Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Én szerintem is. Ugyanígy gondolom.
Igaz. Nem lesz könnyű döntés.
És akkor hogy járnának edzeni vagy más különórára a gyerekek? 17 óra után kezdeni 1,5 órás edzést utána hazaérni, leckét írni stb. Aki meg fél 8-ra jár (pl. én) és kicsi gyereke van ő mit csinálna vele 9-es iskolakezdéssel.
Persze tudom, hogy a kamaszok szervezetének meg nem jó a korai kelés. Nekem ez fura, mert anno soha nem volt vele gondom, de én sok szempontból "ufo" vagyok. :)
Nem szeretek órát állítgatni, de még mindig jobb, mint egy időszámítás negatívumait élvezni egész évben. Mondom, szerintem.
És ott a legmagasabb az antidepresszánsok fogyasztása is.
Egyetértek, jó is a csoki, nagy barátok vagyunk:). Igaz, tartom magam Stahl Judit bölcsességéhez (szabadon idézve: Hogy lehet egy kiló csokit büntetlenül megenni? Úgy, hogy mindennap egy falatot eszünk belőle...).
Szerintem a szénhidrát klasszikus vidító és stresszűzőszer. Nem véletlenül hajlamos az ember kigömbölyödni tavaszra... Csoki formájában még zsír is van benne, az is genetikailag kódolt, hogy hamm, bekapja legyen (őseinknek maga a paradicsom lett volna egy tejszínes epertorta: szénhidrát, vitamin és zsír egy szeletben :-D)
A nagyszüleimnél is volt baromfi, és mikor kiköltöztek majdnem falura, sokáig a szüleim is tartottak. De valahogy nem vertek föl.
Lehet, mert én a kétszobás panelban bent vagy - nyáron - az erkélyen tartott, költő hullámos, nimfa- és rozellapapagájok zenebonájában nőtte föl és aludtam édesdeden.
Nem, dehogy. Csak hát ismerve a magyar rendszer rugalmasságát, meg hogy a 8-a járó szülők akkor hova teszik a gyerekeiket... Nagyon nehezen mozdul az egész, és akkor sem feltétlenül jó irányba (ld. egyes érettségi követelmények).
Stockholmban jártamban engem az lepett meg, hogy rengeteg édességbolt volt lépten-nyomon. Az alkoholt ugye mindenki mondja, de azt nem hallottam előtte, hogy a svédek egy része a téli depresszió kezdetekor beront a cukorkaboltba, és ahogy a kezébe kapta, ott állva benyomja a cucc egy részét a szájába. Biztos azért is hagyott bennem akkor ilyen mély nyomot, mert éppen az Atkins diétával kísérleteztem (nagyon nem jött be, de ez más kérdés), ezért a cukor bármilyen fogyasztására érzékeny voltam. A cukrot amúgy nem szeretem (a szénhidrátot ellenben más formában igen), úgy meg, ahogy a svédek egy része falta, egész elkepesztő volt számomra:))). Bár lehet, hogy ma már másképp van, ez 15 éve volt.
Igen. És valahogy a sötét miatt kialakuló depresszióra fogyasztott rengeteg alkohol sem bírja lehúzni a várható átlagélettartamot.
Lehet a sok lazac is közrejátszik.
És mégis mennyivel jobban teljesítenek a PISA teszteken :)
Őcsodálatossága viszont kint alszik.
Az ember sok mindent túlél. Az egész iskolarendszer úgy, ahogy van, egy mesterséges képződmény. Meg az óra is, ami fix, és nem alkalmazkodik a valódi időhoz (napkelte, napnyugta).
A skandinávokról: az az iskola, ha jól tudom, nem követel akkora erőfeszítést a kisebbektől, mint az itteni.
Bent alszik, de kijárós :)
Biztos redőny van a tyúkólon :)
Vajon mit csinálnak a kakasokkal? ;)
Gondolom nem a szabad ég alatt tölti az éjszakát, attól rettegve, hogy vajon másnap is kap-e az ajtón túli kétlábúaktól reggelit. :-)
(hanem benti a jószág.)
Akkor neki mindegy milyen időszámítás van vagy lesz!
Skandináv gyerekek is túlélik :)
nekük van maacskánk, de ő akkor kel, amikor mi :) roppant lusta makcsa :)))
Nekünk nincs macskánk. (Kakas sincs, de van a szomszédnak több is) A gyerekek meg nappal alszanak. Kivéve sulinapokon. Akkor kelni kell, különben balhé van. :)
Mindegy, hogy minek nevezzük, ha egy lesz, de most fél évig (vagyis már egy ideje csak 5 hónapig) azt várja az ember, hogy visszaállítsák és ne sötétedjen olyan korán. Ez az összes szabadtéri hobbinál, időtöltésnél fontos.
És a macska is rögtön éhen akar halni, mihelyt virrad. Etetni kell, különben balhé van. :-)
A korai világosság ellen védekeztünk de a kakasok tesznek rá magasról. Hajnali háromkor indul a hangverseny. A galambok direkt a kéménybe burukkolnak ahogy megvirrad. És a többi madár se maradhat le, de az nem annyira zavaró mert már úgyis ébren vagyok. A kutyákat már megszoktuk. :)
Azonos pontszám esetén a rangsorolásnál elsőbbséget élveznek a hátrányos helyzetű tanulók, ezt követően
az a jelentkező, akinek a lakóhelye az iskola székhelye szerinti járás területén található. További pontszám
egyezőség esetén a Budaörsön állandó lakhellyel rendelkező, és/vagy budaörsi általános iskolában tanuló
diákok, majd a jobb írásbeli felvételi eredményt elért tanuló kerül a rangsorban előrébb.
És ördögtől való lenne a sulik esetén is 8-16 helyett 9-17-re áttérni?
De szerintem lényeges, hogy maradjunk Béccsel és Berlinnel egy zónában.
Mindegy, hogy minek nevezed (a nyárit nyárinak vagy másnak), az a kérdés, hogy a mostani télinek megfelelő-e vagy sem.
További ajánlott fórumok: