Endometriózis! (beszélgetés)
"Bélérintettség esetén a sebész jelenléte a mütét közben csak egy biztositék arra ,hogyha baj van kijavitsák a komplikácio alkalmával kialkult szövődményt"
Ne haragudj, de szerintem ezt nem jól tudod: A sebész igen is dolgozik műtét közben, ő távolítja el a bélszakaszt. Ő nem csak azért van ott, hogy hátha baj lesz.....
"én nem járultam hozzá a hasfelnyitáshoz,ezért nem hivtak sebészt."
Én ezt nem értem: Mi köze a hasfeltáráshoz a sebésznek??? A sebész megtudja oldani laporoszkópiával is a műtétet.
A hasfelnyitáshoz is hozzá kell járulni? Én márciusban írtam alá a több oldalas nyilatkozatot, de ilyen nem szerepelt közte. Erről nem is dönthettem. Bokor doktor elmondta, hogy nincs kizárva, hogy felnyitnak. Én ezt nem akartam, de ez nem kívánság műsor...
Nekem elsősorban azért volt lényeges, hogy ne vágjanak, mert én műtét után rögtön lombikra szerettem volna menni. Tudtam, ha felnyitnak, akkor 6 hónapig esélyem nem lesz arra, hogy teherbe essek, 6 hónap alatt, meg simán visszajöhet az endó.
8 órát voltam benn a műtőben- az orvosok simán felvághattak volna és fele ennyi idő alatt végezhettek volna, de nem tették. Becsülettel végig csinálták így a műtétem!!!
<div id="fb-root"></div> <script>(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));</script>
<div class="fb-post" data-href="https://www.facebook.com/photo.php?v=632898436724075" data-width="550"><div class="fb-xfbml-parse-ignore"><a href="https://www.facebook.com/photo.php?v=632898436724075">Bejegyzés</a><a href="https://www.facebook.com/endometriozisvilag7">Endometriózis</a> által</div></div>
A videón dr.Bokor nyilatkozik a 4perc 11 másodperctől ,hogy bélérintettség esetén sebészi team szükségleltetik,mert nagyon komoly mütétről van szó.Akkor miről beszélünk?Csak ha kivágjuk a belet,Meg ha bélre van ránőve?Ezt én nem értem.nem lehet,hogy arról van szó,hogy sokba kerül a sebész jelenléte és ezért inkább megoldja az orvos laporoszkoppal olcsobban?Aztán lesz ami lesz,ugy is áláirtad a kockázati lapot?Szerintem elgondolkodtató a gondolatmenet,de persze bele is lehet ebbe törődni aztán lesz ami lesz.De azért pozitiv hozzáállás szükségleltetik mindenkinek.Varga Beáta.
Tisztelt Bridget!
Én azt irtam alá a kockázati lapon,hogy sebész jelenlétét kérem.Nem akartam a laporoszkópos mütétet dr.Bokor felletesei beszéltek rá,mert állitólag fiatal vagyok és szép a hasam én bejelöltem a hasfeltárás lehetőségét a mütét alkalmára a papirokat meghamisitották,behelyeztek a középső oldal helyett egy kitöltetlen kockázati lapot amivel azt akarták bizonyitani,hogy én nem járultam hozzá a hasfelnyitáshoz,ezért nem hivtak sebészt.Ez büncselekmény!Ez tisztelt Bokor és csapata tették velem,hogy mentsék a bőrüket.Letagadta,hogy mütét után közölte családtagjaimmal,hogy ugy néz ki megsérült a bélrendszerem de biztosat csak 48óra mulva tud mondani.A 48óra alatt Ő elment szabadnapra a nővérek állitólagosan értesitették,telefonon adott utasitást fájdalomcsillapitó beadására.Tudta ,hogyha a bél sérült a bélből kiszivárog a bélsár és ennek az egyik szövődménye a halált okozó szepszis,ezt közölte a családtagjaimmal az első mütét után.A hanyagságának köszönhetem,hogy megkeseritette az életünket éveken keresztül és a jövőben soha nem tudom elfelejteni az elmult 2évet.Én ez idő alatt többször leirtam fórumokon,hogy jókezű orvos,de nagyon elfoglalt és emiatt a betegnek felvilágosultnak kell lennie és rákell nézni a körmére,hogy mit tesz a mütétet megelőző időszakban.Többször rálehet kérdezni,hogy egyáltalán tisztában van -e ,hogy kivel áll szemben a nagy kapkodásban.Bélérintettség esetén a sebész jelenléte a mütét közben csak egy biztositék arra ,hogyha baj van kijavitsák a komplikácio alkalmával kialkult szövődményt és ezzel ugyan többletköltséget okoznak az egészségügyikasszának de a betegnek nagyobb esélye van a 100%-os mütétre.Ezt az igazságügyi szakértő is leirta az én esetemben.Én sajnos vakon biztam dr Bokorban és nem hallgattam a körűlöttem mozgolódó kritikus betegekre,egyszer nem kérdeztem vissza a felmerülő kérdéseim miatt az orvostól ,a betegekkel próbáltam megbeszélni a kórházban a problémáimat,mert biztam az orvosomban.Hibát követtem el.Egy életen át viselem a következményeit,de nem szeretném ,hogy mással is előforduljon az én esetem,ezért minnél nagyobb körben tudomására akarom hozni a betegeknek,hogy nem szabad vakon bizni az orvosban ,mert Ők is emberek.Jelenleg tulterheltek,ezért nagyon nagy a kockázat az alap kockázaton felül.Magánéletemben pozitivan előre tekintek,de ettől függetlenül kötelességemnek érzem,hogy mindenkivel közöljem,hogy a laporoszkópos mütét nagyon nagy kockázatot jelent.Szükségesnek találom a sebészi felügyeletet a mütét elvégzése közben.Ui:Bokor Attilának többet kéne pihenni két mütét között,mert nagyot kockáztat,hogy futószallagon végzi a mütéteit pihenés nélkül.Előbb -utóbb nagy bajt fog okozni amit nem usz meg egy ejnye-bejnyével.Kisérti a sorsot. Varga Beáta
Kár, hogy itt nem lehet lájkolni... Vmi hasonlót fogalmaztam meg én is az előbb... Köszi, hogy leírtad!
Bea tényleg ne a múltban élj, hanem nézz előre, pozitívan!!!!
Kedves Beuss79!
Mindenkit megrázott a történeted itt a fórumon és az összes médiában, ahol találkozhattunk vele.
Rendszeresen olvasom a fórumot, amit azért indítottak, hogy az endometriózisban szenvedők egymást tudják biztatni, betegek és gyógyultak meg tudják osztani a tapasztalataikat, hasznos infókat adjanak át egymásnak..
Szomorú, rettentő lehetett ami Veled történt!
Történeted fényében mi lenne szerinted a megoldás azok számára, akik műtét előtt állnak és pont Bokor doktor az orvosuk? Egyelőre csak szapulod.pedig nem sokan vállalják az ilyen műtétet. 2-3 orvoson kívül senki nincs az országban, akihez érdemben fordulni lehetne.
Ez egy olyan műtét, ami tele van kockázattal (ezt a beleegyező nyilatkozatoddal elfogadtad) ezt mindenki tudja, mindenki fél előtte, de ettől függetlenül rengetegen vannak akiknek sikerült, az életminőségét pozitív irányba változtatta meg a kockázatos műtét, szültek vagy épp babát várnak.
Nem tudnál az egyszemélyes hadjárat helyett egy kicsit előre nézni, pozitívabb lenni, esetleg tanácsod adni?
Szerintem az nem tanács, hogy ne engedd magad megműteni, ha nincs ott sebész; ne engedd, hogy megműtsenek és az ehhez hasonló hozzászólásaid.
Én személy szerint nagyon sokat köszönhetek Bokor doktornak, csak pozitívan, szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni Róla, hisz ő volt az egyetlen, aki több éves szenvedés után megszabadított az endometriózistól!
Jelentsd fel a kórházat, menj el akár Hágáig is, de ne uszítsd az embereket.
Próbáld az itt fórumozó, műtét előtt állóakat támogatni, a műtéten túllevőket pedig nem kioktatni.
Köszönöm
Képzeld,én minden este elmondok egy miatyánkot. Biztos nagyon lelketlen vagyok...
Amúgy én nem rosszindulatbol ìrtam ezeket,biztos nagyon rossz volt az az időszak. De mostmár mindenki ismeri a történetet,mindenki megértette hogy nagy körültekintéssel menjen bele egy műtétbe,tehát nem értem h mi ezzel a célod? Ha valaki megbìzik Bokorban,úgyis hozzá fog menni. Amúgy meg azért cserélünk tapasztalatot,mert megtehetjük itt a forumon,sokszor tudunk igy egymásnak segìteni vagy új dolgot tudunk meg a másiktòl. Ennyi.
Az én esetemet tudom leirni Neked,a döntés Te rajtad van.A Bokor sebész nélkül levette az endot a végbelemről,3nap mulva kiderült ,hogy a gyanuja beigazolódott kiégette a belemet.Amikor felmerült a gyanuja felnyithatták volna a hasamat ha ott lett volna melette a sebész,de mivel nem volt ott a sebész,mert elfoglaltsága miatt nem ért rá,megkockáztatta,hogy csak akkor mütenek meg ha fellép a komplikáció.Elszámitotta magát a komplikáció szepszis lett,ami miatt 5ször mütöttek meg életveszélyes állapotban 2hét kóma,1év rehabilitáció végbél kihelyezés a hasfalra.Mind ez azért,mert bizott magában és nem hivta az állitólag szuper sebész kollégáját a Lukovicsot.Van akinél bejön a kisérletezés,nálam nem jött be.Én mindenkinek azt javaslom bélérintetségnél csak ugy irja alá a kockázati lapot,a megjegyzésben kérje a sebész jelenlétét.Igy biztosra megy,hogy eredményes lesz a mütét.A döntés joga a betegen áll.jelen helyzetben rajtad.Jobb mint egy gyomorgörcs,mint egy elcseszett mütét után egy életen át szenvedni.Egyébként nem értem,hogyha olyan jó orvos kezében vannak itt a fórumozó lányok,miert egymást kérdezgetik ,miert nem az orvos világositja fel őket a betegségükrő.Az Ő kötelessége lenne teljes körű felvilágositást adni betegjeinek,pláne ha alkalmanként 15000ft még zsebre is vág.Nem magammal tettem ami történt velem,a Bokor Attila tette ezt velem!!!!!!
Bizzon benne aki akar én csak leirom ami történt velem!
En nem ertettem mar mikor eloszor olvastam, es most sem, h mi az, h miert nem szoltal az endorol?
Amugy mit tanacsolsz, ne mutessem meg magam vagy nem ertem... Szamtalan orvos latott mar, es o volt az elso, aki tudta mit keres, es nem matatott bennem orakig. Nem hiszem, h talalok nala jobbat. Felek, mint a franc, de mig ma reggel meg pozitivan alltam az egeszhez, most megint gyomorgorcsom van... Tudom, h kockazatos. De ezzel legalabb ha a petefeszkemen megszunteti a fajdalmat, mar boldog leszek. Bizni szeretnek benne, es a donteseiben. Es a sajat magamban is, hogy vallalom a mutetet.
Bounti!
Lelketlen egy ember lehetsz,nem kivánom neked és a családtagjaidnak,hogy átéld amit mi átéltünk.Pár évvel ezelőtt én is sérthetetlennek éreztem magamat.
Ehez képest napjainkban minden héten legalább 3szor elmondok egy miatyánkor elalvás előtt,ennek oka van.Üdv
Szia!
Örülök,hogy nem sokat kell várnod a műtétre és amiket mondott Bokor doki. De ha jòl értem,akkor már megvan a műtét időpontja? Mikor lesz? Bárcsak nekem is ezt mondaná majd a doki.. De ha nekem is "csak" bedomborodás látszik a bélen,lehet hogy nekem is csak egyelőre sima lézeres műtét lesz nem?
Amúgy már néha úgy érzem hogy Bea "mártìrhalált" akar halni. Ez már a múlt,miért nem inkabb a jövőre komcentrálsz,ahelyett hogy folyton felemlegeted hogy hogy jártál? Sajnáljuk meg minden,de ezen már nem lehet változtatni...
Nálam bennvolt a sebész, kivágtak 20 cm-es bélszakaszt..-és a komplikáció lehetősége nálam is fennállt, még így is, hogy ott volt a sebész.
Előfordulhatott volna varrat-elégtelenség, melynek következtében szepszis alakulhatott volna ki. Ha ez bekövetkezett volna- én is sztómás lettem volna jó néhány hónapig.
Ezek a kockázatok fennállnak akkor is, ha ott a sebész sajnos. Komly műtétek ezek, komoly műtéti kockázatokkal...-szemét 1 betegség ez...
Szia,
ne aggódj, nekem ugyanígy volt. Nagyon közel van a csomó a belemhez, de a tükrőzés alapján nem volt belenőve a bélbe. Ezért lett egy sima sebész nélküli műtétem, amire nem kellett 1 évet várni. Sajnos műtét közben látta, hogy rosszabb a helyzet azzal a csomóval, így azt nem távolította el, de minden más endometriozist (sajnos elég sok volt máshol is) igen. Ha mégis vágni kellene a belet akkor nem fogja megcsinálni sebész nélkül. Tehát rosszabbul nem járhatsz, mert ha nincs belenőve és le lehet szedni a bélről akkor megcsinálja, ha meg nem akkor nem fogja, de legalább kiderül mi a helyzet és ha bárhol máshol van még endo akkor azt is kiszedi. Abszolút nem bántam meg, mert sajnos kiderült, hogy az egész hasüregem tele volt, és ezektől megszabadultam. "Csak" az a csomó maradt és a vakbelemen még valamennyi endo, mert ott se vágott belet, hanem csak leszedte róla amennyire lehetett. Ne aggódj, persze tudom, hogy mindenki aggódik a műtét előtt, én is így voltam, ez normális. Ha van kérdésed írj nyugodtan.
További ajánlott fórumok:
- Ki lehet gyógyulni az endometriózisból?
- Használt-e már valaki Visanne gyógyszert endometriózisra? Érdekelne minden, mellékhatások, meggyógyult-e, visszajött-e, hogyan kell szedni..
- Vékony endometrium (méhnyálkahártya) kezelése - tapasztalatok?
- Most derült ki, hogy endometriozisom van.Jó orvost, aki precíz, jó diagnoszta, tudtok esetleg?
- Lehet ez endometriózis?
- Laparoszkópia - endometriózis gyanúval