Szabad tűzi ételek főzése bográcsban, diszkoszban, tárcsán (beszélgetős fórum)
Most értem haza, sikerült megvenni az ünnepre való birkát. Sajnos most belsőséget nem kaptak. Mindegy.
Majd a jövő héten jön egy kis nyugdíj, akkor még visszamegyek, bevásárolok a töltött paprikához a darált húst, és úgy gondoltam, hogy még 4-5 db. rövid körmöt is bespájzolok a fagyóba. Ahogy ismerem magam, ennyi akár karácsonyig is kitart.
Otthon én is csak kibányásztam a paprikából a tölteléket, mert a paprika nem kellett.
Amikor már a magam konyhájában főztem, és nem kell a paprika jelszóval anélkül főztem meg a gombócot, rögtön rájöttem, hogy paprika nélkül még az íze sem az igazi! :))
Az enyémek nem eszik a töltöttpaprikából a paprikát :( Épp ezért csak nagyon ritkán készítem.
Ha megkívánjuk, akkor a paprikát felszelem, megdinsztelem, felengedem vízzel, gombócokat rakok bele és besűrítem paradicsomlével ;) Só, bors megy bele és az elengedhetetlen leostyán. ♥
Mi a töltött paprikát sohasem a paradicsom mártásban főztük meg, hanem külön lábasban felöntöttük a paprikákat vízzel úgy hogy majdnem ellepje, só-bors-ételízesítő bele, és közben megforgattuk, hogy minden oldalról biztosan puha legyen.
A paradicsom mártást annyival főztük sűrűbbre, hogy a tányérban összekavarodva, pont jó.
No most arra gondoltam, hogy még a héten, jövő héten főzök töltött paprikát is, (mártás nélkül) be a fagyóba télire!
Most még olcsó a paprika, és a disznóhús is elseje után drágább. Majd jó lesz az az év végi ünnepek után egy kis gyomortisztító és pénztárca kímélő kajának! :))
Én is ma lecsózok, csak még hoznom kell egy kis vöröshagymát haza, abból nincs csak 1-2 db. De sebaj, mert mára igérték a birkát is, úgy kb. 9 körülre, vele szemben pedig ott van egy zöldséges.
És akkor mára-holnapra lecsó, a többi pedig megy télire!
Mivel a nagy meleg miatt lakásfokságra vagyok "ítélve" és is lecsót fogok eltenni...
Dolgom más is lenne, de a nagy meleget nem bírom...
Jó reggelt !
Igazad volt. A piac olcsóbb. Ugyanakkor egy régi ismerősöm - egyetemi, bölcsész végzettséggel zöldségárus és önálló standja van - azt tanácsolta, hogy mindig kedden jöjjek a nagy tétel megvásárlásának igényével, mert akkor biztos, hogy mindenből friss árút kapok. Igaza volt.
Szóval megkezdődött 2-3 héttel korábban a befőzési időszak. Klímaváltozása javából.
Szép hetet mindenkinek !
Sziasztok!
Pénteken kiszaladtam a piacra. Hagyma, paprika, 30 kg paradicsom, leostyán vándorolt haza velem és péntekre megrendeltem 20 kiló vinettát. Szombaton befőzés volt: a télire való lecsó rotyogott a bográcsban, egyelőre csak 1 adag (5 kg paprika, 1,5 kg hagyma, 2 liter paradicsomlé), a megmaradt paradicsom meg ment üvegbe, lének. :)
A zöldséges üzletekben nálunk is, inkább tolatva szoktam kifelé jönni, ha meglátom az árcédulákat.
Viszont csütörtökön lementem a piacra, és meglepődve láttam, hogy ahhoz képest harmadáron!!! lehet vásárolni! Hát azt hittem elájulok!
Nem azt mondom, hogy a krumplit, tojást is, de az összes zöldség-gyümölcs ott szinte ajándék-áron megy!
Nézz szét te is, talán olcsóbb!
Azért nagyon ne sajnáljatok! Egyszerűen az utóbbi években a füstöltet (melegen) sütve-főzve nem bírja a gyomrom.
De pl. a füstölt kolbász nyersen, hidegen, az jöhet. És a főtt füstölt csülök is jöhet, ha már 1x kihűlt a hűtőben. :))
Tegnap valahol, valamit keresgéltem, és egyszer csak előttem egy kép egy tányér öreg tarhonyáról. Persze rögtön beugrott, hogy én a felsorolásból símán kihagytam a füstült kolbászt!
Persze, mert én amióta saját konyhát vezetek, a paprikás krumplit és a tarhonyát kolbász nélkül készítem.
Egyszerűen ebben a két ételben a kolbász nekem nem kell!!!
A konyhában csak úgy szépen, gázon, hagymát pirítok, bele a krumpli, törtpaprikával felöntve, ha félig kész, tarhonya bele.
Bográcsban: szalonnából zsírt fakaszt, töpörtő ki, hagyma bele, tarhonya bele, megpirít, törtpaprikát rá, félig megfőtt, krumpli is bele.
De ezt így nem igazán csináltuk. Akkor már inkább a galambhúsos tarhonyaként indítottuk, ahol először a galambpörkölt, és abba került bele a krumpli, tarhonya... ne tudd meg, a húsos tarhonyák királynője!! :))
A panel lakások erkélyén illik gázzal főzni. Sokan betartják.
A bográcsban való főzésről: a kunsági birkapörkölt nemzeti eledelünknek lett minősítve. Én ettem ilyen módon főzött birkát Kisújszálláson. Valóban a lassú tűzön való főzés a titok nyitja.
No és hogy főzöd az öreg tarhonyát?
Szép napot mindenkinek...
További ajánlott fórumok:
- Mit lehet még főzni a gulyáson kívül bográcsban?
- Mit föztök ti bográcsban?
- Finom kaják bográcsban... (saját ötleteket várok, netes kereső ajánlása nélkül)
- Egy kiadós bográcsban készült Jókai bableves után milyen könnyen elkészíthető desszertet adnátok?
- Paprikás burgonya bográcsban
- Vaddisznó pörkölt bográcsban való főzéséhez szükséges előtte bepácolni? Milyen pácot ajánlanátok?