Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Svédországi magyarok topicja! fórum

Svédországi magyarok topicja! (beszélgetés)

1527. 7a3d971c41 (válaszként erre: 1525. - Babuci83)
2012. jan. 21. 16:47

Hat en sem ertem, de ez van. Amikor nyaron megcsinaltattam a sracok szemelyi igazolvanyat, akkor meg se kerdeztek minek az nekem, pedig ugye ezzel is utazhatnak, ezert is csinaltattuk meg, mert hogy olcsobb mint az utlevel, mert az elso ingyenes.

Csinaltassatok meg, csak kerjetek elore idopontot nehogy azon muljon!

1526. 7a3d971c41 (válaszként erre: 1523. - Virag32)
2012. jan. 21. 16:45

Ott vagyunk :)

Majd meglatjuk. Jussunk el odaig hogy megvan a szemelyiszam mindannyiunknak es akkor majd megerdeklodom a konkretumokat, ha mas nem majd amikor eloszor hazalatogatunk megcsinaljuk, most mar mindegy...

1525. babuci83 (válaszként erre: 1522. - 7a3d971c41)
2012. jan. 21. 11:02
Jó ezt tudni, mert akkor ha apa hazajön a gyerekek útlevelét megcsináltatjuk. Azt tudtam, hogy kell hozzá mindkét szülő, mert a nagyobbik fiamnak már volt régebben útlevele és akkor is ott kellett lennünk mind a kettőnknek. De legalább elég lenne ha aláírja a papírt, de nem, személyesen kell ott lennie. Ez mekkora hülyeség.
1524. babuci83 (válaszként erre: 1521. - Emmaléna)
2012. jan. 21. 10:59
A magyar tanárt nekem is mondta Csabi és azt gondolom ha másba nem de a gyerekek beiskoláztatásában szerintem segítene, de ez is óriási segítség. Az orvosokat nem tudtam, de az meg egyenesen szuper.
1523. virag32 (válaszként erre: 1522. - 7a3d971c41)
2012. jan. 21. 10:57
Igen,szerintem mindenképp jó,ha megvan az útlevél.Tuti,hogy innen intézni sokkal drágább és nehezebb,és Stockholmig kell mászni érte.
1522. 7a3d971c41 (válaszként erre: 1517. - Virag32)
2012. jan. 21. 10:04

O, akkor tenyleg kell utlevel :( Meg is neztem, ha kiskoru a gyerek akkor csak ugy igenyelhetsz utlevelet ha mindket szulo OTT VAN. Ez kesz, minek ezt bonyolitani, a szemelyihez nem kertek semmit, meg se kerdeztek apu merre ven, pedig azzal is kilophatoma gyereket az orszagbol... A ferjem most hazamegy egy hetre osszedobozolja a hazat, hatha el tudjuk adni, jo lett volna ha elintezheti az utleveleket, na mindegy.

A konzuli oldalon az van, hogy lehet kerni itt is utlevelet, de kulon dija van, nem tudom mennyi, es kb 4-5 het.

A kartyanal a szemelyire gondoltam :) En is szeretnek mindent elobb utobb, az a tuti :) De egyelore a szemelyi szamot varom, erre koncentralok...

1521. emmaléna (válaszként erre: 1519. - Babuci83)
2012. jan. 21. 09:47
A pasik ezt mind utálják,azt hiszem:)azon túl,hogy mi egymást segitenénk,vannak a környéken jópáran,akik végigjárták már elöttünk ue,szóval ha csak jótanáccsal is de remélem segitenek:)Bejár a céghez egy tanár,aki ott a helyi suliban tanit,benne is nagyon bizom,hogy segit:)aztán a környéken 3 magyar orvos is praktizál,hátha öket is meg lehetne keresni:)szóval én bizakodom:)
1520. babuci83 (válaszként erre: 1516. - 7a3d971c41)
2012. jan. 21. 09:09

Köszi a sok infót. Tehát ha jól értelmezem amit írtál, jobban járunk, ha a gyereknek is, meg magunknak is csináltatunk még itthon útlevelet.

Ez az ovis várólista érdekes. Abban bízom, hogy mivel ahová megyünk nem egy túl nagy település lesz hely majd az oviban, de ez persze hátrány is, mert munka kevesebb van.

1519. babuci83 (válaszként erre: 1514. - Emmaléna)
2012. jan. 21. 09:02
Én is erre gondoltam, együtt könnyebb lehet. Én még valahogy megoldom, de mire kimegyünk addigra Csabinak már el kell intéznie egy pár dolgot, és ő ezt annyira utálja. Pont mondtam neki, hogy mivel többen is mennének ki tőlük, próbálják egyszerre intézni és max megkérnek valakit segítsenek az első pár dolognál. Majd mehetnek pároddal intézni a papírokat.
1518. virag32
2012. jan. 20. 23:17

Mármint 400 kr-ba, nem négyszáz Ft-ba. :))

Hiába, két és fél év alatt se szoktam meg a koronát :)))))

1517. virag32 (válaszként erre: 1516. - 7a3d971c41)
2012. jan. 20. 22:48

Na, szuper, hogy jól alakulnak a dolgok :)

A TB neve Försäkringskassan. :)

Pontosan milyen kártyára gondolsz? A tartózkodási engedélyre? Csak mert az csak egy kis beragasztott lapocska az útlevélbe. Vagy a személyi igazolványra? Mert az tényleg 400 Ft-ba kerül. De az egy más tészta, ahhoz tényleg minden kell: lakás, személyi szám és ideiglenes tartózkodási engedély.Ja, és én úgy tudom, az ideiglenes tartózkodásihoz szükség van az útlevélre is, mert hát abba ragasztják bele....Nem tudom, akkor mi a teendő, ha a delikvensnek csak magyar személyije van.

2012. jan. 20. 21:34

Sziasztok!!

Voltunk a fonokommel a skatteverketben es megigenyeltuk a szemelyi szamot!

INFOK, TIPPEK:

ha csak egy eves vagy rovidebb ideju munkaszerzodessel mesz ugy valoszinu nem kapsz csak ideigleneset, voltak ott mas magyarok is akik fel eve itt vannak es nem kaptak ok sem, bar ok diakok voltak.

Ha vannak gyerekek is akkor jobb ha nekik csak azutan igenylitek meg hogy mar megkaptatok a szamot. Igy konnyebben megadjak, de nem art mondani hogy mar itt vannak, vagy jonnek egy het mulva, a lenyeg ne kosson semmi sem haza.

Az atfutasi ido ket harom het es ha nem adjak meg akkor ujra be kell adni, sok mulik az ugyintezon is.

Ha megvan a szam akkor menni kell az itteni tb-hez, most nem jut eszembe a neve.

Utana a bevandorlasiba ideiglenes tartozkodasiert.

Ugy tudom ha megvan a szam, akkor lehet kerni a kartyat is hozza, de most remisztgettek azzal hogy ehhez kell magyar utlevel is es kb 400 korona, na nekunk csak szemelyink van... Ha itt tartok, megirom ezt is!

Ha nincs kartyad, csakszamod, akkor lehet bankszamlad meg tan bankkartyad is,de netbankod nem.

De! Hallottam olyat hogy valaki nem adta fel, atment masik majd harmadik bankfiokba is, vegul egy kisebben kiharcolta maganak :) Elvegre eu, dolgozik, kell neki...

Ja, nem art tudni, hogy itt a fizu kovetkezo honap 25-e, tehat ha elore tervezi az ember es kicentizi akkor itt egy kicsit megszorulhat, ahogy mi is.

A gyerekek sulikotelesek ha abban az evben toltik a hatot. Ha van szemelyi szamuk akkor a lakcim szerinti kommunben kell nekik a sulit igenyelni, ezert addigra kell egy viszonylag hosszu tavu lakas is. Az ovi egy eves kortol van, es ugyan ugy a lakcim a mervado de ez varolistas. Na ettol felek en is kicsit, mert hova teszem a kisebbet addig? De majd ez is megoldodik.

Nagyon nehez a gyerekek nelkul es a bizonytalansag iszonyu, de otthon sem jobb, ott sem tudhatod eppen hol es jogyan huzzak ki az ember alol a talajt, es itt legalabb tudjuk, hogy megeri! Ne adjatok fel! Tenyleg sodrodni kell az arral es csak bizni benne hogy sikerul!!! Mi is ezt tesszuk, es remelem mindenkinek szerencseje lesz, es mindenkinek sikerul! Mi is csak bizni tudunk, kisirjuk magunkat estenkent es aztan csak pozitivan elore!

Csutkababa, mi is levittuk a haz arat az ala amit sosem hittem volna. Most konkretan 8es fel az ara a 15 millios haznak... De most minden szamit, haeladnank maris hoznam a fiukat! Szoritok hogy gyorsan adjatok el es johessetek minel hamarabb ti is!!!

1515. burgying (válaszként erre: 1512. - Varacskok)
2012. jan. 20. 21:12
Vááá :D varacskok !!! Hamarosan találkozunk :)
1514. emmaléna (válaszként erre: 1503. - Babuci83)
2012. jan. 20. 20:52
én is rettegek,de majdnem egyszerre megyünk ugyanoda,ugyanazt kell végigjárnunk,majd együtt elrendezzük;)legalábbis én ebben bizom....:)
1513. badra7 (válaszként erre: 1512. - Varacskok)
2012. jan. 20. 20:49

Szia!

6 hónap általában.

1512. varacskok
2012. jan. 20. 20:21

sziasztok.

mennyi a probaido a munkahelyeken?koszi elore is.

1511. varacskok (válaszként erre: 1493. - Virag32)
2012. jan. 20. 20:16
koszonom.
1510. csutkababa (válaszként erre: 1507. - Evapalfi)
2012. jan. 20. 17:43
szivesen,es persze,hogy nem neztelek levegonek.a tobbiek sem ,csak alltalaban en rakom ki a linket, mert nekem keznel van mindig,es szinte mindig a gep elott vagyok.8-16 a munkam miatt, aztan meg otthon ,de akkor is be- be szoktam nezni.
1509. babuci83 (válaszként erre: 1508. - Virag32)
2012. jan. 20. 17:42
Oké. Köszi.
1508. virag32 (válaszként erre: 1506. - Babuci83)
2012. jan. 20. 16:28
Az ideiglenes dokumentumokat "tillfälligt" névvel szokták jelölni. Pl a tartózkodási engedély esetében is. Van egy barátnőm itt, akinek ideiglenes van, ha addig nem tudjátok meg, akkor tőle meg tudom kérdezni vasárnap és megírom.
1507. evapalfi (válaszként erre: 1481. - Csutkababa)
2012. jan. 20. 15:44
Köszönöm szépen, és jólesik, hogy nem néztél levegőnek.
1506. babuci83 (válaszként erre: 1505. - Virag32)
2012. jan. 20. 15:22
Nincs valami jelző, vagy más neve számnak ha az ideiglenes?
1505. virag32 (válaszként erre: 1503. - Babuci83)
2012. jan. 20. 15:12

Hát igen,tudnék mesélni,milyen felemelő is az összes hivatalos ügyet svédül intézni... :))))

Érdemes lenne megtudni,hogy a férjed personnumerja ideiglenes-e vagy nem, mert csak az állandóval lehet "kezdeni" igazán valamit. (Pl. nyelvtanfolyamra menni, tartózkodási engedélyt intézni,stb.) Ha bemegy egy Skatteverket-be,ott egyből megmondják,hogy milyen típusú a személyi száma.

1504. csutkababa (válaszként erre: 1503. - Babuci83)
2012. jan. 20. 15:05

..hat ertelek,es hat en se tudom,hogy lesz majd, de nagyon akarjuk,hogy jobb legyen,ahoz viszont el kell menni innen..

az a helyzet, sokszor meg az anyanyelven sem egyszeru elintezni egyes dolgokat,de itt legalabb ha kinyitom pici szamat,akkor megpezsditem a veruket,es elkezdenek mozogni:)))

persze,ha mas modja nincs, es ha kihoznak a sodrombol,mert sajnos sokszor ha nem vagy ramenos,akkor 10 x is nekifuthatsz valaminek,amit el lehetne egyszerubben is intezni,mert sokszor a joindulatukon mulik,megcsinaljak e vagy elkuldenek.

no,de ez itt van,es ezt ugye egy idegen orszagban nem lehet praktizalni,foleg nem idegen nyelven...

jajjjjjjjjjjj,nemtudom hogy s mint lesz...

1503. babuci83 (válaszként erre: 1502. - Csutkababa)
2012. jan. 20. 14:29
Az intézkedésektől én is nagyon félek. Elvileg a férjemnek ugye megvan a person nummer-je, de tegnap azt mondta neki valamelyik kollégája, hogy ez csak ideiglenes. A papírra az van írva, hogy person nummer, úgy hogy nem tudom mi van. Ők is azt várják, hogy megcsinálják nekik a svéd munkaszerződést, mert csak kiküldetésben vannak most. Az óvodai iskolai dolgok meg mindent amit még majd kell intézni, már most rosszul vagyok. Bele se gondolok, hogy ez majd hogy fog menni. Mert ugye az anyanyelvén az ember mindent elintéz, de svédül?!
1502. csutkababa (válaszként erre: 1501. - Virag32)
2012. jan. 20. 12:55

egyenlore mi meg itthon avygunk, irtam mar, hogy varjuk ,hogy elkeljenek a hazak, mert ugye penz nelkul nem birunk menni sehova..

de egyebkent, en mar most nagyon felek a mindenfele intezkedestol..

es nem tudom, hogy sikerul majd kapni personnummert:S

1501. virag32 (válaszként erre: 1500. - Badra7)
2012. jan. 20. 12:31
Tudom, mit érzel, hiába tűnhet úgy, hogy pl. én mindent "készen" kaptam. Ugyanígy éreztem az elején, sőt, tulajdonképpen 8-9 hónapig egyfolytában. Kikészített a bizonytalanság és a folyamatos akadályok, és megállás nélkül azon járattam az agyam,hogy a párom is majd kidob innen, mert megbánta,hogy ilyen életképtelen lúzert választott. Szörnyű volt!!!!Tudom,hogy a legbénább ilyenkor kitartásra buzdítani, meg közhelyeket írogatni,hogy "majd minden rendbejön", de mégis nagyon drukkolok neked, és mindenkinek,hogy sikerüljön megtennie az első, nagyon nehéz lépéseket!!! Igyekszem segíteni, amiben tudok.
1500. badra7 (válaszként erre: 1499. - Virag32)
2012. jan. 20. 12:26

Köszönöm szépen Virág az infót. Sajnos nem túl jó hír, de megspóroltál egy utat az adóhivatalba :)

Lehet, hogy én most sok embert fel fogok háborítani, de én egyre inkább kezdek itt mindenből kiábrándulni. Vagy kezdem azt hinni, hogy valakinek az van megírva, hogy itt kell élnie, valakinek pedig az, hogy nem. Ez a sorozatos sikertelenség és kudarc ami ér itt minket nem éppenséggel tölt fel pozitív energiával. Az a sok ami volt a végét járja :(

1499. virag32 (válaszként erre: 1496. - Badra7)
2012. jan. 20. 12:04
Szia!Sajnos nem lehet.Egy ideje bevezették ezt a szigorítást sajnos.
1498. csutkababa (válaszként erre: 1496. - Badra7)
2012. jan. 20. 11:07
hat nek akarok veszmadar lenni,de en is ugy tudom,hogy nem...de majd jon viragunk,es megmondja pontosan

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook