Endometriózis! (beszélgetés)
Én is most leszek 31. :)
Úgy tűnik ez nagyon a 30-sok betegsége...
Hát igen, sok a dolguk, egyre több az endos beteg. Magával a műtéttel és az eredménnyel azért elégedett voltál? Mondjuk én úgy tudom, hogy Pécsen valami Varga nevezetű, és a Koppán az endo spec, azért nem értem, hogy miért a Gábor csinálta. Talán ő is erre spec. magát? Neked milyen fokú és hol volt endod?
Van valaki még, akit Pécsen műtöttek endora?
Szia!
Gratulálok, nagyon jó ilyet hallani :-)Nem adom fel, soha nem voltam ilyen bizakodó mint most :-)Azt mondta a doktornő, hogy a gnrh után nagyon jók lesznek az esélyeim az inszeminációra, de azért titkon abban is bízom, hogy még előtte összejöhet és inszemre nem lesz szükség. Tényleg mindannyian mások vagyunk, nem tudhatom én sem hogy mi lett volna ha nem kezdem el a kezelést. De ezen már kár is rágódni, hisz már nagyon a végén járok. Én nagyon bízom az orvosaimban, hittem nekik hogy ez a legjobb megoldás. Így gondolkodás nélkül kezdtem el a kezelést. Aztán majd kiderül, hogy mi lesz az eredménye... De remélem hogy csak jó. Mindenesetre a fájdalmaim fokozatosan szűntek meg.
Szia!
Nekem májusban volt a műtétem.Csokiciszta, összenövések és minden volt!A doki szerint csak lombikkal lehet babánk, és én a 2. hónapban a műtét után spontán babás lettem!Szóval azért ne add fel!Ja, és kihagytam a gnrh-t!
Szia!
Engem februárban műtöttek, nálam is endometriózist diagnosztizáltak. Volt egy cisztám amit eltávolítottak, ill. a hasüreg volt tele sok endos csomóval.A műtét után egy héten belül megkaptam az első gnrh szurit Debrecenben. Ebben a hónapban már az utolsót fogom kapni. Nekem azt mondták, hogy a kezelés nélkül nagyon kicsi az esély a teherbeesésre. Utána is inszeminációval próbálkozunk, mert nincs rá idő hogy természetes úton próbálkozzunk, mert lehet hamarabb visszajön az endo, mint ahogy sikerülne a baba. Főleg hogy az egyik petevezetékem el van záródva. A mellékhatások valóban nem kellemesek, sőt vannak kifejezetten szörnyű napjaim, de annak érdekében hogy anya lehessek, ezeket szó nélkül tűröm.Csinálom a paleot is. Ha csak egy picit is segít ez a diéta, már megéri. De abban nem hiszek, hogy a diéta önmagában segíthet. Nagyon soknak tűnik az a fél év, én két napig egyfolytában sírtam mikor kiderült, mi vár rám, de hidd el túl lehet élni. Pedig szerintem nálam az összes mellékhatás jelentkezik. De én nagyon bizakodó vagyok és hiszem hogy sikerülni fog. Lelkileg is megerősödtem,talán annak köszönhetően, hogy nem kellett minden hónapban átélnem a csalódást... Kérdezz nyugodtan, nagyon szívesen megosztom a tapasztalataimat! :-)
Köszönöm szépen a válaszaitokat, remélem hogy minden rendben lesz, és sikeres lesz a műtétem.
Mindenkinek nagyon jó egészséget kívánok, és hogy mihamarabb babázhassatok. Biztatásképp: Kétszarvú méhemmel, spirál mellett lettem terhes a harmadik kislányommal. Ötödik terhessési hetekben eltávolították a spirált, mégis megmaradt, gyönyörű és egészséges. Üdvözlettel: Mariann
Ebből talán sikerül megtudnod. :)
Szia!
Valószínűleg azért nem szedte le, mert nem volt rá szakmailag felkészülve. Ebből a szempontból jobb is, mert ha nincs meg hozzá a tudása, tapasztalata, akkor rosszat is tehetett volna. Sok ilyen történet van, hogy nem szedték le, de ilyenkor általában tovább is küldik más orvoshoz, aki ebben tapasztaltabb.
Megértem a kétségeidet, sajnos garancia semmire sincs, mindenki szervezete másképp reagál. Ismerek lányokat, akiknek ilyen szuri kezelés után sikerült a baba, nem is egyet, de persze olyat is akinek nem. Még nekem sem sikerült. Szóval mindenre találsz példát és ellenpéldát is. Nem tudom milyen egyéb tüneteket okozott neked eddig az endo, fájdalom? Azt azért érdemes figyelembe venni, hogy semmilyen szempontból nem előnyös, ha benned van sok endo, nemcsak a baba miatt, hanem további szövődményeket, gyulladás miatt sem. Nem mondom, hogy egyszerű a baba téma és hogy megszabadulj az endotól, de sok pozitív példa van, azokra próbálj gondolni. Kérd ki több orvos véleményét is, célszerű olyat aki gyakrabban foglalkozik endos betegekkel.
Köszönöm válaszod!Èn is attòl félek,hogy ezek onnan nem gognak eltűnni,max. kisebb lesz.S félek ha leállítják a hormonjaimat mi a garancia arra hogy utána jöhet a baba.Mi van ha rosszabbat tesznek velem.
Szerinted miért nem szedte őket ki?
Szia!
Célszerű lenne olyan dokit keresni, aki megműt úgy, hogy minden endot kiszed, amit csak lehetséges. Van, hogy endosan is sikerül a teherbeesés, akár spontán, akár lombikkal, de sokkal kisebb az esély, mint ha már eltávolították. Arról nem is beszélve, hogy ha ott vannak, akkor azok egyszer újra aktiválódni fognak. A szuris kezelésnek is van haszna, persze mellékhatásai is. A mellékhatások változó, hogy kinek mennyire jönnek ki. Tény, hogy amíg kapod a szurit általában nem terjed tovább és zsugorodhat az endo, megszűnik a folyamatos gyulladás. Saját tapasztalatom, hogy ha van benned endo és úgy mész lombikra, akkor a lombik sokat tud rontani a helyzeten, növekszenek, terjedenk sajnos és kis esély a terhessségre is. Én azt tanácsolom, hogy egy alapos műtét. Diéta, természetgyógyászat stb szerintem csak kiegészítésnek jó, csak ettől a súlyos endod nem fog elmúlni. Ez persze csak az én véleményem és tapasztalatom (nemcsak saját, hanem több endos ismerős és forumozás által).
Nekem is kevés a vérzésem,2 napig tart,s szerintem minimális.Régebb több volt.De erre is persze azt mondták nem gond,meg a görccsel is együtt kell élni.És tessék,ide jutottam...
Remélem még olvassák többen is a fòrumot,olyanok is akik kaptak ilyen kezelést.
Azt hiszem mindenképp elmegyek,még ott is mondhatok nemet.Addig meg irom a kérdéseimet.
Én is ugyanígy jártam, bár az én hülyeségem miatt. A lombikos dokimat kértem meg, hogy csinálja meg a műtétet. No már most, mivel ő nem endo spec, látta, hogy van vett mintát, és szépen becsukott. Délután a műtét után tudatta, hogy van (még kicsit zavart voltam a műtét miatt), de úgy emlékszem cisztát és összenövést nem említett. A leletemre meg azt írta, hogy kiterjedt endometriosis. Szóval akkor én sem tudtam kérdezni, bár én az altatásban lenyomott tubus miatt alig tudtam levegőt venni és beszélni.
Sajnos igen, minden mensivel termelődhet. Bár amit az itteni dokim tapint, szerinte az pl. évek óta nem változott.
Az IR diéta az jó, én úgy tudom. Én paleoval próbálkozom. :) Ja! ... és a sportot, pl. könnyű jógát vagy sétát tanácsolják.
Én azon agyaltam, hogy szerintem nálam azóta van az endo, mióta pl. a betéten nem látok véres nyákot. Ti nem tapasztaltátok? Emlékszem tizenéves koromban, hogy milyen volt a mensim, én abból indulok ki. Most is pl. meg van, és nem láttam ezt a tisztulást. Elnézést ha kicsit gusztustalan voltam...
További ajánlott fórumok:
- Ki lehet gyógyulni az endometriózisból?
- Használt-e már valaki Visanne gyógyszert endometriózisra? Érdekelne minden, mellékhatások, meggyógyult-e, visszajött-e, hogyan kell szedni..
- Vékony endometrium (méhnyálkahártya) kezelése - tapasztalatok?
- Most derült ki, hogy endometriozisom van.Jó orvost, aki precíz, jó diagnoszta, tudtok esetleg?
- Lehet ez endometriózis?
- Laparoszkópia - endometriózis gyanúval