Inzulin rezisztencia! Mit tudtok róla, gyógyítható? (tudásbázis)
Egy sima D vitamin vizsgálat ami vérvételből nézhető.
Szerintem kérjél hozzá te is!
Szia Zsani!
A D vitamint hogyan nézetted meg? Szintén csapolásból? :) Én jan. 12 -re kaptam időpontot Dr. Mészáros Szilviához (SOTE) megismételjük az IR-emet, addig is diéta...de hátha javultam, ez a D-vitaminos dolog engem is érdekel, mivel már régóta babára gyúrunk, sikertelenül :(
Köszi
Erus te diétázol?
Niki és hol lehet ilyen könyvet kapni?
GYERMEKGYÓGYÁSZATBAN
Dr. Szabó András
Semmelweis Egyetem, II. sz. Gyermekklinika, Budapest
A kalcium és csontanyagcsere szabályozásában elsıdleges szerepet a D vitamin játssza. A D
vitaminhiány tüneteit már csaknem 400 éve igen részletesen leírták, mégis napjainkban újdonság
erejével hat e régi ismeretek újrafelfedezése. A D vitamin hatásspektruma rendkívül széles, a
kalcium anyagcsere szabályozása csak egy a sok között. Az elıadás célja a D vitamin hiány
jelentıségének bemutatása és a D Vitamin preventív és terápiás adásának ismertetése.
A kalcium egyensúly biztosításában elsıdleges szerepet játszó D vitamin a májban
hydroxylálódik és a keletkezett aktív D vitamin a 25 (OH) D3 a szérumban kimutatható
mennyiségben kering. A szérumban mért 25(OH)D3 szint a D vitamin bevitellel arányos, ezért
meghatározása alkalmas annak eldöntésére, hogy fenn áll e a D vitaminhiány. A D vitamin hiány
egyrészt a klasszikus kalcium anyagcserezavar tüneteivel jelentkezik, de emellett számos további
betegségek kialakulásának kockázatát is megnıveli. Míg a 25 (OH) D3-ból a vesében keletkezı 1,
25 (OH) 2D3 döntıen a kalcium anyagcsere szabályozását biztosító endokrin hormon, addig az
extra-renalis 1, 25(OH)2D3 szintézis – amely a legkülönbözıbb szövetekben is kimutatható – egy
parakrin funkció és a különbözı sejtek génregulációjának szabályozását biztosítja. Ez az oka
annak, hogy D vitamin hiány következtében csökkent 25(OH)2D3 szint az extra-renalis calcitriol
szintézis csökkenéséhez vezet felborítva a sejtek proliferációs egyensúlyát, illetve a különbözı
gének co-aktivációs-co-represszor funkcióját.
Ennek a következménye a tumor aktivitás fokozódása, az immunrendszer zavara, az endokrin
szövetek hypo- vagy hyper-funkciója stb. Betegségek soráról igazolódott az elmúlt években, hogy
a betegség rizikójának növekedése, a lezajlás súlyossága összefügg a D vitamin hiánnyal. A D
vitamin hiány megelızése napozással a leghatékonyabb. A napozással kapcsolatban
ellentmondásos az egészségügyi felvilágosító célú kommunikáció. Az sokszorosan igazolt tény,
hogy a tartós és túlzott napsütés a gyermekkorban szignifikánsan fokozza a - nem melanomás -
basal sejtes bır carcinoma rizikóját. E betegség kialakulása azonban már korai szakban könnyen
észlelhetı és jó prognózissal kezelhetı. Szemben a bır carcinomával a melanoma kialakulásának
g gyakorisága többszörös a kevésbé napsütötte „északi” vidékeken. Ez a tény azzal magyarázható,
hogy a kevesebb napsütés mellett gyakoribb a D vitamin hiányos állapot és ez a melanoma
kialakulásának kedvez. Tehát helytelen az a javaslat, hogy kerüljük a napozást. Helyesebb lenne,
ha csak a túlzott, és a bır leégéséhez vezetı napozástól óvnánk mindenkit. Így például nyáron a
déli órákban az intenzív UVB sugárzás mindenképpen kerülendı, de a délelıtti vagy délutáni
napozás már nem kockázatos, sıt kifejezetten hasznos. Akinek pedig nincs alkalma elegendı idıt
napozással tölteni annak javasolt az orális D vitamin bevitelrıl gondoskodni, ami a téli
idıszakban mindenképpen indokolt.
hát én írattatok ilyen gyógyit majd,mert tegnap este derült ki.
Azt mondják van össze függés a D vit és az inzulin között!
Ma megyek a Kaaliba majd kiderül!
Azt mondják az inzulin össze függhet a D vitamin hiánnyal,hát nekem az is van.
Tegnap derült ki.
13,6 és 23-60-ig jó.
Sziasztok!
Én tegnap csináltattam kontrollt.és hát rossz lett ismét.
Legalább 5 hónapja stagnál.
A cukrom 0'-4,2
60'-4,5
120'-4,1
Inulinom pedig 9,4-19,19-71
Szóval nem értem nem mozdult emerre sem,pedig 3x1000mgot szedek.
Sürgetne a lombik is,és ez van.
Szia,
Mennyit sikerült leadni? Mennyi idő alatt? Milyen gyógyszert kaptál?
Én sem akarok nekifogni addig, amíg nem fogyok...
Pusssszi
Én ilyenre gondolni sem merek....Te se tedd.
Biztosan össze fog jönni.... :o)
További ajánlott fórumok:
- Inzulin rezisztenica diéta...
- Hajhullás, szőrösödés 19 évesen? Kis túlsúly is párosul hozzá! Inzulin rezisztencia, mennyibe kerülnek a vizsgálatok?
- Inzulin rezisztencia / cukorbetegség + lisztérzékenység / gluténérzékenység
- Lehet valaki inzulin rezisztens magas koleszterinszinttel?
- Aki ért az inzulin rezisztenciához, megnézné az eredményem?
- IR azaz inzulin rezisztencia diétás, kidolgozott minta étrendje van valakinek?