Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Laktációs (szoptatási) szaktanácsadó gyakornok válaszol fórum

Laktációs (szoptatási) szaktanácsadó gyakornok válaszol (beszélgetés)

❮❮ ... 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... ❯❯
709. pofianyu (válaszként erre: 708. - Mazsinka)
2013. máj. 25. 15:45

az sajnos egy nagyon elterjedt tévhit, hogy attól hogy a baba sokat szopizik, a mellbimbó felázik és sebes lesz. A bimbó attól lesz sebes, ha nem jól van a baba mellen, lehet ez akár nagyon rövid idő is, és kész a baj. A bimbóvédő segíthet esteleg, de rövid ideig érdemes használni, mert a baba cumizavaros lesz. Mikor jönnek haza a kórházból? Ha pótlást látnak jónak akkor is inkább anyatejet kellene adni a babának, a mama tud fejni? Naponta 6x kellene neki fejnie, vagy amennyit csak tud...és azt a tejet odaadni a babának pohárból.

Ezekről mit gondolsz, megoldható lenne?

A baba súly ahogy alakul?

708. Mazsinka (válaszként erre: 705. - Pofianyu)
2013. máj. 25. 11:24
Azt mondja, azért véres a bimbó, mert egész nap rajta csüng a gyerek, sokszor csak játszik vele, csócsálja. Vettem neki mellbimbó védőt, nem tudom, azt hogy fogadta el. Ott a nővér a kórházban, ő mutatta meg nekik a szoptatás mikéntjét, éjjel is a nővérek adják neki a tápszert, nem anyuka ötlete mindez. Állítólag most jobban szopizott, és kezdenek beindulni a dolgok. Köszönöm a válaszokat.
707. Ede71 (válaszként erre: 694. - Cartedoor)
2013. máj. 24. 23:34

Tényleg mennyi idős is a babád?

Marci már 18 hetes, most már tudom ha urgál az ölemben, húzodatja a lábait, annak a jele ,hogy nem jön a tej a mellemen és idegeskedik, de ő már idősebb baba.

Ja a pótlást elfelejtettem, én 2 hónapig mindig lemértem Marcit etetés előtt és után, felírtam hogy mennyit szopott és kiegészítettem tápszerrel ha kellett a javasolt mennyiségre.

706. Ede71 (válaszként erre: 694. - Cartedoor)
2013. máj. 24. 23:26

Bocs hogy csak most írok. Marci fiam 36+4 napra született, 3450 gr, de mire hazajöttünk csak 3110 gr volt és nem tudott szopni, nagyon kínlódtunk, fejtem a tejem, nem tudtam őt mellre tenni, pedig második baba. végül vettem mellbimbóvédőt, azzal sikerült, de akkor már vérzett a mellem, minden héten kellett mennem méretni és az első héten csak 7 dkg hízott a dokinő megijeszetett ,hogy éhezik a kicsi, kórházba is kerülhetünk, így felírta a tápszert, a lefejt anyatejbe tettem bele, mert üvegből jobban tudtam etetni mint mellem. után meg begyulladt a mellem (3x), több mint 6 hetet kínlódtam, 3x voltam antibiotikum kúrán, mire 3 hónapos volt a babám és már nem voltak panaszaim. Már majdnem feladtam a szoptatatást, nagyon el voltam keseredve, heti 2x jártam a kórházba uh, meg a csecsemősök segítettek fejni. Végül nem volt elég a tejem a bal mellemben és most is kevés van. Igaz hogy a fiam általában este 8-tól reggel 5-6ig is alszik, egyszer fejek ha van időm, de reggelre legalább van annyi hogy nem kell pótolni. Szaporítani nem merem, mert félek egy újabb gyulladástól. Viszont az első fiamat 1 évig szoptattam és nem volt semmi gond, se tápszer. Ja hozzá kell tennem, hogy szedek fogamzásgátlót is (az első fiamnál nem tettem), szerintem ez is gátolja hogy több tejem legyen.

Első két hónapban volt mérlegem, most már nincs. Szoptatok mindkét mellből, majd várok hogy Marci kér-e még pótlást. Ha gyakran lecuppan a mellemről, egy idő után persze visit, akkor biztos hogy még éhes. Én mindig 200 ml tápszert keverek (azért keverek többet, mert mi a Lactogén Harmotny-t esszük, ez egy kicsit sűrűbb, darás és nehezebb elkeverni) neki egyszerre külön cumisüvegben, majd abból adok kb 100 ml először, ha elég akkor a többit elteszem későbbre.

705. pofianyu (válaszként erre: 704. - Mazsinka)
2013. máj. 24. 20:16

Szia!

AZ hogy véres a bimbó az annak a jele, hogy nem jól kerül mellre a baba. Mindenképpen kellene valaki aki segít nekik a babát jól mellretenni...én egy szoptatási tanácsadót javasolnék, nem tudom merre laknak, de mindenképp jó lenne. (IBCLC laktációs tanácsadó.) Az hogy tépszert kap az azért nem a legjobb, mert az megtölti a gyomrát, nem lesz éhes ée nem kér cicit, epdig ahhoz hogy legyen elég tej, minél többet kell szoptatni....ez egy kör ami beindul, azt hiszik hogy nincs elég tej, ezért kap tápszert, ettől alszik jó sokat és tényleg nem lesz elég a tej. Ha nagyon fáj a bimbó, az anyatej a legobb orvosság neki, azzal bekenni és minél többet legyen szabadon. Esetleg lanolinnal lehet bekenni.

Így látatlanban azért nehéz segíteni m látni kéne, hogy hogy van mellen a baba...nem hallanak cuppogó kattogó hangot? nem csúszik le könnyen a mellről? Milyen pozícióban szoptat? Lehet hogy másikat kellene kipróbálni.

Ha tudsz ezekre a kérdésekre választ kapni, az jó lenne. Meg az is fontos, hogy megindult e a gyarapodása már a kicsinek.

704. Mazsinka (válaszként erre: 702. - Pofianyu)
2013. máj. 24. 15:54
Ma három napos a baba. Az előtej jött szépen. Van teje, csak úgy sejtik, nem elég. Még kórházban vannak. Sűrűn mellre van téve, már vérhólyagosak a mellei. Súlya visszaesett picit, 3500 volt a születési, de úgy tudom, ez normális. Állítólag éjjel kapnak a nővérektől tápot is. Azt hiszem, egy nap 3-4szer kakilt. Alszik normálisan, csak egyelőre felsírja a többi baba a szobában, meg csomót rágódik a mellen... azt hiszem, mérte a nővér egy szoptatásnál, hogy fele annyi tej volt, mint kellett volna. Tegnap éjjel pl. végig sírt, s anyuka aggódott, biztos éhes, de nem vitték ki neki.
703. pofianyu (válaszként erre: 701. - Cartedoor)
2013. máj. 24. 15:48

Szia Cartedoor,

elhiszem hogy neked ez is probléma, nagyon nehéz amikor egy baba sír és nem tudni mit akar...az hogy folyton csak szopizna, az teljesen normális, van hogy a babák napokig csak szopiznának, akár fél óránként is, lehet hogy növekedési ugrasban vagytok? Próbáltad a blokkban szoptatást amit írtam?

a sírásra az orvos mit mondott?

702. pofianyu (válaszként erre: 699. - Mazsinka)
2013. máj. 24. 15:47

Szia!

Még most sem indult be a teje a mamának? eltelt 72 óra már a szülés óta? biztos benne hogy nincs teje? mennyit szopizik egy nap alatt a kicsi? az a normális ha egész nap csak cicizne, ettől nem kell megijedni. Súlya hogy alakul? legkisebb, születési mostani?

Pisis kakis pelus mennyi van? széklete milyen színű, állagú?

Alszik sokat vagy?

Remélem azóta megoldódott a probléma!

2013. máj. 24. 15:36

Sziasztok!

A mai állapotunk! Folyamatosan sír a baba, amikor ébren van, sír! Amikor szopizik, közben fölordít, utána sír. Meg van büfiztetve szopizás után, hol van büfi hol nincs. Enni eszik, lehetetlen elaltatni, ha nagy nehezen két óra ringatás után elszenderül, fél óra múlva ébred és sír. (ordít)Éjszaka azért aludt sokat de nappal? Front van? Két óránként van cicin, azt nem mondanám hogy éhes lehet..

700. Babeck
2013. máj. 24. 14:31

Sokat-sokat tegye mellre az anyuka! Ne órára etesse, hanem igény szerint!

Egyen-igyon, pihenjen sokat!

Urtica Urens 5CH homeobogyó nekem nagyon bevált, egy hétig szedtem 3*5 bogyót, aztán 2*5-öt, aztán egy hét szünet, újra 2*5, stb.

Ajánlják még az Alfalfa D6-ot is.

2013. máj. 24. 11:50
Üdv! Gondolom, volt már téma százszor, de érdekelne valami. A családba most érkezett egy gyerkőc, 3 napos. Volt előteje anyukának, de az elfogyott, és nem akar beindulni a "rendes" tej, nincs elég. Nagyon aggódik, hogy mi lesz, mert így a baba éhes marad, sokat sír, mostmár együtt sírnak, a baba is szenved és anyuka is a tanácstalanságtól. Jól jönne pár tipp sürgősen, mit lehetne tenni. Van-e ok aggodalomra? Köszke!
698. Cartedoor (válaszként erre: 697. - Pofianyu)
2013. máj. 24. 11:44

Szia,

azt mondta az orvos hogy amíg nem fogy, addig nincs gond! Persze nekem ez is gond..4 kakis és pisis pelusa szokott lenni kb egy nap, ami kakis az általában pisis is..

697. pofianyu (válaszként erre: 696. - Cartedoor)
2013. máj. 23. 09:09

Mindenképpen kérdezz rá, ha ez megnyugtat! A súlya gyarapodik azóta is? Hány kakis és pisis pelusa van egy nap?

Majd irj hogy mit mondott az orvos!!

696. Cartedoor (válaszként erre: 695. - Pofianyu)
2013. máj. 23. 07:40
Még mindig ez a cicin nyűglődés aggaszt, ma megyünk konzultációra a gyermekorvoshoz és szerintem elővezetem neki is a dolgot. Még mindig ugyanaz a probléma, nyűglődik a baba, nyög, szenved, felordít a cicin és utána is órák kérdése visszaaltatni, mert szenved. Most már minden alkalommal. Próbáltam egy cicizésen belül többször megbüfiztetni (3-4 szer pár percre vállra teszem) de annyi tej kijött így belőle, hogy ijesztő. Meg ez sem tetszik neki hogy többször megszakítom a szopizást és vállra teszem. Szóval én mindenre gondolok már, de nem tűnik normálisnak hogy ennyire szenvedjen a baba szopizás közben és után. Az utóbbi napokban egy órával a szopizás után, pl. amikor elszenderedik és egy óra múlva megébred, akkor is észrevettem hogy bukik.
695. pofianyu (válaszként erre: 694. - Cartedoor)
2013. máj. 23. 07:26

Szia Cartedoor,

miből gondolod úgy hogy nincs elég tejed?

694. Cartedoor (válaszként erre: 693. - Ede71)
2013. máj. 22. 14:03

Szia Ede71!

Az hogyan derült ki hogy nincs elég tejed? Hogy tudtátok megkülönböztetni a hasfájós sírást az éhes sírástól? Mennyi kiegészítést kapott?

693. Ede71 (válaszként erre: 685. - Cartedoor)
2013. máj. 20. 22:35

Szia Cartedoor!

Sajna ahogy leírtad a te fiad is hasfájós, nem igen tudsz ellene tenni. Én még kínélő ételt is kipróbáltam, nem ettem puffasztó dolgokat, nem mintha köze lett volna nálunk a gyerek hasfájásához.

Nekem még tetőzte a dologt, hogy nem volt elég tejem (3x gyulladt be a mellem 2 hónap alatt) és tápszert is kapott és abból is váltani kellett, mert nem bírta az elsőt. Szóval tényleg a 3 hónap volt a megváltás, azt hittem soha nem jön el az az idő, még most is van hogy fáj a pocija, de ez már semmi a korábbiakhoz képest.

Nekem Marci fiam a második és az elsővel is úgyanígy megkínlódtam. Szóval kitartás ,sok erőt és jó babázást kívánok!

692. pofianyu (válaszként erre: 691. - Cartedoor)
2013. máj. 20. 19:47
a tejtermeles szempontjabol nem jo, de ha azt nezzuk, hogy neki ez az igenye, es ezzel gyarapszik, akkor meg nem gond hogy atalussza az ejszakat. ha az lenne hogy nem gyarapodna, akkor mondanam, hogu ebreszd fel. de ez igy amig hizik rendben van. Nagyon jo hogy fejsz de abbol nem szabad levonni messzemeno kovetkezteteseket. Az jon ki ami a felesleg a tobbit a baba megette. Ha beall a kereslet kinalat akkor teljesen termeszetes hogy keveset tudsz csak lefejni. Ha en most nekiallnek fejni alig jonne le valami mert sosem szoktam fejni. Ha lefejed a legjobb ha poharbol (van babaknak valo pohar) adnad neki oda, mert a cumisuveg meg tudja zavarni, teljesen igazad van. A poharbol nagyon ugyesen tudnak inni a babak, van a neten video ha erdekel hogy hogy kell. A fejestol meg tud fajdulni a mell ugyh ne gyotord mert az nem tesz jot. De alapvetoen nem kell fejni mert ha szoptatsz igeny szerint akkor pont annyi lesz amennyi kell. csak azert erdemes hogy legyen otthon lefagyasztva nehany adag illetve ha nagyom feszul a melled. Remelem segitettem valamit:-)
691. Cartedoor (válaszként erre: 689. - Pofianyu)
2013. máj. 20. 17:52
Ha átalussza az éjszakát az a tejtermelés szempontjából nem jó, nem? Illetve fejni elég keveset tudok, általában két mellből negyed óra alatt 10-20 ml az átlag és ez akkor van amikor kimarad egy étkezés, ez normális hogy ilyen kevés? Ahhoz hogy összehozzak 50 ml-t a kézi fejővel, legalább 3 alkalom kell. Ha hosszabb ideig fejek megfájdul a cici és nem merem tovább gyötörni. Ezek a fejőgépek nem okoznak tejcsatorna elzáródást? Ettől is tartok, nehogy nagyobb kárt okozzak a fejőgéppel mint hasznot. Illetve utána cumisüvegből adjam oda neki? Ez nem fogja összezavarni? A kiskanál be sem fér a szájába, olyan pici még :) Gratulálok a picikhez!
690. Nikk_1982 (válaszként erre: 685. - Cartedoor)
2013. máj. 20. 12:56

Biztos hogy ez bélgáz miatt van.

Tényleg fura, de a hasfájás nem a születés után kezdődik hanem 1-2 héttel később, ahogy nálatok is.

Ártani nem ártasz vele ha említed a gyerekorvosnak, úgyis találkoztok vele a harmadik héten... (legalábbis hozzánk kijött a manó három hetes korában is)

2013. máj. 20. 12:23

Szia! Ezek valahogy elkerülték a figyelmem, bocs, most olvastam csak!

Azt lehetne megpróbálni, hogy blokkokban szoptatsz: mondjuk felosztjuk a napot 3 órás periódusokra és azokban a periódusokban csak egy mellből kinálod meg, aztán amikor jön a másik periódus akkor a másikból. Lehet, hogy az a gondja, hogy csak az első tejet szopizza ki, vagy főleg azt, nem tudom hogy váltva vagy egszerre mind a két mellből szoptatsz? Az eslőtej az laktóz dúsabb és hígabb és az a laktóz mennyiség lehet hogy sok neki még, és nem tudja lebontani és emiatt fáj a pocakja. Az is lehet ám, hogy tényleg csak nagyon kicsi és még szoknia kell az "életet", a babáknál előfordul tipikusan ez a tekergés evés alatt, a bélműködésük ilyenkor beindul és ez zavarja őket. A büfiztetés az fontos, főleg ha látod, hogy szenved a hiányában, alapvetően ha szépen szopizik nem kellene, de ha kapkod, sír közben, akkor levegőt nyel. Érdemes akár szopi közben is levenni a ciciről és büfiztetni közben. Az hogy mennyi idő kell, az nagyon változó.... De a kicsi szépen gyarapszik, úgyhogy ne aggódj. Az alvással sincs alapvetően gond, ha ő neki ennyi az igénye, és mellette hízik, akkor ez így oké. Sok kisbaba alussza át nagyon hamar az éjszakát, aztán ebben persze lehet hogy lesz változás. Ha kell, akkor vagy próbáld félálomban szoptatni, ha meg nem akar, akkor fejd le azt a mennyiséget amivel már tudsz te is aludni. Néhány éjszaka után amúgy beáll majd a kereslet-kínálat és ha bármikor viszont úgy dönt a kicsi, hogy mégis enne többet, akkor meg elegendő mellrehelyezéssel lesz elég tej is.

Ha bármi van írj, tudom hogy milyen nehéz és káoszos tud lenni a helyzet! ;-) (nekem is két kicsim van, 2 éves és 2,5 hós:)

2013. máj. 20. 11:25

Szia Pofianyu!

A 674 és 685 kérdésről mi a véleményed? (8 óra alvás és szopi közbeni kínlódás, fájdalmak a babánál)

687. pofianyu (válaszként erre: 679. - Cartedoor)
2013. máj. 20. 10:18
Szia! Ez a gyarapodás teljesen jó! :-) csak így tovább! :))
686. pofianyu (válaszként erre: 683. - Cartedoor)
2013. máj. 20. 10:16
Sziasztok!Azt várjuk, hogy a baba 10-14 napos korára hízza vissza a születési súlyát, aztán napi 20 gramm gyarapodás lenne az ideális, ami kb 140 gramm/hét. Anyatejes babáknál ez lehet sokkal több is, azzal sincs semmi baj, mert az anyatejesek jellemzően az első hónapokban híznak sokat és aztán ez a gyarapodás lelassul, sőt meg is állhat, amíg nem fogy, addig nem kell aggódni. A hízás nem lineáris folyamat, a lényeg, hogy a baba elég kakis pisis pelust produkáljon, jókedvű, nem aluszékony, akkor nagy gond nem lehet! :-)
685. Cartedoor (válaszként erre: 671. - Ede71)
2013. máj. 20. 08:58

Szia Ede71!

Kezd durvulni a helyzet. Már minden szopizásnál megjelenik ez a nyűglődős probléma. Alig hogy leér a hasába a tej, elkezd feszült lenni, nyögni, teste megfeszül és rugdal folyamatosan. Naponta 8X eszik, néztem tegnap és mind a 8 alkalommal ez van már. Próbálom vállra tenni, büfiztetni, föl le húzogatom a lábait, de nem segít. Azért is gond mert így kevesebbet eszik, ha tud egyáltalán, tovább tart a szopi ( eddig sem volt kevés a 40 perc) és nem hogy javulna de rosszabb a helyzet. Eddig éjszaka simán visszaaludt, tegnap már 2 órát ringattam éjjel, mire le tudtam tenni aludni. Biztos hogy ez szimpla hasfájás, bélgáz..stb? Vagy érdemes lenne megmutatni gyermekorvosnak? Evés közben szokott kakilni is. Tényleg olyan mintha akkor indulna be a bélműködés, és egy ilyen kaki után megnyugszik. De van hogy a kaki nem azonnal jön, csak 2 óra múlva, vagy akkor sem és akkor addig szenved? Sőt, az első héten nem volt ilyen gondunk, a 2.héttől jelentkezett, pedig az első héten is volt bélműködése...ki érti ezt?

684. Nikk_1982 (válaszként erre: 683. - Cartedoor)
2013. máj. 19. 11:41
Ezt a 100 g-ot nekem a védőnő mondta, de kíváncsi lennék pofianyu véleményére is ezügyben
683. Cartedoor (válaszként erre: 682. - Nikk_1982)
2013. máj. 18. 17:13

Akkor legalább 100 g-ot kell híznia hetente? A fölső korlátokat nem feszegetjük, elég nekünk a normál gyarapodás is! :))

A cseppet eddig egy étkezésnél sikerült beadni, lefejt tejet kinn hagyom az asztalon beleteszem a cseppet és amint eljön az etetés, odaadom neki. Múltkor pont jól jött ki, de tényleg macerás a 20 perc miatt..gondolom ha tovább áll benne a cucc, az nem gond..csak annyi idő kell neki hogy feloldódjon és hatni tudjon.

682. Nikk_1982 (válaszként erre: 679. - Cartedoor)
2013. máj. 18. 12:30
Ez szerintem épp "nagykönyvi" hízás amúgy :-))))
681. Nikk_1982 (válaszként erre: 679. - Cartedoor)
2013. máj. 18. 12:29

Ha heti 100 g-nál kevesebbet hízik akkor a védőnő összevonja a szemöldökét és pótlást javasol - tapasztalat :-(.

De felső határ anyatejes babánál elvileg nincs, mert ugye anyatejtől elhízni nem lehet. (egyes védőnők és gyerekorvosok akkor is összehúzzák a szemöldökük amikor egy anyatejes baba sokat hízik, mondjuk kiló feletti a havi hízása. Ilyenkor szokták azt tanácsolni, hogy az anyuka hagyjon több időt két szopi között. De ez szerintem marhaság)

680. Nikk_1982 (válaszként erre: 678. - Cartedoor)
2013. máj. 18. 12:24
Ezt nem értem... Beleteszed a cseppet aztán áll amíg esztek? De evés előtt kell beadni miután állt 20 percet (cseppel együtt). Vagy nem?
❮❮ ... 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook