Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Autizmus - Naná, hogy Esőember! fórum

Autizmus - Naná, hogy Esőember! (beszélgetés)

2009. aug. 4. 09:53

Sziasztok!

Nagyon régen írtam ide, de most megosztom veletek is, amit nekem egy év után mondtak a Delej utcában, ahol megkaptuk tavaly az első szakvéleményünket.

Azért kértem a felülvizsgálatot, mert

szerettem volna tudni, hogy mennyit fejlődött, és hogy jó e az a fejlesztés, amit kap.

Odaértünk, nagyon kedvesen fogadott minket a hölgy, akivel amúgy is

értekezni szoktunk telefonon (időpontkérés stb.) és mondta, hogy

kicsit várnunk kell, mert még nincs üres várótermük. Így az udvaron

csúszdáztunk.

Megérkezett a két pszichiáter/pszichológus nem tudom, bemutatkoztak,

egyikük vizsgálta tavaly is legalábbis őrá emlékszem. Noelnak azt

mondtam, hogy megyünk egy nénihez (még jó hogy bácsi lett) és

játszania kell vele, úgy ahogy a Gabi nénivel szokott (fejlesztőnk).

Minden további nélkül elment vele, engem otthagyva a másik hölggyel,

aki végig arról kérdezett, hogy miben látom a fejlődést, a javulást,

milyen problémák merültek fel esetlegesen.

Még szinte a végére sem értünk a beszélgetésnek, mikor visszajöttek a

vizsgálóból.

Nem nyújtom tovább a lényeg:

Noel nagyon okos kisfiú, és tényleg nagyon sokat fejlődött. Bizonyos

szituációban minden kérdésre tud válaszolni, ami a szituációval

kapcsolatos, viszont ha már valami távolabbi kérdést tett fel neki

arra már sajnos nem (pl mivel, vagy honnan jöttél)

Azt is elmondák, hogy nagyon jó kezekben van, és szerencsések vagyunk,

hogy autista specifikus fejlesztést kapunk, és az oviba is úgy állnak

hozzá a dologhoz ahogy.

Nagyon gyorsan tanul, gyorsan felfogja, hogy mit is szeretnének tőle.

Nagyjából ennyi történt.

Látom itt többen is ovit keresnek, ez sajnos igazán nehéz ügy, nem feltétlenül az autistaspecifikus ovi a legjobb. Pedagógust keressetek inkább, mint ovit, nekem ez a tapasztalatom. És ha tehetitek, integrált legyen, mert nagyon sokat tanult Noel is a többiektől, és 100%-ban a kicsik elfogadják őt olyannak, amilyen.

Anikó

2057. anyamedve (válaszként erre: 2056. - Fortuna79)
2009. aug. 3. 12:31

Szia!

Hol keresel ilyen ovit?

2056. Fortuna79
2009. aug. 3. 10:45
Sziasztok .) Tudtok olyan ovit, ahol felvesznek autista gyereket és van külön gyógypedagógus is mellé?
2055. oanita (válaszként erre: 2053. - Oanita)
2009. aug. 3. 06:31
Röpcsike! Szerencsére aztán megtalálta a család a többieket Balatonszárszón, és nagyon jól érezték magukat! Hogy sikerült? Sokan el tudtak menni?
2054. ligi (válaszként erre: 2052. - Oanita)
2009. aug. 2. 21:08
Köszönöm. Még átgondolom. Annyira utálok már minden vizsgálatot, még ha rövid is.Ha lesz rá időd esetleg írjál majd róla pár mondatot, tetszett -e a képzés.
2053. oanita
2009. aug. 2. 13:52
Most hívott egy szülőtárs anyuka, hogy lennt vannak Balatonszárszón, de egy lélek családot sem látnak, sem elkerített részt a strandon. Mi sajnos nem tudtunk menni, de ezek szerint ezen a családon kívül senki más sem? Kérte tőlem az anyuka Röpcsike tel.számát, de nekem nincs meg. Röpcsike, ha ezt olvasod, légyszi privátban írd meg, hogy mi történt!Móricz Zsigmond strandon van a család, tehát jó helyen! Köszi:Anita
2052. oanita (válaszként erre: 2050. - Ligi)
2009. aug. 1. 13:05

Ligi!Sajnos náluk is(Vadaskert) meg kell vizsgáltatni a gyermekeket, és így, bekerülve a rendszerükbe, lehet a képzésre menni!Én is ezért kértem Levi ottani viszgálatát. ( a diagnosztizálásunk a Korai Fejlesztőben volt)

A "vizsgálat", miután megtudták, hogy a képzés miatt mentem hozzájuk, csak kb.20 perc volt, és igen flegma..De a célom elértem, s ez volt a lényeg!

Üdv.: Anita

2051. Csilluci75 (válaszként erre: 2049. - Zseba)
2009. aug. 1. 10:54

Zseba.Mi aug.15-én fekszünk be.Vagyis és 15-én kell menjek a kisfiamat hozza a férjem másnap reggelre.Mindig ez a szokás,hogy előtte egy nappal kell anyának bemenni?

Egyébként én úgy tudom,hogy csak ott már vizsgált gyermekek szülei vehetnek részt a tréningen,mert tb kártyával be kell jelentkezni előtte.De persze ez nem biztos.Rá kell érdezni P.Csillánál egy tréning alkalmával.Tavaly nyáron pl voltak óvónők is.

2050. ligi (válaszként erre: 2045. - Oanita)
2009. aug. 1. 10:51

Sziasztok!

Én is pont azt akartam kérdezni, hogy akkor is részt lehet-e venni a szülőtréningen, ha a gyermeket máshol vizsgálták? Különösen a napirend, PECS, viselkedésproblémák érdekelnének.

Az én fiam most kezd "szétcsúszni" a nyári óvodaszünet miatt.A tavalyi évhez képest ez nagyon jó. Tavaly 3hétig minden reggel 8-kor az autó mellé állt, hogy induljunk. Sokat segít hogy a kistesó "babából" hirtelen kisfiú lett, aki egyfolytában beszél, énekel és Szabolcsot is bevonja minden játékába. Hihetetlenül húzza előre beszédben és viselkedésben is a Kicsi a Nagyot.

Másoknál milyenek a testvérkapcsolatok?

2049. zseba (válaszként erre: 2045. - Oanita)
2009. júl. 31. 17:57
Szia Oanita! Befeküdni megyünk! Egyszer voltunk már ott vizsgálaton, Dr Sófi Gyula vizsgálta Ádámot, ő akkor azt mondta hogy "szerinte" nem autista (egy előző pszichiáter is ezt mondta), de vannak autisztikus dolgai, ezért ha gondolom feküdjünk be 1 hétre és kivizsgálják. Megpróbálom a férjemet majd addig ott tartani,mert jó lenne elmenni a szülőtréningre.
2048. Zsanett01 (válaszként erre: 2045. - Oanita)
2009. júl. 31. 17:23
Szia Anita! Hogy lehet a szülőtréningre eljutni? Csak azok mehetnek, akiknek a gyerkőcét a Vadaskertben már vizsgálták? Most voltunk egy pszichiáternél, aki ugyan nem diagnosztizálta a kisfiamnál az autizmust, viszont a véleményben szerepel, hogy ilyen irányú ovi javasolt neki és persze a fejlesztés is. Köszi a segítséget!
2047. oanita (válaszként erre: 2045. - Oanita)
2009. júl. 31. 14:11
3 éves!
2046. diorissimo88 (válaszként erre: 2043. - Csilluci75)
2009. júl. 31. 14:09
Hálistennek, jó az állapotuk.Sokat köszönhetünk a sulinak, ahova járnak. Ott van autista csoport és két éve indult ovi is. Itt minden szükséges fejlesztést megkapnak. Logopédia, gyógylovaglás, kutyaterápia, vannak ayres eszközök, (az egyik óvónéni elvégezte az ayres terápiához a képzést is), jártak csoportos "gyógyúszásra", és mindent pályázatokból igyekeznek finanszírozni, úgyhogy anyagilag se megterhelő.Szerencsénk van, azt mondhatom. :)
2045. oanita (válaszként erre: 2044. - Zseba)
2009. júl. 31. 14:09

Zseba! A szülőtréning 15-18-ig tart. Akár el is jöhetsz rá,de sajnos gyerekfelügyeletet nem vállalnak.

A kisfiaddal is be kell feküdnötök? Vagy a vizsgálatra jöttök? Mindenesetre a szülőtréning lehetőségét úgyis mondják majd, de ha még sem, akkor kérdezz rá! Érdemes lenne úgy szervezned (családtag segítségét kérni,vinni magatokkal, aki addig vigyáz a kicsire)a 31-ét, hogy délután részt is tudj venni a napirend használatáról szóló előadáson!Én Győrből járok fel (eddig egyszer siekrült eljutnom, mert csak úgy tudok menni, ha a férjemet elengedik a munkahelyéről. Egyedül vagyunk , nagyik más városban...)!

A képzés 4 alkalmas. Hétfőnként van, Folyamatos -1-2-3 hetente, ahogyan Prekop Csilla ráér.Újra és újra mennek az előadások, bármikor be lehet kapcsolódni. Témáik:- Érzékelés , észlelés,- Viselkedésproblémák,-Napirend,-PECS

Ha 31-én jönnél, akkor írj nekem, és beszélgethetnénk is személyesen. Nekem is éves lesz a kisfiam.

2044. zseba (válaszként erre: 2038. - Csilluci75)
2009. júl. 31. 10:31

Szia Csilluci! Mikor mentek a befekvésre? Mi aug. 31-én megyünk a kisfiammal, aki októberben lesz 3 éves. Mi is járunk hrg tornára Egerbe, de csak heti 1-szer van és javasoltak még Ayres terápiát is, de az nincs itt a közelünkben, esetleg majd a Nevelési Tanácsadóban lesz valami hasonló, de sajnos nyáron egyik sincs. Kellene járnunk logopédiára, de a gyerekorvosunk ragaszkodik a BERA vizsgálathoz, amíg nem csináltatjuk meg, addig nem ad beutalót. Szerencsére Ádám nem agresszív egyáltalán, nálunk a kommunikáció hiánya és az iszonyatos hiszti a probléma és még pelusozunk sajnos. Mondjuk amióta járunk neurofeedback kezelésre, nyugodtabb, jobban alszik, jobban szót fogad és könnyebben elfogadja a szabályokat. Igaz ebben a bölcsi is sokat segített nekünk, bár csak napi 2 órát van ott.

Oanita: Éppen aug. 31-én lesz szülőtréning? De jó lenne majd azt is végig járni, de mi is messze vagyunk Bp-től, így elég nehéz.

2043. Csilluci75 (válaszként erre: 2042. - Diorissimo88)
2009. júl. 31. 08:16
Húha.Akkor nagyon sok mindenen túl vagytok.....Remélem azért mindenkinek jó az állapota!!!
2042. diorissimo88 (válaszként erre: 2041. - Csilluci75)
2009. júl. 30. 19:05

A fiaimnak autizmus diagnózisa van, a lányomnak"csak" figyelemzavar, egyéb emocionális zavar és diszkalkúlia.

A fiúkat nekem is a Prekop Csilla vizsgálta, meg a kisebbiknek az ADOS tesztet egy másik gyógypedagógus csinálta. A nagyobbikat nézte még anno egy pszichiáter is, ha jól emlékszem B. Márta.A lányomnak megint más volt az orvosa. Ő kétszer is volt bennfekvésesen. Másodjára két hetet.Szóval, elég sokat jártunk mi is oda,a szülőtréningre is jártam.

2041. Csilluci75 (válaszként erre: 2040. - Diorissimo88)
2009. júl. 30. 17:21
Csillával együtt egy gyermekorvos H.Adrienn is vizsgálta.Ő azóta sajnos már nem dolgozik ott.Neked mindhárom gyermeked "beteg"?
2040. diorissimo88 (válaszként erre: 2038. - Csilluci75)
2009. júl. 30. 14:46
Szia! Csak a Prekop Csilla nézte a kisfiad, vagy a Bíró Andrea is?Mi is ott kaptunk diagnózist mindhárom gyerkőcömre, de a fiúk nem voltak bennfekvésesen, csak a lányom, de ő a figyelemzavara és beilleszkedési gondjai miatt.
2039. oanita (válaszként erre: 2038. - Csilluci75)
2009. júl. 30. 14:43

Remélem azért jól viseli a kisfiad a benntfekvést, a viszgálatokat, legalább majd a 2.-3. naptól. Először az én kisfiam is sír, fél, új helyeken, főleg, ha ott is kell aludni, de aztán ha megszokja (1-2 nap), akkor már jókedvű, boldog. Viszem is sokfelé, nem szeretnék a négy fal közé beszorulni vele, azért, mert autista! Ilyenkor viszem a mobil napirendünket, a kártyákat, ez mindenképp segít! No és persze hazai dolgokat, játékokat, akár otthoni párna huzatot, hogy legyen otthonias érzése!

Örülök, hogy van fejlesztő ovitok , ahová majd mehet!

2038. Csilluci75 (válaszként erre: 2037. - Oanita)
2009. júl. 30. 09:25

Szia.Mi már tavaly nyáron végig csináltuk a szülői tréninget!Nagyon sokat segített.A kisfiunk csak azóta nem a pelusba kakil.Egy nagyon egyszerű dolgot ajánlottak,ami nekünk szerencsére bejött.A vadaskertben nem kaptunk fejlesztést!!Ők ajánlották a HRG-t,amit majdnem 1 évig csináltunk is.De mivel Bp-től 150km-re lakunk nagyon megterhelő volt.Persze anyagilag is sok a Hrg!!

Nemsokára megyünk be a 4napos benntfekvésre Prekopp Csilla a "kezelő orvosunk"!!Én nagyon megvagyok elégedve vele!!!

A benntfekvésünk célja a diagnózis lezárása.Mivel szeptembertől egy fejlesztő oviba vinnék a kis srácok ott kérik a kódot.

Remélem sikerül.

Egy kicsit félek a 4 naptól,mert nem a megszokott környezetünkben leszünk.

Egyébként az ikrek 2 petéjüek és 35 hétre születtek.

2037. oanita (válaszként erre: 2036. - Csilluci75)
2009. júl. 29. 23:42

Szió! Jó, hogy írtál, kiírtad magadból.. Egy ,vagy két petéjű ikrek a gyerkőceid? 31-én megyek egy szülőtársammal a Vadaskerbe szülő tréningre. Te voltál már a képzésükön, ill. nem jössz véletlenül aug.31-én?

Az én kisfiam 3 éves lesz szeptember 21-én. Még szinte semmit nem beszél. Irtó édes autista kiskölök..

A Vadaskertben hogyan foglalkoztak a kisfiaddal, milyen fejlesztést kapott?

Üdv.: Anita

2009. júl. 29. 14:08

Sziasztok.Már nagyon régóta olvasgatlak Benneteket!!!Nagyon sok okos dolgot és persze nagyon sok olyan iromány is van,mintha csak én írtam volna.A mi fiúnk 5és fél éves.Most 3 éve hogy elkezdtünk vele pszihológushoz járni a viselkedése miatt!Kisfiunknak van egy ikertestvére is,aki teljesen átlagos ütemben fejlődött.Természetesen láttuk elég hamar,hogy valami problémánk lesz...

A pszihológus azt mondta,hogy szerinte autisztikus tünetei vannak a gyereknek,sajnos ő ebben a témában nem jártas,de megadja egy pszihiáter ismerősének a nevét,ő biztosan tud segíteni.Persze nem tudott:-(

Ő javasolta most másfél éve a Vadaskertet.

Azóta járunk oda.

Gyermekünk felveszi a szemkontaktust,de csak ha ő akar valamit.Beszél,kommunikál,nagyon jó a memóriája.

DE! éves korától csak tejbegrízt eszik naponta 3*.Éjszaka még néha bepisil.Ha valami nem úgy van,mint szeretné,dühkitörése lesz.Már néhányszor nekem jött.Mostanában ököllel üti a fejét....

Általában egyedül játszik bár ikertestvére vele van mindig.Oviba külön csoportba járnak a pszihológus tanácsára.Egészen jól viselik.

2hét múlva megyünk a Vadaskertben diagnózis lezárás ügyében egy hétre.

Egyébként 1évig csináltuk a Hrg-t Bp-en.Sajnos anyagi okok miatt abba hagytuk.Most az INPP-t csináljuk 2 hónapja.Ez is egy torna.

Valaki hallott már róla?Bocsánat,hogy ilyen sokat írtam.Jól esett kiírni magamból.További kellemes napot mindenkinek!!!

2035. ropcsike (válaszként erre: 2020. - Palat)
2009. júl. 28. 21:32

Természetesen!

Mindenki, szívesen lát Mindenkit.

2034. mimi-rita (válaszként erre: 2029. - Fortuna79)
2009. júl. 27. 09:54

megpróbálok sorra válaszolni :)

igen, mi a tinus terápiát csináljuk, már több mint egy éve. az én gyerekem is 3 volt amikor elkezdtük. nem is értem miért tartod korainak? van valami félelmed ezzel kapcsolatban?

nálunk nagyon jól bejött, én már olyan 60-70 %-osra teszem a gyógyulást.

tavaly még 3 szót használt öszesen, most meg már mondatokat rak össze, kezd ragozni is.

én a saját részemről az autizmust egy komplex betegségnek tartom, és első sorban "mérgezettségnek", és szeretném, ha minél rövidebb időt töltene a gyerekem ebben az állapotban, ami nem jó neki.

valahogy az én fejemben úgy állt össze - és ez sokmindenkivel való közös gondolkodásból, rengeteg utánaolvasásból, fordításból, stb. is fakad! - hogy az autizmus hátterében emésztési, táplálkozási zavarok, káros környezeti hatások, stressz, betegségek, és igen az oltások is! stb. húzódik meg, és biztos, hogy kell egyfajta hajlam, érzékenység, ahhoz hogy kijöjjön.

szóval én folyamatosan azt a lehetőséget kutatom, hogy kihozzam ebből, hogy meggyógyuljon, és a sorrend az, hogy először a fájdalmat szüntessem meg.

amennyiben vannak neki, nem megfelelő emésztésből fakadóan, akkor át kell alakítani a táplálkozását.

természetesen ehhez szakember segítségét kell kérni, egyedül nem szabad nekivágni!

sokak tapasztalata az, hogy a kazein megvonás pozitív hatása hamarabb látszik, a glutén kiürüléshez több idő kell.

a fejlesztéseket, intézményeket szerintem sajnos sokaknál az határozza meg, hogy hol laknak...rengeteg helyen kevés a lehetőség.

a tsmst, bhrg-torna, lovaglás, zeneterápia, logopédia-beszédindítás, ezekre elég sokan járnak.

mi ebből tsmt-t csináltunk az ovi előtt, most ez van ott, meg bhrg, és logopédia, a többire nincs pénzem és időm sajnos.

a delej utcai vizsgálatról én eddig csak jókat hallottam, hogy nagyon alaposak.

mi még nem voltunk, gondolkodom, mert sajnos elég drága.

2009. júl. 26. 11:56

Sziasztok!

Végre van egy kis időm ide írni.

Kezdek rájönni Hogyan? kezeljem Tamást (néha).

A fülbefogása volt két éves kora körül akkor a zene miatt csinálta, most rájöttem mikor csinálja, pl: ha nem megy a tv mikor reggel kijön a zsobájábol és addig befogja a fülét még be nem kapcsolom akár reggel 5-kor is, vagy ha nem akar valamit, vagy ha nem tudja mit akar!

Néha próbáljuk elterelni a figyelmét erről és elveszi a kezét néha kérdezzük mit akar mit szeretne vegye le a kezét de semmi, néha összejön néha nem.

Csak ez a zavarodottság van nála, hiszen beszédben fejlődött, sőt már nem mindig utánoz mikor kérdezek pl: azelött a kérsz inni? kérdésre azt mondta kérsz inni! Most kérek inni! Vagy ha azt mondta elég volt azt mondta elég volt? most azt mondja igen és azt is mondja magától hogy köszi anya!

Már 100-ig nem csak számolni tud hanem le is írja! sőt az abc betűit is le tudja írni és most nem volt fejlesztésen magától tanulta meg leírni, (az az volt egy dvd amit szeret és abban a számokat írják is és azóta magátol megtanult írni)

Egyre többet beszél sőt ha baj van már néha magától szól segítség,valaki segítsen,au ez fájt!

Már végre az utca és autó fóbiáját is legyőztem egy játékkal, nem volt egyszerű amit egy hónapi csinált sehova gyalog nem lehetett menni mert csak a járdán ment és nem mindenhol van és a bevesárlóközpontoknál is amit csinált? de ezt is megoldottam. Megpróbálok minden napra valami programot csinálni hogy ne üljünk itthon de sana ez nem mindig megoldható!

Jövőhéten mehetünk fejlesztésre végre! talán jobb lesz!

Most már csak egy hónap itthon! valahogy csak kibírjuk!

A naptár témán rajta vagyok de az igazság az hogy egyet csináltam de arra rá sem hederít, ugyhogy más megoldást keresek.

azaz másfajtát csinálok hátha a kinézete nem fogta meg!

Mi is szívesen mennék 2-án a balcsira,remélem jó idő lesz! ki az aki megy?

2032. sztolyka (válaszként erre: 2029. - Fortuna79)
2009. júl. 25. 09:48
Mi is voltunk a Delej utcában.Kérdezz bátran!
2031. ligi (válaszként erre: 2029. - Fortuna79)
2009. júl. 25. 07:36

Szia!

Mi voltunk a Delej utcában vizsgálaton. Mire vagy kiváncsi?

Ha tudok szívesen segítek.

2030. 2cb2af252b (válaszként erre: 2027. - Domi2004)
2009. júl. 24. 21:38
Nagyon szívesen.
2029. Fortuna79 (válaszként erre: 2028. - Mimi-rita)
2009. júl. 24. 21:37

Ti a Tinus terápiát csináljátok ? Én megmondom őszintén félek tőle és korainak tartom hogy 3 évesen elkezdjük... Rosszul gondolom?

Tejterméket ha kiiktatom, akkor mit adhatok neki enni? Tejet amúgy sem kap. De akkor nincsen csoki, vaj, tejföl, joghurt,túró, sajt semmi. Mit adjak neki enni? MIt szabad?

Húst, tésztát, rizst, zöldséget és gyümölcsöt...?

Mennyi idő után látszik a javulás ?

Köszönöm: Adri

Kérdésem még másokhoz is. Akinek autista kisfia van, hova járatja oviba, milyen fejlsztést ad neki és volt - e már valaki a Delej utcában vizsgálaton?

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook