Szabad tűzi ételek főzése bográcsban, diszkoszban, tárcsán (beszélgetős fórum)
Paraszt tarhonya, pásztor tarhonya, sok féle-fajta neve van.
Nálunk egyszerűen krumplis tarhonyának nevezzük, ha se kolbász, se hús nem kerül a fazékba:
Hagymát, zöldpaprikát dinsztelek, bele a kockára krumpli, átforgatom, törtpaprika rá, és annyi víz, hogy ellepje. Amikor mindez félig megfőtt, a levét megszaporítom, és ha felforrt, annyi marék (+ még 1 repeta) tarhonyát szórok bele, ahány tányér tarhonyát akarok főzni.
Ha kolbász is megy bele, akkor azt a krumplival együtt rakom bele. Ha u.n. húsos tarhonya, akkor először a húst pörköltként főzöm félig készre, és utána megy bele a tarhonya. Nálunk ez volt az u.n. "szombati kaja" = gyorsan kész. :)
Hamis rácponty (ahogy én csinálom)
(először én is a net-ről szedtem le a rácponty receptet)
Nyers krumplit (cukkinit!) uborkaszelőn leszelem, hőálló tálat kevéske olajjal, jó sok tejföllel kikenem, arra a krumpli egyik felét, só-bors, szálára vágott vöröshagyma, karikára szelt z.paprika.
Majd az olajtól lecsöpögtetett konzerv hal. (Persze az élő ponty is megteszi!!!)
Tetejére cikkekre vágott paradicsom (ha ez nincs, akkor sűrítményből egy kis mártást készítek és azzal öntöm fel)
Mindezekre a krumpli másik fele, szintén só-bors és legfölül ismét tejföl. Beborítva a sütőbe, amikor már a krumpli-hagyma-minden megpuhult, födő (fólia) le, és egy kicsi megpirítani a tetejét.
Az a hamis ráczponty érdekelne, hogy is van ;) ♥
Káposztábó meg, ahogy mondod, van még a töltöttön kívül sokféle: toros, székely, rakott... lehet válogatni.
Pásztortarhonyára készülök már egy ideje, de azt majd, ha az ember haverja itthon lesz, mert ő még olyat nem evett és úgye egyszer (minél hamarabb) csinálok majd egy olyat?! Persze, hogy persze :D
Ha holnap (kedd-szerda) resztelt máj, csüt-péntek = hagymás bab, szombat: paraszt tarhonya. És vasárnap-hétfőre rakott krumpli.
Akkor 1 hét a 3-ból már oké.
Mindenképpen töltött káposzta füstölt csülökkel, házi savanyú káposztávalé.
Halűszlé kizárólagosan pontyból (mást az unokák nem esznek)
Juhtúrós puliszka sok piritott szalonnakockával (süti helyett)
Leves: marhanyakból húsleves májgaluskával és kínált zöldségekkel (levesben főtt hős és zöldségek külön tálon)
Kizárt a sütemény és acukorka. Az unokák berzenkedni fognak, de sebaj.... Igy is elég sok dolog lesz: 5 felnőtt, 6 unoka, 2 vendég 3 gyerekkel)
Szevasztok! Nem igazán kell már tolonganom, az elmúlt hónapokban sikerült annyi minden akciósat bespájzolnom, hogy bőven kijön belőlük mindkét ünnep.
Nagyobb gond, hogy odáig még 3 hét van, és olyan "olcsó és nem ráz, has telik vele" kajákat kellene.
Ezen a téren elkelne egy kis segítség, ki mit főz az ünnepek előtti hetekben?
Piacon vért kár keresni, mert az árusítása tilos. Érthető is. sokan visszaélnek az adott alkalommal. Gombát sem veszek csak úgy. Ott ahol van ellenőrzés, akkor igen, vagy magam szedem azt, amit valóban jól ismerek.
Szóval nemcsak az ár, hanem az egészségünk is fontos.
Mifelénk sem árulják sehol, sőt nem is szabad az itteni előírások szerint.
Ami van az házi vágásból származik. Tyúk, kacsa, na meg persze a disznó :)
Éppen arról beszéltünk pár hete, hogy a megye-székhelyen csarnokban árulnak bélbe töltött belet, és hogy (majd ünnep után!) átmegyek és veszek hűtő-feltöltéses mennyiséget. De az árát nem tudom.
Azt megértem, hogy készen, fesztiválon, sátorban, bográcsban, akárhol valamivel drágább mint a csarnokban sütés előtt. De ezek szerint lehet, hogy el se induljak?
Ezt bizony ki kell nyomozni, mert én sem szeretnék több ezret adni 1-2 kg vérért.
További ajánlott fórumok:
- Mit lehet még főzni a gulyáson kívül bográcsban?
- Mit föztök ti bográcsban?
- Finom kaják bográcsban... (saját ötleteket várok, netes kereső ajánlása nélkül)
- Egy kiadós bográcsban készült Jókai bableves után milyen könnyen elkészíthető desszertet adnátok?
- Paprikás burgonya bográcsban
- Vaddisznó pörkölt bográcsban való főzéséhez szükséges előtte bepácolni? Milyen pácot ajánlanátok?