Terhességi cukorbetegség (beszélgetés)
A cikk, amelyhez ez a fórum nyílt, már nem aktív.
Semmi fehér liszteset nem ehetek. Sok könyvben pedig benne van,hogy zsemlét kell enni.
A Belgyógyászom és a Dietetikusom is egymásnak ellentétes dolgokat mondott. Abban maradtunk,hogy a Belgyógyász tanácsait tartom be. De ez így elég kellemetlen.
Szia!
Nyilván én is számolom a szénhidrátot :) 140g Ch-n vagyok. 30-15-40-15-40. Én értem, h ennyire komolyan veszed, de csak nem eszel meg 1 dl ketchup-öt reggelire? Vagy ha paradicsomot, vagy paprikát eszel, azt is ledekázod, és azt az 1-2 g CH-t is beírod?
A terhességi cukorbetegekre ugyanazok vonatkoznak, mint a normál cbetegre, ha már inzulinozzák magukat. Itt az inzulin számít.
Lehet, amiket kaptál könyveket, nem a legújabb kiadásúak. Azt hogy mit szabad és mit nem, szinte állandóan változtatják :)Aztán hosszútávon az ember kitapasztalja, és arra hallgat, azt csinálja, ami neki a jó. Két cbeteg sem reagál egyformán. Pl. ha a férjemnek rossz a cukra, nem mindig tudok neki jó tanácsot adni, mig magamnak szinte mindig.
A zsemlét nem értem. Azt sem szabad enni?
Szia!
Nekem számolnom kell a szénhidrátot. Ezért sem mindegy,hogy a ketchupben és a mustárban mennyi szénhidrát van. Reggelire elég kevés a 20 gramm szénhidrát. Ilyenkor nem mindegy,hogy amit eszem,abban mennyi van.
Nekem az is furcsa,hogy a terhességi diabéteszesekre nem ugyanazok vonatkoznak,mint a cukor betegekre.
kaptam cukor betegektől kölcsön könyveket.
Abban vannak étlapok. A Dokim azzal kezdte,hogy sürgősen felejtsem el, amit azokban olvastam és véletlenül se azok alapján étkezzem.
Ott pl. több étkezésnél is írják,hogy tejet lehet inni. Közben mi reggelire és utóvacsorára nem ihatunk tejet,stb. A zsemléről nem is beszélve.
A cukros dolgokat alapból kerülni kell. De pl. én keleszteni mindig cukorral kelesztek, a cukor kell hozzá (semmi másra nem használom a cukrot). Aztán az a pici cukor annyi felé eloszlik, hogy egyáltalán nem megy fel tőle a vércukrotok. Akkor már ennél az ételnél, pl lángos, sokkal veszélyesebb a fehérliszt, mert abból több szénhidrátnyi esik egy db-ba, mint a cukorból.
16 éve vagyok cukorbeteg, de diétás ketchup-öt és mustárt még sohasem vettem. :) Mielőtt még azt hinnétek, hogy félvállról veszem a betegségem, nagyon is komolyan foglalkozok vele, de vannak ésszerűtlen dolgok, mint pl. a diétás mustár és ketchup. Olyan keveset eszel belőle, hogy abban már nincs igazán számottevő cukor. De persze mindenki maga dönti el. Mindenesetre hamarabb felmegy a cukrod ha egyszerre több kenyeret eszel 6-8 dkg-nál, vagy 1 helyett 2 lángost eszel, mintha normál ketchupöt vagy mustárt eszel a kis virslidhez.
A nagy adag szénhidrátok veszélyesek, illetve ami cukros. Mint üdítő, sütik.
De inkább tegyetek meg többet, mint kevesebbet a babuért.
Az is számít,hogy mennyivel mérted utána és mennyi idő után vacsiztál.
Azt viszont már észrevettem,hogy ha nincs meg a 3 óra a 2 étkezés között,akkor magasabb lesz az érték.
Nem még fehér liszt sem volt benne.
Graham lisztel készült.
És amikor megettem utána mértem a cukrom és
5.5 volt.Akkor lehet nem attól lett sok a vacsim?
Gondolom,hogy abban a sütiben fehér liszt is volt. Az + a cukor nagyon meglöki a vércukor szintet.(
Én egyszer olyan saláta öntetet ettem,amin nem volt feltüntetve a cukor,de a Doki szerint volt benne. 7.4 lett a 2 evőkanálnyi öntettől a vércukrom.
Már nagyon kevés cukor is nagyon magasra viheti.(
Igen tudom hogy nem szabad,de annyira kívántam
és hát gondoltam nádcukor van benne és egy
szelet nem okozhat gondot.Nem mértem vacsi előtt.
Nekem nem kell vezetnem semmit de én írok mindent
és minden kaja után mérek egy órával utána.
Heti egyszer pedig éhgyomit is mérek de az mindig jó.
Szia!
Vacsi előtt is megmérted?
Ha magas a cukrod,akkor nem szabadna cukros sütit enned. Tudom,hogy nehéz kibírni,de sajna muszáj.
Te számolod a szénhidrátot? Kell naplót vezetned?
csajok!
Most a vacsinál 6-9-et mértem ennyit nem
szoktam.Lehet attól hogy ebédkor megettem
egy szelet cukros sütit?
Viszont ebéd után 5.3 volt a cukor.
Az lehet később jön ki a cukor a szervezetemben?
Lángos
Hozzávalók: (24 db-hoz)
250 gramm teljes kiőrlésű liszt
0.5 dl tej
175 gramm kefir
2.5 dkg élesztő
1 tojás
1 kávés kanál só
Elkészítés:
Az 2.5 dkg élesztőt beletesszük a 0.5 dl langyos tejbe. Belekeverjük egy maréknyi teljes kiőrlésű lisztet. Egy picit kelni hagyjuk. Végül belekeverjük a maradék lisztet, a 175 gramm kefirt, a tojást és a sót is.
Jól kidolgozzuk, hogy egy lágyabb tésztát nyerjünk, majd betesszük a hűtőszekrénybe egy északára pihenni. Célszerű a tál tetejét letakarni.
Másnap kivesszük a tésztát a hűtőből, az étolajat jó forróra hevítjük. A tésztából olajos kanállal kis gömböket veszünk ki, kézzel széthúzogatjuk jó vékonyra és a forró olajba tesszük. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük, a meleg lángost ízesítjük.
A lángos csak frissen jó és mivel a tésztája 1 hétig is eláll a hűtőszekrényben, mindig annyit süssünk ki, amennyit egyszerre megeszünk!
Én már sütöttem többször belőle. Szerintem a 3. nap körül a legfinomabb.
A teljes kiőrlésű lisztnek sok idő kel a keléshez,mivel nincs benne cukor sem.
Olajos zacskóba betéve kisebb helyet foglal el a hűtőben.
Ezeket az "ételeket" el kell készíteni és lemérni. A nyersen lemért alapanygok szénhidrát tartalmát össze kell adni,majd ki kell számolni 100 grammra. Ha kisütötted,akkor leméred és a 100 gramm alapján kiszámolod.
100 gramm lángosban kb 35-36 gramm szénhidrát van. Én vacsorára 30 gramm szénhidrátot ehetek. De a két pici lángossal is jól szoktam lakni. Ha ebédre eszem,akkor még sajt és tejföl is mehet rá.
Kikeresem a lángos receptjét és beteszem.
Én soska pürét csináltam meg gyümilevest édesitővel,de azért nem volt az igazi.:(
A kefires lángos érdekelne.Mennyit szabad enni belőle?
Ha érdekel,akkor a teljes kiőrlésű lisztből kikísérletezett túrós pogácsa, sajtos rúd vagy a kefires lángos receptjét bemásolhatom.
Édes sütivel nem próbálkozom. Most a fagyi jön.) Bár a madártejen édesítőszerrel már gondolkodtam. Az is jól esne ilyen melegben.
Szia!
Én is azt vettem,de kb 25 üzletben kellett megnéznem.
A Védőnőm mondta,hogy van cukormentes mustár is. Azt is megkeresem.
Nálunk nagyon kevés diétás terméket árulnak.(
Most már van rostos üdítő is,mert megkértem az eladókat,hogy rendeljenek azt is.
Ez a diéta sajnos nagyon drága.
Én elég sokszor eszem reggelire virslit.
Én kechuppal szeretem. Rengeteg utána járással sikerült vennem cukor menteset és egy vagyonba került. Azt állítják,hogy a cukor miatt drága sok termék. Akkor meg nem értem,hogy a cukor mentesek mér kerülnek sokkal többe.
Nekem Dcont van.Na igen nekem is elmegy
egy halom pénz a tesztcsíkokra.
Nekem Accu-Chek active van.
Mielőtt megvettem megkérdeztem a Dokimat,hogy melyiket ajánlja.
Azóta az is kiderült,hogy nem minden vércukormérőhöz lehet felíratni kedvezményesen a teszt csíkokat.
Bár én már a diéta alatt se értettem,hogy ha kötelező mérnem,akkor miért nem írhatják fel kedvezményesen a csíkokat. Csak az inzulinosoknak jár a kedvezmény.
Nekem a Doki és a Védőnő is azt mondta,hogy az aceton azt jelenti,hogy éhezik a szervezet. Nem kap meg mindenből elegendő tápanyagot.
Próbálok változatosan enni,de a szénhidrát korlátok miatt elég nehézkes. Amiből lehet,azokból sokat eszem.
A vércukor szintet én is mérem és az orvos is méreti hetente egy étkezés után. A vizeletet is nézik és azt a védőnő is nézi minden hónapban. Pár hétig jó volt,most meg megint van benne.
Az inzulint azért kapom,mert az egyik mérés reggeli után 7 lett. (laboros) és én is mértem párszor 6.7 körülit.
Az én Dokim tiltja a finomlisztes és a cukros dolgokat. Azokat egyáltalán nem szabad enni.
A savanyú káposzta,meg a Pici miatt esik ki.
De a kovi.ubit nagyon szeretem és nem okoz gondot,hogy naponta többet is megegyek belőle.)
A 4.6-5 ös cukrok jók, azok miatt ne aggódj, nem alacsonyak.
Ha már a természetes vcukorcsökkentőknél járunk, savanyú káposzta :)
A férjem is cukorbeteg, így nálunk közös a koszt. Én még mindig fehér lisztel főzök, mert ahogy mondod, van ami ehetetlen teljes kiőrlésűből szerintem. Sütikbe szoktam teljes kiőrlésűt, de nem mindenfélébe. Anyagilag nagyon megterhelő. Az olcsóbb módszer a fehér lisztes és mértéktartós :) Vagyis max. 1 lángos. Bár én ezeket úgy oldom meg, h nagyon ritkán készítek kelt tésztafélét. Pl. kalácsot már nem is sütök. A rakott dolgok (rakott karfiol, cukkini, stb.) vannak terítéken. Habár teszek bele rizst, (nem mindig) a zöldség és a hús lazitja a szénhidrátot.
Akkor nem az aceton miatt kaptál inzulint? De nagyon érdekes, h aceton van a vizeletben, cukor pedig nincs..... én úgy tudom, h először a cukor jelenik meg, az aceton csak később, magasabb cukornál.... vagy tartósan magas cukornál... ebben nem vagyok profi. Az biztos, h amikor cbeteg lettem, volt aceton a vizeletemben, a cukrom 17 volt. Amióta inzulinos vagyok, SOHA nem volt aceton a vizeletemben. (Amikor nézték persze). Neked még mindig van aceton? A cukor miatt már nem lehet... nem? Bár ez csak az én okoskodásom....
A terhességi cukorterheléses határértékeket nem tudom, nekem azt nem csináltak, felesleges :)
Amit írtam, azok a normál határértékek.
További ajánlott fórumok:
- A terhesség jelei a fogantatástól számítva 2 hétig
- Terhesség alatti cukorbetegségnél miket szabad enni?
- Akiknek terhességi cukorbetegsége volt/van, azoktól kérdeznék
- Ingadozó vércukorszint terhesség alatt (inzulinrezisztencia, terhességi cukorbetegség)
- A terhességi cukorbeteg kismamáknak mindenképpen hetekkel a szülés előtt be kell feküdni a kórházba? Részletek lent.
- GDM terhességi cukorbetegség