Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben (beszélgetés)
Szia! Zsula11!
Én fellebbeztem, bár nem mondtam senkinek, még a gyereknek sem akartam, de aztán mégis megmondtuk. Azért nem akartam mondani neki, mert nem akartam, hogy beleélje magát, h. esetleg sikerülhet. Örüljön a második iskolának, végülis örült neki, amikor megtudta, ez egy 0. évf. angol-német tagozat, az első, amibe nagyon vágyott közelebb van, csak egy busszal kell menni végálomásig. (amelyikbe meg felvették még plusz 5 megállónyira van villamossal) Viszont ez egy erősebb gimnázium, és 4 évfolyamos 4-4 nyelvórával. Szóval ide adtuk be a fellebbezést,ezt jelöltük első helyen egyébként - gondoltam megpróbálom, helyünk már van, de hátha mégis ... veszteni nem vesztünk semmit. (Persze elgondolkodtam, hogy igazából melyik is a jobb, merthát miért ne gondolkodna az ember,:) szóval az egyik egy közepes, a másik egy erősebb gimi, egyik 5 évf., a másik 4. évf. mindkettőnek meg van a maga előnye, hátránya. És persze ott a kérdőjel, ha ez sikerül, vagy az, hol milyen tanárokat fog ki, mert elvileg az 5évf. jó lehet nyelvtanulásra, ugyanakkor milyen a nyelvtanár, ha 4évf. jó nyelvtanárral lehet ott is jó.Szóval ugy vagyok vele, h. megpróbáltuk, de bárhogy alakul, mindegyiknek van előnye, hátránya, és annak fogunk örülni, ahogy sikerül. Végülis az a fontos, h. van iskola ahová már felvették! Előre belelátni meg nem tudunk, hogy hol lesz jobb. Bocsi! Kicsit hosszu voltam!
Igen, nálunk is így áll a képlet félig-meddig.
Én ezért is gondoltam a gimnáziumot jónak a fiaim számára. A nagyfiú a hezitálós, a kicsi céltudatosabb. Ő mindenképpen a Rendőrtisztire akar menni kb. olyan 8 éves kora óta, nyomozó szeretne lenni. Fertőzés a rokonságból.
A nagyfiúnál már több irány is felmerült, aztán ugyanúgy el is tűnt. Jelenleg a történelem az, ami úgy igazán leköti, érdekli. Számára azért jó a gimnázium, mert van még ideje kiforrnia magát.
Na meg azért, mert mindenképpen ide akart jönni.
Sziasztok!
Az a helyzet, hogy mi, szülők vagyunk a felelősek a gyerekek jövőjéért, és szeretnénk mindent megtenni, hogy nekik jó legyek. - De mi a jó? Hallgassunk rájuk, vagy a mi elgondolásunk alapján terelgessük őket? Én azt látom, hogy a lányomnak fogalma sincs mit szeretne, talán inkább azt, hogy amit kérdezek tőle, hogy ezt, vagy azt szeretnél-e, arra egyértelmü nemeket mond. A nagy lányommal könnyebb volt, Ő megmondta hová szeretne menni, oda sikerült is neki, majd két szakma között variált, de ott is tudta, hogy ha elsőre ezt szeretném, ha ez nem, akkor azt. Elvégezte, egyébként ő szakközépbe ment, majd amikor már dolgozott, utána tette le a főiskolát.
Sziasztok!
No igen azt hiszem a gyereknevelés az-az örök érvényű téma amiről mindig jót lehet vitázni.
Timejja!Biztos,h jól választottatok ha a fiad ennyire infós és a férjed is tud neki segíteni ráadásúl a közgáz szerintem nagyon jó suli és biztosan fog tudni érvényesülni vele.Na és persze én még mindig fenntartom ama állításomat egy fiú ne menjen gimibe.Nekem rengeteg ismerősöm,rokonom van aki közgázt végzett,munkanélküli még egyik sem volt vagy csak kevés ideig.Csak sajnos az emberekben megszületett egy értékítélet a szakközepek iránt,amolyan divatjamúlt iskolák lettek és ezt már a gyerekekbe is lassan átültetik.Pedig pont a szakmákból van kevés, a munkaerőpiacon őket keresik.Jó lesz az:))
Hát igen anno én oda lettem beiratva,amelyik sulit a szüleim akarták,két év után abbahagytam,mert kikészített és pszcihológushoz jártam,ennek nem sok értelme van.Aztán meg lehetett kapkodni,hogy hova tovább.Amit én akarta,azt másodiknak irtuk és fel is vettek,de anyu fellebbezett az elsőbe,hát nem volt sikeres a történet...
Most megyek dolgozni,este megint benézek,szép napot mindenkinek!
Na igen, aki már az anyatejjel szívja magába az informatikát, annak egyértelmű az irányvonal.:-)
Én úgy gondolom, még így ismeretlenül is, hogy Zsula jól döntött, amikor a lányára bízta, hogy mit is szeretne. A szülő mindig nehéz helyzetben van, ha a gyermeke dolgairól kell dönteni, hisz nyílvánvalóan a legjobbat szeretné neki. Keres, kutat, informálódik, hall ezt, hall azt, aztán elvész az infók tengerében, s egyre kétségbeesettebb, hogy jó vagy rossz irányba tereli-e vagy sem. A döntés pedig egyszerű. Rájuk kell bízni. Mint ahogy nálatok is, rögtön láttátok, hogy mihez van érzéke, mit is szeretne, rábíztátok, támogattátok a döntésében, s ezt sikerre is vitte.
Hát ez igaz,ez már egy szakirány,de azon még lehet változtatni.Pl.mi az emelt info miatt választottuk,ez a szak nem magas óraszámban közgázt oktat,hanem kevesebb óraszámban és sok óraszámban infót oktat,nagyon jó kis szak,sima közgázt be sem jelöltünk.Ez a suli felnőttképző is és a Gábor Dénes és a Széchenyi egyetemmel áll kapcsolatban ezért érettségi után van felsőfokú képzése és aki ezen a szakon végez amir a fiam fog járni,az mehet rendszergazda szakra és más infós szakra.Aki sima közgázon végez itt,az csak pénzügyi szakot tud felvenni.
Én nagyon örültem,hogy volt ez a tagozat mert az informatikát nem akartuk kihagyni,az a mindene(férjem is programozó).Már 3 éves kora óta oktatja mindenre..
Ebben teljesen igazad van, hogy ugyanazt az érettségit írják. Nem is arra gondolok, hogy a közgázos matek nehezebb lenne, mint a gimis. A matek az ugyanúgy matek lesz, de emellett még nem kevés szakmai tárgy van, ami szintén matematika alapú. Valahol azért be kell látni, hogy a közgazdaságtan a reáltudományok közé tartozik. Itt inkább azt kell mérlegelni, hogy mennyire van otthon benne, mennyire van affinitása hozzá.
A mi esetünkben ugyan valamit teljesít, de nem szívvel-lélekkel, míg a humán tárgyakban szárnyal.
Erre a hozzáállásra rárakni még 4-5 matematika alapú szakmai tantárgyat vétek lenne.
Az általános iskolás matek pedig szerintem csak egy alapozó oktatás, amire később építeni lehet. Ahol hiányos az alap, ott összedől az építmény.
Igen,köszönöm a válaszotokat,tanácsokat.Igazatok van.Egyébként vannak bíztató jelek az első gimiről.Az előbb felhívott az ismerősöm,h beadtuk-e a fellebbezést mert a gimis tanár érdeklődött,h a miénket akkor előre teszi.:)Nem gondoltuk komolyan ezt a fél protkót de úgy néz ki legalább már latbavetettek.A közgáz kéttanról pedig megtudtam szakmai angolt fognak tanulni ami méginkább elriasztotta a gyerekemet.
JUCUS!Ne aggódj nagyon sokan tanulnak a gyerekükkel.Most szerintem se hagyd magára mert nem lesz könnyű az első év és dupla csapás lesz ha még te is rásegítesz hisz ez most még nagyobb biztonságérzetet fog neki adni.De aztán szépen csak le kellene ,,akadni "rólla legyen ez az ő világa mégha az elején nehezen is fog neki menni aztán ha rájön hogy ebben csak magára számíthat ugyis átprogramozódik és te akkor is mellette leszel mert mosol,főzöl,gondoskodsz róla.Olykor-olykor az én fiamnak is be van írva,h hiányos a házi .Olyankor ejnye-bejnye nincs számítógép és mostmár szépen megtanulta és magától megcsinálja persze néha szurpróbaszerüen azért le ellenőrzöm.
Volt egy férfikollegám akinek 2 gyereke van az egyik ügyvéd a másik is valami nagyobb beosztású egy cégnél.Ő azt kérdezte mikor az elsős gyerekemmel tanultam miért segítek neki?soha nem tanultak a gyerekekkel,az ellenőrzöt akkor látták mikor a tanár beszedte és alá kellett iratni.Akkor én is furcsán néztem rá ma már értem miről beszélt.
Amit leirtál az igy van. Nekem is az a gondom, hogy 8.-ban már magárahagytam, mert ugy gondoltam, tanuljon meg egyedül tanulni, mert persze olyan jó, hogy Anya segitessz megtanulni!... És akkor remekül tud tanulni, csak ott üljek. Meg kérdezzél ki, jó?! - ez azt jelentette, hogy segitsek tanulni, mert ő el sem olvasta. Azután elegem lett ebből, és mondtam, hogy egyedül tanuljon. - Talán kár volt, mert 8-ban rontott is a jegyein. Igy most 4-es tanuló 63 pontos felvételit irt, és hát nem tudtunk a "vágyott" iskolába menni, csak egy átlagos gimnáziumba vették fel. Apja azt mondja, minek olyan erős gimnázium, Ő tőle sem kérdezték meg, hogy hová járt gimibe, és azt sem hányasra érettségizett:) - persze a férfiak máshogy vannak ezzel. Ő mellesleg a Veres Pálnéban érettségizett, és akkor is jó gimi volt már. Azt mondja, hogy azért, mert az volt közel.
Szóval a fene tudja, hogy érdemes-e velük tanulni, szerintem én fogok még vele a gimiben is, legalábbis elsőben biztos segitek neki.
Nálunk az a baj ,hogy pl matek órán soha sem tudott fegyelmet tartani /és a többi osztálynál sem /Már nem is tart jóformán órát:-((( A másik ,hogy a továbbtanulást is az angol tanárnőtől tudták meg.Valahogy sohasem volt meg az ofő és az osztály közt az összhang , pedig nagyon jó kis osztály.
Egyik -másik szülő semmit sem adná 1-2 tanárnak,ezért próbálok érdeklődni ,és a közép utat megtalálni !
Na most lépek lányok, dolgom van.
Valószínüleg csak holnap tudok jönni, mert a pasik ma korán végeznek a suliban, s attól fogva én nem jutok a géphez. Szerencsére a munkahelyemen két repülő között még van időm felnézni a netre.
Szia!
Igen, nálunk is gyűjtenek már szeptember óta, havi ezer forintot. Tulajdonképpen az osztályfőnök egy wellness hétvégére fog utalványt kapni, ami olyan 25-30 körüli összeg, a többi tanár pedig kultúra utalványt, amiből aztán színházba, moziba mehet, könyvet vehet, stb. Mivel nálunk 5 végzős osztály van, ezért az ofőn kívül csak max 5000,- Ft-os keret van és csak azoknak a tanároknak, akik tanították őket.
Az az igazság, hogy ez a megtapasztalt lazaság mindenképpen az általános iskola hibája.
Jellemzően 8. osztályban már úgy kezelik őket, hogy úgyis elmennek, itt már minden mindegy.
Ha következetes lenne velük az iskola, akkor egészen másként kellene nekik is hozzáállni. Sajnos sok esetben azt kell, hogy mondjam, a saját fiam esetében is csodálkozom, hogy ez a tudás is elég egy ötösre. Pl. ha a nyelvet vesszük. Végig ötös volt németből, de állítom, egy pohár vizet sem tudna kérni németül. Biztos, hogy tud valamit, de az is biztos, hogy a nyelvi tagozaton meg fog izzadni a tudásért. Ő mostmár hetedik félév óta 4,7-es átlagot hoz rendszerint. Négyes a matek, a fizika, a kémia, a többi mind ötös. Ennek ellenére azt mondom, hogy matekból alapvető hiányosságai vannak, amik majd vélhetőleg vissza fognak köszönni a gimiben, de ez mégis elég egy 4-es szintre. Dolgozatok előtt az apjával ülnek le mindig és átrágják, szerencsére Ő keni-vágja, tud segíteni neki. Ami aztán akkor megy, de utána tökéletesen kilúgozódik az agyából. Szóval, ha a suli követelne, akkor ők is többet nyújtanának, mert a lazaság mellett azért presztizskérdést csinál a fiam is a bizonyítványából. Lejjebb nem akarja adni, de tenni sem akar többet érte, ha ez is elég.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi
- Isten és a matematika
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- Tudja valaki, hogy mennyi volt a felvételi ponthatár 2010-ben a gyöngyösi Vak Bottyán Szakközépben informatika ill. elektrotechnikai szakra?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?