Ikerterhesség (beszélgetés)
Köszönöm lányok, próbálok pozitív maradni:-)) ráadásul valószínűleg egy calici is átment rajtam. Amivel az ágyból sem tudtam kiszállni, max hányni, aztán meg jobban lettem. Persze megijedtem, aztán kiderült, hogy ahol játszóházban voltunk többen lettek betegek. Még ma reggel is találkoztam egy anyukával pont, akiknél kijött, összesen 5 gyerekről és 3 anyukáról tudok akik elkapták. Plusz az egyikőnk már tovább is fertőzött valakit, mondjuk sokkal rosszabbul voltam mint, anno az előző terhességemnél, ezért nem stimmelt, plusz a hasmenés.
Két nap alatt ment át rajtam, a második napon pont voltam orvosnál, akkor derült ki, hogy ikreket várok:-)
Nekem szó szerint semmi tünetem nem volt, még hányinger sem...és koppkoppkopp, azóta is a pocaknövekedés és a picurkák rugdosása jelzi, hogy terhes vagyok...
Persze óvatosabban élek, nem erőltetem meg magam, csak lájtosan pakolászok, takarítgatok sok szünettel... még min. 5 hetet ki kell bírni, akkor töltöm a 38. hetet :)
Úgíhogy nyugo, bár korábban én is olvastam azt, hogy nem jó, ha nincs tünet, de olvastam olyat is, hogy inkább az a mérvadó, hogyha van és hirtelen megszűnik...tehát véleményem szerint ez szervezetfüggő inkább....
Tegnap nalunk sem volt az igazi az este. Gergom altalaban 10 perc alatt bealszik este, most ket oraig altattuk. A vegen szegenyem a jarokaban aludt el, mert muszaj volt kihozni a szobajukbol.
Nekem 5 hetesen kezdtek atallni a napi 7 evesrol 6-ra (ejjel mar csak egyszer keltek). Az adagjuk eleg valtozatos volt. Olyan 90 es 140 kozott ugralt. En napi osszfogyasztast neztem. kb 600-700 ml-t ettek egy nap osszesen. Ez 6 hetes korukra szepen beallt, utana mar csak a 3 hos fejlodesi ugrasnal nott meg kb 100 ml-vel.
Jó nagy itt a csend, mindenki jól van? Vagy nálatok is van valami a levegőben? A tegnapi nap horror volt, nappal is és éjjel is extra sokat bömbiztek a fiúk. Ráadásul én is belázasodtam és a torkom is extrán fáj, úgyhogy lehet meg is oldódott a szopi vagy nem szopi kérdés :( Persze fejek, aztán megy a csapba, de így nem hiszem, hogy jó lesz.
Tapasztalt kismamik, aki esetleg emlékszik, hogy 5 hetesen kb. mennyiket ettek a babák, légyszi segítsetek. Tanácstalan vagyok, olyan, mintha mindig éhesek lennének, de fáj is a hasuk és semmi nem jó.
Sziasztok,
nagyon aktuális témát boncolgattok, a szoptatás nekem is kezd agyrém lenni. Bencém már a kórházban gyönyörűen rákapott, pikk-pakk kiszívta a maga adagját, volt, hogy 90 ml-t az akkor 1 hetes kis törpe. Aztán itthon egyre ügyetlenebb lett, kicsúszott a szájából, nem jól kapta el, stb. A végén ott tartottunk, hogy bimbóvédő nélkül már nem ment neki. Balázsom abszolút nem tudott cicizni, pedig isten az atyám és minden nap többször is próbálkoztam, hátha. Persze a végére mindig begorombult és elutasította teljesen. Így neki maradt a cumisüveg, többnyire anyatejjel, persze volt, hogy nem maradt időm fejésre. Ez tényleg agyrém...éjszakára mi tápszerezünk, de lányok, mondjátok már meg, hogy lehetséges, hogy 3 óránként nem elég nekik a 90-100 ml??? Úgy zubog mindig a pocakjukba a tápszer és olyan mohón eszik, mint akik éhen akarnak halni. A súlyuk szépen megy felfelé, Balázs 3 kiló, Bence 3 és fél. Volt valakinek hasonló?
Megyek, mert visítanak, de jövök még.
Szerintem meg nem kellene nyomatni ennyire, vagy!!! ami a legfontosabb lenne, hogy minden első gyerekest szülés előtt rendesen fel kellene készítenie pl-ul a védőnőnek. Az ikreseknek meg alapból kellene szoptatási tanácsadót biztosítani... Ha már ennyire fontosnak tartják a szoptatást, akkor kicsit preventívebben kellene hozzáállni. És szerintem tök mindegy, hogy egy gyerek vagy több gyerek, de persze ikerekkel még annyira sokkal nehezebb.
Én ott vágtam majdnem valamit a tv-be, amikor egy férfi gyerekorvos azt nyilatkozta a tv-ben, hogy minden anya tud szoptatni, aki nagyon akar. Tök hiteles volt ám a szájából:-))
Hát ez igaz. Csak annyira nem érzem fairnek, hogy ugyanazt nyomatják az egygyerekeseknek, meg az ikreseknek. Egy gyerek egyszer csak elalszik, és neked van egy kis nyugtod, na de kettő...!
A kölköknek elkezdett fájni a hasuk (gyanakszom a tápszerre), úgyhogy ma én is többet szoptattam. Rémes volt.
Sziasztok:-) olvasgatom a fórumot, még nem írtam ide, hiszen még nagyon az elején vagyok a terhességemnek, és csak nem egészen egy hete tudtam meg, hogy két pocaklakóm is van.
De a szoptatás miatt nem tudom megállni, hogy ne írjak. Nekem van egy 21 hós kisfiam, mindent megtettem a szopiért amikor megszületett, 5 hós koráig szopizott, szinte mindig pótolva volt tápszerrel neki, az 5. hónapban pedig már csak fejtem, nem akart szopizni már. De azt most előre tudom, hogy én nem fogok lelki válságot átélni újra, ha nem sikerül a szopi, főleg ikerbabákkal. Nálam tökéletesen bevált a bűntudat keltés annak idején... Szar anyának éreztem magam miatta, aztán meg, annyira kicsi részét teszi ki a babák, gyerekek életében, hogy kár ezen paráztatni magunkat:-)
Nalunk is ejszaka masfel ora visszaaltatnioket. Igaz, h csak 11 naposak, de az egyszem lanyom annak idejen szopott, es aludt. De itt dupla ido minden. Meg addig ki akarom huzni, amig van segitsegem, de utana...
Raadasul mr en sem tudom, mit egyek. A fiu meg tegnap ota a lany is iszonyuakat ereget, de kakilni nem tudnak, csak tekeregnek.
Hát ez meg a másik, az enyémek még mindig kelnek éjjel. Oké, technikailag egyre többször átalusszák az éjszakát, azaz este 7-8-tól reggel 4-5ig alvás, és csak néha térnek vissza pár napig arra, h 1-3 fele 1-1 kelés.
De akkor is, így sose alszom eleget, és napközben, amíg nem volt ez, h szinte csak táp, összevissza ettek, részletekben fogyott el az adagjuk, ez is fárasztó volt.
Mostanában sokszor mérgemben én is a mosdóba fejtem a tejet, ha csak kicsit kellett, mert nem ették ki az adagot, de tegyük hozzá, tényleg elegem volt az egészből, ki voltam már készülve az egész miatt.
Nálunk mindenki náthás lett, és a kicsi volt betegebb, pedig ő akkoriban 90%ban tejet evett. Neki egyszerűbben gyengébb az immunrendszere. Bármi volt eddig (most is szortyognak az oltás óta), a nagynál mindig enyhébbek a tünetek, pedig ő sokkal több tápot kapott. Szóval a tej se mindenható, bár mindenképp jobb ilyenkor, én pl amikor betegek lettünk, próbáltam minimalizálni a tépot, csak szegénykéim alig tudtak szopizni bedugult orral, így volt, h lefejve kapták a tejet.
Egyetértek :)
És igen, én is úgy látom, hogy a mellgyulladásra való hajlam is alkati dolog. Nekem se volt (még), csak az azt megelőző fázisok, amiket írtam is, de azok rendszeresen. Borzalmas dolog arra ébredni éjjel, reggel, h mintha egy kő lenne a fél mellem helyén, és kb fél nap vagy több rendbetenni, komoly fájdalmak mellett, úgy, h közben szoptass vagy fejj (tényleg a szopi a leghatékonyabb szer rá, de rohadtul fáj), és csináld a szokott köreidet..
Remélem, ez az elmebeteg bűntudatkeltés le fog állni, főleg, h már bocsánat, de az anyatejnek egy idő után nincs akkora előnye a tápszerrel szemben, mert csak az elején védi igazán az idegrendszert, kb egy hónapig, az immunrendszert ugyan folyamatosan, de az meg a babától függ, benyal-e vmit, hiába anyatejes, és azt se felejtsük el, h anyuka táplálkozhat teljeskörűen (lehet, 2 baba mellett, kerülve a puffasztó dolgokat pl télen?), attól még mindenben van egy rakat adalék, vegyszer..
Ja, és az is babafüggő, igényli-e a szopit. Az enyémek nem. Nem látom rajtuk, h máshogy viselkednének szopi/üvegezés idején, annyi, h a szopiból csak hiszti van, ha előbb befejezem, mint félóra-20 perc, mert lassan esznek. Ma éjjel pl összesen félóra volt fél öttől az, h keltek felváltva, tápot csináltam, ettek (170 illetve 200 ml tápot..), visszaaludtak, kimentem mosdóba, ittam, visszafeküdtem. Ha szopi lenne, még csak a nagynál tartanék, akiről tudnám, h két óra múlva nyekereg majd, h nem lakott jól, csak bealudt.
Igazabol nekm ugy fert bele a fejes is, hogy a napi 7 etetesbol 5 lett a masodik honap vegere (onnantol nem kelnek ejszaka) es a negyedik honaptol (mikor mar csak 4 orankent ettek), mar csak negyszer ettek. Durvan fel ora volt egy gyerkoc es utana meg 30 perc fejes. Hat en ontottem ki tejet a lefolyoba. Nem egy kellemes erzes, de ez van. Aztan a fejes szepen lassan leepitettem. Nekem nem lett tobb tejem a fejestol a harmadik honaptol. Bevallom a kajaval is szerencsem volt. Egyedul a karfiollal kell csinjan bannom. Egyszer harom napig rakott karfiolt ettem. Utana volt egy par napos szopi sztrajk.
Amugy ez a szoptatasnaci kifejezes nekem is nagyon tetszik. En egy folyamatos kenyszernek ereztem. Ha nem szoptataok, nem vagyok eleg jo. Hogy megerte? Szerintem ezen sokaig fogok ragodni. Robi volt a kicsi es o volt, aki nem akart szopizni. En azert eroltettem, hogy gorsabban gyarapodjon. De ehhez kepest Gergo egyre jobban vezet. Masik oldalon ott van a hanyos hasmeneses virus, amit benyaltam, Ha nem szoptatok, akkor ok is elkaptak volna.
További ajánlott fórumok:
- Elsiratott ikerterhességem története
- Ha kétpetéjű ikerterhesség 13. hetében az egyik babát el kell távolítani, attól még a másik "megmenthető"?
- Szeretnénk ikreket. Mi a véleményetek a programozott ikerterhességről? Esetleg vannak ikreid?
- Mennyi esély van a clostilbegyt szedésével az ikerterhességre és lehet-e ezt befolyásolni?
- "Házi praktikák" ikerterhességre
- Esélyem az ikerterhességre