Szabad tűzi ételek főzése bográcsban, diszkoszban, tárcsán (beszélgetős fórum)
Á, dehogy! Kolléganőm mesélte, panelban kiterigette a frissen mosott ágyneműt az erkélyre szombat reggel. Utána kimentek a város szélén levő földjükre dolgozni, d.u. értek haza.
Közben az alattuk lakó kirakta az erkélyükre azt a lábon álló, hordozható kerti grillt, alá is gyújtott, és szépen szállt a füst az ő ágyneműire... panel-idill...
Szabadtűzön vagyis jobban mondva parázson :)
Bővebben az Imádok főzni! ☺ Kedvenc receptjeim: (nyílt napló) 4. bejegyzés Rablóhús szabadtűzön (grillnyárs) 2010. nov. 25.
Kedves egészségedre!
Majd kíváncsi leszek a véleményedre.
És ha közben esetleg kérdés van, ha itt vagyok a közelben, biztosan válaszolok.
Még itt az emeleten lábasban is, birkát, marhát, körmöt, pulyka zúzát, és hasonló stabil húsokat, ezzel a módszerrel készítem.
Szerintem is jobb, mint bármi más. Hiába csak egy bográcsuk volt az öregeknek, főzni azért tudtak!
Köszönöm a visszajelzést. Nyugodtan használhatjátok ezt a receptet, azok az emberek, akik hónapokig csak bográcsban főztek maguknak kint a határban, mind-mind így csinálta!
De csak a több órán át fövő húsokból, különben a hagymának nem lesz ideje szétfőni és besűríteni a szaftot!
A csirke-galamb hasonló kis jószágokhoz először a szalonnából zsírt fakasztottak, 😁 azon megdinsztelték a hagymát, és az általunk is ismert módon főztek pörköltet.
Kedves Hópihe !
Köszönöm a receptet. Nagyon egybeesik a sarkadi vendéglátós barátom elmondásával, akinek valamennyi őse parasztember - pásztor, juhász és kubikos. Barátom eredetileg Furta és Okány vidéki családokból származott.
Egyébként a Kunságban is így főzik a birkapörköltet, ami ma már hungarikum.
Nagyon köszönöm a leírást !
Amit írtam, az még a régi dél-alföldi kubikusok bográcsos pörkölt-főzési módszere. (Bízhatsz bennem, ezen nőttem fel!)
Most elmegyek egy kis ebéd utáni pihire, ha kérdés van esetleg, majd d.u. jövök és válaszolok.
Mindenkinek jó étvágyat, jó pihenést kívánok!
Ha fejből írom, akkor az úgy nem jó?
Ahogy mi csináltuk: a füstölt csülköt előző este beáztatni, másnap átkapirgálni a bőrét, kockára vágni, a csontot is feldarabolni. Nem árt egy kis húst hagyni rajta!
A körmöt is megpucoljuk, feldaraboljuk. Én azt nem bárdozni szoktam, hanem nagy késsel a csuklók mellett, akkor kevesebb benne a csont. De ha üzletben már előre gépi fűrésszel feldarabolják, az a legjobb!
Egy kis tálba a szálára vágott hagymát, a karikára szelt zöldpaprikát, egy-két csípős hegyes paprikát, szemes borsot, néhány szem köményt összekavarunk.
Bográcsot hideg zsírral körbe kenjük eléggé vastagon, alját, oldalát, mindent, és elkezdjük bele rakni:
- először a vastagabb húsos csontokat, majd a vékonyabbakat a tetejére, és arra egy sor körmöt
- megsózzuk és a hagyma-... keveréket ráterítjük
- ismét a köröm másik felét, szintén sózzuk
- arra megy a csülöknek a csont nélküli, felkockázott húsos része
- ezt is sózzuk!
A sóval egyelőre óvatosan, hiszen a csülök sózott volt, most inkább csak mutatóban, majd menet közben lehet kóstolni!!
Felöntjük annyi vízzel, hogy kb. háromnegyedig érje el, majd amikor már forr, a húsokból is fő ki víz, majd akkor látjuk, hogy mennyit kell pótolni hozzá ahhoz, hogy az egészet kb. 2 cm magasságig ellepje!
Miután ismét felforrt, a bográcsot meg kell emelni, hogy csak annyira érje a láng, hogy szépen pöcörögjön a bográcsban a husi.
Kavarni nem kell, csak esetenként a bográcsot oldalra forgatod, hogy mozduljon. A szükséges vizet pótolni kell!
A törtpaprikát csak akkor tesszük a tetejére, amikor a húsok, körmök fövéséhez kb. 20-30 perc szükséges. Rászórod a tetejére, és kanállal szépen belekavarod a lé legfelső részébe, majd szépen összeforr az az egésszel.
(Én még ma is ezzel a "rakott, rétegezett" módszerrel főzöm azokat a pörkölteket, amelyeknek a főzési ideje több, mint minimum 1 óra! Igaz, hogy panelban nem bográcsba teszem fel, hanem nagy lábasba, azt a bizonyos füstös ízt hozzá gondolom!)
Sajnos receptet nem tudok, de neked sok sikert kívánok!
Biztosan nagyon finom lesz!!
Sajnos nálunk is őrült szél volt tegnap, mára csillapodott kicsit és már süt a nap is!!
Felétek is szép időt kívánok :)
Füstölt csülkös körömpörkölt receptet keresek . Ha tud valaki segítsen
Köszönettel előre is.
Ezen a héten nem lesz főzőcske. A meteorológia szerint nagy szél, eső és igen rossz idő várható.
Szép napot mindenkinek !
Úgy-úgy, a sok hagymából van a jó szaft !
Hmm, a malachús nagyon finom :)
Én nem szeretem az ételízesítőt (nem is használom!) max.
ha zöldséglevest főzök akkor egy marhahúsleves kockával erősítem az ízét!
Nekem azért megy lassan, mert nem szeretem a hagymakockákat látni az ételben, ezért előre lepárolom
(2-3 x pici víz, aztán zsírjára sütöm, szinte krémes lesz a hagyma)
Na, ez a "szép" a főzésben, mindenki másképp csinálja és egyik jobb, mint a másik :)
(én is a lassú főzést művelem, nem szeretem még hallani sem, hogy "odacsaptam és 20 perc múlva ettünk" :( igen kevés étel van meg 20 perc alatt még a paprikáskrumpli is tovább tart)
Remélhetőleg azért finom lesz az étel ♥ Kellemes élményeket kívánok!
Nem biztos,Én nem égetem és nem kozmálom oda az ételeket. A lassú főzést szeretem, ami időbe telik. Sokan ezt kedvelik, főleg azok, akiknek nincs türelmük a jó és ízletes ételek elkészítésére. Most azért fogadtam el a meghívást, mert kíváncsi vagyok a csapat össsztelesítményére. Egy kukkot sem fogok szólni, segíteni.
Ugyanis az a módszer, hogyha már megfőtt és elfogyasztották az ételeket hosszas vita kezdődik: "én teszek bele, " "Én másképpen csinálom...." Előjönnek a "NAGY ÉNEK" Jót szoktam mosolyogni rajtuk.....
További ajánlott fórumok:
- Mit lehet még főzni a gulyáson kívül bográcsban?
- Mit föztök ti bográcsban?
- Finom kaják bográcsban... (saját ötleteket várok, netes kereső ajánlása nélkül)
- Egy kiadós bográcsban készült Jókai bableves után milyen könnyen elkészíthető desszertet adnátok?
- Paprikás burgonya bográcsban
- Vaddisznó pörkölt bográcsban való főzéséhez szükséges előtte bepácolni? Milyen pácot ajánlanátok?