Autizmus - Naná, hogy Esőember! (beszélgetés)
Viszont nagyon szépen szemléltették benne az autizmus egyes jegyeit...
Az én Kisfiamnál mondjuk mindegy, hogy a tányér melyik oldalára tesszük az adott ételt, viszont, ha kér egy szelet kenyeret valamivel, ha itthon van, akkor Ő mondja meg, hogy a kenyér melyik oldalát kenhetem meg, és kötelező számára középen ketté vágni...
Ez csak egy példa TŐle...
Csilluci: Biztos hogy aug. 15-én kell bemenned? Az szombat lesz...! Nekünk annyit mondtak hogy 31-én reggel 9 óra körül érjünk be, az anya elszállásolása napi 3000 Ft(azt nem tudom hogy hol van ez a szállás és mi tartozik ebbe az árba). Ha megvolt a vizsgálatotok, megírod nekem hogy milyen volt, milyen vizsgálatok voltak, milyen volt a szállás, az ellátás? Előre is köszi!
Timi.
Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget, tündérek vagytok :)
A filmet pedig feltétlen megnézem, szerintem sok esőmami is ...
Ma este ismétlésre kerül a:
21:00, Szerda (augusztus 12.), m2
Árnyékok közt
kanadai thriller, 87 perc, 2009
Josephine egyedül neveli Autista lányát, Marthát, aki különleges gondoskodásra szorul. Egyik este megáll segíteni egy lerobbant autó utasainak, ám egyikük, egy fegyveres rabló halálosan megsebesíti lánya szeme láttára. Mielőtt meghal, keresztlányára, Nicole-ra bízza Marthát. Nicole nem hiszi, hogy képes megbirkózni a feladattal, ezért elviszi Marthát az apjához, aki azonnal intézetbe záratja. Nicole végül magához veszi, ám a rabló, aki megölte Josephine-t, vadászik Marthára is, mint egyetlen szemtanúra.
Vetítik:
M2: Szerda (Augusztus 12.) 21:00
Szerda (Augusztus 12.) 1:00
A Száraznád Nevelési és Oktatási Központ honlapja:
www.szaraznad.hu Itt is van Óvoda is. Nincs autista csoport, de fogadnak autistákat és integrálják más sérültek közé. Nagy előnye, hogy nincs felvételi körzethatár, vagyis az egész országból vesznek fel gyerekeket. Ez óvoda, iskola, speciális iskola és szakiskola egyben. Mi most idejárunk. Az én fiamnak jót tett, hogy kiléptünk az autista csoportból és egy kicsit integrálódott. És ha beválik, akkor 18 éves koráig itt maradhat és szakmát tanulhat. Hát kb. ennyit tudok
Ez a Fogócska utcai óvoda
Szia!
A IX. kerben a Vágóhíd u-ban van az autista csoportos óvoda, de komoly várólista van ott is, tapasztalatból tudom.
A bizottság ahol voltatok a gyerekeddel mit javasolt? Integráló vagy speciális óvodát? Nem mindegy.
Persze, álszent dolog ez is, mert egyikben sincs hely.
Köszönöm szépen :)
A IX: kerületben a Fogócska u - iról hallottam ...
Szia!
Nem tudom, hogy integrált, vagy speciális ovodára gondolsz. Én a speciális ovodát javasolnám először. Többször szó esett már a fórumon a Ferencvárosi Komplex Óvodáról és Iskoláról.A IX.kerületben, a Thaly Kálmán utcában van. Csak kerületieket vesznek fel, ha jól tudom. /mi már rég jártunk oda./ Itt speciális autista tagozat működik. Nekünk jól bevált. Ha beválik az óvoda, tovább mehet a suliba is.
2. Száraznád Nevelési és Oktatási Központ: Budapest XV.kerület Pattogós utca. Itt nincs felvételi körzet határ, az ország egész területéről vesznek fel gyerekeket.Speciális autista fejlesztés nincs, de foglalkoznak autista gyerekekkel is. Mindkettőt megtalálod a neten.A XI.kerületben is van ilyen intézmény, de a címüket nem tudom. Majd utána nézek.
Nem csináljuk a Tinus terápiát.
Cebion cseppen (c vitamin) és (ma kezdtük el a) Béres cseppen kívűl nem kap semmit...
Már hallottam róla,de nem tudom, hogy bele merjek - e vágni... Várok még mert doktornőnk azt mondta, Peti nem autista, de vannak autisztikus tünetei. MOst várakozó állásponton vagyunk és járunk fejlesztésre.
Csilluci75, Zsanett01 csak az tud sírni a soraimtól, aki ugyanezeket éli át minden nap. Akinek fogyatékkal élő, autista vagy más betegséggel élő gyermeke van. Sokszor felmerül a kérdés bennünk:
-Miért pont én? - MIért pont ő?
Mi lett volna ha...
Egy nagyon kedves barátnőm arra tanított, nincsen ha, nincsen mi lett volna ha... MOst ez van, ezt kell megoldani.
És mi lesz ha? - Majd akkor kell átmenni a hídon, amikor odaértünk elé...
Persze én nem mindíg tudom, sőt talán nem is tudom betartani, mert nagyon aggódós anya vagyok...
ekrisztina, pöszti :)
Köszönöm a válaszotokat :)
Ma sétálni voltunk Petivel s csak azért , mert jött egy autó és nem engedtem, hogy a másik irányba menjen, mire akkorát harapott a kézfejembe, hogy sírni tudtam volna a fájdalomtól. Most egy forint nagyságú zöld folt lett és becsomósodott:(
Én is próbáltam egyszer visszaharapni, de nekem sem volt szívem nagyot és ahogy mondtad, így nem ér semmit sem :(
Elhiszem, hogy csak rám számíthat, de már tele vagyok kék - zöld foltokkal :(
A minap nagyon el voltam szomorodva. Barátnőmnek címzett levelemből idézek:
Peti a világ legdrágább gyereke. Még akkor is amikor belém mélyeszti a kis fogait és sírnék a fájdalomtól, akkor is szeretem és sajnálom :(
Nem csak amikor szomorú, hanem amikor örül akkor is ezt teszi.
Olvastam, hogy azzal teszi ez akiket nagyon szeret. Ambivalens érzelmei vannak...
Néha viszont odajön magától, megölelget, megpuszilgat érzem, hogy szeret és a szemeivel bocsánatot kér minden egyes harapásért :)
-Anya, ne haragudj rám. Nagyon szeretlek... De én más vagyok... Másképpen programoztak ...
De ettől még te vagy nekem a legdrágább :)
- Tudom , kicsim. Te is nekem és nem hagyom hogy bárki is bántson téged...Tudod, lehet , hogy nem te vagy más. Lehet , hogy a többi ember az. SZERETLEK :)
szia
csak annyit tudok mondani hogy gondolj arra hogy ő csak rád számithat csak te tudod hogy Őijen és Ő számit is rád és nem azért csinálja mert egészséges hanem mert autista .Csak te leszel ott mellette mindig akármije fáj és akkor is ha már kamasz lesz. Addig örülj amig vele lehetsz.Sok kitartást.(én is ijen cipőben járok.)
szia
Szia!
Milyen tippet kaptatok a szobatisztaságra?
Szia!
Nekünk harapásra bejött az "5 perc kiállítás": ha megharap, igyekszem nem kiadni hangot (mert az tetszik neki), de azonnal berakom a szobájába, modnom neki hogy "harapós gyerekkel anya nem játszik". Igyekszem teljesen higgadt maradni, tárgyilagos. A harmadik után láttam a szemén, hogy levette a lényeget, azóta nem harap, max odaérteti a fogát, ha nám vágom hogy mit szeretne. Sztem ő nem tudja hogy ez mennyire fáj nekünk. Egyszer próbáltam visszaharpni is, de nem mertem nagyon, úgy meg nem ért semmit.
Anikó! Úgy kb. hasonló időben ért bennünket a sokk, annak idején, hogy gyermekünk autizmussal él. Nálunk akkortájt merült fel a gyanú, ti azt hiszem diagnózist kaptatok már. Az egyik első olvasatmányaim közé tartozott a te elkezdett naplód. Akkor még nálunk is minden bizonytalan volt, és sok volt a remény, a fejlesztésben-fejlődésben.. Hála' a ti utatatok nagyon jó irányt vett, és nagyon örülök hogy ennyit fejlődött a kisfiad. A mi példánkaz nevezhetném (lehet hogy túlozva) másik végletnek. A városunkban a legjobbnak tartott gyógypedagógus, aki autista gyerekekkel foglalkozik, és akit azonnal ajánlottak, amikor a gyanú felmerült, és el is kezdtünk hozzá járni, egy idő után azt mondta,nem tud mit kezdeni Levivel. ( Akkor tényleg bezárult Levi, nem lehetett a figyelmét megragadni szinte egyáltalán) E közben a Szakértői javaslatára elkeztünk egy magát integráló intézménynek tartó bölcsibe beszokni, amit azonnal abbahagytunk, miután megtapasztaltuk a gondozónő viselkedésében az egyértelmű elutasítást! (egyszer azt mondta: "az ilyeneket régen az értelmi fogyatékosokkal együtt gondozták, minek ez az integrálás most.." És ez csak egy megnyilvánulása volt a sok közül.
Hónapok teltek el a gyanú felmerülése óta, és a fejlesztés még mindig a levegőben lógott, miután a legjobbnak tartott gyógypedagógushoz már nem jártunk, a bölcsibe szintén nem , ahol fejlesztést is kapott volna. Egy orszég szerte ismert alapítványnál próbálkoztunk, de az "ilyenekre" (autista) ott is széttárták a kezüket, ill. elkezdtünk egy Ayres terápiát, fél óra 2500ft, de 10 percet késett a nő, és 5-tel előbb abbahagyta, így negyed óráért fizettem, és azért, hogy végigüvöltötte Levi a foglalkozást, mert akkoriban nagyon nem fogadott el semmilyen emberi közeledést (a bölcsis próbálkozás után. ott nem tudom mi történhetett vele, mit művelhetett a már említett bölcsis gondozónő)
Tavaszig (4-5 hónapig) semmilyen fejlesztést nem kapott. Aztán nagy nehezen sikerült elintézni, hogy megkaphassa a neki járó heti 2 óra fejlesztést a Szakértőiben. Ott végre elfogadóbb volt, különösen a mozgásos foglalkozást szerette, de eget rengető fejlődés ezektől a foglalkozásoktól, ha nagyon őszinte akarok lenni, nem indult be. De jól érezte magát Levi, és már ennek örültem. E nyár előtt nem sokkal sikerült egy gyógypedagógust találnom, aki kezébe vette az "ügyünket". Ő a helyi iskolai nem beszélő autista csoport ofője. Azóta már napirendet használunk ügyesen, és Levi akár 45 percet megül, és dolgozik, feladathelyzetben, VÉGRE!
DE! Nem indult be a beszéd. Csak néhány szót ismételget. "Levi-halandzsa nyelven" nagyon tudja mondani.. És nem rak ki 40 db-os kirakókat, nem brillírozik, cak a saját kis ütemében, lassacskán változgat.
Mindezeket azért írtam le, mert ahogy kezdtem a litániámat Anikó, kb. egy időben ért bennünket a sokk,(ha esetleg nem is emlékszel rám innen a fórumról) de hála Istennek, nálatok minden jól alakult, és a kisfiad jól fejlődik. Nálunk a kezdeti bizonytalanságok ( persze a bizonytalanságok ebben az állapotban mindvégig megvannak) és remények után, engem sajnos folyamatosan ér a következő, és az utáni meg utáni sokk..ugyanis az én kisfiam autizmusa nagyon erősnek tűnik, és az értelmi képességei vagy e miatt nem tudnak megmutatkozni, csak nagyon lassacskán, vagy alapjában véve adottan, alacsony szintűek.
A feldolgozás folyamata nagyon nehéz, mindannyiunk számára..Én most itt, hogy mindezeket leírhattam, a saját feldolgozás küzdelmemben tettem valamit, önmagamért..Amelyik szülőtársam meg sírva olvassa végig, mert a saját érzéseire, félelmeire ismer rá, az is tett önmagáért valamit, egy lépést a saját feldolgozási folyamatában. Kiadta a feszültségét, és érezhette a láthattalan összetartozást hasonlóan küzdő, szomorú, de az apró örömöknek örölni nagyon tudó szülőtársával..
Na ezért is írtam ilyen hosszan , azon túl, hogy Anikó örömére mindenképpen örülve, reagálni akartam!
További ajánlott fórumok:
- MMR oltás - autizmus. Lehet összefüggés?
- Ti megmondanátok egy ismerősnek ha a 3 éves fián az autizmus több tünetét észlelnétek?
- Láttok autizmus jelet az alábbiakból?
- Ezek az autizmus jelei lehetnek?
- Lehet autizmusom vagy Asperger-szindrómám ez alapján?
- Szerintetek lehetséges, hogy autizmusom van vagy mire gondolnátok?