Ágyi poloska kiirtása - tapasztalatok (beszélgetés)
Azt hiszem, nem mindenkinek a vércsoportját szeretik.
Ha a házban máshol is van, akkor meg tényleg ne sterilizáld annyira a lakásod, mert addig legalább védve vagy. A liftből is simán átvihetitek.
Úgy értem, konkrétan az ő ágyában találtunk, meg az ágya feletti kép mögött volt 2 elbújva, és némi ürüléknyom is volt az ágya feletti díszítő lécen, meg az ágya melletti szőnyegszegélyen. Könnyen lehet, hogy máshol is voltak, de nyomokat, no meg élő egyedet csak nála találtunk. Az első irtás után találtam egy félholt példányt máshol. De arra azt gondolom, már menekülőre fogta. Volna.
Már írtam, hogy nagyon érdekes, de egyetlen csípésnyomunk sem volt, pedig én kimondottan kényes bőrű vagyok.
Konkrétan tilos volt arra a betegségre penicilint, vagy bármilyen antibiotikumot felírni.
Off.
Tudom, aki nem élte át, pl. esetleg az irtó is csak munkaügyben találkozott vele, nem olyan hiteles szakértő az ügyben, mint egy testközelből érintett.
Mindig is naív voltam. Mindig azt hittem, a szakemberekben maximálisan bízhatok, legyen az orvos, vagy rovarirtó. Tény, hogy mostanra volt pár pofáraesésem szakmájukban tekintélynek örvendő "szakemberekkel".
Az, hogy szerintük mi hova hatol be, az egy dolog! Vagy igen, vagy nem!
Mindenesetre én továbbra sem javaslom egyelőre a nagytakarítást!
hidd el, ezeket mind, mind mi is megcsináltuk, mégpedig a legelején, ezzel kezdtük a tortúrát: nálam nem volt sehol semmi, a fiam szobájában találtunk egyedül, mert ő hozta a házhoz, pontosabban az akkori barátnője, akit befogadtunk egy időre, mert náluk lakásfelújítás volt (azóta már tudjuk, hogy miért, de akkor még fogalmunk sem volt róla!), szóval, abban az egy szobában találtunk villanykapcsoló mögött, a kábelcsatorna mögött, a teljes fal síkjában, egészen a plafonig fekete pettyeket, valamint egy-két képkeret mögött, és az ágyneműtartójában (ott lárvabőr, sé kiszáradt, elpusztult egyedek is voltak, de nem túl sok, csak pár darab).
mi mindent széjjelbontottunk, mindent leszedtünk, elhúztunk és lefújattunk, minden apró rét és repedést, amit lehetett kigletteltünk sziloplaszttal, konnektorokat és kapcsolókat, minden létezőt szigeteltünk, és lefújattunk, de még az ágy kárpitját is megbontottuk, hogy van-e benne valami, de nem volt - és mit gondolsz, ezek után mi lett?
hát pontosan az, amit az irtó-emberke elmondott, hogy a bolygatás után máshová, sokkal mélyebbre bújnak el, ha mindent megbolygatunk, akkor a falba, mer nincs az a mikrorepedés, amit ő ne találnának meg, és nen bújnának bele, ha nincs más búvóhelynek alkalmas életterük... és soha többé nem mennek vissza oda, ahol már egyszer be lett minden fújva méreggel, mert találnak mást maguknak.
és igaza lett, mert ezek után tényleg nem volt több nyöom sehol, se bogár, se semmi, de csípés igen! a panel apró repedéseit pedig fizikai képtelenség mind felderíteni, amikor szabad szemmel nem is láthatóak szinte...
ja, úgy lehet "térdig gázolva a szemétben élni" - ha már így fogalmaztál -, hogy valamit valamiért... áldozatot kell hozni, sajnos enélkül nem megy.
én is hitegettem magam sokmindennel, hittem, hogy nekem majd sikerül megúsznom egy, vagy kettő, majd három irtással, de nem! nem sikerült; és ilyenkor az ember már elenged sokmindent, amit addig világrengetően fontosnak vélt - például a takarítás-mániát, a steril környezet iránti igényét - ugyanis a dögöket az pont nem izgatja, ők jól érzik magukat a patikatisztaságú környezetben is, csakis a MÉRGEK és a kajamegvonás készíti ki őket, semmi más!
amúgy nem kell térdig gázolni a szemétben, egyszerűen vigyázni kell fokozottan a tisztaságra, hogy kintről ne hordjon be az ember semmit lehetőleg, ne morzsázzon tele mindent, satöbbi, és állítom (tapasztalat!), nem lesz tele szeméttel a lakás hetek alatt sem, legalábbis nálunk nem volt, mert vigyáztunk, pontosan amiatt, hogy kihúzzuk valahogy takarítás nélkül...
jól írja Moonlight, ha lezéperd a tapétát, felmosod, felporzsívózod a mérget, a dögök újra előbújnak a falrésekből, ahová a 130°-os gőzzel se jutsz be, elhiheted, mert olyan mélyen rejtőznek el, amint felbolygatod az addigi biztonságos környezetüket!
hát igen, ezen mind átmegyünk, de van egy jó hír is, hogy amint teljesen megbizonyosodik az ember róla, hogy már mentes a lakása, azzal párhuzamosan nő a biztonságérzete, és jön is le ezekről a parákról, tapasztalatból mondom... én is azt hittem, hogy immár örökre megváltoztam, és életem végéig rettegni fogok, de azt tapasztalom magamon, hogy szép lassan múlik el ez is...
már nem fürkészem a tágabb környezetem, ploska után vizslatva, és most, ahogy visszaolvastalak benneteket, most tudatosult bennem, hogy "jé, már fantomviszketés, fantom-bogármászkálást, és csípést is mióta nem tapasztaltam magamon, pedig mennxit szenvedtem ezektől, hónapokon át!"
szóva, ez is elmúlik idővel, amint hozzászokik az ember szépen lassan, hogy újra otthonának érezheti a lakását, csak ehhez tényleg az kell alapvetően, hogy valóban eltakarodjanak a dögök az élettérből...
Tudtommal nem mindenhol úgy csináltál, hogy tocsog utána. De ha nem téped le a tapétát a fújás után, akkor azért hónapokig védve vagy, viszont ha kifestesz, akkor már teljesen steril lesz minden.
Kérdezd meg a többieket, hogy hogy lehet úgy élni. :(
sokáig, nagyon sokáig... pontosan úgy, ahogy Moonlight mondja, csak és kizárólag azt takkerold fel, amit nem tudtok kikerülni, ami napi használatú... csak példaként: nálunk ez a tortúra idén júniusban kezdődött, az első irtás is akköor volt, és mára már biztosan állíthatom, hogy nincsenek már paraziták a lakásunkban, ennek ellenére a szőnyegpadlót még mindig nem kárpittisztítóztam ki...
ami részemről kvázi hatalmas áldozat - kvázi nélkül, ténylegesen nagy áldpzat - ugyanis, ahogy korábban már írtam, a mi lakásunkba nem lehet cipővel bejönni, csakis erre rendszeresített szobapapucsokban, a hálószobámba pedig még abban sem, csakis mezítláb vagy zokniban -- na mopst ebből gondold el, mekkora sokkot okozott nekem már az, amikor az irtóember betrappolt a vastagtalpú munkacipőjében, amit nem volt hajlandó levetni (meg mertem kérni rá, én balga!;), azt mondta, nem lehet, mert elázik a zoknija a méregben, amit majd széjjelpermetez a szőnyegpadlón (is), és olyan védő-akármit se volt hajlandó a cipőjére húzni, amit egyébként a honlapjukon állítanak, hogy használnak - na mindegy, arra azt mondta, csúszik nagyon, és nem lenne kívánatos elhasalnia a rengeteg berendezési tárgyat kerülgetve a hatalmas permetelő masinájával, mert még kárt okozna valamiben....
megfogadtam, hogy amint hatástalan a méregmező, azonnal kikárpitozom a szőnyeget, és mindent, amit lefújt (ágyak, kanapék, fotelok), de erről is lebeszélt, mondván, hogy hagyjam minél tovább úgy, mert sokáig hatékony még a cucc.
ebben (is) igaza lehetett, mert amint mondtam, az utolsó irtás után még hetekig-hónapokig csakis döglött katocákra bukkantam az erkélyajtó környékén a szőnyegen... egyébként mindig rengeteg kativa jön be nyár végefelé, de most idén - a méregmező már elviekben hatását veszítette - a katicák mégis elpusztultak, amint érintkeztek vele, egész nyáron.
úgyhogy erőt vettem magamon, és még mindig nem ejtettem meg azt a bizonyos szőnyeg-kárpittisztítást, egyre csak halogatom, mert ad némi biztonságtudatot az, hogy még mindig mérgező lehet valamennyire -- apró rovarkákat még mindig találok rajta elhullva, sőt, az ilyenkor szokásos zöld színű mezei poloskákat is, akik szintén be szoktak szökdösni valahogy ilyentájt, na most idén azokat is a szőnyegen heveregve találtam, feldobott pacskerral...
amúgy már mindent kitisztítottam, csak az ágykárpitot nem, mert az úgyis le van takarva lepedőkkel (duplával, mert eléggé allergiás vagyok a vegyi anyagokra), és a szőnyeget eldöntöttem, hogy majd csak karácsonyra tisztítom ki, addig meg rendszeresítettem a hálóba egy külön szobapapucsot, meg vettemoda külön iyen kis shaggy-szőnyegeket, azokon járkálok (és várom a karácsonyt!;)
szóval.... csak azt akartam mondani, hogy csupa-csupa áldozat és lemondás ez a "poloska-buli", de nincs mit tenni, végig kell csinálni, mert ha az ember csak egy ponton is lazábban veszi a szabályokat, azért nagy árat kell fizetni végül (újabb csípések, újabb irtás)...
de hát akkor tuképp meddig nem lehet takarítani egy irtás után???? Az irtó szerint 2 hét után mehet a festés. Hát mi festettünk is. Igaz, abban a szobában nem voltak.
És hogy lehet élni egy lakásban, ami tocsog a méregben, térdig jár az ember a "szemétben"? Hogy lehet ott aludni?? Mi nem laktunk a lakásban kb 1,5 hónapig. Most kezdünk visszaszivárogni.
Nem igazán teszel jót ezzel a nagy takarítgatással, ugyanis pont az érintőmérget mosod le. A gőzölésnek csak helyi hatása van, tehát, ha máshonnan mennek arrafelé esetleg, ahol már letakarítottál, akkor vígan él tovább.
Csak ott takaríts, ahol nagyon fontos, amit fogdostok folyamatosan. Szőnyeget sem tisztítanák a helyedben!