Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

44075. akinomuj (válaszként erre: 44067. - Fauke)
2019. márc. 17. 21:39

Pont ma beszéltem egy ismerőssel, akinek a lánya most végzi a nyelvi évet a Rákócziban.

Nagyon tetszik neki. 3-4-es közt van nyelvből (előtte 3 évig tanult), de nagyon igyekszik, imádja a tanárokat, akik közt anyanyelvi is van. Nekik eddig nagyon bejött.

44074. kovil (válaszként erre: 44070. - Eleonóra123)
2019. márc. 17. 21:39

A felvizsga.eu oldalon megtalálod a NYEK-es osztályokat indító gimiket.

Az AKG és Poli valóban 7 éves, de azoknál közben van egy nyelvi év beépítve a pedagógiai programba - Polinál 8. után, ha jól tudom, AKG-nál 10. után.

44073. Effekt
2019. márc. 17. 21:34

Az Ady Ende Gimnázium Nyek-es osztályáról szeretnék kérni információkat. Meg úgy általában a suliról is szívesen fogadnék, itt szinte nem is esett szó róla, jó lenne többet megtudni a sorrendállítás előtt.

Nagyon köszönöm, ha megosztjátok velem az esetleges ismereteiteket.

44072. Effekt (válaszként erre: 44067. - Fauke)
2019. márc. 17. 21:32

A Rákóczi 7 éves osztályába jár a lányom. A nyelvi év nagyon hasznos volt. 3 angoltanár foglalkozott velük, volt civilizáció is, rengeteget kellett tanulni. Év végén vizsga van, de senkinek nem volt vele gondja.

Mivel nincs nyelvi felvételi, akik csak 1-2 évet tanultak előtte angolt, azoknak különösen kemény volt ez az év, mert nem nulláról indultak. Nekik sokat kellett külön tanulniuk, de mára már ők is utolérték az osztályt.

44071. Karott (válaszként erre: 44068. - Ciaran)
2019. márc. 17. 21:26
Hajrá, érdemes minél hamarabb megkeresni a sulit. Reméljük, figyelembe veszik a testvért.
44070. eleonóra123 (válaszként erre: 44069. - Eleonóra123)
2019. márc. 17. 21:19
Hét éves még az AKG és a Poli is.
44069. eleonóra123 (válaszként erre: 44067. - Fauke)
2019. márc. 17. 21:17

Jelenleg ez a legteljesebb összefoglaló

[link]

itt találsz beszámolókat is.

Hatos nyek a Radnótiban van és talán még a Rákócziban (de erre lehet hogy rosszul emlékszem).

44068. ciaran (válaszként erre: 44056. - Karott)
2019. márc. 17. 21:09

Köszönöm, sajnos én is így gondoltam.

Megpróbálom a testvére után bejuttatni - ott 'csak' 1100 gyerek jelentkezett a 90 helyre...

3 éve a nagyot sikerült 2 kérvénnyel bejuttatni a kiszemelt gimibe, most az osztály egyik, ha nem a legjobb fiú tanulója.

Azt hittem az idei felvételi procedúra rosszabb nem lehet, de tévedtem. Talán a 3. gyerek megkímél 2 év múlva, mert én ebbe belepusztulok...

44067. Fauke (válaszként erre: 43959. - Fauke)
2019. márc. 17. 21:08

Senki más? 🤔

"Sziasztok, NYEK-es osztályt indító bp-i hatosztályos gimnáziumokról hol találhatnék valamilyen összefoglalót?

- melyik gimi indít

- milyen nyelvekből

- illetve értékelést a hatékonyságáról, személyes tapasztalat is érdekelne, hogy megéri-e ezt választani? (Ha esetleg most mégsem mennénk nyolcosztályosba, a jövő tekintetében, ha a nyelvoktatás a prioritásunk..)"

44066. Aquarius76 (válaszként erre: 44038. - Rozalinda)
2019. márc. 17. 21:07

Nem tudom mi lesz nálunk jövőre, de én sem tartom jó ötletnek rábeszélni a gyereket arra amit nem igazán akar. El tudom képzelni, hogy ha így megy suliba, dacból esetleg nem fog tanulni, ha meg ő választ, akkor gördülékenyebben fog menni. Persze később még változhat.

Én pl. abban teljesen szabad kezet adok gyerekeimnek, hogy mi legyen a 2. nyelv az angol után. Max. véleményt mondok.

44065. ciaran (válaszként erre: 44058. - Bogi11)
2019. márc. 17. 21:03

Köszi, ezt én is láttam, csak abban nem voltam biztos, hogy ezek a "rajtszámok" a végleges listán még változnak-e vagy sem. Pedig 3 évvel ezelőtt már 1x végig csináltam ezt a procedúrát...

Habár 40 pontot kapott a szóbelire, de így is "csak" 64. Szóval ezt el kell engedni...

44064. Aquarius76 (válaszként erre: 44046. - Ancsalena)
2019. márc. 17. 20:54
A srácnak német volt az első nyelv, de azt tanulta kéttannyelvű általánosban is. Második az orosz, harmadik nyelve az angol. Középsuli végére németből felsőfokú, a másik kettőből középfokú nyelvvizsgája lett.
44063. 733bf3a796 (válaszként erre: 44038. - Rozalinda)
2019. márc. 17. 20:47
A srác nálunk is egy olyan sulit szeretne az első helyre, ami a véleményem szerint nem feltétlenül neki való. E sulira egyébként én is szinte csak jókat tudok mondani, de valahogy az motoszkál bennem, hogy mégse, megérzés. A srác viszont tényleg oda van érte. Nagyon nagy élmény volt a szóbeli és már nézegeti a tanárokat és ezzel kel/fekszik. Most mit csináljak? Fosszam meg az álmától? Véleményem szerint, ha ilyen pozitív attitűdje van a suli iránt az nem lehet véletlen. A gyerkőcöknek elég jó a radarjuk. Ha így megy oda, annak is nagyobb az esélye, hogy az esetleges negatívumokat is könnyebben feldolgozza. Mert negatív élmény (több vagy kevesebb) valószínűleg mindenhol lesz. Ha esetleg akarata ellenére megy egy suliba, lehet, hogy a jó dolgokat sem úgy éli majd meg. Úgy fog rá gondolni, hogy na ez a suli , ahova jönnöm kellett. És a szülő is totál melléfoghat. Úgyhogy mi elmondtuk minden sulival kapcsolatban, hogy véleményünk szerint mi szól ellene, mi mellette, sőt el is mondtuk, hogy nekünk mi a favorit, de végül a gyerkőc dönt. Persze azért nem minden izgalom nélkül várjuk majd a szeptembert, az biztos.
44062. eleonóra123 (válaszként erre: 44038. - Rozalinda)
2019. márc. 17. 20:46

Saját középiskolai tapasztalatom: egy osztálytársamat beíratták a szülei a sulinkba. Nem akart oda járni, meg is mondta nekik is. Jó képésségű gyerek volt és céltudatos. Másfél évi munkájába került hogy kirúgatta magát, akkor végre mehetett oda ahová járni akart.

Nyolcadikos gyereket lehet terelgetni de szembe menni az akaratával őrültség. Felnőttként is utáljuk ha átnyúlnak a fejünk felett, hát meg lázadó kamaszként.

44061. kicse (válaszként erre: 44038. - Rozalinda)
2019. márc. 17. 20:40

Én sem hiszem, hogy jó stratégia.

Csak elképzelem a kamaszkort, pl. bármi gondja van a közösségben, vagy a tanulással és ott az adu ász a kezében a szülővel szemben, hogy ő tehet mindenről, hiszen ő kényszerítette abba a suliba....

Konkrétabban mi a szitu? Melyik sulit akarná, melyiket nem? Miért? És ti miért akarjátokba másikat?

44060. kicse (válaszként erre: 43926. - Vgab128)
2019. márc. 17. 20:35
Köszi a választ! Trefortot nem írtuk be, csak a Fazekast, Istvánt és a Radnótit. De utóbbiba nem akar menni. Maradt a másik kettő.
44059. Hermione G. (válaszként erre: 44038. - Rozalinda)
2019. márc. 17. 20:33

Miért gondolod, hogy nem jót/jól választ?

Nálunk csak a 2. nyelvnél német/spanyol volt vitás kérdés, de a gyerek döntött. Nem azt, amit mi szerettünk volna. Nincs gond ezzel, 3.-4. nyelvnek még lehet a német.☺

44058. Bogi11 (válaszként erre: 44053. - Ciaran)
2019. márc. 17. 20:31

Az előző évek utolsó bejutói a felvizsga.eu-n kikereshetőek:

[link]

2018. 49.

2017. 47.

2016. 48.

2018. 53.

Hányadikok vagytok a listán?

44057. akinomuj (válaszként erre: 44053. - Ciaran)
2019. márc. 17. 20:30

Fazekas: 8-15 visszalépés szokott lenni - nem eslő helyen jelöli és máshova felveszik -, de többre nem érdemes számítani.

Ha nem jutna be sehova a végleges lista szerint

1. méltányossági kérelem az igazgatóhoz a kiszemelt iskolákba (preferenciasorrend szerint)

2. telefon föl nem írt, de pontjai alapján simán elérhető suli igazgatójának (2 éve nyekre került be így volt osztálytárs egy nem nagyon felkapott suliba)

3. lista a szabad helyű sulikról és ott pályázni

4. klik kijelöl...

Van igazgatói keret, és nyolcadikban is előordulnak változások a végleges listán is (költözés / méltányossággal bekerül máshova / magyar iskolarenszeren kívüli suli fölvette).

Sok sikert!

44056. Karott (válaszként erre: 44053. - Ciaran)
2019. márc. 17. 20:29

Mit értessz az alatt, hogy milyen irányban mozdulhat? Egész stabilan a 46-49 közötti szokott lenni az utolsó bejutó.

Ha nem veszik fel sehová, akkor nem szabad megvárni a pótfelvételi eljárást, még aznap meg kell keresni sulikat. Ha valahol nem sikerül feltölteni, az onnan látszik, hogy meghirdetnek 32 helyet, s felvesznek 29-et. Azt a sulit érdrmes azonnal hívni.

44055. akinomuj (válaszként erre: 44049. - Gorgei)
2019. márc. 17. 20:25

Nálunk egyértelműen a gyerekek választottak. Mi persze elmondtuk az érveinket, és volt annyi bizalom is,hogy fontolóra vegyék.

Az biztos, hogy le tudunk söpörni bármilyen olyan érvet, hogy jaj, sokat kell tanulni. Ki milyet szakajt, olyat szagol.

Ismerősi körben van példa erre is, arra is. Néha a gyerek valóban a nagyon rövid távú érdekei mentén döntene, és később belátja, hogy jobb volt így, de van felnőtt (!) ismerős, aki a mai napig siratja, hogy ott kellett hagynia a szeretett osztályát egy jó nevű 8 osztályos iskola miatt.

44054. kovil (válaszként erre: 44038. - Rozalinda)
2019. márc. 17. 20:22
Mi végig megbeszéltük a lehetőségeket, meghallgatta a véleményemet, szerintem erősen hatással is voltam rá, de azt már az elején megígértem neki, hogy a végső sorrendet ő határozhatja meg (6-os), hiszen a döntés (szinte) minden következményét ő viseli majd. Aztán úgy alakult, hogy felvették egy olyan iskolába, ami nekem egyáltalán nem volt a listám élén, ő viszont nagyon-nagyon szerette volna. Végül meggyőzött a gyerek, most már én is elhiszem, hogy ez lesz neki a legjobb, nemcsak azért, mert ide járna a legszívesebben, hanem a személyiségéhez is ez passzol legjobban. De azért még most is nehéz elengednem az eredeti "álom sulit", ami persze csak az én álmom volt... :-)
44053. ciaran
2019. márc. 17. 20:19

Sziasztok,

Elsősorban Fazekasos szülőket/szakértőket kérdeznék, hogy az ideiglenes rangsor (term.tud. oszt.) kb. mennyit és milyen irányban mozdulhat? Egyelőre nem vagyunk befutók...

Másik kérdés általános. Mi történik, ha a gyereket sehova nem veszik fel? A neten találtam infókat, hogy májusban majd lesz egy lista a szabad helyű sulikról, de sajnos az előző évek listáit már nem lehet megnézni. Elképzelni sem tudom, milyen iskolák lesznek a listán.

Köszönöm mindenki válaszát. Szép estét!

44052. Kokuszka3 (válaszként erre: 44025. - Miett74)
2019. márc. 17. 20:19
Köszi! Akkor tuti jobb ezt személyesen intézni.
44051. Karott (válaszként erre: 44038. - Rozalinda)
2019. márc. 17. 20:18
Barátnőm vitte át hatodikban egy hatosztályosba a gyerekét, s ő meg nem igazán akarta. Most nyolcadikban is a fejéhez vágja néha. Biztos, hogy ez jó ötlet?
44050. ridamama (válaszként erre: 44034. - Vau)
2019. márc. 17. 20:18
Én azt gondolom, hogy ha 60 alatt van, akkor egyértelműen hátradőlök. Ha nem, akkor számolgatok, a két osztály listáját hasonlítgatom, és olvasom a fórumot, hogy mire számíthatok...
44049. Gorgei (válaszként erre: 44038. - Rozalinda)
2019. márc. 17. 20:08
Hányadikos gyerekről van szó? De még ha kisebbről is, mikortól várod, hogy a gyereked a Te véleményedet tisztelve, veled megbeszélve a részleteket, felelősséggel, saját döntéseket hozzon? Szerintem borzasztóan nagy hiba, ha egyáltalán megjelenik egy családban az erőszak a logika és az érvek helyett.
44048. eleonóra123 (válaszként erre: 44038. - Rozalinda)
2019. márc. 17. 20:03
Nem ellenszegülve de negyedikben mi szülők választottunk. Sajnos nem jött be, utálta és később ott is hagyta.
44047. Markaa (válaszként erre: 44038. - Rozalinda)
2019. márc. 17. 19:53

Nálunk laza befolyásolás van. A szeretett suli kiesett a sorból. A többi nem érdekli, nem tud róla semmit. Elhiszi azt amit én mondok róluk, na, itt jön a befolyásolás, mert nyilván jobban előnyösnek állítom be azt, amit úgy is gondolok. Ő meg elfogadja.

Hajrá!

44046. ancsalena (válaszként erre: 44041. - Aquarius76)
2019. márc. 17. 19:48
Köszönöm, hogy érdeklődtél utána! Ez már jobban hangzik :) Biztos bejutó helyen van a gyerek, de egy kicsit elbizonytalanodtam a neten olvasott negatívumok miatt.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook