Töltött káposzta ... és egyebek (beszélgetés)
Nem tudom, a méz árnövekedésének a Covid-e az oka vagy csak egybeesés:
Lesz még ettől jóval olcsóbb is, nincs még szezonja a zöldbabnak. Én vetettem, "zöldjére valót" és fejteni valót is, még javában virágzik, illetve apró csövecskék vannak rajta.
Csakis friss fogyasztásra, úgy szeretjük.
Ez nálunk úgy volt, hogy én a kaportól kiütéses lettem gyerekként ezért az anyukám sok petrezselyemmel csinálta a tökfőzeléket. Ő alapból egy kis hagymás lecsóra dobta a gyalult tököt. De a zöldbabfőzeléket is így csinálta. A dinsztelés szokását tőle tanultam.
A sors: nagyobbik lányom születése után elmúlt a kaporallergiám, jött helyette egy sokkal rosszabb, a gyógyszerérzékenység.
Többfélét csinálok, a naturba csak hagyma megy és só.
Van olyan, hogy kerül bele zöldség, (sárgarépa, zeller, húsos pirospaprika, természetesen hagyma, fokhagyma, friss bazsalikom, néha egy savanykás alma) durva só és olívaolajjal meglocsolom, nem túl sokkal. Bazsalikom nélkül csak zöldséges paradicsomként kerül felcímkézésre, a bazsás pizzaszósz névre hallgat. Attól függ mire akarom télen használni, az első a magyaros ételekbe (pörkölt, töltöttpaprika stb).
Cukrot nem teszek, szerintem a sütéssel karamellizálódik a paradicsom
Ismeri, csak nem szereti.
Gyerekkorában mindent evett, a kicsit csípős lecsót is ette velünk. Aztán jött a koli és ott elrontották. Pedig a szakács sráccal jól megértették egymást.
Nem állandóan targoncázik, csak néha, ha úgy hozza a munka. De változatlanul szeret ott dolgozni.
Sikerült visszajutnia abba a műszakba, ahol normálisabb a főnök, most már semmi hiba nincs.
Most kezdte a 10 napos szabit, kicsit pihen.
És megint kezdődik egy munkahét... Brrr....
Mindenkinek szép hetet kívánok!!!
3 méter bab! Az már valami!
De majd jövőre!!!
Én még juliska babot is vetettem!
Sok napfény kell neki! :)
Ez a gyerek!!! Micsoda fiad van... :(
Pedig mennyi finomság van amit nem is ismer!!
Jól megy neki a targoncázás???
Nohát! Ha nem szereted, küldd csak át a fiamnak! A cseresznye a kedvenc gyümölcse!!!
Volt itt a közelben egy ismerős akinek volt egy nagy fája. Csemete mindig mehetett legelni!
No, ez a fa elöregedett, beteg lett, ki kellett vágni! Gyermek megsiratta!!!
Nahát. Piac:
Kistermelőtől vettem az akác mézet, 1700 Ft/ kis üveg. Jajjj!!!
Viszont ez biztosan tudom, hogy nagyon finom! És valódi!
És egy csupor melange kávéba.... :))
:)))
Nálam is!
Pedig egy jó, sült paradicsomból készült mártás....
Te, mint olasz, hogy főzöd készre? Mit teszel bele még?
Hagymát? Ha igen mennyit? És cukrot?
Igen, emlékszem hasonlóra, de ha érte kell menni és hazaszállítani, akkor már nem is olyan egyszerű a dolog.
Ha nem is pont így, de én is megpróbálkoztam gombatermeléssel, de csak bemutató szinten. A gyerekeknek nagyon érdekes volt, de igazán nem jól felhasználható, mert szép sorjában termett néhány szem és sosem egy igazán felhasználható mennyiség egyszerre... :(
Az a baj, hogy a mi életünket már nagyon nem változtatja meg a megszorítás, de a fiatalabbaknak már nagyon viszket a talpa! Életkori sajátosság!
És a még nagyobb baj, a hirtelen fellépő munkanélküliség, elszegényedés és az elégedetlenség fokozódása esetleg komolyabb harcokig...
Na az meg aztán végleg nem kellene senkinek!!!
Én nyeles tökből készítettem, mert az volt itthon és hirtelen ez jutott eszembe... De jó ötlet volt!
A család nem szereti a kaprot és ezért a tökfőzeléket... Gondoltam, ez így nem járja és megcsináltam nekik lecsósan. Csak annyiban különbözik az "igazitól" hogy kapor helyett összeturmixolt paprika + paradicsom kerül bele.
Tudom, furán hangzik, de így már gond nélkül megeszik és végülis így is finom!
Magamnak csinálok néha kapormártást. Meg ugyanúgy petrezselyem mártást is! Nagyszerű sültek + krumpli mellé!
Köszönöm!
Majd utána nézek, de el kell vinni hozzá az edényt, mert az enyém vagy 30 éves és rengeteg fajtája van azóta!
Ja a gumi olyan szilikonos kinézetű!
És mindenre rákenődött, ráragadt lemoshatatlanul. Nem tudom mi az oldószer ami lehozná és hogy lehetne (és mennyiért) beszerezni. És ha igen, akkor tudom e pótolni valahol ezt a fajta tömítést.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell töltött káposztát készíteni?
- Mitől kemény a töltött káposzta gombóc? Egy kiló húshoz két tojás. Van valami tippetek?
- Hogy készítitek a töltött káposztát?
- Felmelegített töltött káposzta, de mégsem jó
- A 4 napos töltött káposztát bepaníroztam és forró olajban...
- Töltött káposztát hogyan készítitek?