Anyajegy eltávolítás (beszélgetés)
Kedves Mit333,
Nagyon keményen fogalmazol, de igazad van. Akkor is igazad volt, amikor azt írtad, hogy a statisztikákból azt hozunk ki, amit csak akarunk, ezért azok néha egymásnak ellentmondanak. Néha én orvosként is nehezen igazodok el a szakterületemet érintő új információk terén, bele sem merek gondolni, hogy laikusként milyen lehet megélni ezt.
Mindig igyekszem józanésszel és a saját eddigi tapasztalataim alapján megítélni az információkat és pont ez a cryo-lézer ügy olyan, ami egyszerű, alapvető ismeretek mentén is belátható, hogy veszélyes. Vannak ennél jóval bonyolultabb ügyek is.
Nem régen voltam a Magyar Dermatológiai Társulat elnökénél és ezt a kérdés is érintettük, hogy ilyen esetekben ki és mit tehet. Röviden senki és semmit. Amiről itt levelezünk, ez a jéghegy csúcsa. Nem is beszéltünk arról, hogy ma már kozmetikusok is kiterjedten használnak lézereket, IPL-t, ott aztán semmilyen kontroll nincs. Még egy lézeres szőrtelenítés is okozhat melanomát, ha anyajegyeket érint, mint erre már több példa is van.
Külföldön erősebb a kamara, fejlettebbek a betegjogok, öntudatosabbak a páciensek, drágábban a felelősség biztosítások, így mindenki jobban odafigyel.
Itthon nincs más eszköz, csak a páciensek edukálása ilyen fórumokon, blogokon keresztül és azoknak a közérthető információknak az átadása, ami alapján jó döntést hozhatnak.
Aki nem tájékozódik, az rossz döntést hozhat és veszélybe kerülhet. De ez minden területre igaz, nem csak az orvoslásra.
Üdv: dermdok
Kedves Dermdok!
Köszönöm a részletes információkat és érveket! Ezek után mindenki aki olvassa, feltehetően kellő óvatossággal közelít bármilyen anyajegy eltávolításhoz kötődő beavatkozáshoz.
Amiket leírtál óvatosságra intik azokat, akik ezt a fórumot olvassák, azonban attól tartok sokan vannak akik nem tájékozódnak mielőtt cryo-s (vagy lézeres) beavatkozást végeztetnek el magukon. Nem értem ezért azt, hogy ha ezek a módszerek veszélyesek, akkor pl. a cryo-s orvos, hogy tarthat erről a módszerről előadást a dermonaggyűlésen és, hogy végezhet ilyen kezeléseket évek óta több ezer páciensen, ráadásul nem titokban, hanem nyíltan arccal és adatokkal vállalva a tevékenységét. Szóval, ha a szakma álláspontja szerint Kálló doktor életveszélyes beavatkozásokat csinál úgy, hogy azokat biztonságosnak tűnteti fel, akkor őt miért nem állítják le (nem tudom ki: hatóság, orvosi kamara, dermotársaság, stb.). Ha jól értem Kálló doktor jelenleg olyan beavatkozásokat végez, amelyek következtében várhatóan jó páran minimum az életükkel játszanak, de az is lehet, hogy a kezelés következményeibe bele fognak halni. És, ha ez igaz, akkor ez Kálló dokor (vagy egyéb lézeres, fagyasztós anyajegykezeléseket végző orvosok) számlájára írható.
Üdv: Mit333
Sziasztok,
Készítettem nektek egy kis összeállítást a fagyasztásos (cryo) és lézeres anyajegy eltávolításról.
Akit érdekel, megtalálhatja itt:
Elnézést, egy kicsit provokatív lett.
Kedves Mit333,
Köszönöm a válaszodat és további gondolataidat.
Kezdeném azzal a dologgal, amit jelenleg a legfontosabbnak látok: a látszólagos érdekellentét feloldásával.
Egy dolog a szűrés és teljesen különböző dolog az anyajegyek eltávolítása. Egyetértek veled, amennyiben valakin van 1-2 anyajegy és azokat eltávolíttatja, akkor valóban nincs mire figyelni és nem kell szűrésre járni, csak jóval ritkábban.
Egészen más a helyzet, ha valakinek sok anyajegye van. Egyrészt azért, mert egy ilyen személy a génjeiben hordozza a magasabb melanoma rizikót, és mondjuk minden anyajegyet eltávolíttat magáról, akkor is kell szűrésre járnia, mert a melanoma nem csak anyajegyek talaján alakulhat ki és ha jön, akkor észre kell venni.
Ha valakinek sok anyajegye van, és mondjuk olyan módszert választ az anyajegyei eltávolítására, ami röviden irritatív, nem komplett és bizonytalan eredményességű, akkor ezzel tovább növeli a rizikóját és még inkább járnia kell. Nem látom az érdekellentétet a szűrés (felejtsük el itt a Melanomamobilt, mert sok orvos végez szűréseket és másokhoz is lehet menni, nem csak hozzánk) és az anyajegyek eltávolítása között.
Ha hiszed, ha nem, én tényleg az érdeketekben emeltem szót a kétes módszerek ellen és nagyon sajnálom, hogy ez úgy jött le, hogy e mögött önös érdek állna, azonban elfogadom, hogy két vélemény áll szemben egymással és további adatokra van szükség, hogy magatokban dönteni tudjatok.
Ezért kérlek ismét arra, hogy vedd fel a kapcsolatot a szegedi klinikával, akár címezd a leveled Kemény Lajos profnak, aki most a Dermatológiai Társaság elnöke és kérd az állásfoglalását. Talán neki elhiszed, amit mondani fog. Kérlek oszd meg velünk is, hogy mire jutottál.
Nagyon nehéz ügy a lelki egészség kérdése. Véleményem szerint sajnos ezt az állapotot, mármint akinek a sok anyajegy lelki problémát okoz, nem fizikálisan kéne(lehet) kezelni, hanem pszichésen, gondolok itt egy olyan csoportterápiára, amit konkrétan ilyen céllal indítanánk el pszichológus bevonásával. Remélem a kis eszmecserénk végére te is be fogod látni, hogy az össze anyajegy eltávolítása nem járható út, de itt azt is hozzá teszem, hogy mindenki azt tesz magával, amit legjobb belátása szerint szeretne tenni.
Kérésed alapján megnéztem a Wart Mole Vanish terméket. Talán emlékszel, hogy a táblázatban írtam, hogy nincsenek csodák; ez sem az. Pont a lényegről nagyon keveset írnak a honlapon, viszont rengeteget díjakról és a pénz-visszafizetési garanciáról.
Saját leírásuk szerint a termék egy „természetes kauterizációt” végez, tehát itt nem a fagyás, vagy az égetés öli meg az anyajegyet, vagy a szemölcsöt, hanem a növényi összetevők „égetik” el azokat.
Ne haragudj, de semmi jót nem tudok mondani. Nagyon veszélyesnek vélem. Te, mint laikus honnan tudod, hogy amit kezelsz vele, az nem egy korai melanoma-e (az igazán korai melanomákat a páciensek anyajegyként tartják számon)? Honnan tudod, hogy ami vissza maradt, az milyen mértékben károsodott és mi lesz belőle? Ha túlléped a bazális membrán szintjét (ami fájdalommal jár), akkor heg is marad és az anyajegyek bizony az alá is terjednek.
Szendi Gábor cikkeiről. Személyesen ismerem őt, tanárom volt az egyetemen.
Itt sincs ellentét. A szükséges D-vitamin szintézishez nagyon kevés napfény kell, nem kell hozzá napozni, elég ha csak az arcunk, alkarunk szabadon van. Magyarországon képtelenség olyan vastagon alkalmazni a fényvédőkőket, hogy az a D-vit szintézist gátolja.
A melanománál a hirtelen, nagy dózisú UV expozíció számít. A fényvédők itt a sajnos azt okozhatják, hogy hamis biztonság érzetet adnak és aki használja őket, nem vigyáz magára annyira és így még több napsugárzás éri.
Az is köztudott, hogy azoknak a melanomája, akik folyamatosan sokat vannak a napon és állandóan barna a bőrük, kedvezőbb lefolyású, mint azoké, akik érzékeny bőrük mellett időnként leégnek a napon.
Végül még egy apróság: amit végzünk szűrés és nem személyes konzultáció. Az orvosainkat kérjük, hogy a kellő felvilágosítást már helyben is adják meg, de erre igen korlátozottan van idő és mód. Éppen ezért nézi meg még egy orvos az összes anyajegyet és küldünk mindenkinek személyre szabottan öt oldalas leletet. Angliában nem is orvos, hanem asszisztensnő szűr. Remélem hamarosan itthon is lehetővé teszik ezt.
Üdv: dermdok
Kedves Dermdok!
Az előző hozzászólásból kifelejtettem, hogy kérlek írd meg mi a véleményed a linken található termékről:
www.wartmolevanish.com
És persze értem, hogy az álláspontod az, hogy az anyajegyeket békén kell hagyni, azonban szintén kérdéses dolog számomra, hogy a neten biztonságos megoldásként hirdetik hosszú évek óta és ráadásul nemzetközi díjakat is nyert (igaz, hogy egyik sem tűnik orvosi díjnak; valamint az számomra is furcsa, hogy a használatnál nem láttam, hogy ajánlották volna, hogy használat előtt bármilyen módon ellenőriztesse a páciens az eltávolítandó anyajegyeit).
Köszönöm: Mit333
Kedves Dermdok!
Köszönöm a kedvezményt, alkalmasint majd hivatkozom rá és élni fogok vele. Különben a modern orvostudomány legfontosabb vívmányának a diagnosztikai módszereket tartom és ebbe a bőrrel kapcsolatos betegségek szűrése is beletartozik. Valóban logikusnak tűnik, hogy időben észlelni egy betegséget jobb gyógyulási eséllyel kecsegtet, mint az, ha csak sokára fedezzük fel.
Az anyajegy lézeres vagy fagyasztásos eltávolításával kapcsolatos álláspontodat világosan leírtad, szerintem azt már itt mindenki megértette: az említett módszerekkel ne irritáljuk az anyajegyeket. Azonban azt is látnod kell, hogy valójában nekem, mint laikusnak, egyik orvos véleménye áll szemben a másik orvos véleményével. Az egyik azt mondja, hogy nem lehet, a másik, hogy lehet az anyajegyet fagyasztani. Én pedig nem tudok dönteni, miért hinnék inkább neked, mint neki, amikor a másik nekem azt ígéri, hogy esztétikus eredménnyel szabadít meg az anyajegyeimtől. Amikor azt írom, hogy lelki egészség, akkor az alatt azt értem, hogy lehetnek olyanok, akik nem tudják elfogadni magukat az anyajegyeik miatt és ezért zárkózottá, rosszkedvűvé vállnak és nem tudnak „normális” életet élni. Szóval, csupán arra utaltam, hogy ez nem minden szemszögből egyszerűsíthető le arra, hogy hagyd békén az anyajegyeket.
A fentieken túl az is a probléma, hogy Kálló doktor weboldalán ott található az önéletrajza, amely elég hosszú (én nem átallottam végigolvasni) és benne megtalálható a következő: „1994-ben alapitott kettő ambuláns rendelőmben 11 év alatt - többek között - 2220 beteg cryo kezelését végeztem. A kezelés tapasztalairól 2006 decemberében a Magyar Dermatológiai Társulat Naggyűlésén számoltam be.” Szóval nem kevés beteget kezelt már a doktor és, ha nem is rengeteg, de azért nem is csekély idő óta teszi mindezt. Ráadásul, ha beszámolt a dermatológusok naggyűlésén erről, akkor nem értem, hogy ott miért nem ítélték el azonnal, mint pancsert, ha olyat tett több ezer emberrel, ami azok egészségét vagy egészségügyi kilátásait jelentősen rontja.
Kérted, hogy fejtsem ki, hogy mi az érdekellentét Kálló doktor és a te véleményed között. Az ellentét az, hogy míg Kálló doktor az anyajegyek megszüntetését ígéri, addig te azok időszakos vizsgálatát. Ha nincs anyajegy, akkor nincs mit vizsgálni (persze, akinek sok van, azt még a megszüntetések után is lehet majd vizsgálni, gondolom). Itt van az érdekellentét.
Azt írod, hogy a mai orvostudomány az evidenciákon alapul. Sajnos ezt azért kétlem vagy az is lehet, hogy nem jól értelmezem (ha így van, majd bizonyára rávilágítasz, hogy hol tévedek). Mint laikust, érdekelnek az egészséggel kapcsolatos a tudományos kutatások, ezért bizonyos nem szakmai orgánumokon keresztül figyelem az ez irányú híreket és azt látom, hogy míg az egyik kutatás bizonyít valamit valamiről, addig egy másik képes pont az ellenkezőjét bizonyítani. Így aztán aki ezeket próbálja komolyan venni, nem is tudja, mit gondoljon. Hadd irányítsam rá a figyelmedet Szendi Gáborra weboldalára, aki mintha szintén nem venné evidenciának mindazt, amit ma az orvostudomány eredményként képes felmutatni. A bőr egészségével és védelmével foglalkozó cikkeket találsz a következő linkeken:
Mielőtt bárki rám fogja, hogy én itt az eddig említett urak szekerét tolom, hadd hívjam fel a figyelmedet, hogy nem gondolom, hogy akár Kálló doktor, akár Szendi Gábor által írtak feltételek nélkül elfogadhatóak, azonban mindenképpen elgondolkodtatóak, hiszen itt nem arról van szó, hogy a javasasszony véleménye áll szemben egy orvos véleményével, ezt gondolom te is belátod. Szóval lehet, hogy neked van igazad teljes mértékben, csak ezt jó volna nekünk, laikusoknak is belátni, mert akkor tudnánk megfelelő döntéseket hozni.
Végezetül még pár gondolat az egészségügyről, mint üzletről. Az üzlet az egészségügyben és az élelmiszeriparban különösen érzékeny terület. Ennek oka az, hogy az üzlet a kis befektetéssel minél nagyobb profit tézisén alapul. Ezért az üzleti alapú szolgáltatások vagy termékek esetén, könnyen háttérbe szorulnak vagy sérülnek az etikai megfontolások. Ez az általad nyújtott szolgáltatásnál ugyanúgy fennáll, mint a többi orvos szolgáltatásainál, legyen szó szűrésről vagy éppen sebészeti beavatkozásról.
Egyénként nem tájékozódtam az árakról, mielőtt hozzátok mentem. Úgy emlékszem, hogy Kálló doktornál is valami hasonló összeget fizettem mint nálatok, de az ő vizsgálata, ahogy írtam is, szerintem nem volt túl alapos. Az önmagában nem baj, ha valami jó üzlet, magam is az üzleti szférában dolgozom. Az, hogy te itt a fórumon veszed a fáradtságot és próbálod „menteni a bőrünket” :) nagyon szép dolog és szerintem, aki érti ezt, az hálás lehet érte (és hitelesnek is tűnik, amiket írsz és hogy itt birkózol velünk). Azonban azt is látnod kell, hogy itt sokak érdeke az egészség mellet az is, hogy számukra megfelelő esztétikumot képviselő bőrrel rendelkezzenek és próbálják megtalálni ehhez a lehetőségeket.
Kicsit ismét hosszúra nyúlt a hozzászólásom. Azért remélem sikerült megbirkózni vele.
Várom a választ, üdv: Mit333
Sziasztok! Járt már közületek valaki Ihász Juditnál?(Budapest) Nekem őt ajánlották de nem nagyon találtam infókat róla a neten...még honlapot sem.
Abban tudna vki segíteni hogy ha leszedetek egy anyajegyet akkor utána mennyi ideig nem szabad vízbe menni és napra menni?
Köszönöm!
Sziasztok!
Nos én is elmentem az itt emlitett melanomaszürésre és kiegésziteném Mit333 kimeritő és tanulságos jegyzetét a saját tapasztalataimmal. Mivel én megvagyok az anyajegyeimmel, esztétikailag nem zavarnak, pár évtized alatt jól egymáshoz nőttünk :) csupán egészségügyi megfontolásból mentem el erre a vizsgálatra. A szürést 5 helyszinen (rendelőben) végzik, igy ebből adódóan, bár ugyanarról a "cégről" van szó, a tapasztalataink mégis különbözőek (lehetnek).
Előre meg szeretném jegyezni, hogy magát az alapötletet, a szürést fontosnak, jónak tartom, és mindenkit csak bátoritani szeretnék, hogy ellenőriztesse azokat a fránya anyajegyeket:)
Szóval van egy változó/megváltozott anyajegyem. Miután észrevettem, elolvastam mindent a neten a témáról jótanuló módjára :) és sikerült annyira megijednem, hogy másnap elrohantam a körzeti orvoshoz, ahol kaptam egy időpontot hogy mikor kérhetek időpontot (siralmas és nevetséges de ez van). Aztán rátaláltam a mobilmelanoma szürés honlapjára, ami nagyon profi, áttekinthető, sok hasznos információval, és ugy döntöttem bejelentkezek a legközelebbi szürésre, mivel mindenütt kihangsulyozták, milyen fontos hogy időben orvoshoz forduljunk.
Telefonon bejelentkeztem, udvariasak, kedvesek voltak én meg boldog, hogy milyen gyorsan és könnyen ment. :)
Szóval elmentem és hát elég vegyes érzésekkel távoztam.
Maga a vizsgálat igy utólag nem egy nagy durranás, értem ezalatt hogy abszolut fájdalommentes:), gyors, (exhibicionistábbak még lehet élvezik is) bár én lelkileg előre felkészitettem magam, hogy mint ahogy a honlapjukon és a fórumon is olvasható ,igen, itt vetkőznie kell az embernek, és ha már majdnem Ádám kosztümben -értem ezalatt csak bugyi vagy kisgatya- vagy, akkor bizony a doki a kamerájával szószerint feltérképezi az egész testfelületet. (Majdnem az egészet, mert bár a hajas fejbőrt is emlitik a honlapon, ez nálam nem történt meg.)
A rendelő maga, amiben én jártam, egész barátságos volt, egy aprócska, de nem elhanyagolható szépséghibával. Az adminisztrátor hölgy, aki az adatfelvételt és a pénzügyeket bonyolitotta és maga a vizsgáló egy helyiségben volt, csak egy paraván választotta el. Ami idáig még rendben is lenne. Ami kissé zavaró és igy utólag elgondolkodtató, hogy mig az előttem lévőt vizsgálta a doki, addig engem kikérdezgetett a kollegája és az adatokat rögzitette egy számitógépen. Szóval egyszerre 2 kliens volt a rendelőben és mint ahogy én hallottam minden megjegyzést a vizsgálóból (megjegyzem nem tul sokat, elég szükszavu volt a vizsgáló orvos), ugy természetesen ők is engem. És ez megismétlődött amikor engem vizsgáltak, ugyanis a következő embert már akkor kikérdezgették, mikor engem még javában fényképezgettek. Talán ilyen körülmények között a Mit333 által emlitett adatlapos megoldás,amit akár a váróban is ki lehetne tölteni, ideálisabb lenne.
Egyébként személyes adatokra és egy pár, egyszerü un. rizikófaktorra vonatkozó kérdésre kellett válaszolnom, ugymint: haj-,szem-, és bőrszin, szedek e valami hormonális tartalmu gyógyszert és leégtem e életemben, különösen gyermekkorban, valamint szoktam-e napozni, szoláriumba járni. Ez utóbbit én azért kiegésziteném, hogy helyesebb lenne az a kérdés, hogy mennyi avagy sok időt töltök-e a szabadban, napon, merthát ugye nem kell ahhoz kifejezetten napozni, hogy tartósan napfény érje az embert (szabadidő, munka stb).
Aztán kaptam 2 db termékmintát, a hölgy nem mondta mik is azok, gondolom valami fényvédő faktoros krémek lehettek, nem volt időm megnézni (aztán meg ott is felejtettem a nagy sietségben) és egy egész oldalas gépelt lapot aláirásra, amiről fogalmam sincs mi lehetett, mert mire odajutottam volna, hogy elolvassam, már hivtak is a vizsgálatra. Azért nagyvonaluan és balgán aláirtam lányos zavaromban. (ilyet soha ne csináljatok! :) )
Már a fentiekből is kitünik, hogy itt a leggyengébb láncszem azt hiszem az időfaktor. Aminek a legelején, a bejelentkezésnél nagyon örültem, a gyorsaság, na az vált a leginkább zavaróvá számomra a későbbiek folyamán.
Az nagyon jól hangzik, hogy maga a vizsgálat nem tart tovább 15 percnél. És igen, ha valakin csak pár pöttyöcske van, akkor valóban nem. De ha valakit, mint például engem, a Jóisten, a genetika meg persze a Nap meg egyéb tényezők jócskán megjelöltek, akkor bizony a negyedóra nem elég.
És ez az ami rányomta bélyegét az egész vizsgálatra.
Az időhiány vagy egyéb okok miatt kommunikációról az orvos és köztem szó sem volt. Még abban sem vagyok biztos, hogy orvos volt e a kamerás, lehetett volna akár egy fényképész vagy egy asszisztens vagy bárki, aki jártas ezekben a technikai dolgokban:). Mert igenis, én, Mit333-mal ellentétben, szivesen vettem volna bármilyen kommentet, akár jót, akár rosszat, csak valamit... És attól is eltekintettem volna, hogy a következő paciens is hallja a megjegyzést. De azonkivül, hogy emeljem fel a kezem, forduljak meg stb. több nem hagyta el a "doki" száját és végül amikor megkérdeztem mit gondol arról a bizonyos anyajegyről, ami miatt végül is rászántam magam a vizsgálatra, csak annyit mondott, hogy nem tud biztosat. Szóval ez a "két orvos lát" koncepció számomra nem elég meggyőző, mert az igaz hogy látott az orvos,de bizony én épp olyan bizonytalansággal és aggodalommal teli jöttem ki a vizsgálatról, mint ahogy bementem. És itt a bizonytalanságot emelném ki.
Kiváncsian várom az eredményt, de azt hiszem máshol is megnézetem az anyajegyeim, különösen a számomra gyanusat, mert bár a honlap nagyon profi, Dermdok (ügyvezető) szimpatikus, empatikus orvosnak tünt a melanomaszürés honlapján és itt is, de a gyakorlatban a szürés engem egy szűk időkorlátba beszoritott, majdhogynem futószalagszerü, rideg technikai vizsgálatra emlékeztetett.
Summa summarum, aki "csak " egy gyors szürésre vágyik, pókerarcu, csendes, de egyébként meglehetősen alapos dokival, különösebb problémája nincs az anyajegyeivel és szeretne minél előbb túl lenni rajta, annak ez a rendelő és vizsgálat tökéletes lesz. Aki kicsit is emberközelibb, "ráérősebb" vizsgálatot szeretne, különösképpen ha kérdései vannak, aggódik egy vagy több anyajegye miatt, az ne ezt válassza.
Biztos vagyok benne, hogy a szakmai háttér megvan, remélem a képeket kiértékelő másik orvos nem küzd majd időhiánnyal és alapos, szakmailag megfontolt, átfogó kiértékelést kapok a további teendőkkel kapcsolatos javaslattal, mint ahogy azt igérték.
Bizom benne, hogy minél több embert sikerül megvizsgálni és megelőzni a nagyobb bajt, de legfőképpen abban, hogy a minőség nem megy a mennyiség rovására.
Kedves Mit333
Egy pontot kifelejtettem. Írod, hogy mindenki az érdekeinek megfelelő véleményének ad hangot és a két vélemény érdekellentétben áll. Nem értem pontosan, hogy mit értesz ezen, kérlek, ezt részletezd még nekem, hogy mire gondolsz.
Ma az evidenciákon alapuló orvostudomány korát éljük. Másról sem szólnak a kongresszusok onkológiai szekciói, hogy milyen veszélyes az anyajegyek nem megfelelő eltávolítása és ilyenkor számos esetet ismertetnek. Azt gondolom, hogy amiről most beszélünk, ez nem vita tárgya, ez eldöntött kérdés a szakmában, és sajnálattal látom, hogy valaki a laikus páciensek felé ettől eltérő véleményt hangoztat ráadásul írásban. Vajon mi az ő érdeke itt ezzel?
Kedves Mit333
Nagyon köszönöm, hogy megosztottad a véleményed velünk, ebben a sokakat érintő, 'forró' témában. Én a Melanomamobil vezetőjeként különösen hálás vagyok, mert minden olyan visszajelzés, amit egy olyan pácienstől kapok, aki részt vett a szűrésen szó szerint aranyat ér. Köszönöm a dicséretet, a mit a weboldal és a blogom alapján kaptam és köszönöm a kritikákat is, amiket megvizsgálok és dolgozunk a javításukon.
Viszonzásképpen hadd ajánljak fel neked egy VIP kedvezményt a kontroll szűrésre, amikor ismét végigmész majd a vizsgálaton és a fotózáson és a központunkban összehasonlítjuk a korábbi státusszal és így pontosan meg tudjuk mondani, hogy van-e új, vagy változó anyajegyed. Mivel elmondásod szerint sok van, ezért vsz fél év múlva fogunk kontrollra hívni: ha találunk változó anyajegyet a bőrödön, akkor annak az eltávolítását fogjuk javasolni, mert az az anyajegy, ami biológiailag labilis, tehát változik, az veszélyt rejthet magában, nincs helye a bőrön.
Hadd reflektáljak néhány pontra a leveledben.
1. Az anyajegyek fagyasztásos, vagy lézeres eltávolítása: ugye erről világosan leírtam a véleményem itt: [link]
Azt gondolnám, hogy ennek elolvasása után minden világossá válik, de látom, hogy nem így van. Már sokat írtam erről ezen a fórumon is, ezért ünnepélyesen megfogadom, hogy most írok róla utoljára, mert kicsit feleslegesnek érzem...
Csak két dolgot említek:
- az anyajegyek többsége túl ér a hám alsó rétegén (bazális membrán) így kizárt dolog, hogy heg nélkül gyógyuljon. Ez fizika. Aki ezzel nem ért egyet, az olyan, mintha a gravitációt tagadná. Megnéztem a linken a tájékoztatót és véleményem szerint tele van szakmai pontatlanságokkal, miszerint nem fáj (nem igaz), pontosan adagolható (nem igaz), hegmentes (csak a nagyon felszínes kezeléseknél igaz, ami az anyajegyeknél nem áll fenn).
- nézd meg Réka melanomáját a honlapunkon ( [link] és őszintén mond meg, hogy szerinted ezt a 3mm-es melanomát észre venné valaki dermatoszkóppal? Nálunk is csak azért derült ki, mert az összehasonlításkor láttuk, hogy nőtt és ez hívta fel rá a figyelmet.
+ egy ráadás: fagyasztásnál nem készülhet szövettan: ha véletlenül elnéz valamit az orvos, akkor ki sem derül, hogy baj van. Az meg egyenesen katasztrófa, hogy van, ahol nem is orvos fagyaszt anyajegyet - ugye nem kell írnom, hogy miért.
Kérlek, ha ez nem elég neked, akkor javaslom, hogy írj a szegedi bőrklinika onkológiai részlegének és kérd az állásfoglalásukat: turit@mail.derma.szote.u-szeged.hu (www.dermall.hu)
A mi vizsgálatunkról írtad, hogy kételkedsz a módszerben "mert sok anyajegy esetén azért nehéz lehet szemmel verni a képeket és mindig ugyanazokról a csoportokról képet készíteni és hasonlítani egymáshoz". A kontrollnál látni fogod, hogy mi egy határozott protokoll szerint dolgozunk, tehát akkor is pont így fognak készülni a képek. Mi vagyunk az egyetlenek, ahol a helyszínen is lát egy orvos, majd a képeid bejutnak a központunkba és ott még egy, vagy két orvos is végignézi és amennyiben műtétet javasolnánk neked, akkor én is látni fogom. Munkánkat egy bonyolult szoftver segíti. Mi vagyunk az egyetlenek, akik minden anyajegyet vizsgálnak és akik biztonsággal és objektíve meg tudják mondani, hogy van-e változó vagy új anyajegy. A kézi dermatoszkópos vagy akár a computeres vizsgálatoknál erre nincs lehetőség.
Kérdeztél számokat. 4 év alatt közel 14.000 szűrést végeztünk. 43 melanomát találtunk (abból egy pácienst veszítettünk el, és csak azért egyet, mert mi szűrünk, így időben találjuk meg, ha baj van), 108 bőrrákot találtunk és 650 megelőző célú műtétet javasoltunk nagyon csúnya, szabálytalan anyajegyek miatt.
Ár. Körbenéztél a piacon, hogy mennyibe kerül egy szűrés? Elfelejtetted leírni, hogy mennyit fizettél a kézi vizsgálatért a másik helyen. Elmondom neked, hogy egy computeres szűrés 15-20e ft. Ehhez képest a mi árunk, ahol minden anyajegyet rögzítünk is, minimum két orvos lát, kontrollnál minden összehasonlítunk, stb. csak 12e ft-ba kerül. Lehet, hogy azért van ennyi betegünk és azért járnak ilyen sokan vissza kontrollra, mert valamit jól csinálunk és ár-érték arányban nagyon jók vagyunk. Mutass egy helyet, ahol olcsóbban és jobban vizsgálnak, mint nálunk. Egyébként sose sajnáld a sikert, pénzt attól, aki valami nagyon jót ad cserébe a 'vevőinek'.
Írod, hogy "figyelembe kéne venni, hogy a lelki egészség legalább olyan fontos, mint a testi". Kérlek, ezt fejtsd ki bővebben, mert nem értem, hogy mikor és hol kéne ezt jobban figyelembe venni, de nagyon érdekel, hogy mire gondolsz.
A következő kérdésed is nehéz, nem pontosan értem. Írod, hogy valaki eljön szűrésre és minden ok. Majd ezt követően, nem megfelelő módszerrel (cryo, lézer) leveteti az anyajegyeit (mert elhiszi, amit a hegmentességről, stb mondanak) és hogy ekkor milyen esély van az elfajulásra?
Először is: egy szűrés, csak fél szűrés, mert a kontrollnál tudunk rámutatni egyes anyajegyekre, amik esetleg változnak. Ez első vizsgálatkor még csak statikus képet látunk, és a kontrollnál jön a többlet infó. Ha ekkor látunk változó anyajegyet, akkor azt levetetjük. Tegyük fel, hogy eljössz szűrésre, majd belefagyasztanak egy olyan anyajegybe, ami egyébként változik, de ez csak a kontrollnál derült volna ki. Lévén, hogy a cryo nem pontos, így nem lehet tudni, hogy az egész anyajegyet eltávolították-e. Így van egy veszélyes anyajegyed, aminek a felét, ráadásul félig fagykárosodottan, irritálva ott hagyták. Nem tudok számot mondani, de nem lennék annak a helyében, akinek ez a bőrén történik. Csűrhetjük-csavarhatjuk, nem szabad anyajegyeket fagyasztani és pont.
American Tobacco. Abban igazad van, hogy a cég terméke káros, de az emberek sajnos fogyasztják, magam is ellene vagyok. DE, ez az a cég, aki a saját költségén, az összes dolgozójának elvégeztette a bőrrákszűrést és ezért nyilatkozik Krisztina. Más cégek is áldoznak a dolgozóik egészségére, például a tiéd?
Még egyszer köszönöm, hogy megosztottad a véleményed velem (velünk).
Dr. Horváth Béla (dermdok)
Sziasztok!
Én voltam Káló Antal cryo-s dokinál a Krisztina körúton és a Dermodok által működtetett anyajegyszűrésen is. Szeretném megosztani veletek a tapasztalataimat és a véleményemet.
Tapasztalataim a következők:
Cryo-s doki:
- Elég nehéz megtalálni a rendelőt, mert a kapunál nem nagyon reklámozzák, hogy itt valamilyen rendelés van. Kijött egy néni, őt kérdeztem, hogy tud-e bőrgyógyászt itt a házban. Azt mondta, hogy nem, de várjon csak, van itt valami orvos az ikszedik (nem emlékszem hányadik) emeleten, valami (szerinte) nagyon híres orvos, talán itt is lakik, próbáljam meg ott és nála és azzal beengedett (a házba).
- A néni jól tudta, tényleg ott rendelt az orvos az általa említett emeleten. A helyszín egy lepukkant bérház lakása, ami félig nagypolgári lakás, félig rendelő benyomását kelti, attól függően, hogy az ember melyik helységben van. Két férfival találkoztam a személyzetből, egy fiatalabbal (mint asszisztens vagy recepciós, ő vette el a pénzt és osztotta az időpontokat, akár a fia is lehet az orvosnak) és egy öregebbel, aki maga volt az orvos (már ősz hajú). Mindketten udvariasan és értelmesen viselkedtek.
- Miután sikerült bejutnom az orvoshoz, megkértem, hogy ismertesse velem az anyajegyek fagyasztásos leszedésének módszerét. Elém tett egy papírt ami a netről is letölthető az alábbi linken: [link]
Mondtam neki, hogy a bőrgyógyászok nem javasolják, hogy az anyajegyeket bármivel is irritáljuk, mert az azok elfajulásához vezethet. Erre azt válaszolta, hogy igen a bőrgyógyászok valóban ezt mondják, de szerinte ez nem így van, egy onkológiailag érdektelen anyajegyet biztonsággal lehet fagyasztani, mert az elfajulás nem kizárólag az irritációtól függ, hanem számos más tényező együttesétől. Kérdeztem tőle, hogy mennyi ideje végeznek ilyen kezeléseket és mik a tapasztalatok. Erre azt mondta, hogy abba kórházba, ahol dolgozott, ő 30 éve hozott egy készüléket, amely nagy sikernek örvendett és, hogy vannak országok ahol sokkal inkább elterjedt ez a kezelés (pl franciáknál) mint itthon, sőt van ahol nem is orvos, hanem kozmetikus végzi a kezeléseket, hiszen sokkal inkább szépészeti, mint sem orvosi kezelés.
- Következő lépésben egy világítós nagyítóval szemügyre vette az anyajegyeimet és kijelentette (valamint az űrlapra felírta), hogy egy kivételével mind fagyasztható. Nagyon sok anyajegyem ezért mondta, hogy a következő módszerek közül választhatok: összes anyajegy fagyasztása mérettől függetlenül, bizonyos mérethatár fölötti (pl. 2 mm-nél nagyobb) anyajegyek fagyasztása, csak a kiválasztott anyajegyek fagyasztása.
- Megkérdeztem, hogy milyen eredmény várható a fagyasztást követően, amire azt a választ kaptam, hogy optimális esetben az anyajegyek után semmilyen nyom nem marad, gyakorlatilag nyom nélkül eltűnnek. Ezt követően megköszöntem a vizsgálatot és kértem egy új időpontot a fagyasztásra.
Benyomások: Az orvos hozzáértőnek és tárgyilagosnak tűnik. Nem erőltetett semmilyen kezelést, ha valamit kérdeztem elmondta a véleményét, de rám bízta, hogy egy adott kezelést akarok vagy sem. Van egy műtéti hegem, amit el szerettem volna tűntetni, arra például azt mondta, hogy lehet, hogy sikerül szebbé tenni, de elég kellemetlen maga a műtét és, ha őt kérdezem, akkor nem javasolja, mert egyszerűen a várható eredmény nem éri meg a műtétet és a rizikót. Ezzel ellentétben az anyajegyekre azt mondta, hogy döntsem el melyiket akarom, azok biztonságosan és esztétikailag szép eredménnyel eltüntethetőek. A fagyasztásra kértem időpontot, de nem mentem végül el, mert úgy találtam, hogy az anyajegyeim vizsgálatát nem végezte el megfelelő alapossággal és mert azt gondoltam, hogy nem árt utánajárni még ennek a fagyasztásnak.
Dermodok által működtetett anyajegyszűrés:
- A fentieket követően voltam a dermodok által itt a fórumban jelzett „melanomamobil professzionális bőrrákszűrés” rendelésen is. Online jelentkeztem be, ami nagyon jól működött. Kaptam egy mailt amiben megerősítették az általam kiválasztott időpontot és megadták a szűrés helyét is. A lábjegyzetben pedig megfenyegettek, ha mégsem megyek és ezt nem közlöm időben vagy nem tudom a távolmaradásomat hitelt érdemlően bizonyítani, akkor annak következményei lesznek, és megnézhetem magamat, ha legközelebb menni kívánok (a lényeg, hogy itt a lábjegyzetben próbálják kivédeni a komolytalan jelentkezéseket).
- A rendelőbe egyszerűen be lehetett jutni. A rendelő egy bérház lakása, amelyet teljesen megpróbáltak rendelővé alakítani. A recepción egy tökéletes bőrrel megáldott fiatal nő ült (kb. mint egy tévéreklám, hibátlan bőr és körmök), aki minden személyes adatomat elkérte egy adatlapon és egy másikon arról igyekezett biztosítani, hogy minden adatomat orvosi titoktartás mellett kezelnek. Valamint a vizsgáltért járó pénzt is előre legombolta rólam. Közben mondta, hogy a maradék papírmunkát majd elintézzük a végén (ez az orvosi titoktartásról szóló papír volt, ami nem szerettem volna végigolvasni) és még átadott négy darab 50 faktoros fényvédőkrém mintát, miszerint érdemes ilyesmivel kenegetnem magam.
- Ezt követően be kellett mennem egy szobába, ahova állítólag mindjárt jön a doktor úr.Némi várakozást követően megérkezett egy fiatalember és egy még fiatalabb nő. Az orvos pólóban és farmerban és a nő is hasonló módon felöltözve (nem próbáltak meg orvosnak öltözni). Mondták, hogy nagyszerű, vetkőzzek a paraván mögött gatyára és majd jönnek és ezzel kimentek. A szoba barátságtalan neonfénnyel alaposan megvilágított volt és nem sok minden volt benne. Gyakorlatilag egy paraván ami mögött vetkőzni és öltözni lehetett. Se fogas, se vállfa, szóval nem érdemes kiöltözni a vizsgálathoz, mert nem nagyon van mire tenni a ruhákat.
- Miután nekivetkőztem és vártam pár percet, egyszer csak visszajöttek és megkezdődött a vizsgálat. Indulásként az orvos kifejtette, hogy hú, rajtam aztán igazán sok anyajegy van. Ezt még egy darabig taglalta és sóhajtozott, hogy mekkora megterhelés ennyi anyajegyet matricával ellátni. Közben pedig számozott matricákat ragasztott rám. A lány közben nézte a műveletet és mindkettőnket az együttérzéséről biztosított. Egy idő után elkezdték mondani, hogy valójában ezt a vizsgálatot a hozzám hasonlóknak találták ki (akinek sok anyajegye van) és milyen jó, hogy eljöttem.
- Egy fehér fal elé kellett állni nagyon alapos megvilágításban. Elég kellemetlen érzés gatyában forogni és álldogálni, miközben számos fotót is készítenek az emberről. Távolról, közelről, mindenhonnan. Jó ideig fotóznak, majd jön egy dermoszkópos (?) vizsgálat is, aminél szintén csinálnak fotókat. A dermoszkópos vizsgálat közben az orvos kifejtette, hogy meglepő, de úgy tűnik, hogy bár sok anyajegyem van, azok mind eléggé unalmasak, meg egy kaptafára készültek, szóval szerencsére ő nem nagyon lát problémásat. A vizsgálat maga egyébként a sok anyajegy miatt viszonylag hosszadalmas és kellemetlen (ne fizikálisan, hanem mentálisan, nem túl szerencsés, hogy az orvos folyamatosan kommentálja a vizsgálatot).
- Miután felöltöztem kifelé menet figyelmeztettek, hogy legközelebb előre szóljak, hogy sok anyajegyem van, mert így nagyon sok idő elment és ők ezt nem tudták előre.
Benyomások: Alapos vizsgálat, állítólag minden anyajegyet rögzítenek és meg tudják állapítani, ha valami a későbbiek folyamán változik (pl. nő vagy új anyajegyek jönnek). Én egy kicsit kételkedem ebben a módszerben, mert sok anyajegy esetén azért nehéz lehet szemmel verni a képeket és mindig ugyanazokról a csoportokról képet készíteni és hasonlítani egymáshoz, de mindegy, nem akarok okoskodni, állítólag ez működik. Még nem kaptam meg, de részletes anyagot küldenek majd a címemre a leleteimről és a teendőkről. Kérdeztem, hogy hány melanomást találnak évente. Állítólag csupán néhányat (ami jó hír, ha igaz).
Összegzés: szóval a két rendelés mást és mást mond. Laikusként nehéz eligazodni. Szerintem aki bármit is csináltat magával előtte egy alapos szűrésre mindenképpen menjen el. A Dermodok féle rendelésen megkérdeztem, hogy aznap hány embert vizsgáltak. Mint kiderült 40-et, ami szép szám. Vizsgálatonként 12 000 Ft. Könnyű belátni, hogy az anyajegyszűrés nagyon jó üzlet. Ez persze nem feltétlenül von le az értékéből, de azért érdemes figyelembe venni, mert ami üzlet az érdek is, és ha van érdek, akkor az ember az érdekinek megfelelő véleményeknek ad hangot. Dermodok vizsgálata és Kálló doktor fagyasztása pedig érdekellentétben áll. Persze mindez nem jelenti azt, hogy Dermodok az üzlet mellet vagy attól függetlenül nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy betegi érdekében és lelkiismerete szerint cselekedjen. Dermodok weboldala és blogja alapján úgy tűnik, hogy Dermodok a lelkiismerete és meggyőződése szerint hirdeti az igét. (persze azért ez sem jelenti, hogy feltétlenül igaza van)
Kérdések és megfontolások Dermodoknak:
- Figyelembe kellene venni, hogy a lelki egészség legalább annyira fontos, mint a testi. Szerintem ezt sem a vizsgálat, sem az itt adott hozzászólások nem veszik (eléggé) figyelembe. El tudom képzelni, hogy vannak akik adott esetben az anyajegyeik miatt elkeseredettek és nem képesek elfogadni magukat. Mert jó, hogy nem lesz melanomájuk, de közben lelkileg betegek maradnak, ami szintén komoly probléma.
- Jó volna kicsit mögé látni a dolgoknak. Szóval számomra és feltételezem, hogy itt mások számára sem egyértelmű, hogy amennyiben valaki elmegy egy részletes szűrésre, ott nem találnak nála problémát, majd elmegy leszedetni magáról anyajegyeket, akkor azok milyen eséllyel fognak elfajulni. Egyáltalán meg lehet-e ilyen esélyt határozni és utólagosan a leszedett helyeken lehet-e még vizsgálódni vagy ha ott valami történik, az már a bőr felületén nem látható.
- Mi a véleménye egy bőrgyógyásznak itt a fórumban látható „wartmolevanish” termékről, ami úgy tűnik, hogy már jó ideje forgalomban van és számos díjat is nyert, amit biztonságos megoldásként reklámoznak.
Sziasztok!
Arra lennék kíváncsi,hogy ha magánúton vetettetek le anyajegyet, akkor utólag a varratszedésért is kellet külön fizetni vagy az benne volt az eredeti árban?
Előre is köszönöm a választ!
1. a nickem STEP-BROTHERS , nem kell itt step-elned. Ha már az empátiánál tartunk akkor kiolvashatnád a nevemet.
2. tudom hogy CSAK szike - már mondtam, ne ismételgesd magadat sem és engem sem
3. kozmetikaliag az én sebészem szebbre megcsinálja mint egy anyajegy
4. attól még hogy levetetek a hátamról X db-ot attól még tudni fogom hogy mien érzékeny a bőröm.
5. dermdok, vannak ám ügyes sebészek az országban
6. 50% az rengeteg. Gondolj bele mekkora rizikó-faktortól szabadulok meg. Esetemben lehet kb. 10-20% talán.
----------------------------------------
Áldott Húsvétot Mindenkinek !
Krisztus feltámadt - Valóban feltámadt
----------------------------------------
Kedves Step...
Véleményem szerint azért lenne rossz levetetni, mert:
- csak szikével szabad, más módszer nem jön szóba, ahogy azt a táblázatban is láthatod (hogy miért nem)
- a melanoma csak felerészben indul ki anyajegyek talaján, tehát a rizikódat nem csökkentené igazán az összes anyajegy levétele
- kozmetikailag roppant kezdvezőtlen lenne, ha a tested tele lenne műtéti hegekkel. Bármennyire is nem tetszenek az anyajegyeid még mindig természetesebb, mint a rengeteg heg és ráadásul az anyajegyek emlékeztetnek rá, hogy vigyáznod kell a nappal és a szoli meg kizárva.
Egy jó orvos tudja ezeket és nem vállalná el.
Azért írtam, hogy remélem nem találsz olyan orvost, aki megcsinálja, amit kérsz, mert az csak a pénzedet akarja és közben nem érdekli, hogy mit művel veled. Azt már nem lehetne visszacsinálni.
Tudod, az orvoslás egy olyan szakma kell, hogy legyen, ahol nem csak a megélhetés számít, de ott kell lennie egy erős etikai szálnak és empátiának.
De miért lenne rossz levetetni ?
Nem értelek.
Nem terveztem hogy egész nyáron napon leszek. Általában 50es vagy 100faktoros krémmel kenem magam.
Miért mondod hogy jobb ha nem találok ilyen orvost ? Engem ezek nagyon is zavarnak. Sokkal jobb lenne a közérzetem. Mi a probléma dermdok ?
Szia!
Az lenne a kérdésem, hogy mennyire feltűnő a seb, ami a cyro után keletkezik? Holnap megyek vizsgálatra, az orromról szeretnék anyajegyet levetetni..Látszik a Tiednek a helye?
Üdv,
E.
Kedves Step...
Remélem, hogy nem találsz ilyen orvost, és ezt a te érdekedben mondom.
Az egy dolog, hogy hogyan néznél ki utána, de ez nem a legfontosabb szempont.
Tegyük fel, mindent levetetsz magadról: akkor sem mehetsz napra. Miért? Mert a génjeidben hordozod a magas melanoma rizikót. Ennek a megnyilvánulása a sok anyajegy.
Fontos tudnod, hogy a melanoma csak az esetek felében alakul ki anyajegy talaján, a másik fele az ép bőrön.
Így hiába vetetsz le mindent, akkor is magas marad a rizikód és ha még rá is napozol erre, akkor könnyel lehet, hogy bajba kerülsz.
Helló !
23 vagyok és a hátamon van kb. 12 nagyobb anyajegyem. Ezekből majdnem mindegyik szőrös is. Utálom őket. Már tavaly előtt levetettem 2-db-ot. Utálom hogy nem mehetek velük napra. Lassan itt a nyár és gondoltam strand-szezon előtt le kéne vetetnem mind a 12-t együtt. Lehetséges hogy van olyan orvos aki bevállalja egyszerre az összeset ? Az a helyzet hogy az a 2 amit levetettem az elég csúnya (heg) lett, de még mindig esztétikusabb a szememben mintha ott lennének még. A bioptron lámpa valamit segített. Meg kenegettem contratubex-el a heget műtét után. Az orvosom akivel levetettem azt mondogatja mindig hogy maradjon a többi, de én meg akarok válni tőlük. Szerintetek menjek máshoz ? Pedig én egyébként meg voltam és vagyok vele elégedve. Egyébként lézerágyúban, grillezésbe, és a jégkockás módszert abszolúte hanyagolom. Szerintem a kimetszés a legtutibb még mindig (sajnos). Szövettan rendben volt.
Köszönöm a gyors választ!
Azt tudom h amúgy is nagyon kell vigyáznunk a napon,de nekem sikerül úgy is sokszor megégnem,ha folyamatosan kenem magam.Innentől kezdve még jobban kell figyelnem,vagy ugyan úgy viselkedik egy "maradvány" anyajegy,mint a "sértetlen"?
Kedves Holy4
Különösebb teendő szerintem sincs. Egy alapos szűrés nem árthat és odafigyelés a cryo-zott területekre, hogy visszapigmentálódik-e, illetve a még meglévő anyajegyekre.
Köszi dermdok,jó lett a táblázat!
Én még midig azt nem értem h miért nincs képben az az orvos,aki nem a kimetszést használja.De erről majd később..
A kérdésem:A cryonál ugye megmarad egy kör alakú heg,ami fehér.Nekem a kör közepén viszont soknak még ott van egy szabályos piros pötty.Gondolom az még az anyajegy gyökere.Az orvos azt mondta ez így már rendben van.Neked mi a véleményed?Vitatkozni nem fogok vele,rákérdeztem többször.Azt mondta elmúlik.Maradjon így,mert tényleg elmúlik,vagy járjak ezek után rendszeresen szűrővizsgálatra(amúgy is mennék),és a megmaradt pöttyöt ellenőriztessem?
Köszönöm a választ!
Sziasztok,
Készítettem nektek egy - szerintem - nagyon érthető táblázatot, amiben a legtöbb, anyajegy eltávolítással kapcsolatos kérdésre választ találtok.
Ha mégis marad kérdés, azt itt írjátok meg.
Az anyag megtalálható itt:
További ajánlott fórumok:
- Anyajegy eltávolítás tapasztalatai
- Anyajegy eltávolítása után mikor tudom folytatni a szokásos teendőimet?
- Anyajegy eltávolítás! Hol?
- Ha anyajegyet szeretnék eltávolíttatni, milyen szakorvoshoz forduljak?
- Anyajegy eltávolítása
- Az anyajegyeket el lehet bármivel távolitani a bőrről, a szikés, lézeres eltávolításon kívül?