Meghalt egy csecsemő otthonszülés közben (beszélgetés)
A bába nem képzetlen ember, csak épp nem végezte el az orvosi egyetemet. A szülések kíséréséhez nagyon is ért. Pont úgy, mint GÁ.
Teljesen véletlen, hogy hozzám mind a kétszer Ági érkezett. Jöhetett volna bármelyik, mindegy volt számomra.
Aki az otthonszülést választja, az magában az otthonszülésben bízik, nem egy személyben.
Kedves Jenka!
Nagyon szomorú, ami veled történt.
Viszont Heninek abban igaza van, ha fusztrálod magad, az árt neked, a babádnak, a szülésnek.
Megértem a félelmedet, de még későn is jobb, mint soha: próbálj meg tenni a ellene! Ha szükségesnek ítéled, kérj szaksegítséget! Mindegy hogyan, milyen módszerrel, de ne engedd meg magadnak a rossz érzéseket! Ha ennyire negatívan állsz a szüléshez (ami teljesen érthető, de rád nézve veszélyeket rejt), az gátolja a szülésed lefolyását, s komplikációk sorozatát vetíti előre. A lelki aspektust nem szabad lebecsülni!
Jó szándékból írtam, s gondolom, Heni is.
Nem bántottál meg,csak nem így jött le először a véleményed!:)
Szerettem volna szépen,ÜGYESEN szülni,hogy amikor kinyomom elmúlva minden fájdalom ott pihegjen rajtam a babám....sajnos nem így alakult!:)
Irigylem azokat akiknek sikerült !:)
Nem ellenséges vagyok, hanem elképedtem...elhiszem, hogy egy ilyen eset után nehéz bízni, de ha már a remény sincs meg benned...megint olyannak beszélek a pozitív gondolkodásról, aki élből elutasítja...
Ne haragudj, nem akartalak megbántani.
A bábák közül egyedül GÁ, aki orvos is. De bábaként működik.
Ha őt kivonnák a forgalomból, az otthonszülés még menne tovább. :)
Kedves Heni!
Nem tudom miért vagy ilyen ellenséges!??
Az hogy megszültem egy 60 dekás halott babát 16 óra alatt aki semmi segítséget nem tudott adni,az orvosok 3 elszúrt EDA után már csak nospa injekcióval tudtal enyhíteni a fájdalmamon....
Ezek után engedd meg nekem,hogy egy kicsit tartsak következő szüléstől!
Oké, értelek.
"Ez is felmerült már: mintha magukat mentenék azzal, hogy Ágit okolják. Ha tényleg ők érzik így, azt is meg lehet érteni, de számomra elképzelhető az is, hogy ez alku az igazságszolgáltatás és köztük. Ugyan őket miért nem vádolja senki?? Végtére is ők döntöttek az otthonszülés mellett! Ők akkor nem felelősek, csak az, aki ott volt velük? Na, számomra ez így visszás kissé... Mindemellett nagyon sajnálom őket is."
Látod, ezzel teljesen egyetértek. A szülő döntése az a pont, ahol a történet kezdődik. Ha ők nem fordulnak G. Á-hoz, ő nem fogja azzal megkeresni őket, hogy ugyan, menjenek már hozzá szülni...:)))
Most kezdődött az m1-en az A la carte: terítéken az otthonszülés!
(Véletlenül pont be volt kapcsolva a tv. :)) )
Akkor félreértettél.
Az a sor arra vonatkozott, hogyha történetesen egy olyan tragédia történt volna velünk, amiről senki se tehet, attól még nem tagadtam volna meg azt, amiben hiszek, hanem elfogadom a szomorú tényt, s nem akartam volna nem létező felelőst keresni.
Megkockáztatom, lehet, most se a szülők döntése a vád, a per... (Ez is felmerült már: mintha magukat mentenék azzal, hogy Ágit okolják. Ha tényleg ők érzik így, azt is meg lehet érteni, de számomra elképzelhető az is, hogy ez alku az igazságszolgáltatás és köztük. Ugyan őket miért nem vádolja senki?? Végtére is ők döntöttek az otthonszülés mellett! Ők akkor nem felelősek, csak az, aki ott volt velük? Na, számomra ez így visszás kissé... Mindemellett nagyon sajnálom őket is.)
Nekem mondod??
Neked semmi félelmed nem volt?
"Eleve nagyon féltem a fájdalomtól,tudtam azt,hogy nem fogok tudni befelé figyelni és légzéssel könnyíteni...stb! "
Ne haragudj, de ez a lehető legrosszabbb hozzáállás...
Nagyon nehéz téma....és szomorú!:(
Kát kislányom van császárosok....nem merném megkockáztatni az otthon szülést...:
Eleve nagyon féltem a fájdalomtól,tudtam azt,hogy nem fogok tudni befelé figyelni és légzéssel könnyíteni...stb!
De nem állltam volna ki a szülők helyébe nyilvánosság elé!
Illetve nekem biztos nem lett volna erőm 1 hét után így beszélni róla!:(
Nkem is volt egy 27 hétre született beteg babám,már másfél éve,de nehéz még most is a szívem....:(
"(a pálfordulás nem jellemző rám, se a felelősség hárítása)"
Dodica!
Erre a sorodra válaszoltam.
Képzeld, ez nem gyengeség! :)))
Biztos hihetetlen, de velem is elő szokott fordulni.
Ha viszont arra céloztál, hogy ebben a témában kellene belátnom valamit, hát akkor sajna azt kell mondjam, majd ha megingathatatlan érveket hoz fel valaki! :)) Node ez a téma egyrészt rengeteg szálon fut, másrészt még nem találkoztam olyan észérvvel, ami meggyőzött volna. (Talán ennek oka a "pro és kontra" tapasztalatom is.)
Miért akar engem bárki is meggyőzni?? :)))
"pl. egy kórházi orvosnak rizikófaktor, az még otthon teljesen normálisan működik. "
Mire gondolsz pl?
Arra, hogy egyedül ő ért ma Magyarországon az otthonszüléshez, mint orvos. Mint bába, rajta kívül van még pár.
Lehet kívülről szabályokat hozni, csak épp nem lesz sok realitása....
Áginak vannak szabályai, amik jól működnek. Érdemes lenne ezt is figyelembe venni.
A szakma meghoz szabályokat a saját elgondolásai alapján, de ezzel az a baj, hogy a kórházi szülések tapasztalataiból alkotnak véleményt. Ami nagyon más. Az otthonszüléseket kísérők sok évi tapasztalata kellene, hogy mérvadó legyen, mert ami pl. egy kórházi orvosnak rizikófaktor, az még otthon teljesen normálisan működik.
Csak egy példa: a 4 kiló fölötti babát is teljesen problémamentesen meg lehet szülni otthon. Sőt.
"Ő a 18 évi tapasztalata során sokkal jobban tudja, hogy mi a tényleges kockázat és rizikófaktor, mint bármelyik más orvos."
Ezt mire alapozod?
Már írtam erről: nem tudnám, hogy mi lett volna, ha bemegyek a kórházba. Abban meg nem hiszek, s egy sajnálatos tragédia után se hinnék (a pálfordulás nem jellemző rám, se a felelősség hárítása), hogy a kórházban jobb, s a gyerekem élne...
Vannak, akik méltósággal tudják elfogadni a sorsot.
(Itt most azokra gondolok, ahol otthonszülés során - de nem amiatt -sérült a gyermek, de nem vádaskodtak, hiszen nem is volt miért. Majd évekkel később újra szültek, természetesen otthon...)
Az a baj, hogy itt is, mint sajnos sok más életterületen is, sablonszerű a gondolkodás, átlagba akarnak beszorítani mindenkit, s aki nem fér bele, avagy nem akar beleférni, azzal "packáznak a nagyokosok".
Én a magam részéről bizonyos értelemben örülök, hogy a szüléseim idejében még sehol se tartott az otthonszülés szabályozása. Így kétszer is átélhettem. :))
Kórházban kötelező legkésőbb a 42. héten indítani...:(((
Csak remélni tudom, hogy a feltételek kidolgozásában Ági is közre fog működni, különben élettelenné fog válni az egész. :( Ő a 18 évi tapasztalata során sokkal jobban tudja, hogy mi a tényleges kockázat és rizikófaktor, mint bármelyik más orvos.