Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Svédországi magyarok topicja! fórum

Svédországi magyarok topicja! (beszélgetés)

1647. 77Katy77
2012. febr. 8. 15:16

Sziasztok!

Én még új vagyok itt a fórumon, szeretnék megismerkedni Svédországban élő magyarokkal. Én pár hónapja jöttem ki és Bastad közelében élő fiatalokkal vagy családokkal szívesen megismerkednék.

Remélem hamarosan jelentkezik valaki a közelből, de persze mással is szívesen beszélgetek.

További szép napot!

2012. febr. 8. 14:21

Hej Tunde, förlåt mig när jag pratade med dig jag var offline på facebook. Jag hade andra kompis i facebook också pratade med mig, men jag vill inte prata med honom..alltid fråga

Inga fara om du kan 50%50% viktigaste vi kan prata varandra :) [:)]

Det jätte bra att du jobbar varje dag..Nu jag är fortfarande studerar svenska. När ska du komma till Sverige? Jag hoppas vi kan träffa varandra :) [:)] Hälsar till Alla..

Puss och kram..sköt om dig :)

nos, majd csak mar idejutok...

tehat amit ertek:

nem vagyok a facebookon,azert nem beszelgettem veled..

tobb baratnom is beszelget velem a facebookon,es en kesobb valaszolok..

Inga fara..ezt nem ertem...de talan, hogy nem baj..vagy ilyesmi..

az jo, hogy mindennap dolgozol...

en meg tanulom a svedet..

mikor jottok svedbe?

remelem, ... (ezt ertem)-ezt mar nem ertem:

vi kan träffa varandra ..

puszi,es udvozlet, oleles...

no, ennyit talan ertettem, de ez se biztos, hogy jol...

ki tudod e bogozni:))

koszi ,udv viragom

1645. virag32 (válaszként erre: 1644. - Csutkababa)
2012. febr. 8. 10:57

Szivi! :)

Muti! :)

1644. csutkababa (válaszként erre: 1643. - Virag32)
2012. febr. 8. 10:40

tudoooom:)))

akkor kuldom ...es amit megertek, azt is kerlek mond meg,hogy jol ertem e...koszi

1643. virag32 (válaszként erre: 1637. - Csutkababa)
2012. febr. 7. 21:49
Én is szívesen segítek online fordítóként. :))))
1642. virag32 (válaszként erre: 1639. - Hzsu)
2012. febr. 7. 21:48
:))
1641. arpad955 (válaszként erre: 1637. - Csutkababa)
2012. febr. 7. 21:48
1640. Levente29
2012. febr. 7. 21:03

Szép jó estét!

Új vagyok még itt na meg még itt svédbe is bár szeretek itt lenni.Január 9 óta svéd cégnél vagyok bejelentve itt dolgozok.Bár sajna a nyelvet nem nagyon tudom,de a munkámmal meg vannak elégedve.

Elvileg nem sokára meg kapom a személyi számomat azt mondják avval már lehet lakást bérelni.

Hol tudok lakást találni nem valami horribilis árra gondoltam max 4000kr

Lehetöleg ami közelebb van Stockholmhoz meert most Ösmoban lakok és mire átmegyek a városon a mostani melo helyemre napi 5 óra utazás,meg minden reggel 3:45kor ébresztő. :(

Jó pihenést és örülök hogy találtam ezt a forumot :)

1639. Hzsu (válaszként erre: 1635. - Virag32)
2012. febr. 7. 20:00
Tack!!!!
1638. Hzsu (válaszként erre: 1636. - Anita7209)
2012. febr. 7. 19:59

csak mi ketten vagyunk magyarok a szallodaban.

www.firsthotelgrand.se

Es egy szallodaban termeszetesen kell dolgozni hetvegen is,es unnepnapokon is.

1637. csutkababa (válaszként erre: 1635. - Virag32)
2012. febr. 7. 19:46

sziasztok..

eletjel:))))

elvagyok szoszerint havazva:))

sok melo, meg elfoglaltsag..regen jartam erre...

tudtok e elerheto online forditot, ami svedrol fordit magyarra...

le kene valamit forditani,mert nem mindent ertek..koszi elore is,udv az uj tagoknak.

1636. Anita7209 (válaszként erre: 1633. - Hzsu)
2012. febr. 7. 17:52
Köszönöm a választ, még egy kérdés, svéd, vagy magyar a főnök? melyik szállodában dolgoznak? ha nem baj, hogy megkérdem. Hétvégén kell dolgozni? vagy ez munkáltatótól függ?
1635. virag32 (válaszként erre: 1631. - Hzsu)
2012. febr. 7. 17:50

Megnéztem.

Elöször ki kell fizetni a díjat (400 kr.)

Ki kell nyomtatni az erröl szóló bizonylatot.

Utána pár napra rá be kell menni a Skatteverketbe(azért kell várni,hogy átérjen a számlájukra a lé), ott lefotóznak, kitöltik a papírokat, lemérik a magasságodat, és kb. 3-4 nap múlva megkapod a személyit. (A honlapon két hetet írnak, szerencsés esetben csak pár nap.)Magaddal kell vinned az útleveledet vagy nemzetközi személyidet. A kész személyit személyesen kell átvenned.

Itt írják a bankszámlaszámot:

[link]

Itt pedig az igénylés folyamatát.

[link]

Az állandó személyi szám csak a feltétele elvileg.

1634. babuci83 (válaszként erre: 1631. - Hzsu)
2012. febr. 7. 17:39

Férjem is a Swed banknál van és náluk is így ment.

Viru szerintem próbáld meg ott.

1633. Hzsu
2012. febr. 7. 14:32
Ha jól tudom a mi szallodankban 6ra jarnak dolgozni a lanyok, max 8 orat dolgozhatnak egy nap. De a napi 2 fika (kaveszünet) es az 1 oras ebedido nekik is jar!Nem tul huzos, ha sok a munka több lany dolgozik....
1632. Anita7209
2012. febr. 7. 13:52
Sziasztok ! Segítséget kérnék, a kérdésem az lenne, hogy van-e olyan ismerősötök aki szobalányként dolgozott, dolgozik Svédországban. arra lennék még kíváncsi, hogy ebben a munkában mennyire a húzós a szezon, mennyit kell dolgozni, s hányra kell járni dolgozni ! Köszönöm a válaszokat előre is ! Mindenkinek szép napot !
1631. Hzsu
2012. febr. 7. 13:50

AMikor én csináltattam bankszámlát akkor a személyi számot(PN) kérték es az útlevelet. Ez a bank a Swedbank és BOrasban csináltam kb 3 hónappal ezelött. Itt így működik. Kérdezték hogy mire kell, mondtam hogy a fizetésem miatt.

Baromi egyszerűen és gyorsan le is rendeztük a dolgot, 2 munkanapon belül kipostázták a bankkártyát. Bementem vele a bankba, ahol közölték hogy fáradjak át az ATMhez, ahol találjam ki a PIN kódomat. Ennyi.

Rá egy hétre visszamentem, ahol igényeltem az internetbankot is, megkaptam a kis kódgenerálót és végeztünk. Azóta minden rendben megy.

Személyiigazolványom még nincs,pedig voltam már azóta orvosnál is. Lényegében mindent el tudtam intézni nélküle is. De lassan úgy érzem csak beszerzem azt is, legyen letudva...

Valaki tudja hogy annak az igényléséhez a papirokat le tudom e tölteni az internetről??Csak hogy kevesebbet kelljen mennem a váosba.. Illetve hogy mi is ennek a pontos menete?Mennyi idő??? Ha jól tudom 300sek et kell fizetni érte.

1630. virag32 (válaszként erre: 1629. - Babuci83)
2012. febr. 7. 12:05
Értem.Akkor lehet,hogy ez térségek szerint változik,nálunk Göteborgban így működik,lehet,hogy más megyében más a szabály.(Van olyan megye,ahol pl.nemningyenes az SFI sem.)
1629. babuci83 (válaszként erre: 1621. - Virag32)
2012. febr. 7. 09:12
Férjem szeptemberbe ment ki svédbe, akkor megcsinálták a személyi számukat és ha jól tudom, akkor novemberben nyitottak számlát, de nekik nincs svéd személyijük az biztos. Nem volt gondjuk a számlanyitással, egyből megcsinálták. Januártól már oda kapja a fizuját és onnan utal nekem.
1628. virag32 (válaszként erre: 1626. - Minaora)
2012. febr. 7. 08:19

Köszönjük, elvégre ezért van a fórum, nem az elijesztés végett. ;-)

Azért mindenképp fordíttasd le az OKJ-s papírodat! Az feltétlen kell, jó,ha van. Emellé még a tapasztalat is társul, szóval erre kell majd rágyúrni. :))

És próbálj meg mielőbb elkezdeni svédül tanulgatni!

Szép napot neked(és mindenkinek :)

1627. virag32 (válaszként erre: 1625. - Hzsu)
2012. febr. 7. 08:17

Nekem azt mondták anno,hogy kb. 9 hónap......Nehéz szülés náluk az ilyesmi. :))))

Sajnos hosszú hónapokig is elhúzódhat.

1626. Minaora (válaszként erre: 1616. - Virag32)
2012. febr. 7. 08:14

:)

Háát, nekem köztes papírok nem nagyon vannak, max. a svédmasszőr bizonyítványom,de akkor majd minden létező papírt és bizonyítványt lefordíttatunk, had szemezgessenek. :p

Egyébként egész felemelő érzés olvasni ezt a topic-to, jó ennyi segítőkész ember egy helyen! :)))

1625. Hzsu
2012. febr. 6. 22:34
Hello!en mar egy honapja megcsinaltam az adohivatalban a tb-t.azota semmi...vagy nincs is semmi???tudom hogy a svedek nem szeretnek kapkodni,de ennyi idö alatt a szem szamot is megkaptam....
1624. virag32 (válaszként erre: 1623. - 7a3d971c41)
2012. febr. 6. 22:24
Egyébként ez tényleg így van, ügyintézőfüggő :))
1623. 7a3d971c41 (válaszként erre: 1621. - Virag32)
2012. febr. 6. 20:19

En eleg meredek sztorikat hallottam az itteni magyaroktol. Pl volt aki addig ment bankfiokrol bankfiokra amig vegre megkapta, szimpatia kerdese nagy reszben. Nem volt meg kartyaja es azt mondta hogy pedig neki utalni fogjak a fizut, de meg nincs meg a kartya es neki kell a bankszamla, kulonben nem lesz penze, salala, es utana mondta hogy o netbankot es kartyat is ker, mert hat anelkul itt nem elet az elet, es megkapta :) Nem az elso fiokban, de megkapta :)

Egy masiklany, ot ismerem, o csak siman azt mondta, hogy hopsz , nincs itt a kartyaja, otthon felejtette, de itt van az utlevele :) Neki is meglett minden :)

Szoval nagyban fellepes es ugyintezo kerdese. Szerintem megeri probalkozni. Azt mar latom, hogy nekem sem lesz meg a fizuig a kartyam, de azert en is megprobalok intezni egy bankkartzyat is majd a szamla melle, kivancsi leszek :)

1622. 7a3d971c41 (válaszként erre: 1617. - Addikababa)
2012. febr. 6. 20:16

Koszi az infot, szep kilatasok :) Igen a atartozkodasi miatt szeretnem, mert azt mondtak a skatteverketben hogy z kell a biztositas elott. Amugy a vicc, hogy 20-an kaptam mega szem.szamot es ma jott a postaval a rakszuresre behivo... kedves toluk hogy igy aggodnak az egeszsegemert, de biztositva elvileg erre nem vagyok, csak otthoni sima biztositasom van eu-s kartyaval... Na mindegy :)

Szemelyi igazolvany feltetele a tartozkodasi?

1621. virag32 (válaszként erre: 1619. - Babuci83)
2012. febr. 6. 20:07

Nem, sajnos azt hiszem,rosszul tudjátok.

Kb. fél éve van ez a szigorítás, egy magyar barátnőm és egy angol barátom is szeretett volna egy egyszerű, mezei bankszámlát nyitni,és sajnos nem tudtak, amíg nem szereztek svéd, bevándorló-személyi igazolványt.

Kérdezzétek meg a biztonság kedvéért,de én úgy tudom, egy ideje ehhez a feltételhez kötött a számlanyitás.

1620. 7a3d971c41 (válaszként erre: 1609. - Virag32)
2012. febr. 6. 18:53
:)))
1619. babuci83 (válaszként erre: 1618. - Addikababa)
2012. febr. 6. 18:36
Magyar személyi elég a bankártyához nem? Férjemnek csak személyi száma van és tudott bankszámlát nyitni.
2012. febr. 6. 17:40
Sorry, elirtam, a szemelyi igazolvany kell a bankszamlahoz!!!

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook