Autizmus - Naná, hogy Esőember! (beszélgetés)
Sziasztok !
S.O.S
Voltunk orvosnál, beadtuk az igazolást a Magyar Államkincstárba és 2011 - ig meghosszabbították a gyesem. A kisfiam most lesz 3 éves májusban. Az igazolásra autizmus spektrum zavar van írva.
A munkáltatóm felhívtam azt mondták küldjek be egy orvosi igazolás másolatot és egy kérvényt, amin kérjek 2011- ig fizetés nélküli szabadságot.
Ti is így csináltátok?
Köszönöm a segítséget mindenkinek.
Adri és Petike
VAgy itt, vagy az előző - fhajnalrita - névvl futó cikkemben, -fórumon leírtam, hogy az Ombudsmannt is megkerestük már, és anélkül, hogy felvette volna velem a kapcsolatot, nem írt, nem hívott fel, nem értesített, egyoldalúan lefolytatta az eljárást, és lezárta az ügyet...
Egy st nem beszélt velem, az eljárás kezdeményezőjével...
A bírósági per is azért kerül át a Legfelsőbb Bíróságra, mert olyan súlyos elfogultság volt jelen, miszerint Zala-Megyei Intézetet a Zala-megyei Közgyűlés tartja fennt, és a Zala-Megyei Bíróság folytatná le a pert, és holló a holló szemét nem vájja ki...
Ezért évekig ment a labda-dobálás oda-vissza, vagyis a sárdobálás...
Aztán kérvényt nyújtottunk be, hogy tegyék át az ügyet a Legfelsőbb Bíróságra, és közel egy év várakozás után végre kitűzték a tárgyalás időpontját, közvetlenül a Húsvét utáni napra...
Sajnos most segíteni csak pár gondolattal tudok:
Ombudsmanhoz lehet fordulni szerintem, meg a nemzetközi bírósághoz. Vannak nemzetközi jogvédő szervezetek, elég "erős" hanggal, most nem jutnak eszembe pontos nevek, de a neten lehet találni. justitia, jogvédelem stb. kulcsszavakkal.
JAVÍTÁS:
Bízom abban, hogy a kirendelt ügyvédben nem fogok csalódni, mert jogi szempontból méltányosságból elengedheti a bíróság a tartozást, ha Valaki szociálisan rászorult, főleg, ha egy jó indulatú
ügyvédet -"HELYETT: BÍRÓT"
fogunk ki, de ha 'Ne adja Isten mégsem sikerült, akkor jön az utolsó "mentsvár", az Alkotmánybíróság. . .
A 2008.dec.16.-án aktivált cikkemben, fhajnalrita névvel, csak azóta egyszer töröltem magam, Segítségkiáltás... , az 1316. hozzászólásnál, majd az 1385. hozzászólásnál, ami arról szól, hogy megkerestem az APEH-et is, ezekhez hozzászólva:
Mivel az Intézet vezetői, és az Őket üzemeltető Zala-Megyei Közgyűlés soha nem törődött azzal, hogy ki miből fizeti ki az akkor havi 125ezer Forintos térítési díjat, ami most havi 145ezer forint, mert soha sem a keresetekhez, jövedelmi helyzetekhez igazították, mindazoknak akiknek ott van a GYermekük, hozzátartozójuk, jelzálogot terheltek a lakásukra, házukra, kivétel azoknak, ahol volt még egy GYermek a Családban, és rá tudták gyorsan íratni a nevére, de ezt nálam nem tudták megtenni, mert akkor helyeztem a Gyámhivatal segítségével állami gondozásba, Akik előre felhívták akkor a figyelmünket, miszerint készüljünk fel arra, hogy a Zala-Megyei Közgyűlés körömszakadtáig perelni fog...
Az akkor már több éve folyó bírósági herce-hurca a térítési díjról átkerült a:
LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGRA,
ahol most április 14.-ére kitűzték a tárgyalást,
ahol eldől, hogy méltányosságból elengedik-e a göngyölített milliós tartozásom, mert a Közgyűlés mindenkinek, Aki nem tudott fizetni, el akarja árverezteni a házát, lakását, és Őket nem érdekli, hogy földönfutóak leszünk-e, MI rászorultak...
A Zala-Megyei Igazságügyi Hivatal tavaly nyáron lefolytatott vizsgálatai után jogerős határozatában megállapította, hogy szociálisan rászorult vagyok, ezért jogosult vagyok az ingyenes jogi képviseletre, kirendelt ügyvéd támogatásával, aki képviseli az ügyünket a Legfelsőbb Bíróságon...
Bízom abban, hogy a kirendelt ügyvédben nem fogok csalódni, mert jogi szempontból méltányosságból elengedheti a bíróság a tartozást, ha Valaki szociálisan rászorult, főleg, ha egy jó indulatú ügyvédet fogunk ki, de ha 'Ne adja Isten mégsem sikerült, akkor jön az utolsó "mentsvár", az Alkotmánybíróság...
Hát kíváncsi leszek, hogy a Zala-Megyei Közgyűlésnek sikerül-e földönfutóvá tenni...
Azt hiszem, a Legfelsőbb Bíróságnál, és az Alkotmánybíróságnál nagyobb helyre már nem lehet fordulni...
Ha ott is elveszik minden, akkor nem tudom, hogyan tovább, de elveszik minden reményem, és nemcsak nekem fogják árverezni a lakásom, hanem az összes többi ottlévő fogyatékos személy hozzátartozójának...
Erre lehet mondani, hogy:
"ISTEN ÓVJON MINDANNYIUNKAT!!!!"
Szia!!
Lehet, hogy az 1772. hozzászólásomnál ezért tette az M2 pont erre a napra azt a filmet, ami szintén egy Autista kislányról szól, bár ez krimi-thriller...
Szia Edit!!
ÍRD be a Google-ba, pontosan azt, hogy "Nappali álmodozók című film" , és meglátod, mennyi infót kiír...
Mindjárt az elsőnél, átmásolom:
Esőember - Autisták Országos Szövetsége (AOSz)
A "Nappali álmodozók" című film története nem egyezik a később megjelent, és
azonos című könyv tartalmával. (A szerk.) A film DVD-n is kapható. ... - aztán rákatt, és ott alul:
A film DVD-n is kapható. Érdeklődni lehet az AOSZ-nál az info@esoember.hu e-mail címen. Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címen.
Nekem megvan, de mint itt már másnak is írtam, sajnos egy videómvan, és nem is ismerek Senkit, Aki átmásolná, de ha lenne is valaki, az anyagi helyzetemmiatt, amíg nem találok munkát, sajnos nem tudok ilyen ügyben segíteni...
Anyamedve!Köszi a filmajánlót, és ehhez kapcsolódóan másolom be az alábbit, amit körlevélben kaptam, a filmről:
Egy magyar film az autizmusról az Autizmus Világnapján, melynek elkészítéshez szülőtársunk, Ébner Gyula érdemei elévülhetetlenek:
Duna Tv: április 2., csütörtök, 15:20
Április 2-át az ENSZ 2008-ban az Autizmus Világnapjává nyilvánította, hogy így próbálja meg a világ figyelmét az autista emberek problémáira irányítani, és arra, hogy az autisták száma az összes ismert felmérés szerint folyamatosan nő.
E napon a Duna Televízió az elismert filmes (Négy évszak a halak szigetén, Érintések, Kinder Garden, Álomturné, A legbelső szoba, a Felelet az életnek című műsorsorozat) és Kollányi Ágoston-díjas rendező, Szekeres Csaba az autizmus kérdését érzékenyen és nagyon személyesen bemutató filmjét vetíti le.
A történet
Egy fiatalasszony évek óta napi küzdelemmel neveli autista kisfiát. Edina drámája a hétköznapok perceiben pereg előttünk. Ennek a történetnek nem a nagy vállalások és a hősiesség a mérföldkövei, hanem az egyszerű dolgok, a bevásárlás, a munka, a tanulás megoldhatatlansága. Így Edina – ereje fogytán – választásra kényszerül: vagy kisfiához ragaszkodva éli az életét, veszélyeztetve ezzel kisebbik gyermeke, Edus lelki egészségét, vagy intézetbe adja a kisfiút, amivel megválthatja a lánya és a maga életét.
Bár a történet boldog véget ígér, a kérdések hálója mégis tovább szövődik: mi lesz ezzel a kisfiúval, ha felnő, milyen sors vár a felnőtt autistákra? A film igyekszik a lehető legteljesebb képet megrajzolni egy olyan problémáról, aminek régebben a puszta létezését is tagadták egyes szakemberek.
A film 2003-ban Hégető Honorka-díjat kapott.
Forrás: [link]
Sziasztok!
Én is szeretnék egy filmet a figyelmetekbe ajánlani. A Duna tévén vetítik április 2-án 15.40-kor a Mami Blue című filmet.Azért is ajánlom a figyelmetekbe, mert ez egy magyar dokumentum film egy édesanyáról és autista fiáról. Elég nyomasztó, de szép film, és minden igaz benne. Személyesen ismerem a főszereplőket, évekig mindennap találkoztunk, beszélgettünk. Tudom, hogy mi mindenen ment át ez a kis család, ahol az édesanya, férje halála miatt, teljesen egyedül maradt a két gyermekkel. Jó szívvel ajánlom mindenkinek.
Van egy másik magyar film is az autizmusról? de sajnos nem tudom ,hogy hol lehetne fellelni, a címe: Nappali álmodozók. Ez is nagyon tanulságos.
Hááát sajnos ma elmaradt az Esőember, de utánnanéztem a port.hu-n, ahol 17 napra előre le lehet kérdezni a TV-műsort, és:
ÁPRILIS 12-ÉN, vasárnap, vagyis két hét múlva VIASAT3: 17.55h-kor lesz az Esőember!!!!
Szia!!
Bár látom, hogy röpcsike már leírta helyesen, bemásoltam én is, és látom, hogy még sajna 3 helyen keletkezett szóköz...
A napokban volt az iwiw kilépésénél, már nincs ott a cikk...
Üdv.: "Hajni" (a Rita csak ott van, mert így van a személyimben, és ki szoktam írni, de nem használom, és nem hallgatok rá...)
Kedves Rita !
Lehet, hogy én vagyok ügyetlen azaz béna, de nekem a szóköz elhagyáasa után sem jön be a link. Mintha máshol is hiba lenne ! Próbáltam máshogy is, de eredménytelenül
Amit leírtál az a teljes cikk, vagy érdemes megnézni a részleteket ?
Mindenesetre nagyon érdekes.
Köszönöm
L.
Védett fogyasztók az az áramszolgáltatóknál
Van segítség, ha egy fogyatékos gyermeket nevelő család nem tudja befizetni egy ideig az áramszámlát. A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény értelmező rendelkezései szerint vannak un. védett fogyasztók, amelyek kedvezményeket, könnyítéseket kaphatnak díjfizetés elmaradása esetén: részletfizetési kedvezményt, vagy fizetési haladékot, sőt az áramot sem lehet náluk kikapcsolni:
„3. § 19. Fogyatékkal élő fogyasztó: e törvény alkalmazásában a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény szerinti fogyatékossági támogatásban részesülő személy, a vakok személyi járadékában részesülő személy, továbbá az a személy, aki, vagy aki után szülője vagy eltartója a családok támogatásáról szóló törvény szerint magasabb összegű családi pótlékban részesül…
64. § (5) A fogyatékkal élő fogyasztót fizetési késedelem vagy nem fizetés esetén nem lehet a villamosenergia-ellátásból kikapcsolni. Amennyiben a fogyatékkal élő fogyasztó a részletfizetési lehetőség, illetve a kapott fizetési haladék ellenére sem rendezi a tartozását, a további vételezést a villamosenergia-kereskedő előre fizető mérő felszereléséhez kötheti. Az ilyen esetben az előre fizető mérő felszerelésének költségei a villamosenergia-kereskedőt terhelik, és az előre fizető mérő használatával vételezett villamos energia ára nem haladhatja meg azt az árat, amelyet a fogyatékkal élő fogyasztó a villamosenergia-vásárlási szerződése alapján, az előre fizető mérő hiányában fizetne.”
A fentiekre jogosult fogyasztónak írásban kell kérnie a helyi áramszolgáltató ügyfélszolgálatán, hogy nyilvántartásba vegyék mint védett fogyasztót. Akit már nyilvántartásba vettek, annak a védettséget minden év március 31-éig évente kell igazolnia.
Szeretném Minden Kedves Sorstársam szíves figyelmébe ajánlani még április 2.-a előtt,
Most Vasárnap: a Viasat3-ason 18.35h-kor az ESŐEMBER című film kerül vetítésre...
21:00, Csütörtök (április 2.), M2 TV
Árnyékok közt
(Dancing Trees)
kanadai thriller, 87 perc, 2009
16 éven aluliak számára nem ajánlott
Josephine egyedül neveli Autista lányát, Marthát, aki különleges gondoskodásra szorul. Egyik este megáll segíteni egy lerobbant autó utasainak, ám egyikük, egy fegyveres rabló halálosan megsebesíti lánya szeme láttára. Mielőtt meghal, keresztlányára, Nicole-ra bízza Marthát. Nicole nem hiszi, hogy képes megbirkózni a feladattal, ezért elviszi Marthát az apjához, aki azonnal intézetbe záratja. Nicole végül magához veszi, ám a rabló, aki megölte Josephine-t, vadászik Marthára is, mint egyetlen szemtanúra.
Vetítik: M2: Csütörtök (Április 2.) 21:00
Ismétlés: Csütörtök (Április 2.) 1:05
Igen! Az én fiam sem volt mindig ilyen, de ahogy nőnek, mindketten egyre bújósabbak, egyre jobban kifejezik az érzelmeiket.
Ezek a "kis csodák" kellenek az ember lelkének.
Szia!
Ezek olyan szép és nagy dolgok. Akik "csak" egészséges gyermekeket nevelnek fel sem tudják fogni.
Emlékszem én is így éreztem, mikor a fiam 7 éves volt, mentem érte az iskolába, valamit mondtam neki. Erre egyszer csak a nyakamba borult és azt mondta: Anya szeretlek. Egy pár percig nem jutottam szóhoz, csak potyogtak a könnyeim, és a pedagógusé is. Döbbenet volt.
Egyszer az volt a karácsonyi ajándéka, hogy 24- én reggel életében először megpuszilt. Azóta már sokkal jobban kifejezi az érzéseit. Sokat puszilgat, ölelget. De egy jópár évnek bizony el kellett telnie. Ezek a dolgok adják az erőt az embernek tovább lépni. És egyre több lesz belőle!
Oxigénkamrás kezeléssel javultak az autista gyermekek szociális készségei
Megjelent az első olyan klinikai vizsgálatot ismertető tanulmány, amely egyértelműen bizonyította, hogy a túlnyomásos oxigénkezelés pozitív hatást gyakorol az autista gyermekek szociális készségeire. A javulás az általános viselkedési funkciók, a beszéd és a beszédmegértés, a szemkontaktus és az egyéb szociális interakciók terén egyaránt megfigyelhető volt.
AjánlóRészletesen az autizmusról
Autisták és szemkontaktus: új felfedezés
Újabb bizonyítékok a tesztoszteron és az autizmus kapcsolatára
A floridai International Child Development Resource Centre munkatársai által végzett klinikai vizsgálatba 62 kettő és hét év közötti autizmusban szenvedő gyermeket vontak be. A vizsgálat kettős vak kontrollt alkalmazott, vagyis sem a kezeléseket végző orvosok, sem a beteg gyermekek, illetve hozzátartozóik nem tudták, hogy igazi vagy álkezelést (placebo) kapnak-e. A gyermekek egyik csoportja 1,3 atmoszféra nyomás mellett 24 százalékos oxigéntartalmú levegőt lélegzett be összesen 40 órányi kezelés alatt (1 atmoszféra 101 325 Pascalnak felel meg). A kontrollcsoportba tartozó gyermekek a vizsgálat 4 hete alatt szintén 40 órányi, de placebo kezelést kaptak, vagyis a csak enyhe túlnyomás (1,03 atmoszféra) alá helyezett kamrában 21 százaléknyi oxigént tartalmazó, vagyis normál levegőt lélegeztek be. A kezelések eredményességét három nemzetközileg elfogadott - a mentális zavar erősségét (Clinical Global Impression scale, CGI), a viselkedés normalitását (Aberrant Behavior Checklist, ABC) és az autizmuskezelések hatékonyságát (Autism Treatment Evaluation Checklist, ATEC) - ellenőrző lista segítségével ellenőrizték.
A negyven órányi túlnyomásos oxigénkezelésen átesett gyermekek 30 százalékának általános állapota "nagyon nagy mértékben", illetve "lényegesen" javult, míg ez a kontrollcsoport gyermekei közül csak kettőre (8 százalék) volt igaz. A 7 fokozatú CGI skálán a hiperbár oxigénkezelésben részesült gyermekek 80 százaléka legalább 1-2 vagy 3 fokozatos javulást ért el, míg a nem kezelt gyermekek csak 38 százalékban mutattak fejlődést a mentális zavar erősségét általános szempontok alapján értékelő lista szerint. A viselkedés normalitását vizsgáló ABC skála szerint a kezelt gyermekek önmagukhoz képest szignifikáns, vagyis statisztikailag is kimutatható javulást mutattak összességében, valamint az ingerlékenység, a sztereotip viselkedés, a hiperaktivitás és a beszéd tekintetében is. Az autizmuskezelések hatékonyságát ellenőrző lista alapján az érzékelés és a kognitív tudatosság mutatott jelentős javulást a kontrollcsoporthoz képest - olvasható a BMC Pediatrics szaklap beszámolójában.
Az autizmusban szenvedő gyermekek túlnyomásos oxigénkamrás (hiperbár) kezelése az utóbbi években kezdett elterjedni. A legtöbb hiperbár kezelés 2 atmoszféra mellett zajlik. A magasabb légnyomásos oxigénkezeléseket például szén-monoxid mérgezés esetén, vagy nehezen gyógyuló sebek gyógyulásának elősegítésére alkalmazzák. Egyes krónikus neurológiai megbetegedések, mint például a magzati alkoholszindróma, a krónikus vagy akut agyi traumák és az autizmus kezelésében 1,5-2 atmoszféra nyomást és 95-100 százalékos oxigéntartalmat alkalmaztak sikerrel, de eddig is voltak pozitív tapasztalatok, melyek alacsonyabb légnyomás és oxigénkoncentráció használatáról számoltak be. Az eddigi vizsgálatok azonban nem voltak kontrolláltak, vagyis az eredményeket nem hasonlították össze placebokezelést kapott csoport eredményeivel.
Az autizmus esetén az oxigénkezelés hatékonyságát többek között az oxigén gyulladáscsökkentő hatására vezetik vissza - olvasható a tanulmányban.
Milyen tünetekkel jár az autizmus?
Az autizmus az empatikus képesség csökkenésével járó, az agy egyes részeinek működését érintő rendellenesség, amelynek foka a fogyatékosságtól az enyhe szociális készségzavarig terjedhet. Az autisták számára alapvető nehézséget jelent a saját és mások gondolatainak, szándékainak, vágyainak, érzelmeinek felismerése és viselkedésének értelmezése, így reakcióikat sem képesek a másik ember igényeihez igazítani. Ebben az esetben kifejezetten a társas funkciókért felelős agyterületek rendellenes működéséről van szó, amelynek az egyik legjellemzőbb tünete, hogy az autista gyermekek kerülik a közvetlen szemkontaktus kialakítását. A szemkontaktus kialakításának képessége a többi társas készség egyik alapja, amire egészséges kisbabák már igen fiatalon is képesek - ez arra utal, hogy veleszületett készségről van szó.
Az autizmus különböző formáit autisztikus spektrumzavarként, illetve pervazív fejlődési zavarok csoportjaként definiálja a modern szakirodalom, ez azonban nem jelenti azt, hogy az autisták általános intelligenciája elmaradna a teljes népesség átlagától. Sőt, az autizmussal élő emberek gyakran kiemelkedő matematikai, technikai tehetséggel rendelkeznek, így könnyedén megjegyeznek rendszámtáblákat, telefonszámokat és bonyolult matematikai számításokat is képesek fejben elvégezni. Bár az autizmus tünetei széles körben ismertek, okairól jelenleg még csak elméletek léteznek. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a betegség kialakulása alapvetően öröklött tényezőktől függ, mások szerint viszont főként a környezeti hatások okozzák az autizmus megjelenését. www.egeszseg.origo.hu/cikk/0912/876569/20090319_autizmus_tulnyomasos_hiperbar_oxigenkamra_1.htm
Hello!
Hihetetlen mire képesek gyermekeink a meglepetés legnagyobb erejével.Nem lehet könnycsepp nélkül tovább menni.Engem az ilyen "APRÓ" örömök éltetnek.Néha olyan érzésem van,mintha az agyukban az egészséges és a beteg ÉN-jük hadakozna.
Sziasztok!Rendszeresen olvasom a hozzászólásokat, de eddig nem sokszor írtam.Most is csak azt szeretném megosztani veletek, hogy mennyi tudnak ezek a gyerekek fejlődni az érzelmeik kimutatásában is.
Két esőmanóm közül a kisebbik 6 éves, spec. oviba jár.Mikor odakerült, a beszéde abból állt, hogy elismételte amit hallott, és filmekből vett idézeteket szajkózott. Ma már nagyon jól lehet vele beszélgetni, csak a ragokat véti el néha. :)
Tegnap, mikor mentem érte az óvodába, beszélgettem pár szót az óvónénivel, közben kisfiam írogatott egy papírra, majd odajött és közölte, -anya, írtam neked üzenetet..Szó szerint ezt írta nyomtatott betűkkel:"ANYA SZERETLEK OLYAN JÓ FIÚ VAGYOK" Majdnem sírva fakadtam, de hihetetlen jó érzés volt!
Anyamedve!Jó érzés olvasni az örömödet, hogy fiad hiányolt a táborban!Az ilyen dolgok újra és újra erőt adnak, gondolom..Vajon kisfiam milyen lesz majd 15 évesen...?Sajnos semmi sem jósolható be autista picijeink fejlődése tekintetében, úgy mint az bejósolható lenne a tipikus fejlődés esetén..Ez egyrészt egy nagyon nehéz, fájdalmas bizonytalanság érzetet ad, de rendkívül izgalmas is..
Alva76-om!Nyáron remélem együtt örülünk majd picijeink vidám hancúrozása láttán. De most először irány egy izgalmas , másik út!
Kedves Anitam es Anyamedve!!!!!!!
Halasan koszonom a szep es kedves szavakat!!!!!!
Szivem legmelyerol kivanok Nektek sok boldog es onfeledt percet gyermekeitekkel,erot,egeszseget es kitartast tovabbi utatok soran a fejlodes mezejen!!!!!!
Kedvas Alva76 és Dorothea!
Gratulálok gyermekeitek látványos fejlődéséhez.
Tudom, mennyit jelent a szülőknek látni, hogy gyermekük a rengeteg energiának, szeretetnek, törődésnek köszönhetően ilyen szépen fejlődik. És kívánom, hogy továbbra is legyen energiátok, erőtök, és kitartásotok nektek és az egész családnak!
Kedves Anita! Ne keseredj el! A gyermekek nem egyformák.Van aki korábban indul be, van aki később. Igazad van, minden apró dolognak örülni kell! Az én fiam is szinte minden nap hoz valami újat, pedig ő már 15 éves.Most az volt a legújabb, hogy hiányolt a táborban minket, és ezt ki is fejezte. NAGYON JÓ ÉRZÉS VOLT EZT HALLANI. Számolgatta a napokat, hogy mikor jön már haza. Aztán előbb kellett hazahozni, mert lebetegedett.Újabban hozza a könyvét, hogy olvassak neki.Biztos,hogy mindent jól csináltok. Csak így tovább! Ha el kezdett beszélni, és kap esetleg logopédiai fejlesztést is, szerintem nem fog elfelejteni beszélni.Sok sikert továbbra is
A reklámspotról pedig utólag átgondolva sok igazságot mondtál. Nekem az a véleményem, hogy 1 percben nagyon nehéz sok mindent elmondani. Szerintem elsősorban figyelemfelkeltés volt a céljuk, és azt elérték. Kérdés, hogy a legtöbb emberből mit vált ki. Van aki megijed, van aki elgondolkodik Ilyen-olyan véleményt is hallottam már. A mozgáskorlátozottak filmjét még nem láttam, de a Down szindrómásokét igen. Nekem az is tetszett,humorosabb volt. de a Down szindróma is más. Csak ennyit akartam
További ajánlott fórumok:
- MMR oltás - autizmus. Lehet összefüggés?
- Ti megmondanátok egy ismerősnek ha a 3 éves fián az autizmus több tünetét észlelnétek?
- Láttok autizmus jelet az alábbiakból?
- Ezek az autizmus jelei lehetnek?
- Lehet autizmusom vagy Asperger-szindrómám ez alapján?
- Szerintetek lehetséges, hogy autizmusom van vagy mire gondolnátok?