Svédországi magyarok topicja! (beszélgetés)
Naná, miért is ne?? :))))
Sajnos nem tudom, pontosan meddig kell várni a személyi számra, két éve még nem kellett nagyon. Szerintem pár hétnél nem több!
Csutkababa ez egy nagyon jó ötlet! :)
Én szeretnélek megismerni mindenképp téged, Virut és Virágot :) Persze a többieket is csak veletek kommunikáltam eddig :)
És legyünk optimisták még az idén!!!!
GRATULALOOOOOOOOOOOOOK!!!!
SZIVBOL!!!!
nagyon orulok, de tenyleg!!!!
fol a fejjel mindenkinek, igenis megfogjuk csinalni!!!!
es uj eletet fogunk mind kezdeni,es ha sikerul, osszehozunk egy Svedorszagi talalkozot is, h aaz iden nem, jovore;)))
meghivjuk a mi osanyankat is?:DDDD
a megmondot??:DDDD
Örülök, hogy sikerült a munka. Biztos minden rendben lesz és mehetnek a gyerekek is. Elhiszem mennyire nehéz lehet így nélkülük és persze nekik is nélkületek.
Majd ha intézitek az ovit, megírhatnád mit és hogyan kellett.
Mennyire beszéled a svédet?
Én attól félek, hogy nem tudok addigra megtanulni mire megyünk és nem találok munkát.
Szívből gratulálok! :)
Nagyon szerencsés vagy és hát persze ügyes!
Kicsit most erőt is adtál a folytatáshoz, mert én már nagyon el vagyok kenődve, de látod van lehetőség, csak mi kopogtattunk eddig rossz helyen!
További sok sikert kívánok nektek! Remélem a papírokkal és a lakhatással is ilyen simán megy majd minden! :)
Igen, nagyon orulunk, el se hisszuk :) Annyira jo, hogy ennyien szoritanak itt is nekunk, oleles mindenkinek :)
Most mar csak lakas kell meg meg egy melo es johetnek a sracok is. Ja, meg hely az oviban... szoval van meg boven elinteznivalo es igazabol csak remeljuk hogy nem vesz nagyon sok idot igenybe, meglatjuk! Ez egy hatalmas merfoldko :)))
Tudja valaki mennyi ido amig megjon a szem.szam valojaban?
ugy hallottam lesz!
nade!
TADADAM!
VAN MUNKAM :)))))
Szerencsevel es segitseggel, itteni magyarok segitettek, ismerosokon at, szivesseg domping, es egy srac a takarito cegehez felvett. Ma mar kitakaritottam ket sved irodat es egy hazat!!! Szoval igen is vannak kint rendes magyarok, nem is keves, szerencsenkre mi egyre tobbet ismerunk :)
A melo arra nem eleg hogy agyerekekt is kihozhassuk, de ha a ferjemnek is lesz munkaja akkor minden csak ido kerdese. Es ha en kapok szemelyi szamot akkor ugye o is, szoval haladunk :))) Csak ne lenne ennyire nehez a sracok nelkul, beleorulunk :((
Amugy mi is voltunk pl egy kinai etteremben ahova takaritot es mosogatot kerestek es a csaj annyit mondott csak hogy neki kinaiul kell hogy beszeljen a leendo uj munkaero. Hat erre tenyleg nem lehet felkeszulni :)
Jót röhögtem ezen a "nincs fürdőkád"-dolgon :))))
Most szálltam ki a fürdőkádunkból, kb hétszáz hektoliter vízben dagonyáztam idáig (minthogy nincs vízdíj. :))
örülök,hogy nevettél,mert azért irtam!:)))))
mikor nézelödtem a hemnet.se-n többször a fürdöben csak zuhanyzót láttam:)))
igen amikor visszaolvastam a fórumot,akkor találtam 1 linket,azt nézegettem már.
egyébként meg van egy Rosetta progim,azon is van svéd nyelv lecke....
köszi egyébként!:*
:))))
bocs,csak erdekes amiket irtal:)
de semennyi rosszindulat nincs bennem, nem azert nevettem,
mert ne lenne furdokad???
van!!!
a neten tanulsz mar?
en ott tanultammeg eleg sokat,ha akarod elkuldom a linket, amit a sved suliban is hasznalnak
sziasztok!lehet hülyeséget kérdezek,de tartózkódási engedélyt nem kérhetek már itt a svéd nagykövetségen?ha a férjem már kint kap?
babuci,igen,Andris felesége vagyok:)))kicsi a világ!
szerintem ha be illetve átjelentik öket a svéd céghez,akkor kérhetik az ideiglenes tartózkodásit...és akkor mi is elinditjuk itthon...talán,de csak ötletelek.
nekem az albérlet sem tiszta.szoktak kaukciót kérni,nem tudjátok?általában berendezve adják ki?ahhoz gondolom ellenörzik,a bankszámlát,engedélyeket.....a sulit sem tudom:tankötelezettség van , itthon is.ki fogják adni a bizonyitványt ha nem igazolom,hogy ott felvették?és ezeket hogy fogjuk intézni?a netes nyelvleckéböl ragad annyi,hogy megértetjük magunkat?csekély angollal kiegészitve persze...és még oly sok kérdés,amire nemtudom a választ.....ti mindenre gondoltatok mikor kicuccoltatok?váááááá :))))))
és miért nincs a svédeknél fürdökád?:)))))))
Sajnálom a nem túl jó híreket!
Sajnos ez tényleg így van, ezért is tanácsolom mindenkinek a fórum-belépésem óta,hogy nyelv, nyelv, nyelv. Hiába írta anno a kedves Megmondóasszony,hogy lehet svéd nélkül is munkát kapni: nem lehet. Semmit. Még annyit se. Ráadásul mivel özönlenek befelé a bevándorlók, mindenki egytől egyig takarítani vagy mosogatni akar, ezek a munkakörök a legjobban telítettek, aki nem beszél tökéletes társalgási szinten svédül, azzal szóba sem állnak. Az egyetlen kivétel az,ha az embernek nagyon durván magas végzettsége, diplomája van, de még akkor is beíratják intenzív nyelvkurzusra.
Én másfél év elteltével lettem csak biztosítva, mindezt úgy, hogy be kellett mutatnom a svéd párom munkaszerződését, a saját fizetési kivonataimat nyolc hónapra visszamenőleg,a személyi számomat, a tartózkodási engedélyemet, jóformán csak anyám lábméretét nem kérték. Mindenesetre nagyon drukkolok nektek!
Viszont egyvalamit nem értek: a letelepedési engedélyt. Ez milyen engedély? Mármint hol kaptátok? EU-területen úgy tudom, nincs ilyen. Vagy mégis...?
ne keseredj el, en nagyjabol erre is szamitok ha sikerul is kijutni...sok sott, rengeteg ideg, meg intezkedes, varakozas, es harc...
de a leheto legjobb helyen vagytok, es hidd el, alakulni fog az,hinni kell, mert muszaly:))
mi se szamitunk semmi jora, de itt mar elviselhetetlen a helyzet...es rosszabb is lesz, sajnos...
fel a fejjel!!
hallo!
nekem a Skatteverket azt mondta, hogy öket nem erdekli, ha akar ket evig a sved erdökben fekszem es nem csinalok semmit, azt nem kell bejelenteni! csak az szamit ott-tartozkodasnak, ha mar munkad van vagy tanulsz. de ha jan 1-en jöttel es apr 1-jen kezdesz dolgozni, az elsö harom honap senkit nem erdekel. Szamukra a Svedorszagba erkezesed datuma apr 1! En is ledöbbentem, hogy igy van, de igy van. :)
Sziasztok!
Már régen jelentkeztem, de túl nagy érdemi változás a kijövetelünk óta nem történt (két hónap). Elutasították a személyi szám kérelmünket. Nem fogadták el az OEP-től kapott papírt. Hiába van EU TB kártyánk kell egy dokumentum, ami azt igazolja, hogy van munkánk és biztosítva vagyunk,ami Svédo-ra is érvényes, mert ezzel az EU-s TB kártyával jelenleg nem. Persze párhuzamban munkát is kerestünk. De ha dolgozni szeretnél akkor a svéd nyelv elengedhetetlen és az én kis tudásom még nem elegendő. Próbálkoztunk takarító cégeknél, éttermekben, boltokban, pékségben. Vagy nincs üresedés, vagy fekete munka vagy az angol nem elég, mert a betanítások során svédül beszélnek és azt meg kell érteni. Csomó helyre küldtük el a CV-t, mentünk személyesen, szóltunk ismerősöknek, akik szintén szóltak azoknak ahol lehet valami munka..Most talán egy újságkihordó cég tud segíteni, akik csak hétvégi munkát tudnának egyenlőre biztosítani, amiből megélni nem lehet, azonban ideiglenes személyi számot tud adni és el tudom kezdeni az SFI-t. Mivel nekünk van letelepedési engedélyünk nem gondoltam, hogy a személyi szám elintézése ennyire nehéz lesz. Főleg, hogy nyáron azt mondták a bevándorlási hivatalban, ha megvan a letelepedési akkor az adóhivatal ad személyi számot..Azt már inkább, hogy munkát ilyen nehéz lesz találni, de ha személyi szám függ a munkától akkor én már nem is tudom hogyan tovább, ha nincs lehetőség. Baromi nehéz úgy is, hogy van hol ideiglenesen laknunk, van segítségünk az intézkedésben. Lassan két hónap alatt két kilót fogytam. És lelkileg kissé kimerültem és a pénzünk is csak fogy. Elnézést, hogy nem vagy ok nagyon lelkes, pedig örülök én még az újságkihordásnak is. De hát abból a keresetből még egy havi kajánkat vagy benzinünket sem tudom fedezni.
Persze tudom én, hogy vannak szerencsés emberek akiknek az elejétől kezdve minden flottul megy. Mi rossz csillagzat alatt születtünk :D Bízom benne, hogy történik valami jó is, hogy önállósulhassunk végre..