Endometriózis! (beszélgetés)
Szia!
Hát tudod a tünetek elég szerteágazóak!! Nekem és Csillagnak is alig volt fájdalmunk mensi alatt. De a lányok többségének nagyon erős görcsei vannak és nem csak mensi alatt. Van aki össze-vissza vérezget, mensitől függetlenül. Van akinek a szex is fáj. Nekem konkrét nagyon halvány tüneteim voltam. Mensi fájt, de nem volt vészes, szex okés volt, pecsételés volt/van sárgatest-elégtelenség miatt...
Mesélj magadról!!! Endóra gyanakodsz?
Drága Méry! Én este olvastam a hozzászólásodat, és utána nem bírtam elaludni... Megrendített!!!
Eszméletlen erős csajszi vagy!!!! És köszi, h itt vagy velünk!!! És gratulálok az endómentességhez!!! :D
Hová jártok meddőségibe egyébként?
Gratulálok neked Méry,nagyon ügyes voltál és kitartó!!!Nem semmi,amin keresztül mentél!Szerintem én is végig kísértem a műtéted,mert pont szerdán vártam a Dokira műtéti időpont egyeztetésre és mikor 17-óra körül kijött a műtőből mondta,hogy volt egy 8-órás műtéte és nagyon fáradt,jöjjek vissza holnap!!!
és mikor olvastam a rólad szóló híreket,tudtam,hogy te lehetsz az ,akit márc. 6-án műtött!!
Ahogy olvastam nagyon nehéz napokon vagy túl,köszönöm,hogy leírtad így én is erőt tudok meríteni,mivel engem ápr. 2-án műt majd a Bokor doki!!!Nagyon bátor voltál én meg előre parázom,de így már tudom,hogy jó kezekben lesz,megnyugodtam kicsit!!!
Még egyszer köszi a részletes beszámolót!!!Jobbulást,Üdv.:Edina!!!! :)
bevallom, majdnem elbőgtem magam, miközben olvastam. már bent a kórházban is azt gondoltam, de most még inkább, h hős vagy...és basszus sírtál szerdán? beszéltünk aznap, és semmi nem látszott rajtad...kemény csaj vagy nagyon!! ölellek!!
Zsozsóról van híred amúgy? remélem, alakul ő is...
Sziasztok!
Próbáltam visszaolvasni, de annyi hsz született ebben a témában, hogy inkább célirányosan rákérdezek: kinek milyen tünetei voltak, amik alapján felkereste a nődokit, majd a nődoki endora gyanakodott?
Kíváncsi vagyok, hogy kinél ez milyen formában, milyen fájdalomban, milyen furcsaságban, a ciklusa melyik szakaszában, stb jelentkezett.
Méry,
jó hogy leírtál mindent, jó hír hogy jobban vagy és túl vagy mindezen :) nagyon drukkoltam neked és örülök mindennek hogy "jól " alakultak a dolgok végül is, a katéterezés nem egy álom lehetett, ezért Zsozsónak is minden elismerésem, remélem hamar meggyógyul!
Micsoda fejlődés, hogy hüvelyen keresztül kivenni a belet :S nekem még a pocimon vették ki az tuti, mert nekem meg az 5cm -es vágásomra mutatta, hogy ott vette ki :), de én akkor is büszke voltam és hálás Bokor Dokinak, hogy nem kellett nagyobbat vágnia :)
Hihetetlen amin keresztül mentél! Irány a lombik, ha tényleg nem kell kezelés, így tisztán :) és remélem minden úgy sikerül ahogy kell, oszd majd meg minden történéseteket már várom! :) gyógyulgass még otthon, ölelés :)
szia Maya,
:) a rubeoláról én sem tudtam, nekem is közben mondták, de az is olyan későn jött meg... emlékeim szerint.
Most olvasgatok vissza...-BiaknaForgo- HATALMAS GRATULA:))))))
Nálunk is ez a terv: Babásodni, mihamarabb:)))
Helló csajok!!!
Nem tűntem el, csak sokat aludtam az elmúlt napokban. Kicsit megviselt a kórházban való nem alvás:)))
Köszönöm szépen a sok levelet, jelet. A naplómban leírtam nagyjából részletesen a kórházban töltött napokat!!Gondoltam bemásolom ide is, hátha valakinek szüksége lesz rá:)))
A NAPLÓ BEJEGYZÉS:
"Nem is tudom, hogy hol kezdjem, kemény napok állnak mögöttünk, lehet, hogy kicsit kusza lesz az összefoglalóm, de szeretnék mindent rögzíteni a kórházban töltött 9 napomról.
Az első nap nagyon jól telt, 2 tündéri szobatársat kaptam, a szobánk nagyon kultúrált volt. 3 ágyas, fürdőszobás, tiszta, rendezett. Megkezdődött a hashajtás, infúzió, antibiotikumok stb. Gyorsan telt a nap és jó hangulat volt. Teljes volt a döbbenet, hogy elég lazán állok a dolgokhoz...
Beszéltem az orvossal is: Nem tudta megmondani, hogy hány órás lesz a műtétem, mert ennél a fajtánál ez nem saccolható meg előre. Beszéltünk arról is, hogy mennyi esélyt lát arra, hogy műtét után nem kell a gnrh kezelés. Azt mondta, hogy nem sokat, de mindenképpen nekem kell döntenem arról, hogy elfogadom e. Aztán közöltem vele, hogy 2 éve vagyok leállítva szinte végig, mégis itt tartok. Erre az volt a válasz, hogy elég szomorú...
A műtét napja:
Ezen a napon csak én voltam beosztva a dokihoz műtétre, így 8:30- ra voltam kiírva. Párommal kinn várakoztunk az intenzív előtt, beszélgettünk és azzal voltam elfoglalva, hogy én miért nem kaptam nyugtatót, mint a többiek:))
Jött a doki, váltottunk pár szót és azt mondta, hogy nemsokára megyünk a műtőbe.
Gyorsan telt az idő, 8:11-kor hívtak be az intenzívre, kötöttek be infúziót, megkaptam a gerincbe az EDA-t, ami annyira nem is volt rémes. Szerintem gyakornok kötötte be nekem és ott volt egy fiatal altatóorvos is, aki szóval tartott addig. Szerintem látták, hogy ettől a részétől beszartam:)) Mindenki nagyon kedves volt.
Ezután kihozták a műtőből az ágyat és még itt az intenzíven feltettek rá, befáslizták a lábaim és már indultunk is.
A műtőben még beszélgettünk. Éppen az érdekelt, hogy felveszik e a műtétet, mert én szeretném megnézni, hogy mi az ami megkeseríti az életem...-aztán elkezdtem szédülni, kicsit fáztam és már aludtam is...
A következő emlékem az, hogy az intenzíven tesznek át az ágyra...-ekkor kb. 17 óra volt.Tapogattam a hasam, hogy nincs-e bélkivezetésem..
Rendesek voltak az intenzíven, mert a látogatási idő már lejárt, de beengedték a páromat. Az első mondata az volt, hogy " BÜSZKE LEHETSZ AZ ORVOSODRA, NAGYON JÓL VÁLASZTOTTÁL". Én csak annyit tudtam mondani, hogy nagyon fázok..-remegtem, mint állat még vagy 1 órán keresztül.
Párom elmondta, hogy nagyon sok helyen találtak endót: Mindkét petefészkemen, a hüvely és a bél között, a vastagbélen, a húgyvezetéken, a húgyhólyagon, a bal petevezetékemen- ezt ki is vették, a hashártyán...- később tudtam meg a dokitól, hogy a bélből közel 20 centit vágtak, a húgyhólyagon zölddió nagyságú endó volt, így a húgyhólyagból is vágtak...
Az intenzíven jöt a para: nagyon fájnak a lábaim, olyan érzés, mintha belennének hajlítva és nem tudom mozgatni őket...-kiderült, hogy ez nem normális dolog, így levették az EDA-t..-paráztam, hogy fájni fog a hasam, de nem...
Másnap reggel már fel kellett kellnem, ami sikerült is elsőre, viszont a bal lábfejem nagyon fájt...-ez a mai napig fáj. A háziorvosom arra tippel, hogy sérült egy ideg az EDA bekötésénél..-, remélem, hogy majd elmúlik.
REggel jött a sokk: Megkérdeztem, hogy mikor veszik ki a katétert, erre közölték, hogy 7 napig marad..-azt hittem, hogy nem jól értettem, így több embertől is megkérdeztem, újra és újra...
Végül a doki elmagyarázta, hogy szétkellett vágni a hólyagomat és varrva van, pihennie kell...-én azt hittem, hogy pár nap múlva hazamehetek, erre puff..-de aztán rájöttem, hogy 8 órás műtéten vagyok túl, tele voltam endóval- és ennyivel megúsztam..- na majd csak kibírom valahogy:))
Végül a doki kimondta azt a bűvös mondatot, amit már régóta vártam: ÖNNEK JELENLEG NINCS ENDOMETRIÓZISA. ÚrIsten..., el sem hiszem:))))
Boldog voltam:)) Pont jókor jött ezzel a mondattal, mert ez a nap (műtét utáni 1. nap) kegyetlen volt. Nem a hasam fájt, hanem a testem, gondolom a hosszú altatás miatt, olyan volt, mintha agyonvertek volna...- ezen a napon, nem tudtam a lombikra gondolni, sőt mondhatni elment tőle a kedvem, mert úgy voltam vele, hogy FÉLEK.., nem szeretnék mégegyszer ide kerülni és átélni ezt...-Persze ez az érzés,már elmúlt. Ha kell még 100szor végig csinálom a gyermekünkért!!!
A napok elég lassan teltek, naponta 4 antibiotikum vénásan. Persze minden adag előtt és után átmosták a vénám.., sőt sokszor új vénát kellett szúrni, mert bekrepát a vénám folyamatosan. Már nagyon csúnyán nézett ki a kezem..-és már undorom volt az antibiotikumtól.
A katétert napról napra jobban viseltem, bár az utolsó napokon már szúrt, nyomott, fájt...
Ezzel kapcsolatban is volt riadalom: Műtét utáni 2. éjszaka véres vizelet ürült..-beparáztam, szobatársam Zsozsó is kipattant az ágyból, és már nyomta is a nővérhívót..-akkor azt hittem, hogy kész, megyek vissza a műtőbe.A nővér megnyugtatott, hogy ez ilyenkor normális..-aludjak...-húúúhhh, na de honnan tudhatnám, hogy mi a normális és mi nem az????!!!
A lényeg, hogy megúsztam:))
Pénteken kivették a draint, máris jobban éreztem magam:))
Kedden vette ki a doki a varratokat és elmesélte, hogy a hüvelyemen keresztül vették ki a belem..-ezt jobb lett volna inkább nem is tudni:))
Szerdán reggel kivették a katétert és én már készülődtem haza. Viszont vissza volt még 1 vizsgálat. Pisilés után megcsapolnak és ha 1 decinél kevesebb marad a hólyagban, akkor mehetek haza...-sajnos ezt elbuktam, több, mint 2 deci maradt, így visszaküldtek a szobába gyakorolni..-nagyon sírtam, de sajnos elkellett fogadni. Az orvos próbált nyugtatni, hogy el lustult a hólyagom, stb., de ő sem tűnt határozottnak ekkor...-másnap reggel újra próbáltuk..- szerencsére 1 deci maradt csak, így hazamehettem. Jó érzés volt, hogy nem csak én de a nővérke és az orvos is ott örült velem együtt az eredménynek:))))
És most itt vagyok...-endómentesen, 4 pici lyukkal a hasamon.Úgy érzem, hogy jól döntöttem, jó orvost választottam és bízom benne, hogy most már a mi csodánk is megérkezik.:)))
Az orvos nem említette a gnrh kezelést, aminek nagyon örülök. Mielőtt visszamegyek kontrollra beszélek a meddőségis orvosommal is, mert szeretném, ha a további kezelésembe ő is beleszólna. Ha azt mondja, hogy mehetünk a lombikra, akkor belevágunk és bízunk a győzelembe.
Endó ügyben ezentúl csak és kizárólag a Bokor dokihoz fogok járni, mert nem szeretném, ha mégegyszer így elfajúlna ez a fránya betegség.
A bokor dokira egyébként felnézek, és hálás vagyok neki, hogy kihozta a maximumot ebből az egészből.
Úgy gondolom, hogy semmi sem történik véletlenül...-nekem azon a napon ott kellett lennem a kórházban...- hiszen az endónak köszönhetően megismertem a szobatársamat ZSOZSÓT, akinek örökké hálás leszek, hogy ott volt mellettem és kölcsönösen átsegítettük egymást a nehéz perceken:)))
Bízom benne, hogy hamarosan találkozunk újra, immáron pisis- zacsik nélkül:))))))"
na előkeresem a papír várj:
I. andrológiai szakvizsgálat: itt a nemi szervek fizikális vizsgálata is van, az ondó mikroszkópos vizsgálata és andrológiai véleményezése, amelyet andrológus szakorvos végez, itt lehet vinni a mintát (én ezt Fehérváron csináltattam meg azt elfogadták, ezt már vittem)
II. ondóvizsgálat, itt nem lehet vinni mintát és ezt mindenképp a soten kell megcsináltatni úgy tudom.
Ezt szerinte el lehet kezdeni az elsőt. Én a hepa és aids vizsgálat eredményét is előre megcsináltattam mielőtt mentünk (ez ugye mindkettőtöknek kell) a tiedhez hozzá kell csapni hogy nézzék meg a rubeolát is.
Tehát inkább olyan irányba téved, hogy normális az eredmény mégis van endó?
Mert ugye engem már műtöttek endóval
értem köszi
Nekem is ezt mondta anno a nőgyógyászom, de Én meg gondoltam, hogy csak jó lenne megnézni
Sziasztok
szeretném megkérdezni, hogy csináltak e már Nektek ca125 vizsgálatot?
mennyire pontos ez?
nézettem, igen, de normális a D-vitamin szintem. (110 körüli, mint egy éve)
a 400 NE E-vitamin hány mg-nak felel meg?
hát nem tudom. az, h Szent-Györgyi betegség idején, kampányszerűen 1000-et szedett, engem nem győz meg. (vagy rosszul emlékszem?)
na mindegy. elég lesz az az 500, néha 1000. nem akarom terhelni a veséimet, ha már a májamat terhelem a metforminnal...
én sem értem, miért kell kettő ugyanolyan vizsgálat, főleg, h mindkettőt meg lehet oldani a SOTE-n...na mindegy.
holnap akkor felhívom őket és kérek időpontot. remélem, nem állnak le kekeckedni, h Murberhoz csak két hét múlva megyünk. megmondom max, h ott kaptam a tippet, h már most kérjek időpontot...
Hát igen a D vitaminból a krém hatékonyabb jaja, ez tutti!
Tééényleg a vese is ott van! Pfff, ez konkrét eszembe se jutott!! :P Én inkább azért gondoltam, mert ha túladagolod, akkor meghajt... :P
Szerintem D-vitaminból sem sok a 3000 (mert kb. 4-e szívódik fel...),ezért krém formájában hatékonyabb.
A C-vitaminból nem sok az 1000, tévhit az, hogy túlterheljük ennyivel a vesénket. Szentgyörgyi is naponta 1000 mg C vitamint evett.
Talán a D3 egy kicsit sok, de ha nézettél, v nézeted a D vitamin szintedet akkor okés.
Nálam C vitamin+cink 1000 mg+10mg (2 naponta, mert sztem sok az 1000)
D vitamin 2000 NE
E vitamin 400 NE (ezt 2 naponta, mert van a femibionba)
Femibion
meg hát ugye DHEA...
Én most ezeket szedem:
D3 1000NE
C+cink 500mg+10mg
MagneB6, most másféle Mg+B6
Kálcium 250 mg vagy Calcium Sandoz
néha E és folsav, majd lehet nemsokára veszek Femibiont, de még egy kicsit várok vele
Spermavizsgálat
1, kell a SOTE urológiáról (kaptunk tájékoztatót, ott is el lehet menni magánba urológushoz, gondolom akkor gyorsabb)
2, kell egyszer a SOTE ARO-n is mintát adni
ne kérdezd, hogy miért kell kettő, nem derült ki.
Szerintem az 1-re kell többet várni, de én nem tudom, mert nekünk van onnan egy szeptemberi eredmény és azt mondta Murber, hogy azt még elfogadják, nem kell elmenni arra mégegyszer. Ezért ezzel a vonallal nem is foglalkoztunk.
Szerintem addig nem kell intézned semmit sem, majd megmondják, túl korán sem jó. Én se csinálok még semmit, majd ha megyek az ARO-ra akkor mondják sorban mi kell.
További ajánlott fórumok:
- Ki lehet gyógyulni az endometriózisból?
- Használt-e már valaki Visanne gyógyszert endometriózisra? Érdekelne minden, mellékhatások, meggyógyult-e, visszajött-e, hogyan kell szedni..
- Vékony endometrium (méhnyálkahártya) kezelése - tapasztalatok?
- Most derült ki, hogy endometriozisom van.Jó orvost, aki precíz, jó diagnoszta, tudtok esetleg?
- Lehet ez endometriózis?
- Laparoszkópia - endometriózis gyanúval