Ex-candidások tapasztalatai (beszélgetés)
Hát szurkolok, hogy meggyógyulj, de a 12 éves fiamnak pl 6 hónapig kellett diétázni, van akinek 1 évig is, van aki 3 hónap alatt helyreáll. Én inkább várnék vele és őszre tervezném a lombikot. De megértem a dilemádat (én 37 vagyok).
A gyógyulást nem lehet előre tudni meddig tart, attól függ, hogy mennyire van elszaporodva a gomba, mekkora zűrt csinált bent, és ez mennyi idő alatt regenerálódik. Képzeld el, hogy a gomba a belekre "tapad" és amikor meghal és onnan leválik egy kis lyuk marad a bélen, na már most sok gomba van sőt telepek, mert ugye rendesen túlszaporodtak, ez nagyon sok ilyen kis lyukat hagy maga után. Így helyre kell állítani a dolgokat bent.
Szóval néhány hónapot még lehet célszerű várni és egészségesen belevágni.
Szilvezter éjszaka sétáltunk kb 1 órát a mínusz 10 fokos hidegben. Mire hazaértem teljesen befulladtam (egyébként allergiás asztmám is van), bedugult az orrom, tüsszögtem és viszketett a szemem. Ilyet csak augusztusban szoktam tapasztalni, mikor virágzik a parlagfű.
És ami igazán ijesztő volt: az egész testem tele lett kiütésekkel, úgy nézett ki, mint a himlő és iszonyatosan viszketett. Aztán megfürödtem forró vízben és szemmel látható volt, ahogy tűntek el a kis pöttyök.
Rákeretem a neten, és ott írják, hogy ez az ún. hideg allergia.
Lehet, hogy a diétától jött elő? Mert eddig ilyenem nem volt...
Első időszakban a durum tésztát javaslom (ebben nincs tojás), második időszaktól te magad is tudsz otthol készíteni teljes kiőrlésű lisztből, tojásból vízből sóból házi tésztát.
De ha tk lisztből készült spagettit vettél az is jó, heti egy alkalommal.
Cékla: a savanyúságok erjedéssel készülnek, vagy ecetet tartalmaznak ezért ebben a formában tilosak.
De ehetsz céklát, ha magad készíted el. Második időszaktól pl mikor már lehet enni almát is, lehet belőle vitamin bombát csinálni. Ennek a receptje fent van valahol a receptes oldal elején.
Csak még néhány kérdés, és köszönöm még egyszer az eddigiekre adott válaszokat.
Teljes kiőrlésű tönkölylisztből pl. spagettit v. laskát stb. lehet enni az első időszakban? Valamint zöldségesnél készített céklát?
A Dida tele van fűszerekkel, azért kérdeztem.
Ez a biovegeta jól hangzik :)
Majd szétnézek a receptes fórumon is!
Köszönöm szépen a segítséged, majd ha kérdésem van, még jövök :)
Fűszerek közül bármit (ami nem tartalmaz tartósítószert, vagyis ételkocka, vegeta, delikát nem), de minden mást igen.
Fahéj pl kifejezetten gombaölő hatású. Sőt a legjobb, ha friss a fűszert használsz, pl lehet kapni cserepes tárkonyt, majorannát stb, mi ilyeneket vettünk, de ha nem oldható meg akkor jó a szárított is.Én nem tudok olyan fűszerről ami táplálná a gombát (feltéve ha nem tartósítószeres valamiről van szó)
Lehet kapni biovegetát ezt lehet használni. A zöldségeket eheted főve, főzeléknek levesnek (pl brokkoli krémleves - én imádom, fokhagyma krémleves, paradicsomleves-feltéve ha tettél el a fagyra, mert a most kapható pari tele van méreggel).
Köretek: pl: hajdina, köles, barna rizs, hántolt árpa, bulgur, durum tészta, kusz-kusz.
Durum tészta heti egy alkalommal javasolt.
Barna rizs: több víz kell hozzá, és tovább is fő. Nekem a hántolt árpa jött be igazán, sokkal olcsóbb és ízre hasonlít.
Mozzorella mi imádjuk, azóta is ezt a sajtot használjuk. Meg kell szokni tény és való, de nálunk pl 2 kg fogyott el 3 főnek decemberben a sajtból, eleinte a lányom is húzódott, hogy a másik jobb, de aztán megszokta.
Feta valami isteni görög salátába só helyett(második időszaktól).
Köszi az ötleteket.
Mondjuk én hús nélkül meglennék, viszont a sajtot nagyon szeretem és nem a mozzarellát meg a fetát :/
Az a baj, h zöldségeket sem nagyon szeretem, illetve nyersen semmiképp, csak levesben eszem meg, néhányat meg rántva.
Viszont a rizst szeretem, majd veszek barnát.
Fűszerek közül mit nem lehet használni?
Hát te tudod, de évekig fogsz akkor diétázni és igazából nem leszel jobban.
Nézd az első 3 hét nagyon nehéz tény és való, de senki nem mondta, hogy utána hús nélkül kell élni, szereted a töltött káposztát, mert azt is ehetsz majd pl. csak barnarizzsel, disznó helyett csirkemellből, rántásnál meg teljes kiőrlésű liszt, és már eheted is. Nem olyan vészes ez a diéta, csak egyszerűen rá kell állni.
Én pl hortobágyi palacsintát is csináltam (persze ezek második időszaktól). Csirke daráthúsból pöri (ez egyébként makarónihoz is jó saját készítésű paradicsomszósszal), majd tk lisztből szódával palacsinta, betöltöttem, bemártogattam tk liszt, tk élesztőmentes prézli és tojás. És kész.
Csak az első időszakot kell átvészelni és nem magvakon, hanem zöldségeken és az engedett köreteken.
Kb a 3 hét után lehet enni tojást, növényi tejeket (rizstej, szójatej, zabtej), sovány túrót, juhtúrót, mozzarella és feta sajtokat. Első időszaktól lehet enni natur joghurtot és aludtejet.
Ha csak félig veszed el a táplálékot a gombától, akkor folyamatosan szinten tartod őket, tudnak szaporodni (és fognak is). A candida diétát nem lehet csinálgatni.
Ja és ha valamit nem szeretsz nem kell megenni, itt a halra gondolok.
Ja a tejfelt natur joghurttal lehet pótolni pl habarásnál, pl túrós csuszánál.
Isteni süteményeket is lehet csinálni, de az első időszakot végig kell csinálni. A férjed esetére két lehetőség van, vagy kétféle képen főzöl, vagy pedig megeszi ő is amit te. Nem hiszem, hogy ha az ő szervezete méregtelenítve lesz, és egészségesen táplálkozik, akkor ne bírná jobban a fizikai munkát is. Hidd el nem olyan vészes ez a diéta, akik elkezdték és komolyan veszik, nagyon sokan vissza jeleztek már, hogy még élvezik is az új ízeket.
A liszt meg cukor megvonása nem probléma. Viszont van egy orvos által összeállított diétám erre, azt viszont nem tudom betartani, hogy se tojást, se tejfölt, semmi ilyet ne egyek.
Amúgy a tejtermékek közül a tejet, joghurtot már kivontam, mert mindig égett tőle a nyelőcsövem, azóta a nyelvem is szebb lett.
Viszont minden nap főzök, a férjem fizikai munkát végez, nem tehetem meg, hogy hús nélkül főzök, halat útálja, nem mellesleg én is hasonlóképp...
A magvak meg... Nem nekem valóak.
Én is arra gondoltam, hogy csak liszt és cukor megvonás lesz... A többi meg majd kiderül.
Olvastam már erről a módszerről, nem hiszek benne egyáltalán. Ez szerintem kb olyan "mint az alacsonyan szál a fecske eső lesz" mondás, és ha mégsem esik, csak éppen azért szállt alacsonyan mert pl valami rovart akart elcsípni.
Miért gondolod, hogy nem tudod betartani a diétát? Az én fiam sajnos kétszer volt candidás és 6 évesen és 12 évesen megbírta állni, hogy ne egyen édességet, azt a kenyeret egye amit ennie kell, és mindent elfogadott úgy ahogy kapta. Megértette, hogy végig kell csinálnia. Sőt szolidarításból a család is főként így étkezett.
Megtaláltalak:)
Szóval azért kérdezősködök, mert vettem Dida tablettát.
Nem tudom, candidám van-e, viszont a tünetei teljesen rámillenek. Pluszban fehér lepedékes a nyelvem, bár a dokik szerint ez a reflux miatt van.
Én úgy olvastam a Dida adatlapján, hogy ha candidás vagy és beleköpsz egy vízzel teli pohárba, akkor a köpet 10-15 perc múlva leülepszik, innen lehet tudni.
Na most én ezt megcsináltam, de nem történt meg.
A refluxom lassan másfél éve van. Szedtem rá ilyen-olyan gyógyszert, addig jó is volt. De nem akarok gyógyszeren élni. Tudom, hogy attól jött elő, hogy ideges voltam, mert nem volt munkám évekig. Már ez megváltozott, de még mindig nem múlt el.
A Didát még nem kezdtem el, de hamarosan fogom. Viszont a candida diétát nem tudom betartani, már előre látom...
Igazából sehonnan nem lehet tudni, csak a szervezet visszajelzéseiből. Viszont a tisztítási szakaszt 3-4 hétnél nem szabad tovább csinálni, mert teljesen legyengül az immunrendszer. Egyébként nem kell kiírtani a gombákat, csak egészséges számra csökkenteni őket, hiszen szimbiózisban élnek a szervezetben normál egyensúly esetén és segítik a szervezetünket (elsősorban az emésztést).
Az első időszakban megtörténik a méregtelenítés és a gombaölés, a második időszakban pedig elkezdjük a szervezetben kialakult károkat javítani, probiotikummal és vitaminokkal. Ez segít abban, hogy a szervezet regenerálódjon és erős legyen. Nyilván a diéta hatására a még megmaradt gombák nem jutnak táplálékhoz. És szépen lassan idővel vissza fognak szorulni egészséges közegbe. Egyébként a második időszakban is tehetsz a gomba ölésért pl azzal, hogy naponta megeszel egy gerezd fokhagymát.
Igazából a diétát már nem most kezdtem, mert ez a 6. hét hogy nem eszem cukrot, búzalisztet csak zöldséget, gabonákat, néha halat, csirkét. A szigorított első szakaszt kezdtem újra. A paraprotexet gomba, parazitaölő már két hete kezdtem el szedni. Ez volt 11.500 Ft, azt hiszem egy hasonló készítmény az ökonetnél ha jól láttam 16 EFt. Na most ha a gombaölési időszak 3-4 hét, és írod hogy 3 hónap után érdemes vizsgálatra menni, akkor honnan tudom meg, hogy a gombák kipusztultak a szervezetemből és kezdhetem szedni a probiotikumokat? Ezért kérdezem. Mert nem akarok abba beleesni, hogy 4 hét után mondjuk elkezdem szedni a probiotikumokat, és közben még van gomba v. akármi a szervezetemben. Köszönöm a segítségedet még egyszer!:)
A gyorsteszteket nem igazán ismerem én sem.
Hát nem feltétlen függ össze, de akár a gombák is okozhatják. A fiamnál allergiás tüneteket produkált, mondjuk szemvörösödést, szemviszketést és dugult orr, augusztusban (tehát egyébként is allergia szezonban a fene nem gondolt a gombára emiatt). Bár ilyen hideg allergiáról még nem hallottam.
Ételallergiás tünetet is produkálhat.
És mit javasolt a net a hideg allergiára?
Ha emésztési gondod is van, az azt jelenti, hogy a gomba a belekben is túlszaporodott. Szerintem felesleges 3 hét után bármilyen vizsgálat is, mert ez kevés a gyógyuláshoz. Nekünk az első kontroll 3 hónap után volt. Max annyi miatt érdemes most egy prolaboros vérvételt csinálni, hogy legyen viszonyítási alapod.
www.prolabor.hu itt nézd meg, hogy a lakhelyedhez közel van e. Ha nincs akkor vannak lehetőségek otthoni vizsgálatra is, bár szerintem ez a legmegbízhatóbb. De pl lehet kapni CanDia5 gyorstesztet, vérből lehet megnézni. Nem ismerem csak olvastam róla, tehát véleményt nem tudok mondani. Ha csak a lenti dolgokat akarod kontrollálni akkor van kifejezetten nőgyogyis teszt intim candida teszt a neve. De én a prolaboros vérvételre szavazok.
Hát igen a bioboltosoknak nem igazán lehet hinni, mert minden eladó, de vannak kivételek is.
a zöld árpára írtam, hogy mivel az árpa fogyasztható szerintem ez is. De nem ismerem, és kíváncsi vagyok Cszsuka mit ír erre.
Szilveszter éjszaka jött elő nálam. Sétáltunk 1 órácskát a mínusz 10 fokban, és mire hazaértem, viszketett mindenem és az egész testemet elborították a kis piros kiütések. Olyan, mint a himlő. Mellé még be is fulladtam, meg iszonyatosan tüsszögtem (mint parlagfű szezonban). Aztán gyorsan megfürödtem forró vízben, és azt vettem észre, hogy fokozatosan tűntek el a pöttyök. Mire teljesen átmelegedett a testem, meg is szűnt minden panasz.
Rákerestem neten, és ott találtam rá a hideg allergiára. Minden tünet stimmel. Csak azt nem értem, hogy most mitől jött elő. Eddig nem volt. Lehet, hogy a diéta miatt?
Köszi a válaszokat!
Most újrakezdtem a diétát a 3 hetes szigorút. Vettem útifűmaghéjat is. Viszont a zöldárpa tablettát még mindig nem tudom, hogy lehet-e szedni..green barley-től. Ebben tudsz esetleg segíteni? Mert most végül is szedem, mert lúgosít.
A bioboltosok rám is állandóan tukmálnak mindent, vmint ahány, annyifélét mond. Egy részüknek meg gőze sincs a dolgokról.. A term.gyógyász szintén. Most próbálom a ti instrukciótokat követni. Tk. tönkölybúzalisztből tésztákat lehet enni? Köszi előre is a segítséget! Vmint 3 hét ha letelik, milyen vizsgálattal célszerű csináltatni, hogy van -e még bennem gomba v. sem? Nekem főleg nőgyógyászati gondjaim vannak, voltak, vmint emésztési is.
További ajánlott fórumok:
- Méheltávolítás - akinek elvégezték már ezt a műtétet, megosztaná velem a tapasztalatait?
- Norbi Update programja - tapasztalatok
- Mellkisebbítés tapasztalatok
- PRI Tapolca..ide járó meddőpárok tapasztalatai, eredményei
- Milyen tapasztalatok vannak a Clostilbegyt nevű tablettával kapcsolatban?
- Ajakfeltöltés tapasztalatok