Lombikprogram 40 felett - nekünk is sikerülni fog! (beszélgetés)
Szia ,nekem PICSI volt tavaly. 4 Top AA Blastonk lett. Sajnos egy üres petezsákot zsebeltünk csak be. Dns frag 2,8% . Embrió számban annyi maradt mint ICSI vel. Sokat olvastam én is utána hogy akkor mit próbáljunk ki az utolsó stimunál. Nekünk a biológus azt mondta hogy ez a legjobb. Fertilechip technikával volt a megtermèkenyítès. 8 Top AA Blastonk lett. Ebből 1 et kaptam vissza,de nem sikerült. Nekem az üres petezsák Volt az egyetlen ahol volt végre hcg. Viszont itt elírta az asszisztens a protokollom és később kezdtem a progit 1 nappal. Én most januárban ERA tesztre megyek. Bár ha el van tolódva az impl ablak, akkor sajnos bármivel lehet a megtermèkenyítès,lehet pgs bevizsgált embrio, minden kiegészítő kezelés ellenére sem fog sikerülni....
3 Friss,4 Fet van mögöttem.
Én nem tudok kísérletezni hogy tegyük be 1+- nappal az embriót. A sok kiegészítő kezelés miatt rengeteg pénzbe van 1 kör.
Köszönöm!!! Ti reprogenesysben voltatok, ugye?
Igen, valahol az én szívem is a MACS+PICSI felé húz.
Tudom, hogy kistesóért újból harca szálltál....oda most hogy lehet kijutni? Szintén pcr teszttel?
Szia.
Nekünk MACS ésPGS volt. Másfél éves, itt szuszikál mellettem.
Mi direkt a fregmentáltság miatt kértük mind a két vizsgálatot.
Bp Kaáli már két evvel ezelőtt sem csinálta a PICS t.
Igen, a reprofittel meg ugye az egyen protokol az, ami visszatart.(saját sejtes lombik)
És még mindig nem értem, hogy a többi intézetben miért nem használják. :(
Pont ahogy írod...a jó ég tudja :(
Én is abban reménykedem, hogy hátha ugyanúgy javulhat, mint ahogy romlik.
Én is rettegek újra nézetni, bár a kíváncsiság hajt, hogy mi lenne egy újabb minta eredménye. De ugye nincs rá "gyógymód" és nem 5 ft egy ilyen vizsgálat.
Sziasztok!
A DNS fragmentáció egy nagy fekete lyuk sajnos a meddőségben. Nekünk volt 3%os dns frag értékünk, majd 1,5 év múlva újabb vizsgálat (ekkor a vitaminok mellett már a bemert is bevetettük a siker érdekében) lett 23%os dns fragmentáltság. Én is azt hittem, hogy ennyit nem romolhat....vagy az eredmény lett téves vagy valóban ennyit romlott :(.
Nekünk volt fagyasztott spermiumbol megtermékenyités, semmivel sem lett jobb eredményünk, mint mondjuk a fertile chip-es megoldással.
Viszont az ERA-val kapcsolatban lenne kérdésem:
Nekem 6 friss + 1 FEtből a legutolsó volt "sikeres", ami sajnos missed abbal végződött. Visszanéztem és a korábbi lombikoknál mindig 20.napon volt a beültetés és most a 19.nap volt!!! (egyébként szinte mindig hosszú protokolos lombikok voltak).
Ez esetben kijelenthető, hogy nekem a 19.nap lehet receptiv? Vagy érdemes lenne ettöl függetlenül elvégezni az ERA-t?
Visszatérve a DNS fragmentációra:
Sok helyen olvasom, hogy pl a PICSI nem szűri a dns fragmentáltságot, ami nem igaz. Sőt, ha az élve születések számát nem is növeli, de a vetélést 3%ra csökkenti, ami azért valljuk be, hogy nem mindegy.(ugye a dns fragmentált spermium okoz vetélést 9.hét elött) Aki ért angolul, itt a 2019 ESHRE konferencia, ahol az egyik angliai meddőségi intézet embriologusa beszél, SAJÁT tapasztalatukat prezentálva a PICSI tekintetében.
Ennek ellenére ugye a HFEA 2020 október óta piros jelzéssel látta el ezt az eljárást, többek között a PGS, assistted hatcing, IMSI, immunológiai kezelések (szteroid, lipid...stb) ami azt jelenti, hogy nem ajánlott, mert nem növeli az élve születések számát, így az intézeteknek e szerint kell(ene) eljárni. Éppen ezért Magyarországon a legtöbb intézet már nem is használja a PICSIt, pedig én örültem volna, ha nem kell átélnem a missed ab-ot, holott csak annyi kellett volna az intézettöl, hogy belemártják hilaruonsavba a spermiumokat. (Egyébként külön kértem, meg lett ígérve, majd kiderült a leszivás után, hogy nem csinálják meg.)
Így kérdezném, hogy ismertek-e még Magyarországon olyan intézetet, ahol csinálnak PICSI-t (Kaposvár szóba sem jöhet)
ISCARE Pozsony lett volna a következő állomás, de ott sem csinálnak PICSI-T, csak MACS-ot, ami ben nem vagyok biztos, hogy túl jó a töredezettségre, hisz centrifugálni kell a spermiumot MACS elött, ami még jobban károsíthatja a spermiumot.
Volt valakinek siker PICSIvel vagy akár MACS-al?
Köszönöm és bocsánat, ha hosszú lettem :)
A dns fragmentációról az andrológus kicsit másképp nyilatkozik és sajnos igazolja az állapotunk az állítását. Bár úgy lenne, ahogy mondod, és hogy jobb is lehet, nem csak rossz. Valóban változó, de ha romlik, az nem jó jel, és pl nekünk egy kiváló spermiogramnál volt ritka rossz fragmentáció, majd romló spermiogrammal még rosszabb. Nekem a PGS abból a szempontból volt tanulságos, hogy volt közte fejlődési rendellenes, ami megdöbbentett. 3 embriónál van elvileg esély rá, hogy 1 jó, persze ha többen lennének, az az igazi. Nekem volt több itthon egy 1,5 évvel ezelőtti stimuból, 7 embrió és egyetlen se tapadt meg, 1 v 2-essével sem. Azért ha ott tudtam volt pgs eredményt látni, olcsóbban megúsztuk volna, és nyerek 1,5 évet, plusz tisztábban látnék talán mi lehetett az embriókkal... nem könnyű döntés persze semelyik. A fagyasztott spermiumokról írt már más is, én csak olyanról tudok, akinek nem vált be, de rákérdezek majd a dokiknál. Az ismerősöd végül sikerrel járt a fagyasztott spermiumokkal?
A gond ezzel a fragmentációval, hogy bizonyos százalék felett a lombik is kb 1% eséllyel sikeres, annyi külföldi szakirodalmat olvastam már, hogy találjak valami pozitívat erről, de nem akar szembejönni.
További ajánlott fórumok:
- Most igen!Most sikerülni fog!Halál a zsírra!!
- Életmódváltással -14 kg. Sikerülni fog!
- Sokadik fogyókúrám, de ennek sikerülnie kell!
- Január 8-án nekivágunk a lombikprogramnak
- Harmadik napja szedem a clostilbegyt, ugye most sikerülni fog a baba, már több mint 1 éve próbálkozunk?
- Update-el sikerülni fog nekünk! Több mint 30 kg-os súlyfelesleg