Autizmus - Naná, hogy Esőember! (beszélgetés)
Hát nevtanban vagy gyógypedagógus nem is fogja ezt kimondani - az autizmus diagnózisa gyermekpszichiáter dolga. Vadaskert, Autizmus kutatócsoport, Gyermekklinika.
3 éves korban már szokták adni ezt a diagnózist, előbb csak "gyanú"
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. A kisfiamnál (3 éves)felmerült az autizmus gyanúja az egyik korai fejlesztő óvodában, viszont hiába megyünk nevelési tanácsadóhoz és más gyógypedagógushoz, senki sem meri kimondani, hogy a kisfiam autista. A könyveket olvasva, mintha a könyv 90%-a a fiamról szólna. Nem tudjuk, hogy lehetne ezt a folyamatot meggyorsítani, hogy végre kapjunk egy papírt az autizmusról? Szeretnénk, ha minél előbb megkaphatná a speciális segítséget.
Ja!! És olyan fogyatékos gyermekes személynek adnám inkább, Aki anyagilag rá van szorulva...
Így, aki tud ilyet, mindenkinek a lelkiismeretére bízom...
EGyébként nekem még van 87 db nagypelenka, 4 ragasztócsíkos, Médium-, (szuper), és most egy két nagypolcos szekrényt foglal...
Egyszer kiírtam az iwiwre, hogy hátha akad, Akinek esetleg itt, Kanizsán kellene, ingyen elvihető, mi is közgyógyra kaptuk anno..., de Senki sem reagált rá...
Az egy darabig Bárkit kisegítene, hisz a TB csak naponta 3 darabot ad, nappalra 2-t, és egyet éjjelre...
Az nagyon kevés, főleg, ha nagyobb GYermeknek kell...
Egyébként nagyon jó a nedvszívója, amikor még utoljára kellett, nem volt vele gond...
De ha Valaki Kanizsa környékén jár Bármikor, vagy Kanizsa közelében lakik, az elviheti bármikor...
VAn TEna-, Attends is, meg kékszínű, felirat nélküli...
Intézetnek nem adom, csak magánszemélyeknek...
Az intézetek úgysem szenvednek benne hiányt, és én is anno... mindig Tőlük kunyeráltam plusszban, ha nem lenne elég...
Jó pár éve mi is kaptunk pelenkát, és igen, a Gyermekneurológus írta fel, úgy, hogy közepesen súlyos, mentális retardáció volt a diagnózishoz írva...
Az én Kisfiam is alig pár éve lett teljesen szobatiszta, most 14,5 éves...
Kb. 8 éves koráig volt nappal is pelenkás, mert akkor mentálisan még 4 éves szinten volt, 3 évvel ezelőttig már nappal megvolt neki a szobatisztaság, de utánna még éjjel kellett egy darabig, és az utcára, ha mentünk valahová, mára teljesen szobatiszta...
Hát!
Jó, hogy így el tudjátok intézni, mert abszolút"szabálytalan", de kit érdekel, ha működik!
Autizmusra alapból nem jár pelenka, csak ha gyerekneurólógus ad javaslatot, centrális zavar megjelöléssel.
reméljük, más egyik gyereknek sem kell sokáig!
Egy gyönyörű videó:
[link] w.wmv
Sziasztok!
Mi még a megyei bizottságnál sem voltunk több mint 3 hónapja adta be a papírokat és a héten hívtam már fel őket hogy mi van erre azt mondták az idei tanévbe nem fér be a fiam, ami azt jelenti hogy csak szeptember után.
Ez tök jó, ugyanis én mult nyáron vetem igénybe a tartós gyes-t de még az aszthmára, amit hála az égnek kinőtt a gyerek és lejár júnisusba, így több hónapon keresztül nem kapok gyest és emelt összegű családit sem!!!!
Mi a teljes dignózist csak 2008. novemberében kaptuk meg, januárban tudtam meg hogy ez a papír amit a koraiban kaptunk nem jó a magyar államkincstárnak,az ovi elkezdte intézni a megyei biztottságot és még mindig semmi.
itt maradunk több hónapra pénz nélkül, így a gyereknek nem tudok fejlesztést fizetni 2 hónapot legalább (bár azon vagyok hogy csak egy legyen)
Már beszéltem a vezetővel is hogy nem e lehetne előre venni minket de persze nem tudják megoldani...
Önkormányzat semmit nem ad, mivel Tamás ha kézzel is de eszik, közlekedik és csak éjszaka adok rá pelust.
A másik:
Tegnap mentem du. a fiamért az oviba és az öltözőbe kérdezi tőlem az óvonő megtudom e oldani hogy ne vigyem Tamást Pénteken?
Erre én:
Nem pont most akartam mondani hogy délutánig marad (pénteken csak 12-ig szokott maradni)
-De gyereknap lesz és nagy lesz az összevisszaság!
-Mennem kell a munkanélkülibe ami nálunk sajnos egésznapos program annyian vannak és időpontra kell menni! Vigyem a gyereket?
-De akkor is sokan lesznek és jaj...
Eljöttünk mert Tamás kirohant és nem tudtam vele kiabálni, de ma reggel a másik óvónőhöz odaültem és megkérdeztem
-Mi is lesz holnap?
Gyereknap és az egész oviba oda mennek a gyrekek ahova akarnak,arcfestés,zsákba futás lesz?
ÉS? az én fiam nem gyerek?
(igaz a nagy zsibongást nem viseli el szegény utálja ha sokan vannak körülötte meg kiabálnak)
De igen nem így kellet volna mondani, sajnálom, hanem mérlegelni hogy esetleg mi tudunk csinálni, vagy hogy jó idő lesz e mert kint az udvaron jól ellesz Tamás stb,stb
Tudjátok ez nekem nagyon fáj, hogy diszkriminálják a gyerekem mert van egy kis "spektrumzavara" (tényleg csak 3-4 tünete van)
ezért nem vehet részt közösségi programban,(ballagás,anyáknapja karácsony nem vittem, de hogy gyereknapra?)
Nagyon kiakasztottak ezzel főleg hogy szerda délután szólnak, nagyon nehezen elintéztem a dolgokat péntekre de így egy nappal késöbb tudunk csak nyaralni menni jövőhéten hiszen hétfőn megyek reggel a munkanélkülibe és ha végeztem utána megyünk a balcsira,(de ilyenkor egy nap is sokat számít!hisz a gyerek már várja számolja vissza a napokat,le se veszi magárol a mentőmellényt abba fürdik és még aludni is abba akar csak menjünk már a "vízbe". és tudjuk hogy ők mennyire precízek és elmagyarázni hogy nem reggel megyünk hanem délután?hu:)
,a ennyi!
Sziasztok!
Anita!
A közgyógy igazolványon kívül kell egy gyermekneurológus szakvélemény is a pelenka felírásához, és csak a Berbero Junior 1250 ml-est írasd fel, mert a többit nem tudod ingyen kiváltani!
Szia Anita. A közlekedési kedvezményt mozgáskorlátozottaknak adják, "7 pontos" nyomtatvány kell hozzá.
Ezen a nyomtatványon 3 rész van, az én lányomnál így jön össze a 7 pont:
-járás: nehéz (1 pont)
-terhelhetőség: képtelen (3 pont)
-tömegközlekedési eszköz használata: képtelen (3 pont) Háziorvos állítja ki ezt a papírt.
Ezt a nyomtatványt kell benyújtani minden évben április 30-ig egy szoc. osztályon kérhető másik nyomtatvánnyal, jövedelemigazolásokkal és iskolalátogatási papírral együtt, elbírálják és így jár(hat) évi 24500 forint.
Közgyógy.:Nálunk az önkormányzatnál (a mi városkánkban a portán, egyébként a szoc. osztályhoz tartozik)adtak egy űrlapot, amivel elmentünk a gyerekorvoshoz, ő egy borítékban adott javaslatot (az én fiam sajnos állandóan szed gyógyszert az asztmája miatt), amivel mentünk a szoc. osztályhoz.
Az igazolványt postázták.
Másik kérdésem, bár már lehet, hogy leírtátok, csak én nem tudom felfogni, hogy az ingyen pelenkát hogyan lehet elintézni. Azt tudom, a közgyógy igazolványhoz van kötve. (még azunk sincs...Azt hol kezdjem el intézni? Szociális irodán, vagy a körzeti orvosunk az első lépés?)
Nagyon köszi!
Ezt a -közlekedési kedvezményt- mire adják pontosan?
(köszi)
Ami még igényelhető:
-közlekedési kedvezmény, ez évi 24500 forint
-parkoló igazolvány
-közgyógy igazolvány
Sziasztok!
Én fokozott ápolási díjat kapok a lányom után, ami a GYES-en felül havi 7700 forint.
Ehhez a feltételek:
-a gyerek nem szobatiszta vagy
-nem tud egyedül enni vagy
-nem tud egyedül tisztálkodni vagy
-nem képes segítség nélkül lakáson belül közlekedni.
Ha a négy dolog közül háromnak megfelel, akkor jár a fokozott ápolási díj, kivéve, ha a szülő napi 4 óránál többet dolgozik vagy tanulói jogviszonyban áll. Ez sem életkorhoz, sem diagnózishoz nem kötött, családlátogatás keretében ítélik meg a jogosultságot, akkor természetesen átnézik az orvosi papírokat is. Nyomtatványt az Önkormányzat szociális osztályán lehet kérni. Remélem tudtam segíteni. Jó éjt mindenkinek.
Szia!
És ez az Ápolási Díj korhoz, vagy diagnózishoz van kötve?
További ajánlott fórumok:
- MMR oltás - autizmus. Lehet összefüggés?
- Ti megmondanátok egy ismerősnek ha a 3 éves fián az autizmus több tünetét észlelnétek?
- Láttok autizmus jelet az alábbiakból?
- Ezek az autizmus jelei lehetnek?
- Lehet autizmusom vagy Asperger-szindrómám ez alapján?
- Szerintetek lehetséges, hogy autizmusom van vagy mire gondolnátok?