Miért dicsőség, ha valaki nem olvas már papíralapú könyvet, újságot? (beszélgetés)
A Feltámadást és a Háború és békét tbk. én is olvastam, sőt utólag szégyellem, hogy a Feltámadás volt az egyetlen könyv, amit fiatalkoromban megsirattam.
Zabhegyező - gimis koromban nagyon tetszett, de felnőttként már képtelen voltam végigolvasni, már nem érdekelt a sztori. Ahogy Hansi is írja, úgy látszik a fiatal korosztálynak szól.
E-könyvet nem olvasok, próbáltam, de nem jött be, elegem van a képernyőből napi 10 órában, + napi 1 óra hoxa.
Elkezdtem olvasni, tetszett is, bár olvastam érdekesebb, a lelkemet sokkal-sokkal jobban megérintő regényt.
Azért olvastam volna, mert minden filmben azt olvastam fantasztikus.
Elhagytam, kb. a felénél tartottam, aztán el is felejtettem, hogy folytatni kellene. Majd egyszer.
A Feltámadást is olvastam, meg az Anna Kareninát Tolsztojtól. Mindkettő nagyon tetszett.
Miért vágom a németet? 😊 Mert tanulom.
nekem a zabhegyező régen, még fiatalon nagyon tetszett
magyarul ezt találtam róla
A regény főhőse Holden Caulfield 17 éves amerikai gimnazista, akit éppen a negyedik iskolából rúgtak ki. A cselekmény egy meg nem értett, a társadalmi konvenciókat befogadni és gyakorolni képtelen s ezért mindenünnen kitaszított kamasz fiú háromnapos kálváriája. Holden első személyben mondja el a kicsapása utáni három napjának történetét, melyet New Yorkban éjszakai mulatóhelyeken, kétes hírű szállodában s az utcán tölt el. Közben mindent megpróbál, hogy a világgal, az emberekkel normális kapcsolatot alakítson ki, de sikertelenül. Menekül az emberek elől, de mindenütt hazug embereket talál. Az egyetlen élőlény, akivel őszintén beszélhet, s aki talán meg is érti valamennyire, titokban felkeresett tízéves kishúga. De ő sem tud segíteni: Holden a történteket egy ideggyógyintézet lakójaként meséli el.
Salinger regénye nemcsak a kamaszlélek kitűnő, hiteles rajza, hanem a társadalmi konformizmus ellen lázadó ember kudarcának is szimbóluma.
Én elolvastam a Bánk bánt. Háromszor!
Minden mondatot háromszor olvastam el, hogy megértsem:DDDD
A zabhegyezőt!?
Én el nem tudom képzelni, hogy ezt miért tartják nagy műnek az amerikaiak és még sokan.
Végig kínlódtam.
Miből gondolod, hogy dicsőség?
Ezt honnan vetted?
Nem vettem magamra egyébként. Én már sok éve nem olvasok papírkönyvet, de van sok-sok (1000 db biztos) papírkönyvem. Nem veszek újakat, mert már nincs hol tárolnom.
Neked, hány darab könyved és mennyit olvastál el?
Akkor a Bűn és bűnhődés📙 Neked is ÜTÖTT💥👊💥, na képzeld, a Félkegyelmű🃏 Nekem várólistás⏲️📑, meg könyv kibszarintásba találtam Tolsztoj: Feltámadást✝️! Nem minden felsoroltat ismerek, de a Varázshegy🪄🗻🪄 nagyon felkeltette az érdeklődésemet! 1000 könyv???!! 😵 Az még gombócból🍨🍨🍨 is SOK! Szókratész utazásai GYÁÁÁ, DE BITANG💪💪💪⚔️, meg Coelhinnyót💛 is szeretem, nem érdekel hogy nem értik meg fikázzák! Hát a Brida💖 meg a Veronika💙, Úúristen Kedvenceim⭐⭐!!
Te nagyon VÁGOD a németet🇩🇪, miért is?! 😂😂😂
Szerintem már kb. 1000 könyvet biztos elolvastam. Első komolyabb olvasmányom A félkegyelmű volt; a Bűn és bűnhődést biztos elolvastam legalább 5x, de a Karamazov testvéreket tartom az író legnagyobb művének. Olvastam A varázshegyet is Thomas Manntól, talán kétszer, most németül szeretném elolvasni. Rengeteget olvastam egy Thomas Bernhard nevű írótól, magyarul-németül. Tolsztojtól olvastam Ivan Iljics halálát, illetve Turgenyevtől az Apák és fiúk c. művet.
Az 1984-et nem olvasnám el megint (szintén olvastam magyarul, sőt, angolul is), viszont a Sötétség délben c. művet többször elolvastam már (magyarul, valamint németül).
A 22-es csapdáját én is gimiben olvastam, meg Salingertől mindent (tőle csak a Zabhegyezőt nem szeretem) és nálunk sem volt valami népszerű az irodalomtanárral. De mindent faltam, ami érdekelt, és szerintem a gyerekek többsége így van, hogyha valahogyan felkelti az érdeklődését, akkor el fogja olvasni. A Bánk bán meg ezt nem fogja elérni így önmagában csak azért, mert dolgozatot írunk belőle...
Szerintem egyébként épp a reneszánszát éli az olvasás, nem feltétlen a "magas irodalom", de a kiadók ontják a mindenféle ún. romantasy könyveket, a fiatal lányok falják :) De szerintem amíg valaki olvas, addig nem tesz magának rosszat, ha ponyvát, akkor azt, de aki azt szereti, az biztos, hogy idővel pár klasszikust is felfedez. Nem biztos, hogy épp a magyar kötelezőket, de ahogy írtad, rengeteg jó könyv van :)
Komolyan??! 😵 Neee!! Én a Bűn és bűnhődést kb. 19 évesen olvastam az íróasztalom fölött úgy nyáron🏖️☀️! Első könyveim🥇🥇🥇📙📙📙 között volt, teljesen kivoltam😖💧 tőle, akkora MŰ! Meg Tolsztoj - Ivan Iljics halála✝️, tán életem 3. önállóan olvasott könyve volt, az első Fekete István: Hú🦉💙! HÚÚÚÚ! 👍 Zabhegyezőt még nagyon szerettem💛, az 1984 meg BITANG📕💪💪💪!!! 😃
------------------------------------------
Én nyitottam! Te🫵 is lepakolhatsz ide valamit! Érdekel! :)
Nem értem ezeket a minősítéseket. Miért nem lehet azt elfogadni, hogy különböző elgondolások mentén az egyik ember papíralapon szeret olvasni, a másik pedig digitálisan?
Jómagam mindkét típusú könyvet vásárolom, olvasom.
Szükség van a könyvekre, de nem ilyen sokra. Rengeteg nem kel el, mert nem tudják megfizetni.
Ezért is van létjogosultsága a digitális könyveknek.
Nálam szempont az erdők védelme is. Lehet, hogy újrapapír, de azt is kivágták valamikor. De ott vannak akkumulátorok az ebook-olvasókban. Melyik ujjamba harapjak?
Az e-book olvasó gyártása során ritka fémeket, energiát és ipari folyamatokat használnak, ezért a kezdeti környezeti lábnyoma viszonylag nagy. Viszont ez az induló terhelés sok könyv elolvasásával "eloszlik", így hosszú távon, főleg a sokat olvasóknak, könyvmolyoknak, már környezetkímélőbb megoldás lehet, mint a papírkönyvek.
Egyébként a papírhoz, sok hulladékot is felhasználnak.
És nem is a fa a legfontosabb tényező, hanem a gyártás során különféle vegyszerek és egyéb ipari anyagok (pl. fehérítéshez és feldolgozáshoz) is szükségesek, ami szintén növeli a környezeti terhelést.
Tehát mindkettő szennyező, ha azt nézzük.
Én csak papíralapú könyvet olvasok.
Nem szeretem a könyv olvasót.