Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Svédországi magyarok topicja! fórum

Svédországi magyarok topicja! (beszélgetés)

1587. virag32 (válaszként erre: 1586. - Addikababa)
2012. febr. 1. 22:07
Amúgy tényleg le a kalappal,hogy végigolvastad az egész fórumot :))))
2012. febr. 1. 21:58

Szia!

Igen, vegigolvastam a forumot, ezt talaltam a legjobbnak, es en is megtudtam par hasznos dolgot. :)

Amugy Helsingborg-ban elek :) Van esetleg valaki a környekröl?

1585. emmaléna (válaszként erre: 1578. - Addikababa)
2012. febr. 1. 21:42

szia!

nagyon köszi!hasznos ám,de mennyire!és merre élsz országon belül?végigolvastál mindent?:)aztaaaa

1584. Csillag388 (válaszként erre: 1578. - Addikababa)
2012. febr. 1. 19:57
Nagyon köszi, hasznos!!
1583. varacskok (válaszként erre: 1582. - Virag32)
2012. febr. 1. 19:25
csak annyi a kérdés, hogy legális cég e illetve van e valakinek infoja róla.Esetleg dolgozik e ott valaki...
1582. virag32 (válaszként erre: 1581. - Varacskok)
2012. febr. 1. 10:29
Én nem ismerem, de megnéztem a honlapjukat. Mi a kérdés?
1581. varacskok
2012. jan. 31. 21:05
Sziasztok. Mit tudtok az ecorooms hotel takarito cegrol?
2012. jan. 31. 20:03
Tack så mycket! :)
1579. virag32
2012. jan. 31. 20:00
Szia! Légy üdvözölve e virtuális közösségben! :))
2012. jan. 31. 18:57

Linkelek par weboldalt, amik hasznosak lehetnek a nyelvtanulashoz:

Lexin: [link]

A ´Välj språk´ nyilacskajat lenyitva valasszatok ki a ´Svenska´-t, es temakra bontva, kepek alapjan tudtok szavakat tanulni. A kepekre kattintva hallhatjatok a kiejtest is.

Safir: [link]

Ez a mar emlitett digitalasparet.se resze, ami itt szinten topikokra bontva epul fel (csalad, lakohely, egeszsegugy, munka stb.). Itt eleg sok a nyelvtani gyakorlat, es rengeteg a hallott szöveg ertese.

Nekem a Safir az egyik kedvencem, nagyon jo a felepitese, es remek alapokat ad a nyelvtanhoz, a szokincset is jelentösen fejleszti, ha a szövegkörnyezetukböl tanuljatok a szavakat.

(a safiros feladatok ha jol tudom, ugyanazok, mint a digitalaspåret A, B, C, D feladatai, csak itt temakra vannak bontva, es talan több van)

Livemocha: [link]

Ide regisztralni kell email-lel, kivalasztod milyen nyelvet szeretnel milyen nyelven tanulni, es mar indulhat is! Alapvetö tarsalgasi formakkal kezd, nagyon hasznos. (mas nyelvek tanulasahoz is kivalo weboldal)

Sved radio: [link]

Felul a ´Just nu´ kek savjara kattintva hallhatjatok az elö radioadast. Ez a csatorna inkabb beszelgetös, zene nem nagyon van rajta, viszont sok hirmusor, beszelgetes van, ahol szepen, irodalmi svedet beszelnek (nem tul gyorsan es szlengesen). Fözes közben, takaritgatas közben jo alafestes, ahogy irtam is, nem kell, hogy mindent megerts, csak szokjad a nyelv dallamat, kiejtest :) )

Egyelöre ennyi :) Ha meg jut valami az eszembe, feltetlen megirom :)

2012. jan. 31. 18:37

Csak helyeselni tudom, nyelv nyelv nyelv. A svedek egy resze örul, ha angolul beszelhet, igy kicsit gyakorolva azt, de a döntö többseg elvarja, hogy a sajat nyelven tarsalogjunk veluk. Sokszor volt felsz bennem megszolalni, mert azonnal leri a kiejtesemröl, hogy nem vagyok "gyári" sved, es hogy rögtön ugy neznek ram, hogy na, megint egy bevandorlo... De ez az erzes egy idö utan eltunik, es rajöttem, hogy a svedek többre ertekelik azt, aki ha törve is, de probalja a nyelvukön megertetni magat.

Szoval mindenki, aki jönni akar, tanulja a nyelvet, hallgasson radiot, tevet, meg ha nem is erti miröl van szo, de legalabb a hanglejtes, dallam berögzödik tudattalanul is az agyba, es kesöbb eszre sem fogjatok venni, hogy mar Ti is igy beszeltek!

Amugy pedig nem egy tanartol hallottam, hogy a magyaroknak jo erzekuk van a sved kiejteshez. Ez igy van szerencsere - csak meg kell hallgatni egy koreait vagy egy kinait, es azonnal rajövunk, hogy merföldkövekkel elörebb vagyunk =) Vannak nehez hangok, pl. a sj, tj, skj stb. melyekkel nekem is meggyult a bajom, vagy huhogas vagy röföges lett a vege - szep magyar nyelvunkben nincs hozza hasonlo hang, de hat ez benne a kihivas! :) Mindenesetre egy idö utan ra fog allni a fuletek, kiejtesetek! Idö es gyakorlas kerdese.

2012. jan. 31. 18:36

Sziasztok Forumozok!

Szeretnek ezuttal en is beszallni a forumba, informaciokat adni-gyujteni, hozzaszolasaimmal segiteni mindazokat, akik mostansag keszulnek kiköltözni, sulit elkezdeni stb. stb.

Forumbelepesemet 3 napi olvasas elözte meg, szoval helyre közre tudom, mi minden törtent itt az elmult fel/egy evben (kedves, segitökesz, rossztermeszetu "joakaro", lelkes es bator ember mind megtalalhato :) )

Tegnap volt epp egy eve, hogy kiköltöztem Svedorszagba - a törtenetem kicsit hasonlo Viragehoz, en is a paromhoz költöztem ki, ezaltal lenyegesen könnyebb volt az ugyintezes, elhelyezkedes. Ugyanakkor nekunk is megvolt a magunk vesszöfutasa, kuzdelem a burokraciaval, honapos varakozasi idökkel stb., eppen ezert is szeretnem a tapasztalataimat megosztani, hatha valakinek a segitsegere lehetek =)

Egy ev utan eleg szepen kiismertem magamat - eleinte meg egy sima bevasarlas is gazos procedura volt. Amig nem beszeltem a nyelvet, baromi idegennek ereztem magam, nem ertettem miröl folyik az elet körulöttem, es bar szinte mindenki beszeli itt az angolt, voltak bukkanok szep szammal.

Mostanra erkeztem el odaig, hogy elkezdhettem az SFI-t, C-re jarok epp, nagyon klassz, jok a tanarok, a multikulti erdekes - 18-an vagyunk a csoportban es szinte majdnem mindenki mas nemzetisegu =) Ez egyreszröl izgalmas, uj emberekkel, szokasokkal megismerkedni, ugyanakkor neha nagyfoku tolerancia szukseges. De hat igy szep az elet, unalmas lenne, ha mindenki egyforma lenne =)

Olvastam, hogy eleg sokan tervezitek a jövöt Svedorszagban. Nekunk nincs gyerekunk, tehat ovi-suli ugyben nem tudok tul sokat hozzaszolni a temahoz, viszont SFI-ben, nyelvtanulasban, eligazodasban, kicsi papirugyintezesben nagyon szivesen segitek barkinek! :)

1575. virag32 (válaszként erre: 1574. - Manony)
2012. jan. 30. 11:39

Ha időd engedi, kicsit olvass vissza, sokat beszélgettünk ezekről a dolgokról itt.

Igen, valóban a kétkezi munkásokra van a legnagyobb igény, "normál" munkaerőkre nem igazán.

Szerintem az átlagot tekintve nincs túl nagy mennyiségű magyar itt. Én Göteborgban élek két és fél éve, előtte három évig járkáltam ki, és eddig szerintem itt kb. háromszor ütötte meg a fülem magyar beszéd. Persze vannak azért, pár ismerősöm kint él itt, vannak magyar egyesületek is. Viszont én kijártam öt különböző szintű nyelvsulit, és ez idő alatt összesen egyetlen csoporttársam volt magyar. Szóval annyira azért nem teng túl a dolog.

A svédek papíron toleránsak a bevándorlókkal, és szeretik is ezt mutatni, de azért erős a bevándorlóellenesség is. És létezik köztük egy olyan mentalitás, amit úgy lehetne leginkább leírni,hogy passzív kirekesztés. A segítőkészségük látszólagos, nagyon durván kedvesek, segítőkészek,de amikor konkrét segítségnyújtásra kerül a sor, semmit nem tesznek.

Ennek ellenére személy szerint én még nem tapasztaltam negatív megnyilvánulást felőlük, jól érzem magam köztük,vannak barátaim is, a munkahelyemen is nagyon jól érzem magam köztük. És én mindig úgy vagyok ezzel,hogy nyilván ők is különbséget tesznek az ezrével beözönlő írástudatlan arabok között, akik a segélyért jönnek ide és abszolút nem tisztelik a svéd kultúrát, és azok között, akik egy EU-országból jönnek ide azért,hogy tanuljanak,dolgozzanak és ráadásul egy fillérrel sem rövidítik meg az államot. Szóval ha egy svéd "bevándorlóellenes", azt nagy valószínűségre az előbbi népcsoportra érti, nem az utóbbira.

1574. manony (válaszként erre: 1573. - Virag32)
2012. jan. 29. 23:46

Köszi a választ:)

Igen, számítottam rá, hogy a középfokú svéd nyelvtudás kell, nem elég csak az angol, ha vki hosszabb távra is tervez esetleg...

Hogy látod, hogy mennyi magyar él kint sacperkábé, és főleg merrefele? Munkában gondolom inkább a szakmával rendelkezők tudnak elhelyezkedni (mint pl. asztalos, hegesztő stb.).

Amúgy a svédek mennyire befogadóak (azon kívül, hogy toleránsak), hogy viszonyulnak a bevándorlókhoz?

1573. virag32 (válaszként erre: 1572. - Manony)
2012. jan. 29. 17:32

Szia!

Röviden összefoglalva: svéd nyelvtudás nélkül gyakorlatilag lehetetlen munkát kapni (illetve ha az ember agysebész vagy építészmérnök, akkor angollal is labdába rúghat. :) De még őket is elküldik svéd tanfolyamra.

Ha nincs valami konkrét, magas fokú végzettséged, akkor - a svéd tudás megszerzése után - takarítói, mosogatói vagy szociális vonalon lehet eleinte elhelyezkedni. Ezekhez is alapkövetelmény sajnos a legalább középfokú svédtudás. (Csak hogy ne legyenek nagyon illúziók.....)

Igen, a svédek tényleg olyan hűvösek, zárkózottak és nyugisak, ahogy hírlik róluk. Illetve ezt az álarcot mutatják, egy svédet gyakorlatilag lehetetlen kiismerni.

1572. manony
2012. jan. 29. 17:03

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen munkalehetőségek vannak kint Svédországban? Illetve minden érdekel az országgal kapcsolatban (svédek, kultúra, nyelv), mert nagyon szimpatikus. Ha lehet ilyet mondani, kezdek beleszeretni az országba. :) Pedig ott még nem voltam...

Tervezem, hogy kimegyek, gondolkozom önkéntes munkában is, de szívesen végeznék rendes munkát, amennyiben van rá lehetőség.

A svédek tényleg olyan nyugisak és hűvösek (higgadtak), mint amilyennek mondják?

Manony:)

1571. virag32 (válaszként erre: 1570. - Babuci83)
2012. jan. 28. 16:29

De fura, nem tudom, mi lehet ennek az oka.

Szívesen segítek,ha esetleg nem értetek valamit.

1570. babuci83 (válaszként erre: 1569. - Virag32)
2012. jan. 28. 15:00
Nem tudom ki honnan tanulja az órát, de a SFI oldalról nézegetem én is. Mindenhez le van írva és mondja is mit hogy, persze az óránál nem. Ott hallás után kellene rájönni mi hogy van, az szerintem így nehéz. Én azt egyenlőre kihagytam.
1569. virag32 (válaszként erre: 1568. - Anita7209)
2012. jan. 28. 11:33

Szia!

Bocs,a világért sem akarok élcelődni vagy bunkónak látszani,de ha az óra megtanulását nehéznek tartod,még fognak meglepetések érni a nelvvel kapcsolatban.:-)))))

Nagyon sok sikert neked is,üdv újra a fedélzeten!:-)

1568. Anita7209 (válaszként erre: 1567. - 7a3d971c41)
2012. jan. 28. 09:34

Szia Viru !

Köszi a választ, nagy szerencse kell hozzá, kívánok nektek kitartást és minden jót, de tényleg. Nekem is vannak gondok a kiejtéssel, én úgy vagyok vele mélyvíz, s úgy lehet a legjobban megtanulni a nyelvet. Nekem amivel gondok vannak az óra, egyszerűen nem tudom megjegyezni. Más a fél lesz, a negyed lesz, a 3 /4 áh, hiába igaza volt édesapámnak, fiatalabb korban kell nyelvet tanulni, én már 40 leszek ebben az évben, remélem ennyi idősen is sikerül Svédben munkát találni. Na azért tanulgatom a nyelvet itthon. Mindenkinek szép napot !

1567. 7a3d971c41 (válaszként erre: 1565. - Anita7209)
2012. jan. 27. 22:19

Szia, koszi a gratulaciot :) Komolyan olyan aranyos itt mindenki, mar lassan zavarba jovok :) Mintha az allampolgarsagot kaptam volna meg:)))

Nekem szerencsem volt, jokor es jo emberekbe futottam bele, akiksegitettek, nem is keveset es probalnak most is! Amikor csak ugy hazaltunk akkor az nem jott ossze, de nem vittuk tulzasba, csak kb egy hetig csinaltuk. A masodikkerdes mindig a personnummer volt. Az meg ugye nem volt. Mot is abban bizunk, hogy eleg indok lesza ferjemnek is ugy igenyelni, hogy nekemmar van es a gyerek is megkapjak egybol ha bemutatom az anyakonyvuket (amit persze elhagytam, ezert is ment haza a parom:) )es akkor erre hivatkozva hatha megkapja. Majd meglatjuk, ez altalaban lassabban megy ugy hallottam, majd kiderul.

A nyelvet egy kreativ nyelvkonyvbol tanulgattam, hadd ne mondjama nyelvtan ok, a rovid szoveget ertem irva, nade akiejtes... brutal, a napokban hozza jutok egy jo cd-hez majd megprobalom kozkinccse tenni valahogy!

Ja, es hamarosan infok a bevandorlasi hivataos ugyintezesrol :)))

1566. 7a3d971c41 (válaszként erre: 1561. - Babuci83)
2012. jan. 27. 22:11

Az az igazsag, hogy azt hittem hogy siman lezavarom ezt atiz napot, majd hazamegyek, aferjem meg itt marad munkat vadaszni.Aztan nem igy alakult, de nem banom persze :) A gyerekek mar az elso este nagyonhianyoztak, pedig nyaraltak mar ok isket hetet, a kicsi is volt iden mar anagymaminal, es tudtam hogy ok jol erzik magukat, de nekem a szivem szakadt meg.A nyomas, afelelosseg, ez most nemarrol szolt, hogy lazitunk apaval, stb, es ezzel itt szembesultem. Mi felvaltva borultunk ki/ sirtunk ki hogy, egyik este en, masik este a parom, a gyerekek pedig kb tojtakrank ekozben, ok nyaraltak, estenkent skype, de csak leraztak minket :)

Aztan amikor a ferjem hazament kicsit konnyebb lett egyreszrol, mert tudtam, hogy nincsenek szulo nelkul a sracok es ez megnyugtatott. Szerencsere nekem most sok amunkam, igy en sem szenvedek annyira, persze dehogynem, de megis megnyugtat hogy agyerekekkel is van valamelyikunk.

Viszont mivel en nem mentem haza, a ferjem meg igen, most buntiben vagyok harom napja. A kicsi nem is all velem szoba :((( a nagy is csak ugy felig meddig. Szar erzes, de tudom, hogy ha talalkozunk, akkor ez egybolelmulik, es elvegre ertuk teszem es ha majd ok is itt lesznek es elvezik az itteni eletet, sulit, ovit, es boldogok, majd akkor tuti hogy csak legyintek a multra, es most is tudom es ketsegem sincs affelol, hogy megeri. Nekunk igy sikerult, most nekem kell ezt az aldozatot hoznom, de aferjemnek sem lehet konnyu, hogy neki meg nincs munkaja es itt kellett hagynia engem egyedul egy szobaban... Szoval hiaba terveztunk, mashogy lett, es ehhez kell egy erzelmileg nagyon stabil csalad, mert most extra nagy szukseg van egymas tamogatasara. Nem konnyu, de az elmult ket ev se volt az, es ez mar hatarozottan a vege :)

Ugyhogy ha szerdan visszajona ferjem, akkor seperc alatt szerzunk munkat neki is meg szem.szamot meg lakast is es mar veszem is a jegyet a sracoknak. Mondjuk ujabb ket het es remelem megirom, hogy megerkeztek es boldogok vagyunk :)

1565. Anita7209 (válaszként erre: 1531. - 7a3d971c41)
2012. jan. 27. 20:05
Gratulálok Neked ! Kicsit irigyellek is mert 1 éve szeretnénk már kijutni, írtam fentebb, olvasd majd el ! Sok sikert kívánok nektek !
1564. Anita7209
2012. jan. 27. 20:02

Sziasztok !

Nagyon sokszor belépek és olvasgatok, sőt már kértem tanácsot is tőletek. Látom, hogy van akinek sikerült megszerezni a person számot, virus örülök, sok sikert kint ! Mi is szeretnénk kimenni tavaly sajnos nem sikerült, talán ebben az évben.... bízom, s nagyon remélek.... közben tanulgatom a szavakat itthon. Virustól kérdezném, hogy sikerült munkát találnod? kimentél és úgy kerested? csak azért kérdem, mert párom is ezt szeretné tenni, mert innen lehetetlenség állást találni, vagyis rosszul fogalmaztam, külföldi számot nem hívnak vissza. Állandóan böngészünk sok az állásajánlat. Virus mi alapján tanulod a nyelvet? Nekem most a eurotalk swedish van itt tanulgatok. Bízom, nagyon bízom, hogy ebben az évben nekünk is sikerül. Mindenkinek szép estét és kellemes hétvégét !

1563. virag32 (válaszként erre: 1562. - Fe80e17aca)
2012. jan. 27. 13:45

www.arbetsformedlingen.se

;-)

2012. jan. 27. 12:35

Örülnék, ha valamiféle állás-hirdetések is megjelennének itt a fórumban az ottani kínálatokról..

Nagyon is örülök mindenféle általános, avagy konkrét dolgokban való segítségnek....egymásnak, avagy másért...

DDDDD

1561. babuci83 (válaszként erre: 1560. - 7a3d971c41)
2012. jan. 27. 11:02
Hogy bírják a gyerekek nélkületek? Főleg a kicsi. Nálunk a nagy már simán el lenne volt már 2 hetet is nővéreméknél, de a kicsi még máshol se aludt nélkülem, ő biztos nem bírná. Nagyon nem irigyellek ezért. Hátha gyorsan elfelejtik ha már együtt lesztek. Nagyjából mennyi idő múlva tudjátok vinni őket?
1560. 7a3d971c41 (válaszként erre: 1557. - Badra7)
2012. jan. 26. 22:50
Nagyon koszonom :)) Minden vagyam!!
1559. csutkababa (válaszként erre: 1558. - Virag32)
2012. jan. 26. 18:23

ja, vettem eszre tanulas kozben...

en is kiszoktam borulni...

olyankor abba is hagyom,me huuuuuu:))

1558. virag32 (válaszként erre: 1556. - Csutkababa)
2012. jan. 26. 14:19

Sajnos semmi logika nincs benne, ugyanaz, mint a német, be kell magolni minden szóhoz.

Mondjuk annyi van,hogy egy idő után, ha új szóval találkozol, néha meg tudod "érezni",hogy melyik való oda. Vagy nem. :)))

Viszont amitől én agybajt kapok, az a következő.

Mondjuk egy svéd közli,hogy van egy bizonyos bolt valahol. Pl. egy Netto bolt. És automatikusan azt mondják,hogy "en Netto." Kérdezem, ezt hogy a fenébe tudják,hogy en???Mitől en, amikor ez egy márkanév? A válasz azonnali lehidalást okoz: azért, mert a "bolt" szó névelője en. Kész. :))))

De ugyanez minden márkanévvel. Ha csoki, ha kávé, akármi, mindig aszerint sorolják be,hogy az adott tárgynak mi a névelője. Ettől ki tudok borulni. :))

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook