A legtöbb pénz ennivalóra megy el (beszélgetés)
Jaj, a nullákkal meggyűlt a bajom, úgy látom - most, hogy visszaolvastam. 😀
Szóval az a bizonyos 80000 forint. A többi jó, az marad.
Igen, de a nyitó hozzászólásban nem havi 800000 forintól van szó, hanem napi 8000-ről. Náluk (fi) ennyi megy el 3 vagy 4 főre naponta. (Ez még most sem tiszta nekem, hogy akkor most 3 vagy 4 tagú a családjuk.)
Ha naponta 8000 a kaja a családnak, akkor az havi szinten 240000. És még hol van a többi kiadás? Rezsi, tisztálkodás, ruházkodás, stb.
Én is a havi nagyobb bevásárlás híve vagyok.
Teljesen érthető amit írsz.
Most itt az egy főre havi 80000 forint sok vagy elég, ami a téma.
Ha van egy havi nagy bevásárlásod, legyen mondjuk 20000 egy főre, akkor már eleve kevesebb jut egy napra. A végösszeg azonos.
Én hetente tartok egy nagyobb bevásárlást. Kb. összeáll a heti menü, illetve, ha van valami ami akciós és használjuk azt megveszem.
Először is, ha nem mész naponta, időt spórolsz meg.
Nem ötletszerűen vásárolsz, nem csábulsz el felesleges dolgokra.
Tudod, hogy mi van otthon, azt hogyan tudod felhasználni.
Megértem, ha nem akarod felfedni magad.
Jó, ha kaptál ettől függetlenül is hasznos tanácsot.
Drágaság van, ez vitathatatlan. Az a szomorú, hogy sokan élnek nehéz anyagi körülmények közt - önhibájukon kívül.
Nem tudok semmi okosat írni, hogyan vehetnéd szűkebbre a nadrágszíjat, hogyan tudnál még jobban spórolni.
Nekem nincs ilyen gondom, hogy hónapról hónapra kell élnünk, de az akciókat én is szeretem. Akkor veszek többet bármiből (nemcsak élelmiszerből), amikor olcsóbb. Mondjuk nekem helyem is van bőven a tárolásra.
Egyébként újra és újra felmerül itt, a Hoxán, hogyan lehet olcsóbban kijönni, olcsóbb ételek megosztása nemegyszer volt már. Talán keress ilyen fórumokat, ott találhatsz ötleteket, amik nálatok is beválnak.
Megint nem nekem szól a válaszod, de mivel a kérdésemre nem válaszoltál, újra megkérdezem: Cilabogyó felajánlására reagáltál?
Tudtál valami hasznosat levonni a fórumozók hozzászólásaiból?
Igen. Persze, azzal tisztában vagyok, hogy a "kamra feltöltés is a kajapénz része".
De mint írtam: "Attól is függ, hogy a kamra mennyire van feltöltve, van-e mihez nyúlni. Ha minden nap vásárolsz, mert nincs tartalékod, akkor nagyon nehéz."
Tehát, hogy érthető legyek, erre gondoltam: ha már eleve fel van töltve a kamra, mert egy nagy bevásárlás alkalmával sikerült beszerezniük dolgokat; magyarán van mihez nyúlnia, akkor valószínűleg nem kerül a étkezésük 8000 forintba. Tehát ahogy írod, "leosztva" nem lesz benne a napi kiadásban. Viszont ha üres a kamra, akkor gondban van. És talán pont ez a baj, hogy nincs tartaléka tartós élelmiszerekből.
Ez a napi vásárlás a lehető legrosszabb megoldás.
Még, ha nincs is autód, 3 főre akkor is be lehet 2-3 naponta vásárolni.
Talán jobb ha nem mindennap mész boltba.
Persze ez függ attól hogy mit mennyit kell cipekedned.
A kamra feltöltés is a kajapénz része.
Tehát leosztva ez is benne van a napi kiadásban.
Te magad is sokallottad:)) Ezért jött a kérdés,nem?
Valamit mégis csak variálni kell (ha lehet) akkor.
Bocs, hogy belekotyog, de - szerintem - K-né Zsóka azért feltételezte, hogy nincs férfi a családban, mert ezt írtad: "Hárman élünk egy háztartásban sok mindenen tudok spórolni, de a kaja az nagyon sokba van. Nincs rendelés minden nap főzök plusz a gyümölcsök zöldségek meg a kis nasi a gyerekeknek."
Így, hogy gyerekekről írsz, az ember joggal feltételezi, hogy egyedül nevelsz 2 gyereket.
Persze ha az egyik gyereked már felnőtt, az más; akkor ő lehet a férfi, akit most említesz. Csak idáig ez nem derült ki.
Kérdés továbbra is, hogy ha a fiad a férfi a családban, akkor rendelkezik-e önálló keresettel, vagy őt is te tartod-e el.
Amikor kevés az információ, akkor történik ez, hogy mindenki csak találgat.
És mint olvasható, van olyan, aki szerint sok a napi 8000 Ft az étkezésre, és olyan is van, aki szerint teljesen elfogadható.
Pénztárcafüggő. Attól is függ, hogy a kamra mennyire van feltöltve, van-e mihez nyúlni. Ha minden nap vásárolsz, mert nincs tartalékod, akkor nagyon nehéz.
Olvastam ez előzményeket is. Cilabogyó felajánlotta a segítségét ötlet szinten. Elfogadtad?
Gyerekeket írtál, akkor 4 főről van szó. A férfi/férjed munkanélküli ?
Mekkorák a gyerekek ? Nem mindegy, hogy óvodások vagy serdülők !
Nincs miért elnézést kérned!
Arról írtam, hogy ez az összeg egyáltalán nem jelent luxus étkezést.
Az sajnálatos, hogy sokaknak igen.
Belegondolva, ha csak egyszer-egyszer rendelsz valami kaját, már egy étkezésre is elmegy ez a 2600 forint.
Elnézést kérek, tévedtem!
El van maradva az agyi kalkulátorom ebben a gyorsan "emelkedő életszínvonalban"...
Kicsit mélyebben utánagondoltam. Fejlődésben lévő gyerekekkel valóban drágább az élelem, mint ahogy hirtelen gondoltam.
Szerintem nem.
Reggeli, ebéd vacsora, gyümölcs. Valamint ebből kell az összes alapélelmiszert, fűszereket is megvenni. Tea, kávé, stb.
Nálunk is elmegy ennyi. Nem nassolunk, otthon főzök.
Igaz ásványvizet iszunk, üdítő csak, ha vendégek jönnek.
Néha egy üveg rozé, vagy egy-két sör.
Az egy főre havonta 80 ezer forint.
Az egyáltalán nem a luxus kategória. (kb. 2600 forint/nap)
További ajánlott fórumok:
- Mit csinálnál, ha férjhez megy a barátnőd, akiben mostanában többször csalódtál és kijelenti, hogy pénzt kér nászajándékba?
- Mennyi pénz megy el nektek havonta? Min tudtok spórolni?
- "Kitolás"- Hálapénz nélkül nem megy
- Ha külföldön sokkal több pénzt lehet keresni. Miért csodálkoznak, ha minden jó szakember/ a legtöbb ember kimegy oda dolgozni?
- Hogyan lehet rászoktatni a gyereket a darabos ennivalóra?
- Hol fizetnek a legtöbb kamatot a betett pénzre?