 27. 10:23

Virgilius, éppen itt van a különbség szerintem: lehet bennem egy homályos rossz érzés, hogy "valami" nem stimmel, hogy valami komplikáció lesz - de ha azt mondták nekem előtte, hogy az alapvető komplikációkat kezelni tudják, honnan vegyem a bátorságot, hogy bízzam benne, az a "rossz", amit érzek, csak valami apróság lesz, és biztosan meg tudják oldani az "alapvető műszerezettséggel"?

Szóval ha van is valamilyen megérzése a nőnek, ez nem egy konkrét esettől való félelem, és utólag aztán lehet mondani, hogy éppen erre az egy eshetőségre nem gondoltam (vagy éppen erre az egy eshetőségre nem hívták fel a figyelmemet).

1551. virgilius (válaszként erre: 1550. - Virgilius)
2007. szept. 27. 10:23
Még folytatom ;-): szóval a másodikat simán meg tudtam volna szülni otthon, alig értünk be a kórházba. DE! A lepény beszakadt, műteni kellett. Erre még mindig lehet azt mondani, hogy otthon, ha nem rángatják, nem szakadt volna be, és sztem sem. De, és ez benne a pláne: amikor műtéttel kiszedték a beszakadt lepényt, az előző szülés varatai után ottmaradt tályogokat találtak, ami sok bajt okozhatott volna, ha nem találják meg idejében. Vagyis ha a 2-at háborítatlanul szülöm, akkor ez nem derül ki. Szóval semmi sem véletlen - ez most nagyon OFF volt, csak a megérzésekre írtam :)))
1550. virgilius (válaszként erre: 1548. - Komolyka)
2007. szept. 27. 10:17
A fene tudja, én pl éreztem az első szülésnél, hogy gond lesz, mert a baba nagyon nagy. (UH-t a végén nem csináltak, túlhordás volt.) Nem is szültem volna otthon, pedig - bár lehet, hogy ez nem derült ki a hsz-aimból - igenis szimpi lett volna a lehetőség. De volt bennem egy nagy fokú aggodalom. (Utólag kiderült, hogy nem is alaptalan.) De CSAK erre a megérzésre hagyatkozni azért nem elég.
1549. komolytalan (válaszként erre: 1544. - DODICA)
2007. szept. 27. 10:17

Van akinek szerencséje van.

Van akinek kapcsolata.

De ha az ember egy aktakukacba, bizonyítnai vágyóba, vagy éppen egy "jóakaróba" botlik, akkor ez a hiány utólag nagyon kínos lehet.

1548. komolyka (válaszként erre: 1545. - DODICA)
2007. szept. 27. 10:14
Dodica, azt hogyan lehet ösztönösen megérezni, milyen orvosi komplikációk adódhatnak? Az ember inkább arra gondol, hogy minden rednben lesz, erre van felkészülve, de azt előre nem tudhatja, hogy például a baba válla elakad majd, mint ebben az esetben történt...
1547. komolyka (válaszként erre: 1538. - DODICA)
2007. szept. 27. 10:06

"Ha az otthonszülés kórházban fejeződik be, akkor eleve ott jön világra a kicsi.

Ha az otthonszülés után kell kórházba menni..."

Na jó. Ha otthonszülés után kell kórházba menni, vagyis a gyerek már kibújt, de mégis van valami gond, ami a szüléssel kapcsolatban merült fel, és még elhárítandó - szerintem ebben az esetben is keresnék a gyereket az orvosok (még inkább, mint abban az esetben, amikor a gyerek a szemük láttára jön a világra).

2007. szept. 27. 10:04

Üdv minden ide írogatonak.

Gondoltam beleolvasok amiket írogatok.Ide!

Kinek mi a véleménye.

Tény,hogy az a kisbaba meghalt.

Ezen nem tudunk változtani.

Én mint most jelen lévö kismama is elmegyek minden elöírt vizsgálatra.

Nem tervezek otthon szülést.

De!

Aki ezt választja az mérlegelje felelösége teljes tudatában,hogy meri-e válalni,hogy esetleg valami komplikáció léphet fel és ezzel esetleg veszélyezteti a gyermeke és önmaga életét.

Félre értés ne essék.

Nemn itélem el azokat akik ezt a módját válaszák a gyeremek születésének.

Csak ha még is valami történik elsösorban magunkban és nem másokat ocsárolva probáljunk bántani a megváltoztathatatlanon.

"Hogy esetleg másként is történhetet volna!"

Én nem merném válalni,hogy esetleg valami történi a szülés közben aztán majd vala,hogy megoldják az orvosok ha szerencsém van és beérünk a kórházba mert én nem szeretem a kórházi légkört.

Nem szeretem én sem.De azért,hogy a babámnak megprobáljam megaddni a legjobb ellátást ezért bemegyek.

Én úgy láttom,hogy van két oldal ezen a fórumon az egyik ezen az oldolon probálja érvényesiteni a gondolatait a másik az ellenkezöjét.

Bocsánat ha valakit ezzel megbántottam volna.

Nem volt szándékos.

De ezeknek a beszélgetéseknek se füle-se farka.Sosem fog találkozni a két vélemény.Szerintem.

Minden jót.

1545. DODICA (válaszként erre: 1542. - Komolyka)
2007. szept. 27. 10:02

Nem... Szerintem ösztönszerű megérzések kellenek... Másrészt a tanfolyamon egyszerre ott van kb. 20 pár, ha nem neked, másnak eszébe jut....

Bár véleményem szerint a biztonság kérdése mindenkinek eszébe jut. Elsőnek. Épp ezért számomra elég fura volt a szülők nyilatkozata... Azt meg már vesézték, vajon mennyire vágták meg...

1544. DODICA (válaszként erre: 1541. - Komolytalan)
2007. szept. 27. 10:00

Á, dehogy! :))

Minden megkerülhető....

1543. DODICA (válaszként erre: 1537. - Komolyka)
2007. szept. 27. 09:59

Nincs "illik". Ezt nagyon komolyan állítom.

Ha hiszed, ha nem, én egyszer se adtam semmit. Lehet, megtettem volna, ha megtehetem, de nem azért, mert elvárás, mert illik.

1542. komolyka (válaszként erre: 1527. - DODICA)
2007. szept. 27. 09:59

"Én személy szerint mindenről tudtam, s bizony nem nyugodtam volna meg addig, míg számomra minden kérdésre kielégítő választ nem kapok.Ebben is áll a felelősség."

Te nagyon körültekintőnek tűnsz, de sajnos a többség szerintem nem ilyen alapos.

Abban egyetértünk, hogy ha viszont nem eléggé körültekintő valaki, akkor ő a felelős, vállalnia kell a következményeket (és nem másokat hibáztatni).

Másrészt honnan tudhatom, hogy mindenre gondoltam, hogy eléggé alaposan körüljártam a témát? Az ember nem a legrosszabbra készül fel, illetve talán nem is tudja, mi minden rossz történhet a szülés során. Ehhez orvosi végzettség kell már szerintem.

1541. komolytalan (válaszként erre: 1538. - DODICA)
2007. szept. 27. 09:57
A papír az megkerülhetetlen.:)
1540. DODICA (válaszként erre: 1536. - Komolytalan)
2007. szept. 27. 09:57

Én ebben se vagyok olyannyira biztos...

Utólag mindent át lehet értékelni.

Amennyiben viszont tényleg nem voltak tisztában valamivel, az már szerintem az ő hibájuk. A lehetőségük 9 hónap alatt bőven megvolt arra, hogy biztos döntést hozzanak!

Bennem sose merült volna fel utólag azt nyilatkozni, hogy nem vagyok felelős. Dehogynem, az vagyok, bárhol is szüljek! Akkor is az vagyok, ha a kórház mellett döntök, akkor is, ha nem! Én vagyok a gyerekemért elsősorban a felelős, s nem más.

1539. komolytalan (válaszként erre: 1535. - DODICA)
2007. szept. 27. 09:55

Akkor talán össze kellene gyűjteni azokat a szakembereket is, akik így vélekednek a vizsgálatok terén, és adatokkal alátámasztva eljutatni a megfelelő helyekre.

Az OEP biztos örülne, ha kevesebbet kellene költenie.

1538. DODICA (válaszként erre: 1532. - Komolyka)
2007. szept. 27. 09:54

:))

Ha az otthonszülés kórházban fejeződik be, akkor eleve ott jön világra a kicsi.

Ha az otthonszülés után kell kórházba menni, akkor meg nem adom a gyerekem! :)))

Papírok, papírok.... Engem nemigen érdekelnek. ;)

Nem kerültem ilyen helyzetbe... így kár ezen tovább filózni, mert csak feltételes módban mondhatok erről véleményt, de nem tudom, nem tapasztaltam. (Amúgy érdekes kérdéseket vetettél fel.)

1537. komolyka (válaszként erre: 1530. - DODICA)
2007. szept. 27. 09:51

Azt hiszem, mindketten értjük, hogy mindkét esetben (választott orvos, otthonszülés) nem "kötelező" adni pénzt, de "illik".

Ha már itt tartunk, csak zárójelben: ha úgyis "illik" adni, akkor már inkább szeretném tudni, mi a tarifa, mint vakon tippelni, aztán túlságosan alul- vagy felülbecsülni az árfolyamot. :-)

1536. komolytalan (válaszként erre: 1527. - DODICA)
2007. szept. 27. 09:51

Lehet, de lehet, hogy egy szakembert is kellene magammal vinnem.

Azon nem vitatkozom, hogy kérdezni kellene, ha van kérdés.

Én azt mondom, hogy lehet, hogy az említett párosban nem volt kérdés, de hogy a körülményekkel nem voltak tisztában (annak ellenére, hogy ők azt hitték, hogy tisztában vannak) az biztos.

Ez egy óriási különbség.

1535. DODICA (válaszként erre: 1529. - Komolyka)
2007. szept. 27. 09:50

Nem, ez egy teljesen fölösleges vizsgálat, borzasztó nehéz abban a pillanatban levenni a vért, amikor esetleg igaz eredményt adna, nagyon nagy hibaszázalékkal működik.

Nekem 3x mutatott Down-os babát. :))) Ha én emiatt idegeltem volna magam...

Külföldön pont a pontatlansága miatt kiszedték az elvégzendő vizsgálatok közül, mert semmi értelme.

A genetikai rendellenességek kimutatására sokkal megbízhatóbb vizsgálatok is léteznek.

Ági minden olyan vizsgálatot kér, aminek van értelme, s nem a mama "zaklatása" végett mondja, ha valami nem szükséges.

Ebben az országban amúgy sokkal több vizsgálatra küldik az anyákat, mint pl. Franciaországban/Angliában. A statisztikák mégis rosszabbak... Akkor hogy is van ez?? Biztos, hogy jobb a helyzet, ha agyonvizsgálgatják az anyát? Úgy tűnik, nem ettől függ...

1534. komolyka (válaszként erre: 1530. - DODICA)
2007. szept. 27. 09:49

Nem mondtam, hogy Te mondtad volna, hogy az orvosok a hálapénzre utaznak, a korábban hivatkozott hvg-cikkben volt valami ilyesmi.

"A bábáknak azonban ritkán van alkalmuk, hogy mesterségüket gyakorolják vagy fejlesszék. A szülészorvos úgy ragaszkodik a szülőágy melletti helyéhez, mint egy öregedő futballedző, aki meg van győződve róla, hogy nélküle nem győzhet a csapata. Nemrégiben megkérdeztem az egyik budapesti szülészeti osztály vezetőjét, miért van ez így. Megkért, hogy kapcsoljam ki a magnót, majd egyszerűen csak ennyit mondott: 'A hálapénz miatt.'" [link]

1533. virgilius (válaszként erre: 1530. - DODICA)
2007. szept. 27. 09:49
Választott orvosa válogatja. Én a két szülésemért nem fizettem összesen annyit (terhesgondozásért pedig semmit), mint amennyibe az otthonszülős tanfolyam kerül. Budapesten, választott orvosnál.
1532. komolyka (válaszként erre: 1528. - DODICA)
2007. szept. 27. 09:45

"Abban se vagyok biztos, hogy adott esetben velem bejött volna a kicsi..."

Jól gondolom, hogy ezt annak az esetnek a kapcsán mondod, ahol az otthonszülés a kórházban fejeződött be?

Ha bemegy egy nő a kórházba, és a nőgyógyász megállapítja, hogy nemrég szült, és nincs ott a gyerek - nem bűncselekményre fognak gyanakodni elsőre szerinted? Hiszen nincs gyerek, és nincs orvosi igazolás sem a szülésről (olvastam róla, hogy ha nem kórházban születik a baba, orvosi igazolás kell a születés tényéről, márpedig orvos hivatalosan sosincs jelen az otthonszülésnél, mert mivel nincs szabályozva, tilosban járna az orvos, ha orvosként segédkezne az otthonszülésben).

1531. DODICA (válaszként erre: 1521. - 09d65bf33d)
2007. szept. 27. 09:45
Mondd, muszáj személyeskedned???
1530. DODICA (válaszként erre: 1523. - Komolyka)
2007. szept. 27. 09:44

Azért van némi különbség.

Tény, hogy GÁ is pénzből él, mint bárki más.

De nem mindegy, hogy van-e megszabott tarifa (választott orvosnál már előre tudni, nem?), vagy van egy alapítvány, ahova ha nem tudsz/ nem akarsz, nem adsz. A szülés tényleg ingyenes, NEM KELL érte fizetni (nem úgy, mint sok esetben a kórházban, ahol nincs ugyan kimondva, hiszen feketén megy a dolog, de kell fizetni), az már más kérdés, hogy LEHET.

Én nem mondom, hogy az orvosok csakis a hálapénzre játszanának....

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook