Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

44105. BorosRoza (válaszként erre: 44097. - Rozalinda)
2019. márc. 18. 08:10

A hugom anno ápolónő szeretett volna lenni, de az anyukám az óvónőképzőbe íratta be. Szegény anyu már nincs köztünk, de ezt a döntést a hugi a mai napig nem tudta megbocsájtani neki. 😞 ...és persze egy percet nem dolgozott óvónőként. 😞

Jobb lett volna, ha hagyják őt dönteni.

44104. Besti (válaszként erre: 44101. - Levia)
2019. márc. 18. 07:49

Levia!

6 vagy 5 osztályosban vagy érdekelt?

44103. Krisztasz1 (válaszként erre: 44102. - Krisztasz1)
2019. márc. 18. 07:31
Hirtelen. :)
44102. Krisztasz1 (válaszként erre: 44097. - Rozalinda)
2019. márc. 18. 06:57
Esetleg kérdezd meg, hogy akkor is ilyen szimpatikusnak látná-e a sulit, ha az igazgató hírtelen más lenne. Beszéljétek át hogy mit kezdene ott esetleg egy rossz igazgató esetén. Mi lenne még ami miatt továbbra is jól érezné magát. :)
44101. levia (válaszként erre: 44098. - Eleonóra123)
2019. márc. 17. 23:25
Köszi, ez elkerülte a figyelmem.
44100. SzappanbuboRéka (válaszként erre: 44080. - Rozalinda)

Mint szülő, egy kicsit érvelnék a gyermeknek az álláspontom (a te álláspontod) mellett:

Ingatag indok, ha a gyermek az igazgató vagy egy tanár személye miatt szeretne egy iskolába menni. Az igazgatók és a tanárok jönnek-mennek, egyik hónapban kinevezik intézményvezetőnek, a másikban lehet, hogy eltávolítják a pozíciójából (és nem feltétlenül azért, mert lejár a mandátuma). Ráadásul általában pont az igazgatóval találkozik a legkevesebbet az egyszeri diák.

Tapasztalatunk szerint a gyerektársaság összetétele sokkal többet nyom a latba az iskolaévek során. Persze, ez nem teljesen kiszámítható, de azért eléggé érezhető az iskolai hangulatból az odajárók szellemisége. Ezt esetleg átgondolhatná a gyermeked a választás előtt. A szóbeli vizsgák vagy egyéb alkalmak során látott diákok között el tudná-e képzelni magát? Ha nem találkoztatok diákokkal, akkor esetleg a felvételi hangulata, témája, lebonyolítása is orientálhat.

Viszont ebben a korban az ő véleménye ellenében meghozni egy ilyen fontos, a következményeket illetően leginkább őt érintő döntést... szerintem erősen kockázatos. Jobb lenne még egy kicsit átbeszélni vele ezt a dolgot.

44099. 733bf3a796 (válaszként erre: 44092. - Kato73)
Nálunk épp fordított a helyzet. Ellentétben a gyerkőccel, én bőven megelégednék egy laza, kevésbé "top" gimivel is. Nem is tudom melyik szitu a keményebb dió.
44098. eleonóra123 (válaszként erre: 44094. - Levia)
2019. márc. 17. 23:15

Leírják, csak nem tudom kímásolni.

[link]

[link]

44097. rozalinda (válaszként erre: 44090. - Vadszurikáta)
2019. márc. 17. 23:13

A nagyüzemi szóbeli szerencse kérdése éppen hova kerül ... meg az igazgatószompatia pont nem fogja tanítani mert nem fogja tanítani nagy valószínűséggel

De nekünk volt 10perces szóbeli ahol sütemények sütéséről beszélgettek csak és volt komoly 1,5 oras novella elemzéses szobelink is.

Mégis ez a pár perc számíthat a gyerkőcöknek... ami nem tűnik olyan átgondoltnak mint a szülő aki éjszakákat fórumozik, kérdez és érdeklődik és nem utolsó cél egy sikeres érettségi és felvi a végén

valószínűleg az a jó döntés ha hagyjuk a gyerkőcre ... én is így érzem, de mégsem!?!?

44096. levia (válaszként erre: 44094. - Levia)
2019. márc. 17. 23:08
Szóbeli ütés = szóbeliztetés
44095. vadszurikáta (válaszként erre: 44091. - Rozalinda)
2019. márc. 17. 23:07
És még én is aggódok:) (De persze simán kiderülhet holnap, hogy nincs is dilemma - csak ez a hosszú hétvége tényleg hosszú volt.) Ha nagyon a képessége alatti, és az igazgató alapján akar dönteni, akkor én keresgetnék nála egyéb pozitívumokat is - mert ugyan az egész intézményre nagy hatása van az igazgató személyének, de simán lehet, hogy a Te gyerkőd nem sokat fog vele találkozni, és akkor ez nem a legrelevánsabb szempont.. Nézd meg, mi van még a tarsolyában, neki is érdekes lesz gondolkodnia rajta:) Nekem az egyik munkatársnőm kezdte el kérdezgetni a gyerekem érdekes választásait a jelentkezéskor, és kiderült, hogy mindig valami osztálytárs volt a dologban.. Így felvételiztünk egyáltalán nem versenymatekosként pl. Berzsenyibe - na mondjuk abból nem is lett dilemma sem:)) De ha rajta múlt volna, mentünk volna vígan, mert az egyik osztálytársa bátyja nagyon szereti - és ha ő matekbizonyításokkal kel és fekszik, valszeg neki szuper is nagyon. Szóval tőlem egy szavazat az óvatos terelgetésre - azzal együtt, hogy mindenki szívemből szól, aki a gyerek választását tiszteli, és erőltetni semmit sem szabad.
44094. levia (válaszként erre: 44090. - Vadszurikáta)
2019. márc. 17. 23:05

A szóbeli ütés módszertanáról legendák keringenek. Hány pont a szakmai felelet, mennyi a szimpátia, ez utóbbi milyen részkategóriákból áll, hogyan jelzik egy gyerek esetén ha szeretnék nagyon pl. pont egyezés esetén előre vagy hátra sorolódjon...

De még van olyan esetben, ahol nem nics szóbeli?

Pl. az Illyés ideiglenes listáján mi alapján rakták sorba, rangsorolták az esetenként 10-12 db.azonos pontot elért gyereket?

Mivel mi is de várunk, engem ez (is) izgat.

44093. virgilius (válaszként erre: 44092. - Kato73)
2019. márc. 17. 23:04
Azért ez megnyugtat, hogy nem csak az én lányom ilyen ... eltökélt. Kár, hogy tavaly nem beszéltük ki ezt a témát itt. Illetve mi tavalyelőtt.
44092. Kato73 (válaszként erre: 44080. - Rozalinda)
2019. márc. 17. 22:58

No hát mi is hasonló cipőben jártunk tavaly, szintén 8.os gyerekkel.

Egy igen jó írásbelivel (87 pont) és kitűnő bizivel élvonalbeli gimibe is mehetett volna, itthon nem győztük reklámozni az összes szóba jöhető sulit. De az én művészlélek gyerekem meg volt bolondulva a Vörösmarty dráma tagozatáért, jár előkészítőre, és ott teljesen beleszeretett.

Még beírni sem volt hajlandó erősebb sulit. Volt emiatt vitánk bőven. De nem bántuk meg végül a döntését, nagyon szeret oda járni, teljesen kivirult. És a jelek szerint más gyerek is gondolkodott így, mint ő, mert kiderült, hogy az osztályában nem kevés 80 pont feletti központis, jó tanuló gyerek jár:-) És bár nem elitsuli, de itt is kell tanulni rendesen, van kihívás bőven, nem ciki jól tanulni:-)

44091. rozalinda (válaszként erre: 44087. - Vadszurikáta)
2019. márc. 17. 22:51

Hasonló helyzet csak az Árpád vagy Toldy nem akkora különbség mint a mi esetünkben ... ezen nem aggódnék én sem.

Igaz volt egy hosszú hétvégénk de még van 3 nap!🙃kíváncsian várom mi lesz👻

44090. vadszurikáta (válaszként erre: 44083. - Rozalinda)
2019. márc. 17. 22:50

Arról van valakinek valami bennfentes infója, hogy a szóbelik után mi zajlik a színfalak mögött? Hogy választják ki a gyerekeket? Azonnal pontoznak, vagy utóbb variálnak? És ahol több teremben több tantárgyból megy a nagyüzem egyszerre? Szigorúan 20 perc/gyerek. Az eredmények azt mutatják, hogy működik, de nekem van benne egy nagy adag személytelenség..

Volt, ahol fotót kellett hagynunk, ott ilyen "x faktor mentorházas" szitut tudok elképzelni, de érzem a jó szándékot benne..

És mit gondoltok azoknak a napokig tartó szóbeliztetéséről, akiknél deklaráltan nincs esély a sikeres felvételre (Toldy)?

44089. levia (válaszként erre: 44080. - Rozalinda)
2019. márc. 17. 22:47

Ez a helyzet/dilemma hasonló kicsit ahhoz, amikor a gyerek végigjátsza a hatodikos felvételit, anyja tövig rágja közben az összes körmét, sikerül, felvennék, aztán a gyerek meggondolja magát. Nincs beíratkozás, két év múlva új kűzdelem jön.

Megértem, nehéz itt jó, okos szülőnek lenni.

44088. eleonóra123 (válaszként erre: 44080. - Rozalinda)
2019. márc. 17. 22:45

Te ismered a gyermekedet a legjobban, látatlanban nagyon nehéz megmondani mennyire képes jó döntést hozni. Korábban is kellett már döntenie (nyilván kisebb súlyú dolgokban) akkor jó döntéseket hozott? Ha igen akkor miért ne bízhatnál meg benne.

Azt "hogy mi lett volna ha" azt nem tudhatod, mert csak az egyik suliba fog beíratkozni. Ha a topba megy akkor is felmerülhet ez a kérdés, úgy hogy jobb lett volna ha nem oda megy. Én úgy gondolom hogy ha megszületett a döntés akkor hátra kell hagyni ezeket a kérdőjeleket, mert elindult egy úton és azon járva kell kihoznia magából a legjobbat amit lehet.

Amúgy ha az E5 az a topgimi akkor várd meg a holnap estét. A körbevezetésnél sokminden eldőlhet.

44087. vadszurikáta (válaszként erre: 44080. - Rozalinda)
2019. márc. 17. 22:41
Szerintem sok beszélgetés segíthet csak. Érdemes kielemezni, hogy mi alapján akar dönteni a gyerek, és hogy azoknak a faktoroknak valóban nagy hatása van -e a beválásra.. És érdemes a szülő szempontjai szerint is levezetni a dolgot.. Én napok óta ezt csinálom, nézegetem a szempontjait, preferenciáit, sokszor kötetlenül, keresztkérdésekkel. Nekünk is egy erős, de nem top 10-es suli van első helyen, de a második Toldy mentésre pont nem lesz jó. Sokkal inkább egy kihagyott lehetőség tud lenni. Mi az Árpádba készültünk nagyon, az angol tagozatot szeretnénk, és nincs sok helyen, oda jártunk előkészítőkre is, van és pozitív a benyomás az ofőről, a tanárokról. De ha kitelik a pontokból, csak megnézi az ember a Toldyt is..Nagyon izgulok, mert mindkét majom holnap ugrik a vízbe, vagyis inkább akkor csobban. Ha mindkettő reális, érdekes dilemma lesz. A Toldy az Toldy, közben meg semmit nem tudunk róla. De az Árpád meg személyesen közelebb álló, és az angol tagozat is az, amit nagyon szeretne a gyerek.. Nehéz. Azt hiszem, ez sokban rólunk szól, szeretnénk már most garanciákat az életben beválásra is, és kapaszkodunk a statisztikákba. Szóval bele kell tenni sok beszélgetést, és ki kell venni a gyerek fals szempontjait, vagy akár a mieinket (csak azokról nehezebb észrevenni, hogy azok:)), a paráinkat, a végén meg kijön valami.. Tanács az ennyi, és én is szívesen veszem, akinek erre ötlete van..Köszi mindenkinek az eddigi segítségeket is.
44086. rezedastreet (válaszként erre: 44080. - Rozalinda)
2019. márc. 17. 22:36
Nehéz kérdés, mert van olyan élethelyzet, amikor még nem tudnak jól dönteni. Az iskolaválasztás is lehet az, de azért ennyi idősen már elég jól látják a dolgaikat. Mi mindkettőnél hagytuk, hogy járják a maguk útját, persze ahogy többen írták, sokat beszéltünk az iskolákról pro és kontra. Nyilván nagyon óvatosan "manipuláltuk is" őket, bár nem nagyon kellett. A leányzó nehezebb eset volt, mint a bátyja, mert elég sok (jó) iskolát, ahová esélye is lett volna, teljesen kizárt, még jelentkezni sem volt hajlandó oda. Saját gyermekedet Te ismered legjobban, találd meg hozzá az utat, hogy építő jelleggel tudjatok erről beszélni. Semmiképp nem tiltanám, támogatóan, de mégis gondolatébresztően tennék fel kérdéseket, amik elbizonytalaníthatják. Hajrá! Találjátok meg a közösnevezőt!
44085. zitoka (válaszként erre: 44038. - Rozalinda)
2019. márc. 17. 22:35

Feltételezem, azért nem akarod azt a sulit, amit a gyermek, mert nem tartod elég színvonalasnak.

Tisztában vagyok vele, hogy ebben a felvételi diliben mindenki a legjobb sulit szeretné a gyerekének, de nem biztos, hogy a legrangosabb suli neki a legjobb. Nem kizárt, hogy megbékél a ráerőltetett sulival, de nem fog jól indulni a kapcsolatuk. Számolnod kell vele, hogy dacos, szomorú, elutasító, esetleg boldogtalan lesz ott a gyerek. Persze te tudod, hogy milyen erős az ellenállása, de ha ezekre van esély, ne erőltesd.

Hidd el, hogy kevésbé neves suliból is mehet egyetemre, ha az a cél. Az én falusi gimimből (ahovà csak beiratkozni kellett) van, aki a DE docense, van aki megyei főügyész, a varrónőm pedig az Apiba járt. Hozzáteszem, remekül varr, nagyon szereti csinálni, kreatív, elégedett ember, nem mellesleg igen jól keres. Szóval ne gondold, hogy a középsulis beiratkozásnál eldől valakinek a jövője, ne tulajdoníts neki túl nagy jelentőséget! Én is vívódnék a helyedben, tudom, de végül, mindent végiggondolva, azt hiszem engednék a gyereknek.

44084. endru007 (válaszként erre: 44067. - Fauke)
2019. márc. 17. 22:35

Személyes tapasztalatom nincs, az iskolák honlapján tudsz keresgetni.

[link]

44083. rozalinda (válaszként erre: 44053. - Ciaran)
2019. márc. 17. 22:28
Egész jó sulik is potfelveteliztettek. Tavaly volt szerintem Hunfalvy francia szak, sőt Szilágyi és. Rákóczi potfelveteli is. Nem lepődnék meg egy VeresPalne póton sem az idén.
44082. Teglagyarimegallo (válaszként erre: 44038. - Rozalinda)
2019. márc. 17. 22:24
Nehéz kérdés a gyerek befolyásolása... Engem anno befolyásoltak a szüleim. Nemrég törtek elő az emlékek, bizonyára a traumatikus felvételi-procedúra hatására. :) Természettudományos tagozatra akartam menni, de ők lebeszéltek és a nyelvtagozatot választottam. Nem fájt, de akkor és ott egyáltalán nem értettem, mi bajuk. Felnőttként nagyon is értem: a szüleim sokkal jobban látták a "nagy képet", az érdeklődésemet és tehetségemet, mint abban a pillanatban én. Tök jól tették, hogy rábeszéltek a másik tagozatra és utólag baromi hálás vagyok nekik. A gyerek kizárása a döntésből viszont teljesen más kategória. Olyan keserűséget szülhet, ami semlegesíteni fogja azt a pluszt, amit esetleg a szülő szerint jobb iskola hozna az életébe.
44081. iza1003 (válaszként erre: 44079. - Kovil)
2019. márc. 17. 22:24
Igen, erre én is gondoltam. Bár más suliban is szóbelizett ahol csak tantárgyi tudást néztek, és jó pontot kapott.. Érdekes lenne megtudni,bár nem hiszem,hogy utána ahhoz kellene igazítani a gyerek tulajdonságát, ami akkor épp annak a tanárnak tetszett volna..Szóval lehet csak felhúznám magam, bár szerintem úgysem bírom ki, hogy ne kérdezzem meg..De annyit megtudtunk, hogy ez nem a mi sulink...
44080. rozalinda (válaszként erre: 44049. - Gorgei)
2019. márc. 17. 22:23

8ikos kamaszrol van szó aki bejuthatna topgimibe is de inkább a szellemi szintje alatti sulit választana mert tetszett az igazgató

Nem szóltam még a döntésbe csak figyelemmel kísérem a folyamatot 🙃 Titkon abban reménykedtem hogy majd ő is oda jut ahova én, de mivel végre ma leírta a sorrendjét az szöges ellentétben van azzal amire számítottam, kvázi olyan sorrend hogy nincsen sorrend mert amit megjelölt elsőnek oda tutira bejutott, még esélyt sem ad a többi lehetőségnek.

Még különben sem látom ezt a témát kivesézve a fórumon, talán másnak is érdekes lehet.

Az az általános nézet hogy hagyjuk gyerkocokre a döntést de biztosak lehetünk benne hogy képesek erre? Nem lehetséges akár olyan hogy a szülő hoz jó döntést vagy hogy a gyerkőc azt mondja “anya igazad volt😊”?

44079. kovil (válaszként erre: 44078. - Iza1003)
2019. márc. 17. 22:14
én megkérdezném... nem biztos, hogy kapsz "használható" választ, de egy próbát megér. Hátha rávilágítanak a gyermek olyan tulajdonságára, viselkedésére, ami a jövőre nézve hasznos, számodra érdekes...
44078. iza1003
2019. márc. 17. 21:54
Sziasztok! Mi az Adyban voltunk 6 osztályos csoportos szóbelin. Nagyon kevés pontot kapott szóbelin. Szerintetek ezt meg lehet kérdezni, hogy miért volt? Nyilván ez elúszott, de azért nagyon érdekelne, hogy miért 30 pont.. Max szóbelivel 10. lett volna..Vagy jobb ha nem tudom? Főleg személyiségteszt volt...
44077. Kompot77 (válaszként erre: 44073. - Effekt)
2019. márc. 17. 21:47
Nekem saját tapasztalatom nincs az Adyról, de a környékünkről sokan mennek oda. A lányom osztálytársai közül többen jelölték és a szóbeli után első helyre sorolták. Azt mondták, hogy szeretik az iskola laza légkörét és nagyon tetszett többeknek a nyílt nap. Aki már odajár és ismerős szintén szeretik és a szülei sem elégedetlenek. Az Ady nagyon lent húzza meg a behivási ponthatárt, ennek megfelelően különböző képességű gyerekek járnak oda. Akit én ismerek és nagyon szeretne odamenni egy jóképességű gyerek, kevésbé jó írásbelivel.
44076. eth (válaszként erre: 44038. - Rozalinda)
2019. márc. 17. 21:45

Én is azt tudom mondani, amit már előttem sokan, hogy én nem tenném... Még manipulálni a gyereket is kockázatos dolog, de teljesen ellenszegülni vele, az súlyos hiba.

Velem kb. ez történt még valamikor az őskorban, és persze az eltelt évtizedek alatt megértettem és megbocsátottam, de még mindig fáj.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook