Középiskolai felvételi (beszélgetés)
A hugom anno ápolónő szeretett volna lenni, de az anyukám az óvónőképzőbe íratta be. Szegény anyu már nincs köztünk, de ezt a döntést a hugi a mai napig nem tudta megbocsájtani neki. 😞 ...és persze egy percet nem dolgozott óvónőként. 😞
Jobb lett volna, ha hagyják őt dönteni.
Levia!
6 vagy 5 osztályosban vagy érdekelt?
Mint szülő, egy kicsit érvelnék a gyermeknek az álláspontom (a te álláspontod) mellett:
Ingatag indok, ha a gyermek az igazgató vagy egy tanár személye miatt szeretne egy iskolába menni. Az igazgatók és a tanárok jönnek-mennek, egyik hónapban kinevezik intézményvezetőnek, a másikban lehet, hogy eltávolítják a pozíciójából (és nem feltétlenül azért, mert lejár a mandátuma). Ráadásul általában pont az igazgatóval találkozik a legkevesebbet az egyszeri diák.
Tapasztalatunk szerint a gyerektársaság összetétele sokkal többet nyom a latba az iskolaévek során. Persze, ez nem teljesen kiszámítható, de azért eléggé érezhető az iskolai hangulatból az odajárók szellemisége. Ezt esetleg átgondolhatná a gyermeked a választás előtt. A szóbeli vizsgák vagy egyéb alkalmak során látott diákok között el tudná-e képzelni magát? Ha nem találkoztatok diákokkal, akkor esetleg a felvételi hangulata, témája, lebonyolítása is orientálhat.
Viszont ebben a korban az ő véleménye ellenében meghozni egy ilyen fontos, a következményeket illetően leginkább őt érintő döntést... szerintem erősen kockázatos. Jobb lenne még egy kicsit átbeszélni vele ezt a dolgot.
A nagyüzemi szóbeli szerencse kérdése éppen hova kerül ... meg az igazgatószompatia pont nem fogja tanítani mert nem fogja tanítani nagy valószínűséggel
De nekünk volt 10perces szóbeli ahol sütemények sütéséről beszélgettek csak és volt komoly 1,5 oras novella elemzéses szobelink is.
Mégis ez a pár perc számíthat a gyerkőcöknek... ami nem tűnik olyan átgondoltnak mint a szülő aki éjszakákat fórumozik, kérdez és érdeklődik és nem utolsó cél egy sikeres érettségi és felvi a végén
valószínűleg az a jó döntés ha hagyjuk a gyerkőcre ... én is így érzem, de mégsem!?!?
A szóbeli ütés módszertanáról legendák keringenek. Hány pont a szakmai felelet, mennyi a szimpátia, ez utóbbi milyen részkategóriákból áll, hogyan jelzik egy gyerek esetén ha szeretnék nagyon pl. pont egyezés esetén előre vagy hátra sorolódjon...
De még van olyan esetben, ahol nem nics szóbeli?
Pl. az Illyés ideiglenes listáján mi alapján rakták sorba, rangsorolták az esetenként 10-12 db.azonos pontot elért gyereket?
Mivel mi is de várunk, engem ez (is) izgat.
No hát mi is hasonló cipőben jártunk tavaly, szintén 8.os gyerekkel.
Egy igen jó írásbelivel (87 pont) és kitűnő bizivel élvonalbeli gimibe is mehetett volna, itthon nem győztük reklámozni az összes szóba jöhető sulit. De az én művészlélek gyerekem meg volt bolondulva a Vörösmarty dráma tagozatáért, jár előkészítőre, és ott teljesen beleszeretett.
Még beírni sem volt hajlandó erősebb sulit. Volt emiatt vitánk bőven. De nem bántuk meg végül a döntését, nagyon szeret oda járni, teljesen kivirult. És a jelek szerint más gyerek is gondolkodott így, mint ő, mert kiderült, hogy az osztályában nem kevés 80 pont feletti központis, jó tanuló gyerek jár:-) És bár nem elitsuli, de itt is kell tanulni rendesen, van kihívás bőven, nem ciki jól tanulni:-)
Hasonló helyzet csak az Árpád vagy Toldy nem akkora különbség mint a mi esetünkben ... ezen nem aggódnék én sem.
Igaz volt egy hosszú hétvégénk de még van 3 nap!🙃kíváncsian várom mi lesz👻
Arról van valakinek valami bennfentes infója, hogy a szóbelik után mi zajlik a színfalak mögött? Hogy választják ki a gyerekeket? Azonnal pontoznak, vagy utóbb variálnak? És ahol több teremben több tantárgyból megy a nagyüzem egyszerre? Szigorúan 20 perc/gyerek. Az eredmények azt mutatják, hogy működik, de nekem van benne egy nagy adag személytelenség..
Volt, ahol fotót kellett hagynunk, ott ilyen "x faktor mentorházas" szitut tudok elképzelni, de érzem a jó szándékot benne..
És mit gondoltok azoknak a napokig tartó szóbeliztetéséről, akiknél deklaráltan nincs esély a sikeres felvételre (Toldy)?
Ez a helyzet/dilemma hasonló kicsit ahhoz, amikor a gyerek végigjátsza a hatodikos felvételit, anyja tövig rágja közben az összes körmét, sikerül, felvennék, aztán a gyerek meggondolja magát. Nincs beíratkozás, két év múlva új kűzdelem jön.
Megértem, nehéz itt jó, okos szülőnek lenni.
Te ismered a gyermekedet a legjobban, látatlanban nagyon nehéz megmondani mennyire képes jó döntést hozni. Korábban is kellett már döntenie (nyilván kisebb súlyú dolgokban) akkor jó döntéseket hozott? Ha igen akkor miért ne bízhatnál meg benne.
Azt "hogy mi lett volna ha" azt nem tudhatod, mert csak az egyik suliba fog beíratkozni. Ha a topba megy akkor is felmerülhet ez a kérdés, úgy hogy jobb lett volna ha nem oda megy. Én úgy gondolom hogy ha megszületett a döntés akkor hátra kell hagyni ezeket a kérdőjeleket, mert elindult egy úton és azon járva kell kihoznia magából a legjobbat amit lehet.
Amúgy ha az E5 az a topgimi akkor várd meg a holnap estét. A körbevezetésnél sokminden eldőlhet.
Feltételezem, azért nem akarod azt a sulit, amit a gyermek, mert nem tartod elég színvonalasnak.
Tisztában vagyok vele, hogy ebben a felvételi diliben mindenki a legjobb sulit szeretné a gyerekének, de nem biztos, hogy a legrangosabb suli neki a legjobb. Nem kizárt, hogy megbékél a ráerőltetett sulival, de nem fog jól indulni a kapcsolatuk. Számolnod kell vele, hogy dacos, szomorú, elutasító, esetleg boldogtalan lesz ott a gyerek. Persze te tudod, hogy milyen erős az ellenállása, de ha ezekre van esély, ne erőltesd.
Hidd el, hogy kevésbé neves suliból is mehet egyetemre, ha az a cél. Az én falusi gimimből (ahovà csak beiratkozni kellett) van, aki a DE docense, van aki megyei főügyész, a varrónőm pedig az Apiba járt. Hozzáteszem, remekül varr, nagyon szereti csinálni, kreatív, elégedett ember, nem mellesleg igen jól keres. Szóval ne gondold, hogy a középsulis beiratkozásnál eldől valakinek a jövője, ne tulajdoníts neki túl nagy jelentőséget! Én is vívódnék a helyedben, tudom, de végül, mindent végiggondolva, azt hiszem engednék a gyereknek.
8ikos kamaszrol van szó aki bejuthatna topgimibe is de inkább a szellemi szintje alatti sulit választana mert tetszett az igazgató
Nem szóltam még a döntésbe csak figyelemmel kísérem a folyamatot 🙃 Titkon abban reménykedtem hogy majd ő is oda jut ahova én, de mivel végre ma leírta a sorrendjét az szöges ellentétben van azzal amire számítottam, kvázi olyan sorrend hogy nincsen sorrend mert amit megjelölt elsőnek oda tutira bejutott, még esélyt sem ad a többi lehetőségnek.
Még különben sem látom ezt a témát kivesézve a fórumon, talán másnak is érdekes lehet.
Az az általános nézet hogy hagyjuk gyerkocokre a döntést de biztosak lehetünk benne hogy képesek erre? Nem lehetséges akár olyan hogy a szülő hoz jó döntést vagy hogy a gyerkőc azt mondja “anya igazad volt😊”?
Én is azt tudom mondani, amit már előttem sokan, hogy én nem tenném... Még manipulálni a gyereket is kockázatos dolog, de teljesen ellenszegülni vele, az súlyos hiba.
Velem kb. ez történt még valamikor az őskorban, és persze az eltelt évtizedek alatt megértettem és megbocsátottam, de még mindig fáj.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?