Autizmus - Naná, hogy Esőember! (beszélgetés)
Ugye tudod, hogy Ápolási Díjat is igénybe tudsz venni, autizmus diagnózis esetén?
Azt az Önkormányzat fizeti, de nem teljes mértékben, ugyanis két felöl nem kaphatsz pénzt.
De! Amennyiben a gyerek megfelel 3 feltételnek, és már miért ne felelne meg, (egyedül nem eszik, nem látja el magát, . . . . stb)akkor emelt összegűre vagy jogosult. Az emelt összeg 33. 500. -Ft.
Na most az Önkormányzat a gyes és az emelt összegű Áp. Díj különbözetet fizeti ki. De, az sem kevés!
Üdv,megköszönném,ha leírnád,hogy miként lehet intézni ezt az ápolási díjat,mert mi csak a gyest+kiemelt családit kapjuk rá(9 éves autista ),illetve mi az,ami még igényelhető?
köszönöm a választ.
Szia Zseba!
Mi árilisban voltunk a Vadaskertben kivizsgáláson. Az osztállyal nem volt semmi gond, a személyzet az elején kicsit tartozkodó volt, de aztán egyre jobban beszélgettünk. A szoba 2 ágyas, semmi extra. Viszont jó szakemberek vannak ott. Túl lehet élni, de hát mégiscsak kórház. Az én gyerekem hiperaktív, elég sokat szaladgált ki-be, mégsem szóltak rá.
Sziasztok!
Rendszeres olvasója vagyok a fórumnak, néhányszor már kérdeztem is tőletek 1-2 dolgot. Van egy 2,5 éves kisfiam akinél felmerült autizmus gyanúja (egyenlőre hiperaktivitásos figyelem és magatartászavar, megkésett beszéd fejlődés a dg). Szerdán voltunk a Vadaskertben, ahol 1 hetes kórházi kivizsgálást javasoltak. Azt szeretném megkérdezni, hogy akinek feküdt már bent a gyermeke, milyen tapasztalatai vannak az osztállyal kapcsolatosan. Mivel mi vidékiek vagyunk, azt mondta a doki hogy el tudnak helyezni a hotel részlegen 3000Ft/nap. Mit lehet tudni erről a helyről?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv. Timi.
Szia!
Igen ezzel én is így vagyok.
Mi egy éve folyamatosan azt figyeljük mikor kell pisilnie, az oviban szól megfogja valaki kezét és mennek (néha), itthon számolom mikor mennyit ivott és viszem végre a WC-re, bilit csak éjszaka használok most már (tegnap óta).
Mikor fogja magátol mondani, vagy kimenni egyedül? Hm? nemsokára eljön az ideje!
A mi ovink is felfujja Tamás ügyét (egyetlen integrált ovi itt nálunk és képzljétek nemrég volt a beiratás és egy anyuka akinek szintén autista kisfia van be szerette volna iratni és nem vállalták,állítólag nehezebb eset mint Tamás, szegények számítottak az ovira és mivel egy gyógypedagógus van aki el megy szeptembertől így nem vállalták, most helyet keresnek d eshol semmi)
, ha összevont csoprt van megkérnek ne vigyem, most ballagás lesz, ne vigyem, nyáron ha az ovónői nincsenek ne vigyem, szóval ezek miatt a dolgok miatt (is, meg a mo-i helyzet miatt) vagyok itthon 4 éve!
De reménykedünk hogy szeptemberre nem kell már ilyen megoldásokat csinálni mert el kell már mennem dolgozni sajna gyes-ból nem lehet megélni!
Tamás tegnap hintázot az udvaron (elötte locsolt és saras lett) azt mondja nekem
-Aja, aja (anya) tiszta kosz vagyok!
és nézi a kezét és én elötte egy szóval sem mondta neki
Ez volt az első hogy olyan dolgot mondott amit nem én mondtam elötte, és rendes összefüggő mondat volt, saját magától,és a végét nem emelte fel (minden szót kiabálva mond a végét felemeli nem tom miért)
Szóval kis lépés ez másoknak, de számunkra hatalmas fejlődés és fény az alagut végén volt ez!
Szia mindenkinek!
Reagálásként annyit, hogy csak így tovább. Én is megpróbálok hinni abban, hogy ez csak átmeneti állapot, és sikerül embert faragni a gyerekemből. Mint sokan tudjátok, nálunk novemberben kezdődött meg a fejlesztés, és számomra hatalmas eredményeket értünk el. Sajnos a bölcsőde lehúzta a kislányt a jellemzéssel, csak, hogy ne kelljen tovább foglalkoztatni, ezért kénytelen voltam beíratni egy gyógyp.csoportba, ahol középkategóriás súlyos gyerekek járnak (máshol nem volt hely). Most abban bízok, hogy ez a következő egy tanév csak jókat tartogat, és 2010-ben normál oviba mehetünk.
Ezen felül nem adom fel, és úgy a Vadaskert-be, mint a kutatócsoporthoz be fogunk jutni, mert én a helyi bizottság véleményét nem vagyok hajlandó elfogadni. Az egyik októberben még azt mondta, hogy a kommunikáció hiánya okozza a feszültséget, két hete már teljes autistaként kezelte a másik nő a lányomat.
Én úgy veszem észre, hogy nálunk már csak akkor vannak kirohanásai a gyereknek, ha nagyon nem az van, amit ő akar. Egyébként csak úgy nincs semmi baj vele. Szombaton el kezdtük a bilit, és képzeljétek tök jól megy. Igaz, hogy még nekünk kell figyelni, hogy mikor nyúl a bugyihoz, és gyorsan cselekszünk, de ez már valami (szerintem). Nálunk is a kaki a vészes inkább.
Szóval én nagyon le vagyok törve, mióta a bizottságnál voltunk, de tudjátok "a remény hal meg utoljára". Ezt a gondolatot megpróbálom a magaménak tudni, és igenis be fogom bizonyítani, hogy a lányom nem olyan súlyos eset, mint azt egyesek gondolják. Fejlődik, és ez a legfontosabb.
Csak ennyit akartam megosztani veletek.
Üdv!
Sziasztok!
Ide még nem írtam soha, régen az aosz-re rendszeresen, aztán most a végén semmit nem olvastam és nem fórumoztam.
Szóval van aki már ismer itt van aki nem.
Van egy lassan 4 éves autiznus spektrum zavarral diagnosztizált fiam.
Nagyon jól funkcionálló és csak 2-3 tünete van (de az is elég).
Én a nem elfogadó táborba tartoztam, ami azt jelenti hogy azt mobdta hülyék az orvosok és semmi baja a gyereknek, majd az orvosokat hibáztattam az oltás miatt (hiszen nálunk is 1,5 éves kora után jöttek a tünetek).
Majd szépen lassan elfogadtam (bár a mai napig reménykedek mi leszünk azok akiknek egyszer azt mondják az orvosok -Ó bocsánat rosszul diagnosztizáltuk semmi baja a gyereknek,későn érő!!, Bocsi!, reménykedni szabad?!)
DE.....
Kicsit másképpen csináltam mindent, innen onnan ellestem terápiát alkalmaztam amit lehetett..
Tavaly Májusban kezdtünk fejlesztő pedagógushoz járni, Tamás nem beszét egy szót sem csak rángatta a kezem és kész, aktív pelenkás volt.
Azóta 3-4 szavas mondatokban beszél (persze ami a számára fontos Pl: menjünk haza,kérek enni, kérek inni, erre menjünk, menjünk fagyizni stb,) kérdésekre csak az étel,ital és pisi kérdésekre válaszol, hogy hogy vagy hogy hínak, mi volt oviba még semmi, most ezt tanítgatom neki.
Szóval már csak a kakilásra kell a pelenka, integrált oviba jár. Sajnos ő sem eszik (3-4 féle étel és kész), hiszti hát nem hiném hogy több van nála mint az "egészséges" gyerekeknél, bár mostanában csinál a hisztiknél furi dolgokat (pl, vegyük le pelust (közben sír) majd leveszem és elkedz sírni után vegyük vissza! és mindennel így van a fürdésnél is megcsinálta tegnap ki be szálT, Hm? ilyet még nem csinált de elmúlik ez is!)
Szóval az itthoni terápiámmal és a fejlesztő pedagógusunkal együtt nagy nagyot léptünk előre 1 év alatt.
egy év alatt 2 fejlődött, bár szociálisan most tart olyan 2,5 éves gyerekek szintjén de szellemileg viszont 6-7-8 éves szinten vam.
Számol 30-ig, angolul is, németül is, abc-t szintén ismeri, angolul is, memóriája kiválló, logikája egyre jobb, képekről tud olvasni.
Már néhány számot össze is tud adni 1-10-ig!
Mikor nekünk a diagnózit elmondták attól féltem, mi lesz vele ha meghalunk (hiszen nincsen testvre) ki fog róla gondoskodni?
Arra teszem fel az életem hogy eljussak addig vele hogy saját önálló életet tudjon élni, addig nem halok meg még nem lesz felesége gyereke, munkahelye, stb mint egy átlag embernek.
Tudom hogy nála sikerülni fog hiszen egy év alat sokat elértem nála.
Ezt csak azért írtam le nektek hogy igenis vannak siker történetek, vagy csak sikerek?
Szóval küzdeni fogok végig.
Csak egy baj van, sajnos...
Az emberek, ország hozzáállása.
Így nagyon nehéz!
az ovival még nincs nagy gond, de majd iskolát találni.... de még van 3 évem.
Nehéz ebben az országban még egy diagnózist is kérni,aztán a juttatások,a fejlesztés is sokba kerül ezekre itt soha nem lesz megoldás.
Annyit tudtam segíteni hogy az összes barátom rokonom adója 1%-a valamilyen autizmussal foglalkozó alapítványnak ment. így kb 30 ember tudtam rávenni, ne az államnak hagyja a pénzt, remélem megkapják!
Köszönöm hogy "elolvastatok"
EGyébként Hoxa végigmoderálta az a fórumot, az azt megelőző éjszakáig, ahol Rangiku bekapcsolódott, mint unatkozó, sétegető fél...
Mindenki hozzászólása törölve lett, de ott Hoxa le is írta, hogy moderálnia kellett a fórumot...
Sziasztok!
Én is olvastam a fórumot is, meg a naplót is. Ezek szerint nem vagyunk kevesen ugyanazon a véleményen. Aki nem ismeri a problémát, az ne próbáljon meg okoskodni.
Travels!
Nem vesszük semmibe a más véleményét, ha tudja az illető, hogy miről beszél. Nem is az életkor számít, mert én sem vagyok túl sok élettapasztalattal megáldva, de a pocskondiázást hagyjuk. Mindenki cipeli a maga keresztjét és kész.
Én azért kerestem fórumot, hogy segítséget kérjek hasonló helyzetben lévő szülőktől, és megosztjuk egymással búnkat és örömünket, mert az egészséges világ nem ért meg minket (nekem ez a tapasztalatom). Biztosan Rangikunak is van éppen elég baja, de nem így kellene kompenzálnia mindezt. Ne adja az Isten, de ha ilyen helyzetbe kerül, majd elgondolkozik mindazon, amit leírt.
Nekem ennyi a hozzászólásom mindehhez.
Üdv!
Szia Travels!
Részben igazad van!
Véleménye természetesen lehet a dologról, csak nem mindegy, hogy az a vélemény hogyan van tálalva!
Én olvastam Rita kálváriáját, és nem csodálom, hogy "bepöccent" Rangiku kérdésén.
Elég rossz érzés, ha valakinek a döntését a tények ismerete nélkül minősítik. Pláne akkor, ha az illető gyermekéről van szó.
Engem igazából az "akasztott" ki, hogy Rangiku nem is volt kíváncsi a miértekre!
Jó lenne, ha Ő is tudná Rita történetét,és akkor biztos másként vélekedne!
Kedves Hölgyek,
Visszaolvastam 1-2 napot - ne legyetek úgy kiakadva!!
Mindenkinek van egy "kőkemény" élettapasztalata, ha ő akár 20, ha ő akár 60 éves.
Igen, mindegyikünk valamilyen szinten kijárta az Élet Iskoláját.
AKI, AMIT MOND, AZT NEM VÉLETLENÜL MONDJA. Valamilyen háttér alpján van ez a véleménye.
Egyet ne tegyünk: más véleményét semmibe venni.
Üdv: Travels
Megtaláltam, de egy kicsit kerülő úton!
(Hiába másoltam be ahogy írtad, úgy nem adta ki! 3X is megpróbáltam.)
Igazad van! Eszméletlen durva dolgokat írt neked a csaj, és mindenkire támadt, aki nem neki adott igazat! (Abból pedig nem túl sok volt!:P)
Beírom mégegyszer:
Epilepsziás munkahelyi kálváriája
Rangiku
Szia!
Megpróbáltam rákeresni, de sem a csajt, sem a fórumot nem találom!!!
Ezzel a névvel vagyok itt újra, a régi regisztrációm, F.Hajnal.Rita névvel töröltem, mert az alábbi fórumon:
Epilepsziás munkahelyi kálváriája
Rangiku
nevű 22 éves Csaj keményen osztja az észt a nála idősebbeknek, és agresszíven kioktat mindenkit, engem is,hoy rossza anya vagyok, mert a gyermekem intézetben van...
Aki gondolja, olvasson bele, hogy vélekedik azokról,Akiknek beteg a gyermekük...
ÉS teszi ezt ey 22 éves CSaj, a nála sokkal idősebbekkel szemben, és nemcsak velem szemben...
A nála idősebbeknél nemtűri el, hogy ne az övé legyen az utolsó szó...
Hiába kapta meg pár embertől a magáét, mindenkinél okosabbnak hiszi magát...
Abban a fórumban is páran felhívták a figyelmét másoknak, hogy érdemes elolvasni a naplóját, milyen közönséges, és hogy beszél saját embertársairól...
Üdv Mindenkinek !
Még új vagyok itt, de nagy érdeklődéssel olvasom ezt a témát, mert egy rokonom érintett a kérdésben, nem Magyarországról írok ezért is vetem fel ezt a témát !
Itt valaki hallott a Feuerstein profeszorrol ? Ő egy Jeruzsálembern élő idős professzor aki az ilyen gyerekeknek szentelte az életét, 60 év tapasztalattal rendelkezik és igen nagy sikereket ért el. A módszer is Feuerstein Mediált Tanulás elnevezést kapott . Ez azt jelenti, hogy szabályozzák nagyon alapos és kidolgozott módszerekkel az agy működését és ez a terápia magával hozza a lemaradt területek fejlődését.
Nem tudom, hogy Magyarországon foglalkoznak-e ilyen módszerrel ?
Gyógyulást és kitartást kívánok mindenkinek !
Üdv :
András
Röpcsike, meg Akik régebben olvasták az előző regisztrációmmal a cikkemet:
Talán, ha Isten is úgy akarja, történik valami, mert a Kézenfogva Alapítvány antidiszkriminációs jelzőrendszerének a jogásza megkeresett telefonon, és megpróbál segíteni nekem, és az egyik Kaniszai Anyukának, Akinek szintén Autista Gyermeke van...
Az adott intézet vezetője ki akarja paterolni az Autistákat az intézetből, annyira allergiás rájuk, levelet írt a gyámhivatalnak, hogy jelöljenek ki 3; számukra teljesen idegen helyet, miközben tudják, hogy azt a két Autista GYermeket, a másik kislányt, és az én Kisfiam nem lehet rángatni ide-oda, mert az visszafordíthatatlan lelki törés lesz az életükben, és mégis meg akar szabadulni Tőlük.
Ez az intézetvezető nem méltó a titulusára, mert különbséget tesz egyik-másik fogyatékos gyermek közt, és aki Neki nem tetszik, attól meg akar válni...
Annakidején, amikor 2007-ben a gyámhivatal segítségével sikerült elhelyezni Őket, akkor is tiltakoztak ellenük, mintha kívánságműsor lenne egy gyámhivatali határozat, és folyamatosan ki akarják azóta is paterolni Őket onnan...
Aztán nemrég itt is, a cikkemhez tartozó fórumban, és e-mail-ben s megkeresett Valaki a Kézenfogva Alapítványtól, segítséget ajánlva, és ott tényleg egy ifjú jogász Hölgy hívott fel telefonon...
Az Autistaáknak ezzel az Intézetvezető részéről sérültek a jogaik, és ha Isten is úgy akarja, akkor talán sikerül valami...
A Heim Pálban a 2,5 éves kisfiam vérvételét a következőképpen oldották meg. A gyermekneurológián van egy kb 100 kg-os csupa izom ápoló, aki az ölébe fogta és úgy "lefogta" az üvöltő síró gyermeket, hogy moccani sem tudott moccanni. Így történt a vérvétel. Az már más kérdés, hogy amikor lefogta, a vérvételt végző növérek akkor kezdték az előkészületeket, ezért kb 5 percet üvöltött a gyermek feleslegesen. Erre azért oda kéne figyelni.
Ennyi tapasztalattal tudtam szolgálni.
Azt nem tudom, nézz bele az oldalba, hátha ott találsz valamit...
VAgy esetleg ropcsike tud segíteni, többet tud sok dologról, mint én...
Köszi! Pont ezt olvastam, de lehet, hogy én vagyok a béna, és nem tudok a sorok között olvasni, de én arra vagyok kíváncsi, hogy helyileg hol lehet eziránt érdeklődni, és mennyibe kerülhet. Valamint egy 3 éves gyereknél hogyan tudnák (-ják) alkalmazni?
Üdv!
Dodóka!!
Erre kattints rá, amelyikre válaszoltam, mert ott van, ahová ropcsike bemásolta a honlapot, egyébként jelenleg az 1. oldaltól visszafelé a 4. oldalon van, de lehet, hogy amire belépsz, már az 5.-en találod meg...
Az 1767. hozzászólásoktól felfelé menet néhány hozzászólásig, és 03.26.-án először került itt szóba...
De nem az a honlap, amit én másoltam be, mert rosszul másoltam be,hanem amit azt hiszem, Röpcsike írt le...
Az a honlap jó...
Sziasztok!
OXIGÉNKAMRÁS kezelés!!! Csak olvastam róla, viszont sehol nem találom, hogy hol van ilyen, mennyibe kerül. Tudtok segíteni?
Üdv!
Szia!
Mi is megyünk tréningre a jövő héten is (ha nem jön közbe semmi)!
Sziasztok!
Most írok itt először,eddig csak olvasgattalak titeket.2,5 éves ikreim vannak egy kisfiu es egy kislány. A kisfiamnál autizmus gyanut állapítottak meg a Vadaskertben még márciusban, a kislányom meg a születéskori oxigénhiány miatt problémás,viselkedészavara van,es beszedfejlődési zavar van. Bölcsisek. A kisfiam nehezebben,de beszokott a bölcsibe,bar ha az udvarra kell kimenni,mindig sir. Jelenleg tsmt-re jarunk,bar meg csak 4 hete csinaljuk,de oriasi valtozások voltak nala,vegre jatszik,mint egy gyerek. Sajnos nagyon valogatos.Most kezd el kijarni hozzank egy holgy,aki megtanitja a pecsre es anapirendi kartyakra. Egyaltalan nem beszel.
Nagyon erdekelni ti milyen halolajat tudnatok javasolni,alig eszik meg valamit ,es hogy adtok e cinket?
Erdekelne olyan hozzaszolas is,aki elkezdte a tinus s. fele terapiat,es hol,kinél? Esetleg valami elérhetőséget tudnatok adni? Mert en is vedoltasra gyanakszom.Erdekes modon egy eves koraig teljesen normalisan fejlodott,csinalt dolgokat amiket mara elhagyott.
Palat,Klendi! Felismertelek benneteket a szulőtréningről,sajnos en most nem tudtam kire hagyni a gyerekeket,de a jovo heten en is megyek! Bar hallottam most is nagyon jo volt!
Köszi,hogy meghallgattatok! Üdv mindenkinek es elore kosz a segitsegert!
További ajánlott fórumok:
- MMR oltás - autizmus. Lehet összefüggés?
- Ti megmondanátok egy ismerősnek ha a 3 éves fián az autizmus több tünetét észlelnétek?
- Láttok autizmus jelet az alábbiakból?
- Ezek az autizmus jelei lehetnek?
- Lehet autizmusom vagy Asperger-szindrómám ez alapján?
- Szerintetek lehetséges, hogy autizmusom van vagy mire gondolnátok?