Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Svédországi magyarok topicja! fórum

Svédországi magyarok topicja! (beszélgetés)

1617. Addikababa (válaszként erre: 1605. - 7a3d971c41)
2012. febr. 6. 17:35

Szia!

Bocsanat, hogy csak most tudok valaszolni, remelem meg nincs megkesve! Bar ahogy olvastam, Virag eleg jol leirta a dolgokat, en is csak megerösiteni tudom öket, mellekelj mindent, amit csak lehet! Az uppehållstillstånd vegett postazol? Ha jol emlekszem, nem tart soka, mire megkuldik a kartyat.

A tb-t mihamarabb kervenyezd (en tavaly januar ota vagyok itt, 2x voltam orvosnal es novemberben szoltak, hogy hoppa, nem vagyok benne a rendszerbe (Försäkringskassan), ami azert vicces, mert elötte mar ugye voltam nemegyszer dokinal. Rakövetkezö heten mentem a Skatteverket-be regisztralni, es azota is varok...)

A bankszamlanak ugy tudom en is, hogy csak a szemelyi szam a feltele.

1616. virag32 (válaszként erre: 1615. - Minaora)
2012. febr. 6. 14:40

:))

Azt javaslom, hogy mielőtt kijössz, feltétlenül fordíttasd le az OKJ-s bizidet angolra (nem muszáj svédre.) Az is fontos,hogy a képzés alatti bizonyítványaidat is lefordíttasd (mármint nem tudom, milyen hosszú ideig tartott a képzésed, nekem is OKJ van zenészként, nekem négy év volt), sajnos ezek is kellenek ahhoz,hogy elbírálják,hogyan illeszkedik a papírod az itteni rendszerbe, nem elég nekik a végső bizonyítvány. (Kell a papír is mindenképpen, nem elég csak a tapasztalat.....Illetve szinte mindig kérik.) Ha a svéd nyelvtudás is meglesz mellé, szerintem van esély munkát kapni vele.

1615. Minaora (válaszként erre: 1614. - Virag32)
2012. febr. 6. 11:36

Szia Virág!

Köszönöm, kedves vagy! :)

És a válasznak is nagyon örülök!

Okj-s képzésem van masszőrként, ami ott nem tudom mennyit ér. Azért remélem nem csak a papír számít.

Igazából nem olyan régen találtam rá erre a szakmára, még nincs egész egy éve, hogy vizsgáztam, korábban vendéglátós voltam, viszont ezzel végre megtaláltam a Hivatásomat, és szeretnék ezzel foglalkozni. Úgyhogy tényleg szívből örülök, hogy ezt a választ kaptam! :)

1614. virag32 (válaszként erre: 1612. - Minaora)
2012. febr. 6. 10:46

Szia!

Üdvözöllek körünkben. :))

Azt hiszem, mindkét szakma olyan jellegű, amivel lehet itt kezdeni valamit.

Milyen végzettséged van gyógymasszőrként?

1613. virag32 (válaszként erre: 1611. - Badra7)
2012. febr. 6. 10:45

Huhhh, most sajnos megfogtál ezzel! Nem tudom a választ.

A Skatteverketben biztos,hogy meg fogják tudni mondani. De ha ráér pár napig a válasz, akkor meg tudom én is kérdezni, mert lesz a héten arrafelé dolgom, itt van a központban a hivatal.

1612. Minaora
2012. febr. 6. 09:55

Sziasztok! :)

A napokban regisztráltam ide azzal a céllal, amivel a legtöbben, szeretném megismerni a svédországi élet, és munkavállalás lehetőségeit, feltételeit.

Egyelőre inkább csak olvasgatom a korábbi hozzászólásokat, de biztosan lesznek kérdéseim.

Kedvesemmel szeretnénk kimenni külföldre dolgozni, hogy kicsit erősebb alapokra állítsuk a jövőnket, mit az itteni viszonyok engedik, és jó lenne, ha már az esküvőt is megtámogathatnánk egy kis extra jövedelemmel. :p

Írország jöhetne még szóba, mert ott élnek kint rokonaink, viszont Svédország szimpatikusabb mindkettőnknek. Az első nehézség itt a nyelv, aminek most nekifekszünk, mert az már kiderült, hogy svéd nyelvtudás nélkül nem jutunk semmire.

Az egyik amit már most meg szeretnék kérdezni az, hogy én gyógymasszőr vagyok, mennyire reális az, hogy Svédországban masszőrként el tudok helyezkedni?

A másik, hogy targonca és emelőgép kezelőkre van-e "kereslet"?

Szép napot Mindenkinek! :)

1611. badra7 (válaszként erre: 1607. - Virag32)
2012. febr. 6. 09:53

Szia Virág!

Ideiglenes személyi szám esetében is tudok/kell igényelni ilyen svéd személyi igazolvány a bankszámla nyitáshoz?

Előre is köszi szépen! :)

1610. Anita7209
2012. febr. 6. 09:19

Sziasztok !

Ismét egy kis segítséget szeretnék kérni, van esetleg olyan svéd honlap, vagy bármi, ahol utána lehet nézni, hogy a cég bejegyzett-e, hivatalosan működik-e ? Esetleg érdeklődni hol tudok ilyen esetben? Köszönöm előre is !

1609. virag32 (válaszként erre: 1608. - 7a3d971c41)
2012. febr. 6. 08:26

Ó, ezt látod nem tudtam.

Szerintem a Migrationsverketes borítékba még az óvodai jeledet és a lábméretedet is tedd bele, ezeknek semmi sem elég. :)))))))

1608. 7a3d971c41 (válaszként erre: 1607. - Virag32)
2012. febr. 5. 23:35

Szia,

a skatteverketnel azt mondtak amikor igenyeltem a szamot, hogy amint megvan azonnal menjek vissza a försäkringskassanhoz es regisztraljak. Igy tettem, de ott azt mondtak, hogy elobb kell az ideiglenes tartozkodasi :S A lakcim mar a szem.szamhoz is kellett, ugyhogy az van. Ezt a migrationsverketes dolgot nem nagyon ertem, nem egyertelmu, azt hiszem a svedek se nagyon tudjak mit hogy akarnak... Inkabb beleteszekmindent amit talalok, aztan majd kikeresik amit szeretnenek :)

1607. virag32 (válaszként erre: 1605. - 7a3d971c41)
2012. febr. 5. 21:44

Szia!

Én úgy tudom, a tartózkodásinak semmi köze a bankszámlához és az eg.biztosítóhoz, ezek az állandó személyi számtól függnek.

Ùgy tudom, az új törvények értelmében csak az nyithat bankszámlát, akinek van svéd személyi igazolványa. Ezt a Skatteverketben lehet intézni, 400 kr-ba kerül, kb. 2-3 nap alatt kész van jó esetben. (Két éve még nem volt ez a feltétel, de szigorítottak.)

A Försäkringskassan-hoz nekem elég bonyolult volt regisztrálnom, kellett hozzá a párom munkaszerzödése és az én tíz hónapra visszamenölegesen bemutatott kereseti kimutatásom is. Nem tudom pontosan, azt milyen feltételekre adják meg, de azt elmondják ott.

Mindent a világon csatolj a Migrationsverket-kérelemhez, amit kérnek, mert mivel amúgy is várni kell egy ideig, nem volna jó, ha visszadobnák azzal,hogy hiányos, amit küldtél.

Azt mindenképpen meg kell kérdezni a Skatteverketben, hogy ezekhez, amiket felsoroltam, nem kötelezö feltétel-e a folkboföring, vagyis hogy az illetö lakcímmel is rendelkezzen, ne csak személyi számmal. Lehet,hogy ez követelmény mindezekhez. Mindenképp meg kell kérdezni a Skatteverketben.

1606. virag32 (válaszként erre: 1604. - Gulyasmarci)
2012. febr. 5. 21:36
Szia!Tudom,hogy elég hosszú a fórum,de ha ráérsz, olvass vissza kicsit, sokat írtunk ezekröl is. A bringaviszonyok nagyon jók itt Svédországban, én is azzal járok mindenhova,nagyon népszerü és a bringautak nagyon jól ki vannak építve.
2012. febr. 5. 19:37

Sziasztok!

Szerencsere sokat dolgoztam igy nem sok idom volt, a fiuk viszont meg nincsenek itt, nem sikerult meg lakast szereznunk :(

Addikababa, engem kifejezetten erdekelne az ugyintezes menete, konkretan epp ott tartok hogy a szem.szam megvan es a migration hivatalba kell postaznom egy lapot, meg masolatot a szemelyimrol, anyakonyvemrol, szerzodesemrol, es egy kitoltott nyomtatvanyt. Mi ebbol az igazsag, konkretan mi kell meg, holnap adnam fel, nem akarok felesleges koroket futni... Ez kellene a tartozkodasihoz. Utana kell regisztralnom az egeszsegbiztositonal, es utana kerhetek kartyat es bankszamlaszamot stb..?

Arpad hajra!!! :)))

Udv kisse megkesve is :)

2012. febr. 5. 19:24

Sziasztok!

A Miskolci Egyetmre járok és szeretnék fél évet külföldön tanulni. A lehetséges "célországok" között szerepel Svédország is. Egész pontosan Lulea város.

Az lenne a kérésem, hogy aki kint él vagy élt a közelmúltban vagy bárhonnan tudja, hogy mennyibe kerül kint az élet, az kérem ossza meg velem!

Kiváncsi lennék első sorban az anyagiakra. (albérlet, étel/ital, közlekedés(kerékpározási viszonyok is) stb.)

Köszönöm a válasz(oka)t előre is!!!

1603. Csillag388 (válaszként erre: 1595. - Arpad955)
2012. febr. 4. 23:02
Üdv. Sok sikert ;)! Látod, ez nem a facebook ;)
1602. manony (válaszként erre: 1575. - Virag32)
2012. febr. 4. 19:17
huhhh, köszi az infókat! Feltétlenül visszaolvasom! :)
1601. Addikababa (válaszként erre: 1595. - Arpad955)
2012. febr. 3. 12:07
A kor nem akadaly ha a lelek fiatal! Egy ilyen sokoldalu egyeniseg megannyi szakmaval, energiaval es ami a legfontosabb: tapasztalattal meg kell hogy talalja ismet a helyet! Sok szerencset es kitartast kivanok! :)
1600. emmaléna (válaszként erre: 1599. - Arpad955)
2012. febr. 3. 11:27

:)az áruházak kinálatából nekem is küldhetnél sok fényképet:))))

szinte biztos vagyok abban,hogy kitart mind az energia,mind az egészséged:)ezekhez persze elengedhetetlen a jó humor is;)

és abban is biztos vagyok,hogy a kedvesed követni fog;)

mindenhez sok sok szerencsét nektek!

1599. arpad955 (válaszként erre: 1597. - Emmaléna)
2012. febr. 2. 15:56

Köszi a pozitív üzenetet! Sajnos párom nagyon földhöz ragadt és a munkahelye ..a vendéglátás a mindene. Nem lenne meg nélküle..kinek beszélne annyit:-)))főleg Svédországban..Ezért szeretnék mielőbb boldogulni, hogy megteremtsem azt hogy pár hónapra kijöjjenek. Már küldtem sok fényképet az árúházak kínálatából:-)), mert mint minden nő Ő is szeret vásárolni:-)A gyerekekkel egyszerűbb...fiam már azonnal jönne a rénszarvasokhoz, lányomnak meg az angol tudása miatt ki is kell jönnie. Párom pedig él hal a főztömért...majd idővel eldől melyik a fontosabb az otthoni pletykálkodás, vagy az itteni jóllakottság:-))..na félre tréfát...ha kell kilopom a gyerekeket (az Ő érdekük miatt)és akkor talán Ő is jön...amúgy meg kivel zsörtölődne otthon:-)) Remélem megmarad az általad emlegetett energiám, de a legfontosabb az egészség és a rám jellemző néha csípős de igaz humorérzék, mert ezt csak így lehet elviselni, mert bármily furcsa, egy apának is sírásig tudnak

hiányozni a gyerekei :-( Bízok magamban, hogy a még kicsit konzervatív, kicsit önfejű páromat is sikerül meggyőznőm...bár mindig az Övé az utolsó szó és az igazság :-)))

1598. emmaléna (válaszként erre: 1591. - Addikababa)
2012. febr. 2. 15:18
hűű,de jó,köszi!
1597. emmaléna (válaszként erre: 1595. - Arpad955)
2012. febr. 2. 15:18

Szia!

bár én is új vagyok itt,de üdvözöllek körünkben:)

sok sikert neked!annyira pozitiv a bemutatkozód,és tele vagy energiával,szóval szerintem nem lesz gond;)!

Magamat is ezzel nyugtatom...

és mik a terveitek ?a késöbbiekben a család is követ?

1596. arpad955
2012. febr. 2. 12:17
Jaaa és iszonyúan jól főzők akár 60, 100 embernek is szoktam szakácskodni....Ha bulit szerveztek szóljatok megyek főzni:-))))
1595. arpad955
2012. febr. 2. 12:14
Nos akkor..sziasztok üdv lányok asszonyok és nem utolsó sorban, kint levő férfi társaim!Köszi hogy befogadjátok a magam fajta "öreg" férfiembert is. Rám fér a biztatás, mert mint mondtam 2 kiskorút magam mögött hagyva 57 évesen próbálom meg amit Ti erőtök teljében . Remélem sikerülni fog. Don't give up! mondja a nóta...na én sem adom fel egykönnyen még így korosan sem, mert kötelez a 3 és 11 éves gyermekeim jövője, élete, boldogulása...ha már az enyém nem is fontos magamnak, de nekik nagyon fontos. Most töltöm febr 6-án az 57-et, és most töltöm felmondási időmet is :-), mivel február 29-én megszűnik a munkahelyem a volt Magyar Televíziónál, ahol karbantartó, képmérnök és lugutóljára műszaki vezető voltam. Lakásom barátoméknál Helsinborgban lesz (Vaktgatan 3). Gyengeáramú(rádió-tv szerelő) végzettségem van egy vendéglátó üzletvezetői szakma mellett. Minden kommunikációval, videóval elektronikával, számító géppel videós riasztó technikával kapcsolatos dolog érdekel, mivel ezermester vagyok, szinte bármi jó lenne. Jelenleg is a médiában kecsegtetnek munkával...kormány szóvivői állás:-)))( Újságkihordásra kaptam ajánlatot, nyelvtanulás után). Több mint 500000 km van bennem baleset nélkül, így szállítmányozás is jöhet. Szeretem a sportot kint is úsztam kerékpároztam, és asztaliteniszezni fogok járni...tehát nem vagyok egy lepusztult trottyos:-)...egy nálam 15 évvel fiatalabb élettárs mellett nem is lehettem.;-) Van még 2 nagy gyerekem 34 és 30 éves, kikkel, ill. a volt feleségemmel is napi heti kapcsolatban vagyok...ennyit magamról...köszi a befogadást, és remélem nem haragszotok a hosszú bemutatkozásért, de engem így tanítottak:-)))Üdv minden fórumozónak! (most még itthonról , Szegedről)
1594. badra7 (válaszként erre: 1586. - Addikababa)
2012. febr. 2. 09:51

Szia!

Én Helsinborg mellett élek :) :) Jó tudni, hogy a közelben is van fórumozó :) Üdv a csapatban!

1593. virag32 (válaszként erre: 1592. - Arpad955)
2012. febr. 1. 23:37

Ne viccelj, itt nem csak nők fórumozhatnak :))))Megfordultak már itt férfiemberek is szép számmal. :))

Milyen területen szerenél dolgozni?

1592. arpad955
2012. febr. 1. 23:34
Bocsi, hogy ide tévedtem férfi létemre...remélem nem közösítetek ki, de érdekel a véleményetek. Jelenleg felmondási időmet töltöm itthon. 4 napja jöttem haza Helsinborgból, ahol munkát szeretnék találni...Tehát most kezdem. Tudom nehéz lesz, de nincs más választásom 57 évesen 2 gyerekkel (3 és 11 éves)a hátam mögött.
2012. febr. 1. 22:31

Erre a gyöngyszemre ma talaltam ra:

[link]

Eddig ez az egyetlen olyan weboldal amit talaltam, ahol magyarul lehet svedet tanulni. A nyelvtani magyarazatok stb. minden magyarul van.

2012. febr. 1. 22:21
Köszönöm a kedves fogadtatast, aranyosak vagytok! =)
1589. csutkababa (válaszként erre: 1588. - Addikababa)
2012. febr. 1. 22:15
udv itt :)
2012. febr. 1. 22:12
Eleinte ugy gondoltam, hogy megprobalok rakeresni arra, ami erdekel vagy amire szuksegem van. De aztan olvastam, hogy visszamenöleg mindig le volt irva valami, amit mar egyszer ketszer elmagyaraztatok, szoval ugy voltam vele, hogy csak egyszer kell belefektetni az energiat es szabad oraimban olvasgattam. Meg ez az elsö forumtagsagom, alapos akartam lenni =)

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook