Fogszabályzó (beszélgetés)
Vircus: nekem nincs tőle hányingerem.... nem tudom, mitől lehet Neked, talán a disco.. :))
De Neked több gumit kell akasztgatnod?
És a gumi zacsijára nincs ráírva a méret? :DDD
Korall: örülök, hogy jól Vagy! :))
zazubaba: gratula a 2,5 hónaphoz! Csak úgy repül az idő! :)
Ariv: tök jó, hogy ilyen szépen alakulsz! És sugárzik Belőled az optimizmus! Helyes, csak legyünk büszkék a fogszabinkra! :)) (Remélhetőleg Emma is olvasta a bejegyzésedet!)
Sziasztok!
Ma délután aktiválódtam. :) Különösebb dolog nem történt, kicseréltük a gumifüzéreket, csak annyi a változás, hogy alul nem kettestől kettesig, hanem hármastól hármasig vagyok összegumizva. :D
Már csak tényleg egy iciri-piciri rést kell összehúzni a négyeske helyén, dokinőm szerint legközelebb már jó lesz, jejeje! :) S végre elkezdhetjük a generált rés szűkítését (2-es és 3-as közt), valamint a középvonal igazítását.
Ezen kívül szó volt a hiányzó bal alsó hatosom helyéről, lassan megkapom a kis csavarkákat is előre, aminek segítségével behúzzuk a hetest a hatos helyére. Na, ez nagy meló lesz, abból kiindulva, hogy a négyes helyét több, mint fél évig tüntettük.... Úgyhogy én bekalibrálom magam a két évre, azaz jövő hónapban már félidős leszek... :))))
Halihó!
Na nem tudom, hogy kijött-e már a gyűrűm. De nem is érdekel. Nagyon jó, hogy nem cseszeget az ív. ( Most ülök a tv előtt és a Bal...show-ban van egy csaj és fogszabija van. Na ez csak egy mellesleg információ van) Jól tudok enni, és a fogmosás sem okoz gondot. Tesóm szerint már a kiálló fogam beljebb ment. Na mára ennyit. Amúgy nagyon aktívak vagytok ma.
Na de hol vagytok??
Az uccso bejegyzes delelott?
Ja, és ami a legjobb, egyre több fiú ismerősöm kezdett azon gondolkodni hogy neki is kellene szabi.
TAsa! Gondolom neked már katonás rendben állnak a fogaid!!!!!
Ja, amúgy nekem azt mondta a doki hogy igaz hogy szépen haladok, de előre láthatólag még 2 év.:-(((
Valaki még anno írta hogy leszedik a szabiját októberben. CSak nem emlékszem pontosan ki volt ő?!!!! Hogy sikerült? Tényleg annyira fáj az is?
Helló MIndenki!!!
Jól eltűntem, ugye??? SAjnos költözködés volt, és most lett net és gép otthon. Mi minden történt ennyi idő alatt?!!! Hihetetlen. Örömmel látom, hogy egyre többen vagyunk. Pont most számoltam utána hogy én is már 5 hónapos leszek. És hogy mennyi változás történt a számban!!! Pedig igen-igen lassan indultak el a fogacskáim. Most már azon a szinten kezdek lenni, hogy a fogaim sorban állnak, és már a réseket kell eltűntetni a 4-eskéim helyén. soha nem gondoltam volna, hogy tényleg ez nálam is bekövetkezik. TErmészetesen a szorítás éjjel és a nyáladzás nem múlt el, az aktiválás után továbbra is fájnak a fogaim pár napig, de már annyira hozzászoktam. És tudjátok mi a legjobb??? TEli szájjal vigyorgok, és k... nem érdekel hogy mi van a számban. Eddig úgy nevettem, hogy mindig ott volt a kezem a szám előtt, vagy zárt szájjal próbáltam egy kósza mosolyt elejteni, és végre megtört a jég!!!! És igazatok volt abban, hogy az ember mennyire fel tud szabadulni. És hogy ez milyen jó!!!!!!!!!!!
Már Te is kezded? :DDD
Nem jó, hogy kétféle képpen tudom értelmezni a mondataitokat. :D
:)))))
Esetleg szeretnél egy szado-mazo-lingualt is? :DD
:) ez aztán a bátorító és lelkesítő beszéd!
mingyá' felrakatok még 1-et én is!;))))
hehe, hát persze, hogy a gumiját teszi be a szádba, hogy az alsó-felsődet összegumizza!;))))
Miért, Te mire gondoltál..?:DDD
(és itt most nagy szemekkel, ártatlanul és tanácstalanul nézve kuporgok a monitor előtt és foggggalmam sincs, hogy Te vajon min döbbentél le..!;DDDD)
Peter-VIrcus, hogy Ti milyen rosszak Vagytok.... ;))
Vircus, nekem nem színes, hanem átlátszó, s az van a zacsijára :) írva: SH4 Elastics, 4 mm (3/16"), Super Heavy.... :D
Valóban feszít, de hamar megszokod! :D
Halihó, én itt vagyok! :)
Kata már olyan jól leírt mindent, hogy nincs nagyon mit hozzátenni... ;))
Emma: teljesen egyetértek az előttem hozzászólókkal, nem kell ilyen tragikusnak felfogni, persze, könnyű mondani így ez elején, még a döntéshozatal előtt, de mi már túl vagyunk a kezdeti nehézségeken, s hidd el, mindenki egy véleményen van, hogy életünk egyik legjobb döntése volt a fogszabi bevállalása! Ha nem vágsz bele, talán örökre bánni fogod!
Itt mindannyiunknak külső fogszabija van, kinek hagyományos fém, kinek esztétikus, vagy lágy erejű. A láthatatlan készülékek közé tartozik pl. a lingual (nyelv felőli), valamint az Invisalign, a sínes megoldás, mindegyikről olvashatsz a Kata által jelzett linken.
Azt viszont tudnod kell, hogy ezek az utóbbi készülékek valóban horribilis áron mozognak, a teljes kezelés benne van kb. 1,5 millió Ft-ba.
Pár hónapos fix fogszabi-viselés nincs, azt felejtsd is el, egy átlag kezelés 1-2 év között van, még ha Te úgy is látod, hogy minimális korrekcióra van szükséged.
Szerintem ne habozz, keress fel pár szakembert, a konzultációk ingyenesek, s biztosan ki tudod választani majd a Neked megfelelőt.
Félre a sirámokkal :)), légy bátor és vágj bele!
Morning!
Mondja kisasszony, mi a gondja?
Én most Vircus mondatán vagyok még mindig ledöbbenve: nekem is beteszi.
Kérdem én: mit? hová? :DDDD
Ja, és természetesen azt nem te döntöd el, hogy meddig legyen rajtad... illetve levetetheted idő előtt, csak akkor kidobott pénz/idő/energia lesz az egész. A dokik általában nem vállalnak fél munkát.
Ebbe bele kell törődni, de hidd el, nem olyan vészes. Nekem 1 hónapja van fenn, és képzeld, amióta megvan, sokkal többet nevetek teliszájjal, mert büszke vagyok rá, hogy bevállaltam, és az vesse rám az első követ, akinek alapból tökéletes a fogsora...
Szia Emma!
cskatának igaza van, most nem írom le még egyszer ugyanazt, amit ő, csak kiegészítem pár információval.
Nekem most 1 hónapos a fogszabim, 22 éves vagyok, és már 10 éve kész lennék, ha kihúzattam volna 4 fogamat. Nem akartam, meg féltem a foghúzástól, meg a szabitól, hogy ronda leszek...satsatsat... a lényeg az, hogy mostanra eljutott odáig a technológia, hogy pl. meg tudnak már oldani húzás nélkül olyan eseteket, amit 10 éve még 4 egészséges fog kihúzásába került volna. Én most májusban jöttem rá, hogy nem akarok tovább ilyen fogakkal mászkálni, és rendesen körülnéztem a budapesti piacon. Én a következőket találtam:
esztétikus fogszabi (porcelán, vagy átlátszó műanyag) 120.000 - 200.000 Ft között mozog fogívenként. (Az enyém 121.000 Ft / fogív). Ezek mostanra már ún. lágy erőkkel működő készülékek, erről bővebben olvashatsz a fogszabalyozas.com-on.
Sima fém szabi kb. 50.000 - 70.000 Ft / fogív.
Nyelv felőli fogszabi kb a duplája az esztétikus külsőnek fogívenként.
Az utolsó megoldás pedig az Invisalign, amit Amerikában gyártanak, ezek kis átlátszó sínek, a fogvédőhöz tudnám hasonlítani, és előre legyártják neked az összeset, amit a kezelés végéig hordanod kell. Ez kb. 300.000 - 400.000 Ft fogsoronként.
És ezek csak a készülék díjai. Ezen kívül van még az elején kezelési terv készítési költség, meg röntgen, meg ragasztási díj, aztán a menet közbeni aktiválások díjai, és persze az éjszakai helyfenntartó készülék átadása. Ezek együttesen adják ki a kezelés teljes költségét. Ez esztétikusnál 400 - 600 ezer, nyelv felőlinél és Invisalignnál kb. 1200.000 - 1500.000 Ft... Ezek Budapesti árak, te is körül tudsz nézni, ajánlom a fogszabalyozas.lap.hu oldalt.
hahóóóó! jöjjön már valaki erre emberek!;)))
vagy ma én vagyok az ügyeletes..???;DDDD
Szia Brook!
Üdv a fórumon és a foxisok között!;)
Abban az esetben, ha nagyon tör a fogszabi, ún. fogászati viaszt lehet rátenni a kiálló részekre!
A jelek szerint nem kaptál ilyet a fogorvosodtól és nem is említette..:((
Ha van a városotokban fogászati kellékes szaküzlet, akkor ott be tudod szerezni! (nagyobb városokban tuti vannak ilyen üzletek - kisvárosban nem tudom..)
na, ez az, amit nem lehet!
a kezelési idő min. 1 év általában, ha hamarabb leveszik, akkor egyrészt még nem lesz tökéletes az éppen akkori állapot - másrészt vissza fognak rendeződni a fogak!
És ez nem csak az esztétikáról szól (=nekem már tetszik, vegyük le!) - hanem hogy az alsó és a felső fogsor viszonya egymáshoz képest helyes és szabályos-e.. Ezt pedig nem lehet 3 hét alatt beállítani! Ehhez kell a min. 1 év!
uhh, de gáááz!
nem Balázsovits Eszter, hanem term. Edit..:S
Sziasztok!
Emma, nyugi!;)))
Könyörtelen és őszinte leszek..;) ahogy Péter is írta, a kivehetős nem ér semmit ilyen korban - ezért állandó kell(ene)!
Ennek van többféle típusa: léteznek ún. esztétikus fogszabályozók, amelyeknél a fogakra ragasztott kis "pöckök" (=bracket) fehér színű. Ezeknél a típusoknál csak egy ív van drótból, amely a fogsorral párhuzamosan fut. (nekem ilyen van, sztem teljesen oké a szerkentyű!:))
Aztán vannak ún. nyelv felőli (lingual) fogszabik, amelyeket a fogak belső oldalára ragasztanak fel. Ez tehát egyáltalán nem látszik - állítólag. Annó én is ilyet akartam, mert én is stresszeltem rajta, hogy mit szólnak majd az emberek, ha látják rajtam a fogszabit.. (ez a felrakás után kb. még 2 hétig érdekelt - ma már egy csöppet sem izgat!) Ennek a lingualnak 2 hátránya van: nagyon töri a nyelvet, ami miatt nehezebb megszokni és beszélni vele (állítólag) és Q..a drága! Viszont nem látszik!;DDD
Hallottam már egy harmadik lehetőségről is (állítólag Balázsovits Eszternek is ilyen van, éppen azért, hogy ha fellépése van, akkor ne látszódjon).. ennek nem tudom a nevét, de valamilyen kis műanyag "tokokat" húznak a fogakra, egy átlátszó anyagból. Ennek esetleg érdemes lenne majd pontosabban utánanézned - bár sztem ennek a verziónak már horror ára lehet..:( Volt itt egyszer a fórumon egy lány, aki írta, hogy neki ilyen lesz és az USÁ-ból kell hozatni..:O viszont ő azóta sem járt erre, így nem tudni, hogy belekezdett-e végül..
Olvasgass ezen az oldalon esetleg még:
jelszót mindjárt küldök priviben a képeimhez!
egyébként érdekes, hogy nekem is volt egy ilyen utolsó csepp, mielőtt belevágtam..;) a céges karácsonyi bulin készült egy fotó, amin éppen profilból vigyorogtam - na, ez a látvány betett örökre a lelkemnek!:DDD pár hét múlva már csücsültem a fogorvosnál konzultáción!;)
Szia
Dehogy leszel az!Pár hónappal ezelőtt én sem tudtam magam fogszabival elképzelni, ment a para rendesen, hogy Úristen 26 évesen hogy fogok úgy kinézni?!:D Aztán végigolvastam ezt a fórumot(itt szeretném megköszönni nektek, hogy segítettetek a döntésben, megnéztem pár képet és rájöttem, hogy de hülye is vagyok:D Most meg már úgy megszoktam,hogy csak na.
A képeket ide szoktuk feltenni:
Regezz be és majd mennek priviben a megnézéshez szükséges jelszók:)
Fel a fejjel!
Hat Peter!!
Hogy neked a fantaziad milyen?!Tenyleg diszno vagy:DDD De varj csak, beteszem neked is szivesen.Aztan meglatjuk mennyire feszit.Hehehe
Na most már tényleg elég a hülyéskedésből!! Öngyilkosság... Egy kis vámpírfog miatt... Nemár...
Tessék lefeküdni, holnap pedig kapsz képeket a többiektől (az enyém nem látványos annyira) és meglátod milyen!
Amúgy meg nem vagyunk orvosok, "átállásról" nem tudunk nyilatkozni, de ha már fent lesz két hónapig, ugysem fogod levetetni, mert észre sem veszed már.